Oorlog in Europa 9 – vrijdag 28 januari 2022

Russische politiek, Oekraïense bagatellisering, eerste keer NLAW en heel veel transporten; het nieuws van 28 januari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Minister Sergei Lavrov
Minister Sergei Lavrov

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei vandaag: “Als het van Rusland afhangt, komt er geen oorlog. We willen geen oorlog. Maar we zullen niet toestaan ​​dat [het Westen] onze belangen grof negeert en vertrapt”.

Hoogleraar internationale relaties en veiligheid Rob de Wijk geeft in de Telegraaf zijn gedachten over het huidige conflict en de gedachten van zijn Russische collega’s: “’Het Westen is zwak, jullie zijn aan het verliezen’, zeggen mijn Russische gesprekspartners tegen mij. ,,’De tijd van de afrekening is gekomen’. We kennen elkaar al jaren, met sommigen ben ik bevriend, maar de rancune en het revanchisme bij hen is zo groot. Ze vinden ons gedegenereerd en decadent. Maar ik denk dat ze van een koude kermis zullen thuiskomen.”

Op internationaal niveau was er een telefoongesprek tussen de president Vladimir Putin en de Franse president Emmanuel Macron. Putin vestigde de aandacht op het feit dat de reacties van de VS en de NAVO geen antwoord gaven op de fundamentele zorgen van Rusland. Zoals het stoppen van de uitbreiding van de NAVO, het niet inzetten van aanvalswapens nabij de Russische grenzen, of het terugrollen van de militaire capaciteit en infrastructuur van de NAVO in Europa naar waar zij waren in 1997 toen de NAVO-Rusland Stichtingsakte werd ondertekend.

De Oekraiense presedent Volodymyr Zelensky hield een persconferentie voor de internationale pers. Hierin werden de huidige spanning gebagatelliseerd (wat vervolgens internationaal voor de nodige ruis zorgde). Enige uitspraken:

ISR-vluchten 28 januari 2022
Bron:  Amelia Airheart
ISR-vluchten 28 januari 2022
Bron: Amelia Airheart
  • “I don’t think situation in Donbas is tenser than earlier, at the peak of Russian war games. There is probability of attack, but it is no bigger than in 2021.
  • Panic and unbalanced information policies cost Ukraine dearly– the government has to resort to its reserves to stabilize the currency. Ukraine is going to spend at least $4-5 billion to stabilize its economy.”
  • “We want to have a clear answer on Ukraine’s NATO prospects. We want specifics, we need to have something that we can count on.”

De VN-Veiligheidsraad zal op 31 januari besprekingen houden over de situatie rond Oekraïne, zeiden de voorzitter van de Economische en Sociale Raad van de VN en de Noorse ambassadeur Mona Juul.

Rusland heeft duizenden troepen naar Wit-Rusland gestuurd, maar de autoritaire leider van het land zei vrijdag dat er alleen oorlog zal zijn als “agressie wordt gepleegd tegen Wit-Rusland” of “onze bondgenoot Rusland”. “Als ons land wordt geconfronteerd met een agressie, zullen hier honderdduizenden Russische soldaten zijn, die dit heilige land zullen verdedigen samen met honderdduizenden Wit-Russen”, zei president Alexander Loekasjenko in een nationale toespraak.

Militaire ontwikkelingen

Er waren vandaag zeven ISR-vluchten. Een stuk minder dan de 12 van gisteren.

De eerste groep van 40 Oekraïense instructeurs is klaar met de opleiding op de (van de UK gekregen) NLAW-systemen. Op het Lyiv-oefenterrein mocht men met het systeem vuren.

Voor de oefening Union Courage 2022 werd er opnieuw veel materieel naar Belarus vervoerd.

De NAVO maakt bekend dat Portugal eind januari een viertal F-16’s naar IJsland stuurt. De deployment daar duurt twee maanden.
Een nieuwe Amerikaanse vlucht met hulpgoederen kwam aan in Kiev.

In het Westelijk Militair District (ZVO) werd een geplande controle van de gevechtsgereedheid van formaties en militaire eenheden onder leiding van de commandant van de troepen, kolonel-generaal Alexander Zhuravlev, voltooid.