Oorlog in Europa 12 – dinsdag 1 februari 2022

Het gesprek dat niet door ging, Nederlandse goederen, diverse oefeningen en opnieuw veel transporten; het nieuws van 1 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Bericht Rutte
Bericht premier Rutte

Premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra reizen vandaag naar Kiev om morgen te praten met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Ook de Britse premier Boris Johnson gaat vandaag naar Kiev. De inzet van de gesprekken is gericht op het vinden van een politieke en diplomatieke oplossing van de crisis, en tegelijkertijd voorbereid te zijn op slechtere scenario’s.
Oorspronkelijk zou het gesprek vandaag plaatsvinden. De wereldleiders staan echter allemaal te trappelen om hun zegje te doen in Kiev. Dus is het vandaag de beurt aan Premier Johnson en mogelijk President Erdogan. De Britse premier heeft inmiddels vele vliegtuigladingen aan antitank-raketten gestuurd. Dus vanuit Oekraïens oogpunt is het heel logisch dat hij voorrang krijgt.

Nederlandse hulp volgens Oekraïne met een Fennek SWP als afbeelding
Nieuwsbericht Nederlandse hulp

En ook Nederland maakt een inventarisatie van de spullen waarmee Oekraïne militair geholpen kan worden. Defensie is klaar met de inventarisatie en heeft de lijst naar het ministerie van Buitenlandse Zaken gestuurd. Dat ministerie toetst of de artikelen aan de criteria voor wapenexport voldoen. En ook de douane kijkt mee. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel, VVD) besluit vervolgens of een vergunning wordt afgegeven. Of het reëel is dat de Nederlandse krijgsmacht spullen af kan staan terwijl er overal tekorten zijn….
En het Oekraïense nieuws is ook opgevallen dat Nederland hulp gaat geven. In een artikel met een foto van een Fennek SWP wordt hierover bericht (zie afbeelding en automatisch vertaald in het Nederlands).

Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken beval familieleden van werknemers van de Amerikaanse ambassade in Wit-Rusland om het land te verlaten en waarschuwde Amerikaanse burgers tegen reizen daar vanwege een “ongewone en zorgwekkende Russische militaire opbouw” langs de Wit-Russische grens met Oekraïne.

Ondertussen komt er ook commentaar vanuit de EU op het bezoek van Viktor Orban, de premier van Hongarije. Men vreest dat hij de Europese eenheid doorbreekt en gebruik maakt van zijn vetorecht bij stemmingen. Orban geeft zelf aan dat hij de gesprekken heeft vanwege de behoefte van zijn land aan aardgas. Tegelijkertijd gaf Orban in Moskou bij de persconferentie aan dat het Westen geen rekening houdt met de zorgen van het Kremlin.

President Zelensly ondertekende een decreet dat de basis legt voor de overgang van Oekraïne naar een beroepsleger (in tegenstelling tot het momenteel opererende leger op basis van dienstplicht) in de komende drie jaar. Specifieke stappen van de overgangsperiode zijn onder meer de uitbreiding van de Oekraïense strijdkrachten met 100.000 manschappen, de invoering van contracten voor langere termijn, evenals betere lonen en sociale zekerheid.

Militaire ontwikkelingen

Soldaten van de Black Horse Troop van de Royal Dragoon Guards van het Britse leger zijn momenteel in Polen ingezet als onderdeel van de enhanced Forward Presence (eFP) Battlegroup van de NAVO. Ze voerden een oefening uit in het optreden verstedelijk gebied op het oefenterrein van Orzysz.

Geneeskundige troepen van Oekraïne oefenen in de buurt van Loehansk in de medevac, het evacueren van slachtoffers met een helikopter.

Vandaag waren er ook weer veel transporten rond Oekraïne en in Belarus. IgorGirkin heeft er weer een aantal gepubliceerd. De meeste filmpjes waren verticaal, we hebben er even een nette montage van gemaakt. En op Twitter nam Rob Lee een groot aantal helicopters waar, zoals de Ka-52, Mi-8AMTSh, Mi-26, Mi-28 en Mi-24.

Zesde Amerikaanse vlucht met hulpgoederen

Een vijfde en zesde vlucht met Amerikaanse hulpgoederen zijn aangekomen in Kiev. In de zesde vlucht zat 84 ton munitie.

En opnieuw het bekende overzicht van de ISR-vluchten. Het Russische eskader in de Noordzee is zuidelijker gevaren. De tanken Vyazma heeft zijn AIS aanstaan is is daarmee zichtbaar. Rond 22:00 uur lag het schip ‘voor’ Zeeland. In de Keltische Zee houden de Russen hun schietoefeningen.
Het Franse schip Commandant Blaison (F793) heeft de Russen waargenomen (en gefotografeerd).