Oorlog in Europa 3 – zondag 23 januari 2022

Politieke ontwikkelingen

Een van de Russische plannen is om een pro-Russische leider in Kiev te plaatsen. Aldus het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken: “We have information that indicates the Russian Government is looking to install a pro-Russian leader in Kyiv as it considers whether to invade and occupy Ukraine“. De Oekraïense politicus Yevgeniy Murayev wordt als mogelijke Kremlin-kandidaat genoemd. Rusland spreekt het Britse bericht fel tegen.

Op het Russische TV-kanaal Rossiya 1 waarschuwde de extreem-nationalistische politicus Vladimir Zhirinovsky dat oorlog onontkoombaar is en zal lijden tot de (nucleaire) vernietiging van of Londen, New York, Kiev, Warschau en steden in Rusland.

Japan geeft aan bij een eventuele oorlog mee te doen met economische sancties. Rusland waarschuwt Japan zich niet met de crisis te bemoeien.

Militaire ontwikkelingen

Treintransport
Russisch treintransport in Belarus
Bron: Republiek Belarus “Vayar”

Verschillende Russische eenheden arriveren per trein in Belarus. In de beelden van het transport worden T-80BVM-tanks, Pantsir-S SHORAD-batterijen getoond. Volgens de Gemeenschap van Spoorwegarbeiders van Wit-Rusland worden er 200 treinen met elk gemiddeld 50 voertuigen verwacht. Bij Smolensk (dicht bij Belarus) werd een wegtransport gezien.

ISR-vluchten 23 januari 2022
Bron: Amelia Airheart

Op de kaart van de ISR-vluchten is goed te zien dat Russische schepen, die aangekondigd waren voor een schietoefening ten zuiden van Ierland, in de gaten gehouden worden.

Oekraïne rapporteert zeven schendingen van het staakt-het-vuren in het oosten van het land (in de afgelopen 24 uur).