Oorlog in Europa 7 – donderdag 27 januari 2022

Politieke ontwikkelingen

De Brief

President Zelensky in overleg met Biden
President Zelensky in overleg met President Biden
Bron: Володимир Зеленський

Gisteren werd een brief opgeleverd van Amerika aan Rusland. De inhoud zou niet bekend gemaakt worden. In een NAVO-persconferentie einde van de avond: “We staan ​​achter de kernprincipes waarop de Europese veiligheid al vele jaren, decennia lang is gebaseerd. En dat is dat we het soevereine recht van elke natie respecteren om te kiezen van welk soort veiligheidsregelingen het wel of geen deel wil uitmaken. En dat is de reden waarom we natuurlijk de beslissingen van Georgië en Oekraïne om lidmaatschap aan te vragen respecteren en ook de reden waarom we een zeer sterk en nauw partnerschap zijn aangegaan met deze beide landen.
Er wordt dus niet expliciet uitgesloten dat Oekraïne en Georgië een NAVO-lidmaatschap aan kunnen gaan. Een belangrijke eis van Rusland is daarmee verworpen en Rusland toont daarbij via Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zijn teleurstelling: “De Verenigde Staten en de NAVO lijken geen rekening te hebben gehouden met de Russische bezorgdheid over veiligheidsgaranties bij het formuleren van reacties op de voorstellen van Moskou, en ze hebben ook geen bereidheid getoond om dit te doen“.

Klein politiek nieuws

Vandaag sprak onze minister van Defensie Ollongren met haar Duitse collega Lambrecht. Ik ging onder andere over de situatie in Oekraine. Ze gaat op 8 februari naar Berlijn om persoonlijk kennis te maken om te praten over de volgende stappen in de samenwerking.

Volodymyr Zelenskyi (president Oekraïne) and Joe Biden hebben in de avond een telefonisch overleg.

Yedinaya Rossiya, de regerende partij van Rusland, staat erop om openlijk te beginnen met het leveren van militaire producten aan de bezette gebieden van Oekraïne. Aldus Oekraïense bronnen.

Militaire ontwikkelingen

Oefening Allied Resolve 2022

Aankomst van Su-35 toestellen, vandaag in Belarus
Aankomst van Su-35 Flanker-E toestellen, vandaag in Belarus
Bron: Минобороны России

Er zijn details bekend geworden van de oefeningen van Rusland en Belarus. De oefening luistert naar de naam “Union Courage 2022“. Door TASS wordt de oefening ook “Allied Resolve – 2022” genoemd.
In de eerste fase (tot 9 februari) zal de overdracht en oprichting van troepengroepen (troepen) zo snel mogelijk worden uitgevoerd op het grondgebied van de Republiek Wit-Rusland, de organisatie van de bescherming en verdediging van belangrijke staats- en militaire faciliteiten, de bescherming van de staatsgrens in het luchtruim, het controleren van de paraatheid en het vermogen van de luchtverdedigingstroepen en de dienstdoende middelen om taken uit te voeren om belangrijke objecten op het grondgebied van de Republiek Wit-Rusland te dekken.
Tijdens de tweede fase van de oefening (van 10 tot 20 februari) zal de oefening Union Courage 2022 worden gehouden rond het onderdrukken en afweren van externe agressie, het bestrijden van terrorisme en het beschermen van de belangen van de Uniestaat. De manoeuvres zullen plaatsvinden op 6 oefenterreinen (Obóz-Leśniowski, Brześć, Hoża, Różan, Domanowski, Osipowicze) en 4 luchthavens (Baranowicze, Lida, Maczuliszcze, Łuniniec). Daarnaast zullen de gebieden buiten de militaire oefenterreinen in de oblasten Grodno, Brest en Vitebsk (Gomel was vergeten?) worden gebruikt. Kortom, in de nabije toekomst zal bijna het hele grondgebied van Wit-Rusland betrokken zijn bij militaire ondernemingen (transport, trainingskampen, oefeningen). De ongekende omvang van de activiteit duidt eerder op een vooraf voorbereide operatie dan op ongeplande oefeningen. Na de oefeningen zullen, aldus een bericht vanuit Belarus, de Russische troepen teruggaan naar hun thuisbasis.

Door een Oekraïense groep wordt het oefenscenario genoemd. Geprobeerd te vertalen naar het Nederlands. Later vandaag werd het scenario ook door Rusland bevestigd. De oefening luistert naar de naam “Union Courage 2022”.

