Oorlog in Europa 15 – vrijdag 4 februari 2022

Het spel van de oefening Allied Resolve gaat verder, Neptune Strike ook. Dit en meer in het nieuws van 4 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Russische reacties

Vandaag de opening van de Olympische Winterspelen in Peking. De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping hebben samen een oproep aan de NAVO gedaan om haar plannen voor verdere uitbreiding stop te zetten en de voortzetting van de ‘Koude Oorlog’- mentaliteit te vermijden. Ze riepen wereldleiders op om “de dialoog en het wederzijds vertrouwen te versterken, de samenwerking te verdiepen en universele menselijke waarden als vrede, groei, gelijkheid, gerechtigheid, democratie en vrijheid te verdedigen.” 

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, heeft de NAVO-landen opgeroepen om te stoppen met het aanwakkeren van hysterie rond het conflict in Oekraïne en het vol te pompen met wapens. “Kiev moet zijn onafhankelijkheid aantonen en een volwaardige dialoog beginnen met Donetsk en Lugansk met als doel het proces van vreedzame oplossing van het conflict zo spoedig mogelijk op gang te brengen, zoals wordt beoogd in de goedgekeurde documenten – het pakket maatregelen, en, Resolutie 2202 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.“.

Het plaatsvervangend hoofd van de militie van de Volksrepubliek Donetsk, Eduard Basurin, zei donderdag dat de wapenleveringen aan Oekraïne elke dag toenemen, vanuit de VS, Polen, de Baltische staten, de Tsjechische Republiek en het Midden-Oosten. Basurin wees er ook op dat het aantal militairen uit Oekraïne bij de contactlijn in de Donbass wordt geschat op ruim 120.000. “Nu zijn er nog drie brigades in beweging, de vierde wordt voorbereid – dit zijn er ongeveer 20-25.000 meer. Als gevolg hiervan zullen het er tot 150.000 zijn. Afgezien van de nationalisten die hier ook komen, zal de groepering ongeveer 150.000 zijn“.

Militaire ontwikkelingen

Allied Resolve 2022

De plaatsen van Allied Resolve 2022

De plaatsen waar Allied Resolve 2022 zich afspeelt, staan in de getoonde kaart. We zien de oefenterreinen van Grodno (“Gozhsky), Brest (“Brestsky”), Baranovichi (“Obus-Lesnovsky” of “Domanovsky”) en Osipovichi (“Osopovichsky”). Men gebruikt de vliegvelden van Baranovichi, Luninets, Lida and Machulishchi. Het gezamenlijke hoofdkwartier staat in Volma.

Het militaire team van de 6e Gemechaniseerde Brigade (6-й отдельной гвардейской механизированной ) van het Westelijk Operationeel Commando oefent op het Gozhsky-oefenterrein. De pantserinfanterie wordt ondersteunt met vuur van de 2S1 Gvozdika artillerie.

Eenheden van de 103 Airborne Brigade (103-й отдельной гвардейской воздушно-десантной бригады) bewaken strategische objecten.

In Oekraine

In Oekraine hadden de strijdkrachten een geplande oefening met tanks. De oefeningen waren vlak bij Donetsk.

Waar zijn de landingsschepen?

Zes grote amfibische schepen van de Russische marine zijn aangekomen in de Syrische haven van Tartus na het voltooien van een Europese passage van 6.000 zeemijl (meer dan 11.000 kilometer). De schepen waren enige weken geleden vertrokken. Ze voeren via de Noordzee en langs Gibraltar.
Aan de oefening deden de schepen  ‘Pyotr Morgunov’, ‘George the Victorious,’ / (RFS Georgiy Pobedonosets 016), ‘Olenegorsky Miner,’ ‘Korolev,’ ‘Minsk,’ en ‘Kaliningrad’ mee. In Tartus werden de schepen bevoorraad.

Russische oefening bij Ierland

In de Keltische Zee ten zuiden van Ierland is de Russische vloot bezig met schietoefeningen. Ze schepen worden regelmatig gevolgt via ISR-vluchten. En ze worden gefotografeerd zoals deze keer door 105 squadron van het Irish Air Corps.

De Russen worden begeleid door NAVO-schepen: FS Commandant (F793), LÉ Samuel Beckett (P61), HMS Argyll (F231) en USS Roosevelt (DDG-80)

Russische transporten

En voor wie mocht denken dat er al genoeg Russisch materieel in Oost-Europa staat? Niet dus. Er zijn meerdere treinen onderweg, we tonen er één.

Russisch transport bij Smolensk
Russisch transport bij Smolensk in de richting van Belarus. Op de foto: BMD, BTR-MD, EW RB-531B “Infauna”, EW LEER-2 en verschillende Kamaz-trucks.
Bron: MotolkoHelp

Oefening Neptune Strike 2022

In de Middellandse Zee is nog de grote oefening Neptune Strike 2022 bezig. Aan de oefening doen de volgende eenheden mee: Carrier Air Wing (CVW) 1, Harry S. Truman Carrier Strike Group (CSG) 8, Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG 2), de Italiaanse marine Cavour CSG en het commando- en controleschip USS Mount Whitney (LCC 20) van de Blue Ridge-klasse.

Amerikaans deployment

Het Amerikaanse leger is begonnen met het verplaatsen van Amerikaanse militaire eenheden van de luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland naar het oosten (Roemenië en Polen). Ook APS-2 Eygelshoven schijnt actief te zijn. Militairen van XVIII Airborne Corps worden overgevlogen van Fort Bragg naar Europa.

ISR-vluchten

Nog steeds wat onduidelijk wat er ten noorden van Schotland gebeurd.

ISR-vluchten 4 februari 2022
ISR-vluchten 4 februari 2022
Bron: Amelia Airheart