Historie en herinnerenJohn van den Boogaart

Opendag Oirschot 1988

Open dag op legerplaats Oirschot 20 augustus 1988

Zo kopte het informatieboekje wat je kreeg bij de ingang. Als 11 jarige was dit mijn eerste kijkje op een “kazerne”. De open dag was op de Generaal-majoor De Ruyter Van Steveninckkazerne waar de 13e pantserbrigade gevestigd was, afgekort 13Pabrig.Het openingswoord werd gedaan door de Brigade-generaal der cavalerie Baudoin. Toen waren de landelijke open dagen nog een jaarlijks drukbezocht terugkerend fenomeen. De open dag trok dat jaar 55.000 bezoekers.

Landmachtdagen 1988
OpenDag 1988

13e pantserbrigade.

De brigade vormde toen tezamen met het 11e en 12e pantserinfanteriebrigade de 1e Divisie 7 december. Het 13 bestond toen nog uit de infanterie, cavalerie, artillerie, genie, logistiek en geneeskundige eenheden. Deze gaven elk een eigen demonstratie en een kijkje in hun spreekwoordelijke keuken. In het boekje zat een kaart van de kazerne met daarop alle dingen die te zien waren. Zoals je kunt zien was de kazerne toen nog een stukje kleiner dan hij nu is, ook al was Oirschot toen al de grootste legerbasis van Nederland. Op de legenda is nog te zien wat ik er op afgekrast heb. Geen idee meer of ik dit nu deed wat ik perse wel wilde zien of af vinkte wat ik gezien had die dag.

Eerste indrukken

Ik liep rond mijn 11e al een poosje rond op diverse oefenterreinen, toen nog veelal de Drunense Duinen omdat deze lekker dichtbij was. Je weet wel, dat gebied waar je nu nog geen takje verkeerd mag leggen omdat je anders de natuur ernstige schade toebrengt waar ze 100en jaren over doet om van te herstellen. Toen nog een actief militair gebied met een groot bivakterrein en veel infanterie die erop losschoot met hun UZI en FAL en pantserrupsvoertuigen die er vrolijk rondcrossten. Op de open dag kwam ik voor het eerst in aanraking met de diverse wapensystemen waar ik reeds vele hulzen van had gevonden. Fotograferen was nog, zoals aan de foto’s kunt zien, geen hobby.  Legenda open dag 1988 Oirschot Wat me nog goed bijstaat is de demonstratie van de infanterie die de hindernisbaan nam en ondertussen schoot met de FAL, MAG en UZI. Rowili bestond toen nog niet of was niet nodig waardoor de vele jeugd meteen de baan op rende om de “losse flodders” zoals we ze toen noemde op te rapen. Mijn vader vertelde mij meteen dat ik dat niet moest doen en zag meteen waarom. Die krengen zijn best heet als ze net afgevuurd zijn en daar kwamen ze toen pijnlijk achter. Of het jaar erop rood wit lint is ingevoerd weet ik niet maar het zou goed kunnen. Voor mij was de toon gezet en nog vele open dagen volgden.

Stukje nostalgie uit die periode. Ik verzamel(de) allerlei stickers van defensie en deze heb ik nog steeds. Ansichtkaarten eveneens.Hieronder een selectie uit de stickers en ansichtkaarten uit die tijd die je op open dagen en andere evenementen kon krijgen.

 De open dagen in Oirschot op Generaal-majoor De Ruyter Van Steveninckkazerne heeft plaatsgevonden in de volgende jaren: [lijst nog niet compleet aanvullingen worden gewaardeerd]

  • 1981-20 juni               [53.000 bezoekers]
  • 1988- 20 augustus    [55.000 bezoekers]
  • 1990-25 januari         [besloten open dag voor veteranen uit WW2 in Nederlandse dienst]
  • 1996-16 maart
  • 2008-31mei-1 juni    [120.000 bezoekers]
  • 2012-11/12 mei         [70.000 bezoekers. Laatste open dag in dit format.]