Oorlog in Europa 2 – zaterdag 22 januari 2022

Vanaf de Amerikaanse Dover AFB en Travis AFB worden onder andere Javelin antitank-raketten, M141 Bunker Defeat Munitions en .50-munitie verstuurd naar het Oekraïense Kiev-Boryspil International Airport. Het transport wordt met commerciële luchtvaartmaatschappij National Airlines uitgevoerd. In opdracht van president Joe Biden is ongeveer 90 ton ‘aan dodelijke hulp is verstuurd’. De hulp maakt deel uit van het veiligheidspakket van $ 200 miljoen die Biden in december geautoriseerd had.

22-01: Inladen van een Amerikaans toestel op Travis AFB
Bron: Nicholas Pilch, 60th AMWPA
ISR-vluchten 22 januari 2022
Bron: Amelia Airheart
ISR-vluchten 22 januari 2022
Bron: Amelia Airheart

De Amerikaanse ambassade in Kiev heeft het ‘State Department’ om toestemming gevraagd voor de evacuatie van alle niet-essentiële medewerkers en hun families. Komende maandag begint de evacuatie. Ook andere Amerikanen worden opgeroepen het land te verlaten.
De Duitse autoriteiten treffen alleen voorbereidingen. Zodra de spanning in het gebied verder oploopt, worden de medewerkers van de Duitse ambassade in Oekraïne en hun gezinsleden gerepatrieerd. Nederland ziet op dit moment geen reden om ambassadepersoneel weg te halen uit Oekraïne.

Russische Su-35’s oefenen in Belarus
Bron: Min. van Defensie Russische Federatie

Russische Su-35S vliegtuigen zijn vandaag overgevlogen naar Belarus als onderdeel van de oefening van de ‘reaction forces’.

De Duitse vice-admiraal Kay-Achim Schönbach, bevelhebber van de Marine, is opgestapt nadat hij in opspraak was geraakt door uitspraken over Vladimir Poetin en Oekraïne. Hij had gezegd dat de Russische leider respect verdient en dat Oekraïne het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim nooit zal terugkrijgen. Konteradmiral Jan Christian Kaack volgt hem op.

Oekraïne rapporteert geen schendingen van het staakt-het-vuren in het oosten van het land (in de afgelopen 24 uur).