Oorlog in Europa 16 – zaterdag 5 februari 2022

De politiek heeft weekend, het leger oefent verder. Met de S-400, stellingname en de M141 Bunker Buster. Dit en meer in het nieuws van 5 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

De Russische president Putin stemde er mee in de militaire samenwerking met Nicaragua, Cuba en Venezuela te vergroten.

Rusland slaat alarm over militaire drones in Oekraïne. Volgens Andrey Klimov, die fungeert als het hoofd van de Russische Senaatscommissie voor de bescherming van de nationale soevereiniteit, proberen de Turkse autoriteiten financieel te profiteren door hun wapens te promoten, maar proberen ze ook “deelnemer te worden aan dit grote spel” van spanningen in Oost-Europa.

Militaire ontwikkelingen

Rusland: S-400

Het S-400 Триумф (SA-21 Growler) luchtafweersysteem is ook betrokken in de oefening Allied Resolve en gisteren aangekomen bij het oefenterrein Brestsky. Het systeem schijnt ook geplaatst te zijn rond Oekraïne. Behalve vage transportfoto’s hadden we nog geen fraaie S-400-foto’s, tot nu. Hier oefent een batterij in de buurt van Leningrad (Oblast Leningrad, Sint-Petersburg volgens het westen, Ленинградской области in het Cyrillisch) .

Allied Resolve 2022

De opdracht van Belarus is ingraven en de stelling verdedigen. Volgens het persbericht hebben ze de stelling met succes verdedigt. En dat op een feestdag. 5 Februari is in Belarus de Dag van de Bewapening van de Strijdkrachten.

Twee Tu-22M3 Backfire bommenwerpers van de Russische Luchtmacht voerden een oefenvlucht uit boven Belarus. De vluchtduur was ongeveer vier uur. Alle toegewezen taken zijn volledig uitgevoerd. Na patrouilleren keerden de langeafstandsbommenwerpers terug naar hun basis op het grondgebied van de Russische Federatie.

Oekraïne: M141 Bunker Defeat Munition (SMAW-D)

Op het 184 Trainingscentrum van de ‘National Academy of Land Forces’, leert het Oekraïense leger de omgang met de Amerikaanse granaatwerper M141 Bunker Defeat Munition of SMAW-D. De opleiding aan Oekraïense instructeurs wordt door het Amerikaanse leger gegeven.

Aan het einde van de opleiding wordt er ook live geschoten.

Party in Oekraïne

Men had niet alleen in Belarus een feestje (zie hierboven) maar ook in Oekraïne. Daar bestonden de ‘Joint Forces’ (het commando van de verenigde strijdkrachten van Oekraïne) twee jaar. De commandant van de strijdkrachten, Luitenant-generaal Sergey Nayev, sprak zijn waardering uit in een video. Hieronder de meest interessante beelden van de promotiefilm.

Neptune Strike 2022 afgelopen

De NAVO-oefening Neptune Strike 2022 in de Middellandse Zee is afgelopen. Aan de oefeningen namen het Naval Striking and Support Forces NATO (STRIKFORNATO) en de US Sixth Fleet (SIXTHFLT) deel.

Schepen in de Middellandse Zee
Neptune Strike in de MIddellandse Zee
Bron: NAVO

ISR-vluchten

Het lijkt er op dat de Russische schietoefeningen bij Ierland klaar zijn en de schepen naar de Middellandse Zee varen.

ISR-vluchten 5 februari 2022
ISR-vluchten 5 februari 2022
Bron: Amelia Airheart