Magazijncomplex Best

Ten noorden van de stad Eindhoven ligt het magazijncomplex Best.

Snelle gegevens

Adres: Sonseweg 39, 5681 BH Best
Coördinaten: 51°31’03.3″N 5°26’21.1″O (51.517588, 5.439205), BES00-B-2731
Soort complex: Magazijncomplex
Perceelgrootte15,8 hectare

Bedankt voor je belangstelling.
De geschiedschrijving van de Koude Oorlog is nog in volle gang. Het totaaloverzicht van de mobilisatiecomplexen is gereed. We zijn gestart met de finetuning volgens het stappenplan.
Heb je zelf informatie en vooral foto’s van vroeger? Neem dan alsjeblieft contact op!

Deze pagina is voor het laatst aangepast op 14 juni 2021.

Locatie

Hieronder zie je de verschillende plattegronden van het complex, van 1953 tot 2019.

Oorspronkelijk gebruik

Beheerorganisatie complex

De beheerorganisatie van dit MOB Complex is nog niet bekend.

Mobilisabele onderdelen

De mobilisabele onderdelen van dit MOB Complex zijn nog niet bekend.

Recente situatie

Het complex is omgetoverd in een modern complex met een museum, horeca en een aantal bedrijven. Het oorspronkelijke karakter (met wegen en gebouwen) is bewaard gebleven.

Monument neergestorte Lancasters

Op 8 februari 1945 botsten twee Lancaster bommenwerpers op elkaar tijdens de vlucht naar Duitsland. Precies 75 jaar later wordt het monument ter nagedachtenis aan de crash onthuld op het terrein van het mobilisatiecomplex.

Museum Bevrijdende Vleugels

Sinds 1997 kan je op het terrein het Museum Bevrijdende Vleugels bezoeken. Het museum vertelt het heftige verhaal van – onder meer – de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdende Vleugels ligt op het terrein in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden. Deze operatie luidde de bevrijding van Zuid-Nederland in. In de verschillende hallen worden de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding, uitvoerig belicht.

Het museum bevindt zich in een aantal opslagloodsen van het mobilisatie-complex. Daarnaast staat er buiten materieel opgesteld.

Overige gebouwen

Veel gebouwen op het complex hebben nog hun oude militaire gebouwnummers. De gebouwen aan de noordzijde van het terrein zijn niet te bezoeken, het terrein daar is afgesloten met een hek.

Bronnen

Meer informatie