Oorlog in Europa 14 – donderdag 3 februari 2022

Het reisadvies naar Oekraïne en Belarus is aangescherpt. Gelukkig belemmert dat de oefening Allied Resolve niet. Dit en meer in het nieuws van 3 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

De reisadviezen van Belarus, #Rusland en #Oekraïne zijn aangepast. Er is sprake van opbouw van Russische troepen aan de grenzen met Oekraïne. In Oekraïne en meerdere buurlanden is het daarom niet veilig om te reizen binnen 10 kilometer van de grens. Het advies voor Oekraïne:
Er is sprake van een opbouw van Russische troepen aan de Russische en Belarussische grenzen met Oekraïne. Daardoor nemen spanningen toe. De situatie is daar niet veilig. Reis niet binnen 10 kilometer van de grens met Rusland en Belarus. De kleurcode voor Oekraïne is oranje en rood. Dit komt door de oplopende spanningen met Rusland en de onzekerheid hierover. In verband met deze onzekerheid wordt geadviseerd eventuele reizen uit te stellen. Als u in Oekraïne bent, bedenk dan of het nog steeds echt noodzakelijk is dat u daar blijft en vertrek anders.

De president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, en de minister van Defensie van de Russische Federatie Sergei Shoigu.

De president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, had een ontmoeting met de minister van Defensie van de Russische Federatie Sergei Shoigu. Men sprak uiteraard over de oefening Allied Resolve 2022 en over de militaire samenwerking tussen de beide landen. Op dit moment heeft men drie centra waar te gezamenlijke troepen kunnen oefenen en Belarus-militairen zich kunnen familiariseren met Russisch materieel. Hier komen centra bij bijvoorbeeld voor luchtverdedigingssystemen. Ook het versterken van de zuidgrens kwam aan bod. In 2022 zullen er rond de 20 gezamenlijke oefeningen gehouden worden zoals ook de oefening Vostok-2022 in het centrale deel van Rusland.
Na het gesprek ging de Russische delegatie ook nog naar de live actie op het oefenterrein kijken.

Amerikaanse functionarissen zeggen dat ze bewijs hebben dat Rusland een plan heeft ontwikkeld, dat op hoog niveau in Moskou is goedgekeurd, om een ​​voorwendsel te creëren voor de invasie van Oekraïne door valselijk een aanval op Oekraïense troepen te pinnen, waarbij vermeende slachtoffers niet alleen in Oost-Oekraïne, maar ook in Rusland zouden kunnen vallen.

Minister Hoekstra (BZ) en Ollongren (Defensie) informeren de Tweede Kamer per brief over recente ontwikkelingen met betrekking tot de opgelopen spanningen door de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. 

Militaire ontwikkelingen

Het eerst nieuws van vandaag valt onder de noemer ‘hybride oorlogvoering’ waarbij een relatie met de huidige spanning niet bewezen is. De Olieterminal Terneuzen kampt namelijk met laad- en losproblemen na cyberaanval. Het laden en lossen van olie loopt vertraging op. Meerdere havenbedrijven in Europa zijn de laatste dagen het doelwit geworden van de digitale aanval.

De zevende Amerikaanse vlucht met hulpgoederen (wapens en/of munitie) is aangekomen naar Oekraïne. In de 85 ton vracht zat onder andere 40mm-munitie.

Allied Resolve 2022

Op het oefenterrein van Brestsky oefenden Russische en Wit-Russische eenheden de samenwerking.

Noorse Luchtmacht

We hebben nog drie hele mooie foto’s van de Noorse Luchtmacht van de Mainstay. Deze kwam gisteren met de Bears en Candids langs en werd onderschept door F-35’s.

Transporten Rusland

En terwijl Allied Resolve al volop loopt, wordt er nog steeds Russisch materieel via het spoor aangevoerd.

Trenitransport Kalinkavichy (Gomel region, Belarus)
Bron: Mololko
Treintransport mogelijk regio Yaroslavl
Mortieren en BM-21 Grad 122mm meervoudige raketwerper
Bron: IgorGirkin

Transporten Amerika

De kwartiermakers van de Verenigde Staten zijn vandaag in Polen begonnen met het voorbereiden van de komst van 1.700 militairen van 82nd Airborne Division.

ISR-vluchten

Ten noorden van Schotland hadden we vluchten van de AWACS. Het niet niet bekend of er opnieuw Russische vliegtuigen deze kant op zijn gekomen.

ISR-vluchten 3 februari 2022
ISR-vluchten 3 februari 2022
Bron: Amelia Airheart

Leestip

Cover Militaire Spectator-artikel

Militaire Spectator heeft een zeer interessant artikel gepubliceerd over de huidige kansen en bedreigingen: Europese kwetsbaarheden voor nieuwste generatie lucht- en raketdreigingen, Trends in aanval en verdediging. Je vindt het artikel hier: Europese kwetsbaarheden voor nieuwste generatie lucht- en raketdreigingen | Militaire Spectator.
Ze onderscheiden vijf geopolitieke en technologische trends die het dreigingsniveau verhogen.  Men noemt de terugkeer van machtspolitiek op het wereldtoneel die gepaard gaat met de ontwikkeling van nieuwe wapentechnologieën; de toenemende precisie en transparantie op het slagveld; de dalende kosten en de daaropvolgende proliferatie van wapens; de afnemende reactietijd voor verdedigers als gevolg van de toenemende snelheid van wapens; en tot slot het groeiende vermogen om diverse wapens gecoördineerd in te zetten. Het artikel diept de trends uit om vervolgens de specifieke gevolgen voor de Europese raket- en luchtverdediging te schetsen.