Oorlog in Europa 5 – dinsdag 25 januari 2022

NAVO-overleg, sancties, munitieleveringen, Geckos, uitleg BTG en heel veel schepen; het nieuws van 25 januari 2022.

Politieke ontwikkelingen

ISR-vluchten 25 januari 2022
ISR-vluchten 25 januari 2022
Bron: Amelia Airheart

Vandaag opnieuw hoog overleg binnen de NAVO en de EU. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg nam deel aan een virtuele bijeenkomst georganiseerd door de president van de Verenigde Staten over de voortdurende militaire opbouw van Rusland in en rond Oekraïne en de implicaties daarvan voor de Europese en internationale veiligheid. Aan de bijeenkomst namen ook anderen deel. Zoals de Britse premier Boris Johnson, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Italiaanse premier Mario Draghi, de Poolse president Andrzej Duda (die het voorzitterschap van de OVSE vertegenwoordigde), de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

De Europese landen zullen geen gas, olie en metalen uit Rusland kunnen ontvangen als Rusland is losgekoppeld van het internationale SWIFT-betalingssysteem, vertelde Nikolay Zhuravlev, vice-voorzitter van de Russische Federatieraad.

De Britse Minister van Defensie James Heappey schrijft in The Sun: “we are becoming aware of a significant number of individuals that are assessed to be associated with Russian military advance force operations and currently located in Ukraine.”

Militaire ontwikkelingen

Controle pallet
Controle munitiepallets
Bron: 436th Airlift Wing

Een derde Amerikaanse vlucht heeft Javelin-raketten afgeleverd in Kiev.

Nederlands materieel is gearriveerd in Litouwen. Het maakt daar deel uit van de Enhanced Forward Presence (eFP) eenheid. Het betrof de elfde Nederlandse rotatie. De mannen en vrouwen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte maken plaats voor collega’s van 13 Lichte Brigade uit Oirschot.

Aankomst pantservoertuigen
9K33 Osa / SA-8 Gecko luchtafweersysteem
Bron: Motolko / mil.by

Rochan Consulting heeft een nieuw overzicht gepubliceerd van de Russische troepen rond de Oekraïne. In totaal beschrijft men nu de locatie van 66 Battallion Tactical Groups (BTG’s). Minimaal 11 BTG’s zijn er aanwezig in Belarus. Hieronder valt ook de aankomst van een nieuw detachement in Baranavichy met onder andere de hiernaast getoonde 9K33 Osa / SA-8 Gecko luchtafweersysteem.

Wat is een Battalion Tactical Group?
Een bataljon tactische groep is een tijdelijke operationeel flexibele formatie die is opgezet op basis van een bataljon en bijgevoegde artillerie-, luchtverdedigings-, genie- en logistieke ondersteuningseenheden voor gevechtsoperaties als onderdeel van motorgeweer- en tankbrigades. Luchtvaartgroepen, speciale operatietroepen en andere eenheden kunnen ook worden toegevoegd aan een tactische bataljonsgroep om toegewezen missies te volbrengen.
Iedere BTG heeft rond de 800 man personeel. Een BTG is meestal gebaseerd op de drie infanteriecompagnieën van een infanteriebataljon (elk met 11 BMP-rupsvoertuigen of BTR-80/82-voertuigen), maar versterkt door een vierde tankcompagnie met 10 tanks, meestal T-72B3’s. Voor tank-BTG’s is die verhouding omgekeerd. BTG’s worden versterkt door twee of drie batterijen mobiele raketartillerie en/of zelfrijdende houwitsers (122 en 152 millimeter kaliber), voor een totaal van 12-18 artilleriesystemen. Verder kan een BTG één of twee mobiele grond-luchtraketbatterijen integreren; een antitankcompagnie uitgerust met antitankgeleide langeafstandsraketten; en het ondersteunen van gevechtsingenieurs, elektronische oorlogsvoering en verkenningspelotons. Dit geeft BTG’s een brede mogelijkheid om tactische problemen aan te pakken zonder dat ze ondersteuning hoeven te vragen van het hogere hoofdkwartier.
Rusland telde in augustus 2021 ongeveer 170 BTG’s.

Het Amerikaanse leger heeft een onderzoek gedaan naar de sterke en zwakke punten van een BTG en hier een rapport over gepubliceerd.

De Noorse marine heeft een groep van Russische schepen waargenomen die van Moermansk de Atlantische Oceaan opvaren. De toestellen zijn door een Noorse Orion gefotografeerd.
De groep schepen bestaat uit:

  • Admiral Kasatonov (fregat, Admiral Gorshkovklasse)
  • Marshal Ustinov (kruiser, Slavaklasse)
  • Vice-admiral Kulakov (torpedobootjager, Udaloyklasse)
  • SB-406 (sleepboot, Slivaklasse)
  • een bevoorradingsschip van de Kaliningradneftklasse