Scenario oefening Belarus - Rusland
  • Volgens de uitleg van de oefeningen zullen de “Westelijke” (lees: Europa) manoeuvres worden tegengewerkt door de “Republiek Polesie” (lees: Wit-Rusland) en de “Noordelijke Federatie” (lees: Rusland).
  • De belangrijkste reden voor de verslechtering van de situatie is de wens van “Westerse” om de situatie in de “Republiek Polesie” te destabiliseren.
  • Verander ook zijn politieke leiding om de “Uniestaat” te liquideren en de “Noordelijke Federatie” verder te verzwakken.
  • Nadat het “Westen” er niet in was geslaagd een intern conflict op gang te brengen, begonnen ze de meest “radicale maatregelen” te implementeren.
  • Met behulp van gecontroleerde terroristische organisaties en de oppositie lokten ze een gewapend conflict uit met de naburige Uniestaat , de Republiek Dnipro (voorwaardelijk Oekraïne).
  • Onder het voorwendsel van het uitvoeren van een vredesoperatie, introduceerden de “Westerse” troepen hun troepen op het grondgebied van de republiek en vestigden ze de controle over een aantal van haar westelijke regio’s (Oekraïne).
  • Daarna eiste het ‘Westen’, volgens Viktor Gulevich, dat de ‘Republiek Polesie’ zou stoppen met het aantasten van democratische rechten, politieke gevangenen zou vrijlaten en de macht zou overdragen aan de echte leiders van het land.
  • Dan zal er een afwijzing van deze eisen zijn, en “westerse” in een korte tijd vormde een militaire groep , met inbegrip van – in de westelijke gebieden van de “Republiek van de Dnjepr” , en lanceerde een agressie tegen de Uniestaat.
  • Viktor Gulevych zei dat in reactie daarop de Republiek Polesie en de Noordelijke Federatie proberen de stabiliteit in de regio te waarborgen en hun integriteit en onafhankelijkheid te behouden, gebaseerd op het internationaal recht.

Uitbreiding squadron Kaliningrad

Su-30SM2 gevechtstoestel
Su-30SM2 fighter
Bron: Минобороны России

De Russische marineluchtmacht in Kaliningrad ontving vandaag vier nieuwe Su-30SM2 Flanker gevechtstoestellen. “With the arrival of new aircraft, the Baltic Fleet will significantly increase its combat power. The pilots have already undergone appropriate training and will soon begin to master new aircraft” aldus Kolonel-Generaal Alexander Zhuravlev, commandant van het Westelijke Militaire District. Al eerder ontving men acht Flankers.

Neptune Strike 2022

HNoMS Fridtjof Nansen (F310) en een F-18F van VFA 11
HNoMS Fridtjof Nansen en een F-18F van VFA 11
Bron: US Navy / CVN 75

Een van de deelnemers aan de oefening Neptune Strike 2022 is het Noorse fregat HNoMS Fridtjof Nansen (F310). Een F/A-18F Super Hornet van Strike Fighter Squadron (VFA) 11 vliegt over (met een Noorse vlag in de achterste cockpit.

Landingsschepen bij Gibraltar

ISR-vluchten 27 januari 2022
Bron:  Amelia Airheart
ISR-vluchten 27 januari 2022
Bron: Amelia Airheart

Twee groepen van drie Russische landingsschepen passeerden Gibraltar en varen nu op de Middellandse Zee. De eerste groep bestaat uit de de RFS Kaliningrad, RFS Korolov and RFS Minsk begeleid door de USS Ross. De tweede groep bestaat uit de het Ivan Grenklasse landingsschip RFS Pyotr Morgunov 117, Ropuchaklasse landingsschepen RFS Olenegorsky Gornyak 012 en RFS Georgiy Pobedonosets 016. De schepen verlieten op 18 januari de Oostzee.

ISR-vluchten

Het was vandaag extreem druk rond de ISR-vluchten boven Europa. In totaal waren er 12 vliegtuigen een groot deel dan de dag aan het scannen en kijken. We zien de Russische schepen die de Atlantische Oceaan opvaren, de 6 landingsschepen die vandaag de Middellandse Zee opgevaren zijn. En verder natuurlijk de onderzoeken aan de oostgrens.

Schietoefeningen in de Oostzee

De bemanningen van de Russische marineschepen Zeleny Dol, Odintsovo en Mytishchi namen deel aan schietoefeningen in de Oostzee. Er werd geschoten op lichtgranaten die afgevuurd werden door de Akatsiya-divisie houwitsers vanaf Kaap Tara bij Kaliningrad. De schepen vuurden met hun AK-630 en AK-176.
Later werd geoefend in onder andere het aanleggen van defensieve mijnenvelden in de Oostzee. De trainingsmijnen werden weer geruimd door de mijnenvegers “Leonid Sobolev” en “Novocheboksarsk”.

Marine-schietoefeningen in de Oostzee
Bron: Russische Ministerie van Defensie