John van den BoogaartOefeningen

Chinook

Alle Nederlandse Chinooks hebben een bijnaam. Waar deze op gebaseerd zijn durf ik niet te zeggen. Voor de D-666 heb ik zelf een bijnaam, de Duivel.
10 jaar geleden liep ik met mijn eerste digitale camera op de Oirschotse heide toen ik deze windblower voor mijn kleine 18-55mm lensje kreeg.
Of ze waren nog niet gewend aan fotografen daar of hij dacht lollig zijn maar mijn eerste zanddouche kreeg ik van de D-666. Zijn echte naam luidt “the beast”. Ook toepasselijk. Sindsdien deins ik niet meer terug voor een zanddouche. lekker gratis scrubben.

Red october

De D-661, bijnaam Red october waarbij ik meteen denk aan de gelijknamige film uit 1990 over een Russische onderzeeboot, vloog maandagochtend rond.
De enige Chinook waarvan ik zeker weet dat die ooit bijna onderzeeboot werd is de Britse ZA-718 “Bravo November”. Deze nam tijdens de Falklands oorlog bij nacht met 100 knopen een onvrijwillige duik in het water, dit overleefde en nog verder kon vliegen.
Dit wetende is mijn respect voor dit machtige apparaat enkel groter geworden. Volgens deze website heeft de D-661 in Amerika ook eens een duik genomen enkel was die naar verluidt minder succesvol waarna hij dus de naam Red october heeft gekregen.

Persoonlijk krijg ik deze machines het meest graag voor de lens op de GLV. Ervaren vliegers erin die ermee rondknallen alsof het een wendbare gevechtsheli is.

De D-661 met callsign Shadow-3 vloog zijn oefening vroeg in de ochtend over de GLV-5.
De gebruikelijke brownouts volgden elkaar rap op. Na 4 landingen van links wilde ik hem nu eens van rechts. Dus nadat hij op afstand was snel oversteken en in de rand van de heide gaan staan zodat ik hem van rechtsvoor kon pakken. Dat ging dus anders dan gepland.
Ipv op dezelfde locatie te landen draaide hij zijn neus richting de camera en zette hem frontaal voor de lens neer. Je kijkt dan recht op zijn buik, machtig gezicht. Hiervoor ga ik naar de heide.
Hieronder wat foto’s van een uurtje Oirschotse heide.

er zijn geen afbeeldingen gevonden