Oorlog in Europa 9 – zaterdag 29 januari 2022

Zr.Ms. Rotterdam, Strykers in Polen, een Pantser-S op de trein en artillerie-oefeningen; het nieuws van 29 januari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Zr.Ms. Rotterdam in Wilhemshaven
Zr.Ms. Rotterdam in Wilhelmshaven
Bron: Deutsche Marine

Eén strijd heeft Rusland alvast gewonnen: die van de verzekeringspremies. De handel van Oekraine met de rest van de wereld is lastig verzekerbaar geworden en de premies rijzen de pan uit.

Militaire ontwikkelingen

De militaire opbouw van Rusland in de buurt van Oekraïne is uitgebreid met bloedvoorraden samen met ander medisch materiaal dat het mogelijk zou maken om slachtoffers te behandelen, nog een andere belangrijke indicator van de militaire paraatheid van Moskou, vertellen drie Amerikaanse functionarissen aan Reuters.

ISR-vluchten 29 januari 2022
ISR-vluchten 29 januari 2022
Bron: Amelia Airheart

Zr.Ms. Rotterdam (L800) is aangekomen in de Duitse stad Wilhelmshaven. Per 1 februari zetelt het commando van SNMG1 op het Duitse bevoorradingsschip FGS Berlin. Het Nederlandse commando blijft, echter het Duitse schip heeft de ruimte en faciliteiten om het commandocentrum te huisvesten.

Russen die permanent in de Volksrepublieken Donetsk en Luhansk (DPR en LPR) verblijven, kunnen desgewenst worden opgeroepen voor militaire dienst bij de strijdkrachten van de Russische Federatie. De Volksrepubliek Donetsk en Volksrepubliek Luhansk zijn de Oekraïense gebieden die zich in 2014 onafhankelijk verklaarden.

Uitladen Stryker 1st Battalion, 185th Infantry Regiment
Uitladen Stryker 1-185th Infantry Regiment
Bron: U.S. Army Europe and Africa

Meer dan 200 voertuigen van het 1st Battalion, 185th Infantry Regiment van de US Army National Guard, uit Californië, worden gelost in de havenfaciliteit van Gdynia, Polen, ter ondersteuning van de NAVO Enhanced Forward Presence-missie (eFP).
Naast de aankomst van de uitrusting voor 1-185, ondersteunt de haven ook het laden van uitrusting van het 3rd Battalion, 161st Infantry Regiment ter voorbereiding op zijn terugkeer naar de Verenigde Staten. Het 3-161st voltooit een succesvolle uitzending van negen maanden naar Europa ter ondersteuning van de EFP-missie van de NAVO. Beide bataljons behoren tot het 81st Stryker Brigade Combat Team dat bestaat uit eenheden in Washington, Oregon en Californië.

Rusland heeft besloten de marine-oefeningen buiten de exclusieve economische zone (EEZ) te houden.

Rusland heeft Pantsir-S (SA-22 Greyhound) luchtafweerraketsystemen met de trein naar Belarus gestuurd. Bij aankomst kregen de Russische militairen het gebruikelijke brood uitgedeeld als welkom.

Pantsir-S (SA-22 Greyhound) luchtafweersysteem naar Belarus
Bron: Минобороны России)

Vlakbij de Krim vond er een Oekraiense artillerie-oefening plaats. Of zoals Oekraïne het zelf omschrijft: “Vlakbij de administratieve grens met het tijdelijk bezette gebied van het Krimschiereiland werd tactische en speciale training van artillerie-eenheden van “Мста-Б” uitgevoerd.