Eerste F-35 voor vliegbasis Leeuwarden

De eerste F-35 voor vliegbasis Leeuwarden rolde vandaag uit de fabriek in Italië. In aanwezigheid van de staatssecretaris van Defensie, Barbara Visser en de staatssecretaris van Economische Zaken, Mona Keijzer werd op de vliegbasis in Cameri stilgestaan bij deze mijlpaal. De F-35A met het staartnummer F-009 vormt het startpunt van de opbouw van het eerste F-35 squadron in Nederland met 5e generatie gevechtsvliegtuigen.

Eerste internationale klant voor Italië

De assemblage van 29 Nederlandse F-35 toestellen vindt plaats op de Italiaanse vliegbasis Cameri. Nederland is de eerste internationale klant voor Italië. De faciliteit  is een belangrijk onderdeel van de samenwerking binnen het internationale F-35 programma. In deze faciliteit worden vliegtuigen samengesteld met onderdelen die in alle partnerlanden van het F-35 programma zijn geproduceerd. Italië zal op haar beurt het onderhoud aan haar vliegtuigmotoren op vliegbasis Woensdrecht laten uitvoeren.

Training en opleiding

De Luchtmacht kreeg in 2013 de beschikking over die eerste twee toestellen, de F-001 en de F-002, voor ontwikkeling en training. In de eerste helft van 2019 zijn vanuit Fort Worth zes  F-35’s overgedragen aan de Koninklijke Luchtmacht. Deze toestellen worden gebruikt voor de initiële training en opleiding van de Nederlandse vliegers in de Verenigde Staten.

Vliegbasis Leeuwarden

Naar verwachting landt de F-009 op 31 oktober op vliegbasis Leeuwarden. Later dit jaar komt de F-010 daar nog bij. Hiermee krijgt de Koninklijke Luchtmacht de eerste Nederlandse F-35‘s in handen die bestemd zijn voor vliegbasis Leeuwarden.

Bron: Ministerie van Defensie