Oorlog in Europa 4 – maandag 24 januari 2022

NAVO-overleg en NAVO-steun, evacueren en oefenen met de USS Harry S. Truman; het nieuws van 24 januari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Vergadering
NATO Secretaris-generaal Stoltenberg ontmoet minsters Finland en Zweden.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg verwelkomt minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto van Finland en minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde van Zweden. Op het NAVO-hoofdkwartier bespraken zij de huidige veiligheidssituatie.

NAVO-Bondgenoten zetten troepen stand-by en sturen extra schepen en straaljagers naar NAVO-inzet in Oost-Europa, waardoor de geallieerde afschrikking en verdediging wordt versterkt terwijl Rusland zijn militaire opbouw in en rond Oekraïne voortzet.
Denemarken stuurt een fregat naar de Oostzee en zal vier F-16 straaljagers naar Litouwen sturen ter ondersteuning van de al lang bestaande luchtpolitiemissie van de NAVO in de regio. Spanje stuurt schepen om zich bij de NAVO-zeestrijdkrachten aan te sluiten en overweegt straaljagers naar Bulgarije te sturen. Frankrijk heeft zijn bereidheid uitgesproken om onder NAVO-bevel troepen naar Roemenië te sturen. Nederland stuurt vanaf april twee F-35 jachtvliegtuigen naar Bulgarije ter ondersteuning van de luchtpolitie-activiteiten van de NAVO in de regio, en stelt een schip en landeenheden stand-by voor de NAVO-Reactiemacht en heeft twee teams van de landmacht voor psychological operations and human intelligence paraat. De Verenigde Staten hebben ook duidelijk gemaakt dat ze overwegen hun militaire aanwezigheid in het oostelijke deel van het Bondgenootschap uit te breiden.
In het persbericht geeft de NAVO op een mooie politieke wijze uitleg over de zijn positie: “De NAVO is een defensief Bondgenootschap. Als reactie op de illegale annexatie van de Krim door Rusland in 2014 heeft de NAVO haar aanwezigheid in het oostelijke deel van het bondgenootschap uitgebreid, onder meer met vier multinationale gevechtsgroepen in Estland, Letland, Litouwen en Polen. Deze eenheden, geleid door respectievelijk het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten, zijn multinationaal en gevechtsklaar. Hun aanwezigheid maakt duidelijk dat een aanval op één Bondgenoot zal worden beschouwd als een aanval op het hele Bondgenootschap. Vóór 2014 waren er geen NAVO-troepen in het oostelijke deel van het Bondgenootschap.

Rusland noemt de (hierboven genoemde) verslechterende situatie volledig de schuld van Brussel en Washington.

De evacuatie van Britse en Amerikaanse onderdanen uit Oekraïne is gestart.

Het departement van de Volksmilitie van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk geeft aan dat de strijdkrachten van Oekraïne een offensief in de Donbass voorbereiden: “We hebben geregistreerd dat de Oekraïense gewapende formaties die zich in de zone van de zogenaamde gezamenlijke strijdkrachtenoperatie bevinden, maatregelen nemen om zich voor te bereiden op het offensief“.

Militaire ontwikkelingen

Embleem Neptune Strike 2022

In de Middellandse Zee begint de NAVO-oefening Neptune Strike ’22. De Amerikaanse Harry S. Truman Carrier Strike Group zal aan de oefening deelnemen. En ook de Italiaanse carrier ITS Cavour zal aansluiten. Het Pentagon benadrukt dat de oefening al in 2020 gepland is.  De oefening duurt tot 4 februari en is een samenwerkng van de Naval Striking and Support Forces NATO (STRIKFORNATO) and U.S. Sixth Fleet (SIXTHFLT)

ISR-vluchten 24 januari 2022
Bron:  Amelia Airheart
ISR-vluchten 24 januari 2022
Bron: Amelia Airheart

20 Schepen van de Russische Baltische Vloot hebben hun basis verlaten voor een geplande oefening op de Oostzee. De korvetten Stoykiy en Soobrazitelny (Steregushchiy-klasse), verlieten hun basis Baltiysk voor een ‘lange reis’.