Oorlog in Europa 13 – woensdag 2 februari 2022

Politiek overleg in Kiev, wat heeft Premier Rutte besproken? En heel veel oefeningen in het nieuws van 2 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reist donderdag naar Kiev, waar hij wil proberen te bemiddelen tussen de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Russische president Vladimir Poetin. Erdogan wil daarbij de strategische positie van Turkije als NAVO-lid enerzijds en zijn persoonlijke verstandhouding met Poetin anderzijds inzetten.

Coalitiepartijen D66 en CDA zijn niet enthousiast over Nederlandse wapenleveranties aan Oekraïne. Die partijen zien liever dat Rusland in eerste instantie wordt gestraft met zwaardere economische sancties, mochten de Russen de militaire spanning rond Oekraïne verder laten oplopen.

Premier Rutte, minister Hoekstra en president Zelensky
Premier Rutte, minister Hoekstra en president Zelensky
Bron: President van de Oekraïne

Premier Mark Rutte heeft in Kiev als eerste overleg gevoerd met zijn Oekraïense ambtgenoot Denys Sjmychal. Het belangrijkste onderwerp van gesprek was de oplopende spanningen met Rusland. Daarbij sprak Rutte de hoop uit dat de situatie weer zou afkoelen en de sancties die voorbereid worden niet nodig zullen blijken. “Er is nog hoop dat de kalmte zal overwinnen.”
Daarna kwam het gesprek met president Zelensky en was er een persconferentie en een gezamenlijke verklaring. Beide leiders herinnerden eraan dat de betrekkingen tussen Oekraïne en het Koninkrijk der Nederlanden gebaseerd zijn op gemeenschappelijke waarden en principes van vrijheid, democratie, rechtsstaat en respect voor mensenrechten. Na de cyberaanval op Oekraïne op 14 januari 2022 is Nederland klaar om technische cyberhulp te verlenen aan Oekraïne. 
Rutte en Hoekstra reizen na het overleg door naar buurland Moldavië, waar ze met onder meer president Maia Saunde spreken over “economische samenwerking, energie en versterking van de rechtsstaat”, aldus Rutte. De verwachting is dat ook in Moldavië de spanningen tussen Rusland en Oekraïne hoog op de agenda staan.

Oekraïense autoriteiten sluiten het verlenen van een speciale status en vetorecht aan Donbass uit, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba in een interview. “Geen enkele Oekraïense regio zal de juiste macht hebben voor nationale staatsbesluiten. Dit staat in steen gebeiteld! Er zal geen speciale status zijn, zoals Rusland het zich voorstelt, geen stemrecht”, zei hij.

Militaire ontwikkelingen

Poolse BM-27

“Goed nieuws. Op mijn verzoek heeft de Raad van Ministers een resolutie aangenomen over hulp aan Oekraïne. We zullen ultramoderne Poolse uitrusting leveren – Piorun draagbare luchtafweerraketsystemen en munitie”, schreef de Poolse Minister van Defensie Mariusz Blaszczak op zijn Twitter-pagina.

Dichtbij de Krim hield het Oekraïense leger een oefening met het mobiele raketsysteem BM-27 Uragan, een 220 mm Multiple Rocket Launcher. “De oefeningen die we vandaag waarnamen toonden de bereidheid van Oekraïense soldaten om tijdig op elke situatie te reageren om ons land en elke inwoner ervan te beschermen”, aldus luitenant-generaal Sergey Najev.

Oefening BM-27 Uragan / 9P140
Bron: Joint Forces Command AFU

Ook Belarus was vandaag aan het oefenen.

  • Op de 61st Fighter Air Base oefende men met vliegtuigen,
  • Op het 230e oefenterrein (230-м общевойсковом, waar dat ook mag liggen) oefende men in camouflage,
  • En op het oefenterrein Brestsky werkte men samen met Russische troepen.

President Biden van de Verenigde Staten heeft bevolen dat er 3.000 Amerikaanse troepen aan de Europese Oostgrens geplaatst zullen worden. Er worden 2.000 militairen van voornamelijk 82nd Airborne Division ingevlogen vanuit de VS (Fort Bragg, North Carolina) en in Duitsland en Polen gelegerd. Duizend al in Europa (Vilseck, Duitsland) aanwezige militairen van een Stryker Squadron verplaatsen naar Roemenië.
Het is de eerste groep van de 8.500 militairen die al eerder aangekondigd waren.

De oefening tussen de Russische Federatie en Belarus luistert al enige dagen naar de naam “Allied Resolve-2022”. En in het Russisch “Союзная решимость-2022”. Vandaag was er een gezamenlijke oefening met verschillende tanks en pantservoertuigen. Ze krijgen luchtsteun vanuit Mi-24 Hind helikopters. De oefeningen van Allied Resolve vinden plaats op de Domanovsky, Gozhsky, Obuz-Lesnovsky, Brestsky en Osipovichsky oefenterreinen.

Samenwerking Russische Federatie en Belarus tijdens gemechaniseerd optreden (openingsshot: T-72B)
Bron: Ministerie van Defensie Russische Federatie
ISR-vluchten 2 februari 2022
ISR-vluchten 2 februari 2022
Bron: Amelia Airheart

En om deze dag af te sluiten: de ISR-vluchten van Amelia. Het was druk op de Noordzee. Volgens een RAF-woordvoerder zijn er vandaag verschillende Typhoons opgeroepen om ongeïdentificeerde vliegtuigen ten noorden van Schotland te onderscheppen en te escorteren. Volgens de Britten bleken twee Tu-95 Bear H van de vliegbasis Engels en twee Tu-142 Bear F/J subhunters van vliegbasis Kipelovo “ongeïdentificeerd” te zijn. De groep werd vergezeld door drie Il-78 Candid tankers. Hun vluchtduur was meer dan 12 uur.
Voordat de Britten hun onderschepping startten, waren hun Noorse collega’s met de F-35 aan de beurt. Zij spotten ook een A-50 Mainstay. De Noorse toestellen werden later afgelost door twee F-35’s van Ørland.

Van de vlucht zijn er vanuit de Tu-95 fikbeelden gemaakt. We zien air-to-air refuelling met de Candid en verderop in de video zie je ook de Britse Typhoons.

Vlucht Tu-95 Bear, AAR en Typhoon
Bron: Ministerie van Defensie Russische Federatie
Bijtanken Tu-95 Bear door een Il-76 Candid
Bijtanken Tu-95 Bear door een Il-76 Candid
Bron: Royal Norwegian Air Force

Deployment naar Europa

Het eerste personeel van 82nd Airborne Division en 18th Airborne Corps vliegen direct al naar het besluit van de president Biden met een C-17 Globemaster III naar Oost-Europa.