Oorlog in Europa 10 – zondag 30 januari 2022

Leren schieten, patrouilleboten op de weg, troepenuitbreidingen en operatie UNIFIER; het nieuws van 30 januari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Het Verenigd Koninkrijk overweegt een groot aantal troepen, wapens, oorlogsschepen en vliegtuigen aan de NAVO aan te bieden, die in Europa ingezet kunnen worden. Premier Boris Johnson wil daarmee een “duidelijke boodschap” aan het Kremlin geven.
De “grote” militaire inzet wordt naar verluidt volgende week aangeboden aan de militaire leiding van de NAVO. Het gaat om een verdubbeling van de 1.150 Britse troepen die nu al in Oost-Europese landen aanwezig zijn, evenals “verdedigingswapens” die naar Estland kunnen worden gestuurd. Het Britse vliegdekschip HMS Prince of Wales staat tevens stand-by om “binnen uren” ingezet te kunnen worden mochten de spanningen verder oplopen.

Militaire ontwikkelingen

Canadese C-17 vanaf het vliegveld van Lviv
Canadese C-17 vanaf het vliegveld van Lviv
Bron: ADS-B Exchange

Een Canadese C-17 Globemaster heeft vandaag goederen afgeleverd in de Oekrainse stad Lvid. Het toestel vloog terug via de ‘Engelse route’ over Denemarken. Einde van de middag landde het toestel op het vliegveld van Glasgow.

Oekraine heeft een kaart uitgebracht van de Russische posities in Donetsk en Loehansk. Op de kaart wordt gebruikt gemaakt van militaire tekens.

De Ropucha-klasse landingsschepen van de Baltische vloot (Kaliningrad, Korolev and Minsk) zijn nu halverwege in de Middellandse Zee, ten noorden van Malta. De schepen verlieten op 17 januari de Oostzee.

Russiche eenheden in Donetsk en Loehansk
Bron: Joint Forces Operation

In het noorden van de Oekraïne hebben brandweermannen een training gehad in het schieten met het persoonlijke wapen en de RPV-16 raketwerper.

ISR-vluchten 30 januari 2022
ISR-vluchten 30 januari 2022
Bron: Amelia Airheart

De bewaking ging ook vandaag door. Diverse ISR-vluchten rond Oekraïne, geen over de Baltische Staten. Opvallend zijn de Russische schepen in het noorden van de Noordzee. Deze zijn op 25 januari bij het noorden van Noorwegen de oceaan opgevaren. En we zien de landingsschepen in de Middellandse Zee.

Antitank-verkeersbord

Deze keer lenen we een afbeelding van Paxenbelike, een satirische website met de Nederlandse krijgsmacht als thema. Meestal lenen ze beelden van ons.
Gejuig en applaus, dat zijn de eerste geluiden die wij opvangen vanuit oost-europa maar ook vanuit Denhaag. De eerste tank verkeersborden zullen op strategische en tactische locaties geplaatst worden medio februari.

De twitteraccount OSINTtechnical heeft een kaart gepubliceerd van de Russische posities: de vliegbasis en de verzamelbases.

Russische opbouw rond Oekraïne
Russische militaire opbouw rond Oekraïne
Bron: OSINTtechnical

De Canadese troepen in Oekraine mogen zich alleen nog maar ten westen van de Dnepr in het land ophouden. De Canadese minister van defensie Anita Anand zei dit tijdens een persconferentie in de Canadese ambassade in Kiev. Canada heeft 200 man in Oekraïne voor de ‘Operation UNIFIER’.
Ook is vandaag besloten dat Canada het niet-essentiele personeel van de ambassade weer terug naar huis laat gaan.

Operatie UNIFIER

Operatie UNIFIER is de missie van de Canadian Armed Forces (CAF) ter ondersteuning van de veiligheidstroepen van Oekraïne. De focus van de operatie is om te helpen bij het trainen van veiligheidstroepen. Dit zal hen helpen hun capaciteiten en capaciteiten te verbeteren en op te bouwen. Het CAF coördineert zijn inspanningen met de VS en andere landen die op dezelfde manier steunen. Militaire training is een onderdeel van Canada’s algemene steun aan Oekraïne.

De CAF lanceerde Operatie UNIFIER in antwoord op verzoeken van de regering van Oekraïne. De bedoeling is om Oekraïne te helpen soeverein, veilig en stabiel te blijven.

De trainingsmissie harmoniseert haar inspanningen met andere landen via een Multinationale Gemengde Commissie. Deze commissie omvat Canada, Litouwen, Polen, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Denemarken en Zweden. Canada werd in januari 2015 lid. Het is samen met Oekraïne voorzitter van het subcomité voor militaire politie.

Canada stuurt om de zes maanden een groep van ongeveer 200 CAF-leden naar Oekraïne. CAF-leden zijn er tot eind maart 2025. Ze komen uit alle delen van Canada. Ze worden geselecteerd op basis van de vaardigheden die ze inbrengen in het trainingsprogramma.

Er is ook inzicht gekomen in de extra inzet van de Britse troepen zoals dat eerder deze week werd aangekondigd. Het voorgestelde inzet gaat dan om:

  • 1.200 para’s die naast Amerikaanse troepen zullen worden ingezet,
  • Royal Marine-specialisten in berg- en arctische oorlogsvoering van 45 Commando,
  • kanonniers van 26 Regiment,
  • Royal Artillery bewapend met langeafstand Deep Fire-raketsystemen,
  • Apache-helicopters van 4 Regiment, Army Air Corps,
  • Elektronische oorlogsvoering en cyber-eenheden van de Royal Signals en de Royal Marines’ specialist Y Squadron.

Ook staan ​​er drones van 47 Regiment Royal Artillery, medici en zes Chinook-helikopters klaar. Een RAF Typhoon-squadron zal naar Cyprus worden gestuurd om te patrouilleren in het Roemeense en Bulgaarse luchtruim. Een Type-45-torpedojager en een patrouillevaartuig zullen naar de Zwarte Zee varen.
Britse Special Forces zijn al in Oekraïne ingezet – de helft van het SAS-eskader is belast met het toezicht houden op de Russische activiteiten in Oost-Oekraïne, terwijl de andere helft aanwezig is om te helpen bij de eventuele evacuatie van Britse burgers uit het land.

Vier van de 9 Russische patrouilleschepen (Project 03160 Raptors) uit de Oostzee worden over de weg verplaatst naar het zuiden. Ze zijn al ter hoogte van Oekraïne, bij Rogachevka, Voronezh Oblast

Transport patrouilleschepen Oostzee
Bron: IgorGirkin (moto_karatel)