Oorlog in Europa 6 – woensdag 26 januari 2022

Eindelijk DE brief, bezoek voor mw. Ollongren, posities, nieuw geschut en een bijzonder voertuig; het nieuws van 26 januari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Als het tot een militair conflict tussen Rusland en Oekraïne komt en de NAVO beslist om troepen te ontplooien in het oosten van Europa, dan zal België zich een “solidaire partner” tonen die “zijn verantwoordelijkheid opneemt”. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder woensdag gezegd in de Belgische Kamer. 

Brits bezoek in Den Haag
Brits bezoek in Den Haag
Bron: Ministerie van Defensie

Minister Kajsa Ollongren ontving vandaag haar Britse ambtgenoot Ben Wallace op het ministerie. Minister Wallace had het initiatief genomen tot deze eerste kennismaking. Belangrijkste gespreksonderwerp was de grote zorg die er is over de troepenopbouw aan de grens met Oekraïne en het toenemende bredere assertieve gedrag van Rusland. Beide ministers benadrukten het belang van dialoog en de-escalatie. Tegelijkertijd vinden ze dat de NAVO voorbereid moet zijn op alle scenario’s. 

Duitsland heeft uiteindelijk ook besloten om militaire middelen naar de Oekraïne te sturen. Het land zal 5.000 helmen overhandigen aan het Oekraïense leger. De bondsrepubliek geeft ook een veldhospitaal.

De Verenigde Staten verwachten dat de Russische president Vladimir Poetin klaar blijft om medio februari geweld te gebruiken tegen Oekraïne, ondanks een campagne om hem tegen te houden, zegt staatsecretaris Wendy Sherman. “I have no idea whether he’s made the ultimate decision, but we certainly see every indication that he is going to use military force sometime perhaps [between] now and the middle of February“. “I think that probably President Xi Jinping [vanwege de Olympische Spelen] would not be ecstatic if Putin chose that moment to invade Ukraine, so that may affect his timing and his thinking.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat de Verenigde Staten woensdag hun schriftelijke antwoorden aan Rusland hebben gegeven op hun eisen voor veiligheidsgaranties als onderdeel van de onderhandelingen om een ​​militaire escalatie tegen Oekraïne te voorkomen. Het antwoord werd persoonlijk aan het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken overhandigd door de Amerikaanse ambassadeur in Rusland, John Sullivan. Het geschreven document is bedoeld om de zorgen weg te nemen die Moskou publiekelijk heeft vrijgegeven en om gebieden te schetsen waar de VS hebben gezegd dat het potentieel ziet voor vooruitgang met Rusland – wapenbeheersing, transparantie en stabiliteit. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft naar verluidt Rusland gevraagd zijn reactie niet openbaar te maken. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov zei eerder op woensdag in het Russische parlement dat het ministerie de “essentie van hun reactie” aan het Russische publiek zou communiceren.

Militaire ontwikkelingen

Locaties Russische troepen in Belarus van 20 tot 26 januari
Bron: Motolko.help
Russische troepen in Belarus van 20 tot 26 januari
Bron: Motolko.help

Vandaag ging er weer een C-17 Globemaster van de RAF op en neer naar Kiev. Met het callsign RRR6705 vertrok de ZZ175 weer om 18:00 uur terug naar huis.

In Belarus zijn er de afgelopen week op tientallen plaatsen Russische troepen waargenomen. Zie de kaart.

Ook zijn er vandaag bij Machulishchi Russische vliegtuigen geland. Op zowel de snelweg M1 als op de M10 zijn er militaire transporten met pantservoertuigen en vrachtwagens gespot.

Bogdan 155mm geschut
Bogdan 155mm geschut
Bron: Ukrmilitary

Oekraïne heeft met succes een test van de nieuwe 155mm houwitser “Bogdan” afgerond. In totaal werden er 450 schoten gelost. Het geschut is nu vrijgegeven voor aflevering aan de strijdkrachten. In de toekomst moeten de zelfrijdende houwitsers de artilleriesystemen 2A36 “Hyacinth-B”, 2A65 “Msta-B”, 2C19 “Msta-C”, 2C5 “Hyacinth-C” vervangen. Van de proef is ook een film gemaakt.
Tsjechië zal gratis een partij van 152 mm artilleriegranaten doneren aan Oekraïne. Ondanks productieplannen is deze granaat nog steeds schaars in de strijdkrachten van Oekraïne. De granaten zijn bestemd voor de D-20 houwitsers en het 2C3 Acacia luchtafweergeschut.

De Infauna (BTR-80 EOV-variant) en vrachtauto’s op de M10 in Belarus
Bron: Motolko.help

De Infauna (die in de film hierboven staat) is een variant van de BTR-80 en bedoeld voor elektronische oorlogvoering (EOV). Het voertuig voldoet aan de eisen van de Russische Luchtlandingstroepen (VDV) die op zoek was naar een radiofrequentie-stoorzender. De Infauna is ontwikkeld op basis van het beproefde BTR-80 wielenvoertuig. Het primaire doelwit van dit voertuig zijn radiografisch bestuurbare mijnen en geïmproviseerde explosieven. Bovendien is zijn krachtige stoorzender ook in staat om de radiocommunicatiesystemen van de vijand uit te schakelen (maar je kunt hier ook denken aan GSM-verkeer. De VDV nam begin juli 2012 de eerste vier voertuigen in actieve dienst.

F-15 van 336 Fighter Squadron op Amari AB
F-15E van 336 Fighter Squadron op Amari AB
Bron: US Air Force

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen zijn geland op de luchtmachtbasis Amari, Estland en Deense F-16’s zullen morgen aankomen op de luchtmachtbasis Siauliai, Litouwen om de troepen te versterken die al zijn ingezet in het kader van de al lang bestaande NAVO-luchtpolitiemissie.

ISR-vluchten 26 januari 2022
Bron:  Amelia Airheart
ISR-vluchten 26 januari 2022
Bron: Amelia Airheart

De Amerikaanse F-15’s van 336th Fighter Squadron (Seymour Johnson AFB) zullen integreren met het huidige detachement Belgische F-16’s. Beide detachementen zullen de enhanced Air Policing (eAP) missie uitvoeren. Deense F-16’s zullen in Siauliai aankomen om samen te werken met de Poolse F-16’s die daar op 1 december 2021 zijn ingezet om Baltic Air Policing (BAP) uit te voeren. Ze zullen ook samenwerken met de Amerikaanse F-16’s die op de Poolse basis Lask staan.