Oorlog in Europa 11 – maandag 31 januari 2022

Iskander-bataljons, onderzeebootjacht, opnieuw troepenaanvoer en propagandaposters; het nieuws van 31 januari 2022.

Politieke ontwikkelingen

De secretaris-generaal van de NAVO heeft opgeroepen tot een “evenwichtige aanpak” met betrekking tot de toenemende spanningen over Oekraïne, en zegt dat de alliantie geen plannen heeft om gevechtstroepen in het land in te zetten.
Jens Stoltenberg zei dat de situatie “een reëel gevaar” vormt en dat de landen “moeten blijven werken aan een politieke oplossing”.

De Oekraïense politie heeft een groep mensen aangehouden die massale rellen in Kiev aan het beramen waren. Men was ’tot 5 000 [deelnemers aan de rellen] aan het verzamelen, inclusief tot1.500 misdadigers die gevechten met wetshandhavers zouden regelen’ aldus Minister van Binnenlandse Zaken Monastyrsky. De arrestanten zouden provocaties, geweld en bloedvergieten plannen, aangezien ‘nepbloed’ was verkregen voor conflicten met wetshandhavers in Kiev. Volgens Monastyrksiy zouden er betaalde gewelddadige massale rellen worden gehouden in de oblasten Sumy, Chernihiv, Poltava en Cherkasy . Hij zei dat het deel zou kunnen uitmaken van de hybride oorlogvoering van Rusland tegen Oekraïne.

De Oekraïense regering ziet momenteel geen noodzaak om de bevolking te mobiliseren. Dit zei minister van Defensie Oleksiy Reznikov. “Mobilisatie is nu niet nodig, gezien de dreiging. Als we een mobilisatieoefening aankondigen, zal dat paniek op straat veroorzaken. Iedereen zal dan denken dat we wisten en verborgen dat de vijand morgen al zou kunnen aanvallen“, aldus de minister.

In Belarus worden de eerste reservisten opgeroepen. Volgens een woordvoerder van het leger is dat om de personeelstekorten in de reguliere eenheden op te vullen.

Militaire ontwikkelingen

Turkish Air Force’s E-7T Peace Eagle
Turkish Air Force’s E-7T Peace Eagle
Bron: Republiek Turkije Ministerie van Defensie

Eurofighter-vliegtuigen van de Luftwaffe zullen in februari en maart worden ingezet in Roemenië. Ze zullen onder de ‘NATO Air Policing Mission’ vallen. Verder zal men gaan oefenen met de Italiaanse luchtmacht vanuit de bestaande ‘Plug & Fight’-operatie.

De Turkse Luchtmacht ondersteunt de oefening Neptune Strike in de Middellandse Zee met de inzet van een E-7T Peace Eagle.

Schepen van de Zwarte Zeevloot keerden vandaag terug naar hun thuisbasis op het Krim-schiereiland en in Novorossiysk na grootschalige oefeningen in de Zwarte Zee.

Volgens Rochan Consulting zijn er op dit moment ten minste twee Iskander-bataljons aanwezig (8 lanceerinrichtingen). Er zijn al 36 lanceerinrichtingen bij Oekraïne en vier bij Yelnia. Dat brengt het totaal op 48 lanceerinrichtingen in de buurt van Oekraïne.

De bemanningen van de raketkruiser ‘maarschalk Ustinov’ en het fregat ‘Vlootadmiraal Kasatonov’ jaagden op de onderzeeërs van een fictieve vijand in de Noorse Zee. Hierbij werd gebruik gemaakt van een Ka-27M onderzeebootbestrijdingshelikopter.

De Oekraïense strijdkrachten maken ook gebruik van posters. We zijn nog aan het zoeken naar de betekenis van de tekst die onder iedere poster geschreven is. De tekst op de poster is in het geel (vrij vertaald): “de kracht van Oekraïne is 30 jaar“. En in het paars: “Wees zeker, wij zullen beschermen“.

Vlakbij Rostov (dat weer ligt aan de Zee van Azov) werd een treintransport gefilmd. En niet alleen rond Oekraïne worden troepen aangevoerd. Ook in Grodno was een transport te bewonderen. Grodno ligt in Belarus en vlakbij de Poolse grens, zo dicht als mogelijk bij Kaliningrad.
50 kilometer ten zuidoosten van Minsk werd er een trein met voornamelijk vrachtauto’s ontladen.

Troepen in het district Belokalitvinsky, regio Rostov
Bron: IgorGirkin (Tiktok lapsha1992)
Troepen in Grodno
Bron: IgorGirkin (Tiktok marijavoina)
Ontladen trein ten zuiden van Minsk
Bron: MotolkoHelp

En aan het einde van de dag zijn er natuurlijk ook nog de informatievluchten van de verschillende landen. De tocht van de schepen van de Noordelijke Vloot zijn goed zichtbaar rondom het Verenigd Koninkrijk. Ten zuiden van Ierland (in de Keltische Zee) zien we waarschijnlijk de locaties van de Russische oefening.

ISR-vluchten 31 januari 2022
ISR-vluchten 31 januari 2022
Bron: Amelia Airheart