Oorlog in Europa 17 – zondag 6 februari 2022

De politiek heeft weekend, het leger gebruikt de tijd voor transport, aanvoer en oefening. Zie hier de foto’s in het nieuws van 6 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

72 uur

De voorzitter van de gezamenlijke stafchefs, generaal Mark Milley, vertelde de wetgevers dat Kiev binnen 72 uur zou kunnen vallen als een volledige Russische invasie van Oekraïne plaatsvindt. Milley vertelde dit tijdens briefings achter gesloten deuren op 2 en 3 februari. Een inval zou kunnen leiden tot 15.000 Oekraïense en 4.000 Russische doden.

70 Procent

Rusland heeft ongeveer 70% van de gevechtskracht die het nodig denkt te hebben voor een grootschalige invasie van Oekraïne en stuurt meer tactische bataljonsgroepen naar de grens met zijn buurland. Aldus 2 Amerikaanse functionarissen tegen Reuters. In de afgelopen twee weken is het aantal tactische bataljonsgroepen (BTG) in het grensgebied gestegen van 60 op vrijdag naar 83 nu en zijn er nog 14 op doorreis. De Amerikaanse functionarissen hebben geen bewijs geleverd om hun schattingen van de Russische strijdkrachten te staven.

Weinig?

Kolonel-generaal van de strijdkrachten van Oekraïne Igor Kolesnik zei dat het Oekraïense leger nu een ernstig tekort heeft aan vele soorten munitie, waaronder kogelvrije vesten, helmen en brandstof. Volgens hem ontbreekt het het leger ook aan beschermingsmiddelen, waarbij de generaal de hoop uitsprak op hulp van westerse partners bij het oplossen van dit probleem, evenals het afdekken van het gebrek aan munitie.

Militaire ontwikkelingen

Kornet en BMP-4

Tijdens de oefening Allied Resolve werden er ook twee nieuwe systemen ingezet: een nieuwe versie van het 9M133 Kornet-antitankwapen (AT-14 Spriggan) en het BMD-4 pantservoertuig. Op het oefenterrein Brestsky werd met live munitie geschoten.

BMD-4

Amerikaans transport

Nieuwe Amerikaanse hulp in Polen

Vandaag komt de hoofdmacht aan in Zuidoost Polen (Rzeszow). 1700 Amerikaanse militairen worden samen met vracht met vliegtuigen aangevoerd. De troepen zijn van de 82nd Airborne Division.

Nieuwe Amerikaanse hulp in Wiesbaden

In Wiesbaden (Duitsland) is XVIII Airborne Corps aangekomen. Met 300 militairen zorgen zij voor de commandovoering over de Amerikaanse militairen in Europa. De groep heet ‘Task Force Dragon’.

Nieuwe Amerikaanse hulp in Oekraïne

Het achtste Amerikaanse transport (deze keer van Kalitta Air) met hulpgoederen is aangekomen in Oekraïne.

Kleinere ontwikkelingen

  • De Russische landingsschepen die een paar dagen geleden nog aankwamen in Syrië, hebben dat land weer verlaten. De tocht gaat verder naar de Zwarte Zee. Aankomst in de Krim rond 11 februari.
  • Polen zal LMP-2017 60mm mortieren leveren aan Oekraïne.
  • Hierboven drie Amerikaanse transporten. Dat wil niet zeggen dat er geen Russische transporten zijn. Die zijn er namelijk nog volop. Omdat het beeldmateriaal van de recente transporten niet helemaal fijn is, verwijzen we je graag naar de Twitter-pagina’s: https://twitter.com/GirkinGirkin en https://twitter.com/MotolkoHelp.
  • De Russische tanker Vyazma (die we al volgden toen hij over de Noordzee voer), passeerde vandaag de Straat van Gibraltar. Er was geen spoor van de oorlogschepen die tot voor kort met hem voeren.
  • Het Verenigd Koninkrijk heeft meer dan 100 elitetroepen naar Oekraïne gestuurd als militaire adviseurs om ervaring door te geven aan Oekraïense tegenhangers.

ISR-vluchten

En ook in de ISR-vluchten is er vandaag duidelijk sprake van ‘weekend’ en daarom weinig vluchten.

ISR-vluchten 6 februari 2022
ISR-vluchten 6 februari 2022
Bron: Amelia Airheart