1980: Open Dag Generaal Winkelmankazerne

Sticker van de Open Dag
Sticker van de Open Dag
(bron: Catawiki / Haaksema)

Op 10 mei 1980 was het precies veertig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ook In Nederland begon. Generaal Winkelman was toen de opperbevelhebber en het was logisch om de jaarlijkse Open Dag te houden op de naar hem genoemde Winkelmankazerne. 

De kazerne was in 1952 geopend als de Legerplaats Nunspeet. In de tijd van de Open Dag waren er 2000 militairen (veelal dienstplichtigen) op de kazerne gelegerd. De primaire eenheid op de kazerne was de 12 Pantserinfanteriebrigade (12 Painfbrig) / 12 Gemechaniseerde Brigade (12 Mechbrig).

Nieuw: de Leopard 2

Plattegrond Open Dag Nunspeet
Plattegrond Open Dag Nunspeet
(bron: dewinkelhaak.net)

Op het gehele kazerneterrein waren er presentaties en activiteiten. De Leopard 2 tank was gloednieuw en werd vol trots getoond (staat helaas niet op de foto). Vrijwel nieuw was de Leopard PRTL en die stond ook volop in de belangstelling.

Op de heide waren er de demonstraties van het optreden van de Cavalerie en pantserinfanterie. De Centurion-tank en de YP408 waren operationeel. Bijna ging het mis toen de heide vlam vatte.

Het was een geslaagde Open Dag waar alle 36.000 bezoekers tevreden op terugkeken. 
Weet je wat het hoogtepunt op iedere Open Dag van de Landmacht uit die tijd was? De gratis lunch die op de open dagen verstrekt werd! Standaard was er altijd erwtensoep. De bezoekers van deze open dag hadden met zijn allen 12.000 liter snert en 66.000 broodjes gegeten.

[de tekst gaat verder na de foto’s]

Gesloopt

Na het einde van de Koude Oorlog in 1990 verviel de noodzaak van een groot leger en in de daarop volgende jaren volgden er diverse reorganisaties en inkrimpingen. De Prioriteitennota uit 1993 kondigde het einde van het 1e Legerkorps aan en de opheffing van 12 Mechbrig in 1994. 
Het werd rustig op de Winkelmankazerne. Overal in Nederland stootte men kazernes af. Er werden onderdelen opgeheven en verplaatst. De Winkelmankazerne werd overbodig.

De sloop van de kazerne startte in 2004. Als eerste verdwenen de achterste gebouwen, men sloopte van achteren naar voren. Daarna, in 2006, werd de rest van de infrastructuur, zoals wegen, appelplaatsen en het riolerings- en leidingnetwerk verwijderd. En nog een jaar later volgde na een kleine plechtigheid de overdracht aan Staatsbosbeheer. Samen met het terrein van het voormalige munitiecomplex Elspeet. De naam Winkelmankazerne verdween niet. Besloten was om de kazerne in legerplaats de Harskamp voortaan Generaal Winkelmankazerne te noemen.