Martin BosNieuws

Regionale Veteranendag Putten

Om bij te dragen aan de maatschappelijke erkenning en het begrip voor veteranen is in 2005 de Veteranendag ingesteld. De Landelijke Veteranendag wordt altijd op de laatste zaterdag in juni in Den Haag gehouden.

Daarnaast zijn er Regionale Veteranendagen. Voor de 14e keer wordt vandaag de Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe gehouden. De plaats rouleert, deze keer in het centrum van Putten aan de beurt.

Putten

Veteranenspeld /
Draaginsigne Veteranen
Foto: Defensie

De Stichting Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe organiseert de dag. Zij doen dat op verzoek van de vijf burgemeesters van Putten, Ermelo, Harderwijk, Zeewolde en Nijkerk. In de regio wonen 1300 veteranen.

Iedereen is welkom op de veteranendag. En iedereen kan vragen stellen aan de veteranen over hun ervaringen.

Het Ministerie van Defensie gebruikt de veteranendag ook om nieuwe militairen te werven en om jeugd kennis te laten maken met het leger.

Programma

We nemen je graag mee door het programma van de dag.

Opening

De Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser opent de dag samen met de burgemeester van Putten, Henk Lambooij.

Groepsfoto

Uiteraard zal een groepsfoto niet ontbreken.

Veteranenconcert

Het Orkest Koninklijke Marechaussee (onder leiding van Kapitein Peter Kleine Schaars) geeft een Veteranenconcert. Voor de gelegenheid is het orkest verrijkt met de Meisjes met de Wijsjes.

Rijden in oude legervoertuigen

Een militaire voertuigenvereniging is gevraagd om aan de veteranendag mee te doen. Met 17 voertuigen (inclusief onze bekende DAF YA126) was men aanwezig.

Alle bezoekers, veteranen en ‘burgers’, hebben de mogelijkheid om een rondje door Putten te rijden.

Werving

En uiteraard is deze dag een goed moment voor werving. Op het Kerkplein staat de mobiele wervingstrailer waar de bezoekers zich met een spel in het zweet konden werken.

De Koninklijke Militaire School heeft een hindernisbaan opgebouwd. Voor iedere deelnemer lag er een sticker, pen en kompas klaar.
Wat is de snelste tijd? 25 seconden hoorde ik iemand zeggen. Je moet het maar kunnen.

Stands

Onder de kerk en op het plein voor het raadhuis staan er stands. De re-enactmentgroep 13 Infbat LMB RS “Bartje Cie” heeft zijn expositie. Op een bijeenkomst als deze kan het Veteranen Search Team niet ontbreken.

Veteranen

En dan waar het vandaag om draait: de veteranen. Ruim 100 veteranen en hun gezin zijn naar Putten gekomen. Voor hen zijn deze dagen. Om hun oude maten te ontmoeten en om hun verhalen te delen. De verhalen die door ‘burgers’ niet altijd begrepen worden. Zoals het verhaal van de Indië-veteraan die vertelt over wat hij meemaakte en daarna bij aankomst in Nederland met de nek werd (en wordt) aangekeken. Of de Afghanistan-veteraan die onder de PTSS gebukt gaat, een hulphond heeft maar de beelden van de gewonden niet uit zijn hoofd krijgt.

Voor alle veteranen houden we deze dag. Om hen die erkenning en begrip te geven die zij verdienen.