Oorlog in Europa 18 – maandag 7 februari 2022

Opnieuw politieke gesprekken, de oefening Allied Resolve en voorbereidingen gaan vol door. Zie hier de foto’s en het nieuws van 7 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Franse president in Moskou

Vluchtradar Macron naar Moskou
Vlucht President Macron

De Franse president Macron is vandaag in Moskou voor overleg met de Russische top. Macron zei voor vertrek naar Rusland dat hij de dialoog wil aangaan met Poetin. Morgen bezoekt hij Oekraïne. Ook staat er diezelfde dag nog een gesprek in Berlijn met de Duitse bondskanselier Scholz en de Poolse president Duda in Macrons agenda.

President Polen bij de NAVO

Jens Stoltenberg ontmoet Andrzej Duda, President van Polen
Jens Stoltenberg ontmoet Andrzej Duda, President van Polen
Bron: NAVO

NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg verwelkomde vandaag de Poolse president Andrzej Duda. Stoltenberg: “Russia now has deployed well over 100,000 troops with enabling capabilities, including medical units, command and control, and logistics. We also expect around 30,000 Russian troops to be deployed in Belarus: the largest build-up there since the Cold War. These deployments are not justified, not transparent, and very close to NATO borders.”. De heer Stoltenberg benadrukte dat de NAVO open blijft staan ​​voor dialoog om een ​​politieke oplossing te vinden.

Reactie op bezoek bondskanselier

In de Doema, het Russische parlement, is gereageerd op het bezoek van de Duitse bondkanselier Olaf Scholz. Scholz sprak eerder over de bereidheid van westerse landen om alle noodzakelijke stappen te ondernemen in het geval van een invasie.
Volgens de Doema spelen Westerse landen een “vies politiek spel” tegen Moskou en proberen nepnieuws te gebruiken over de zogenaamd mogelijke “agressie” van Rusland tegen Oekraïne voor het creëren van politieke druk. Volgens de Federatieraad blijft Berlijn opzettelijk de retoriek over dit onderwerp steunen, terwijl hij zich realiseert dat Rusland de situatie rond Oekraïne niet zal laten escaleren. Volgens Maria Zakharova heeft het Westen de “Russische dreiging” uitgevonden voor een “heldhaftige” strijd ertegen.

Niet storen!

In de gehele Russische Federatie vinden er nu militaire oefeningen plaats. De Russische presidentiële woordvoerder Dmitry Peskov zei hierover: “Deze oefeningen mogen op geen enkele manier een punt van zorg zijn voor onze buren“. Hij benadrukte dat het proces van militaire opbouw in Rusland doorgaat en dat er in het hele land oefeningen worden gehouden, ook in het Verre Oosten. Peskov zei bovendien: “Poetin is niet van plan om deel te nemen aan de conferentie in München. In geen enkele vorm“. En over het bezoek van President Macron: Rusland verwacht niet dat het gesprek tussen president Poetin en de Franse president Macron leidt tot een “beslissende doorbraak” als het gaat om de spanningen rond Oekraïne.

Extra militairen Litouwen

Duitse minister van Defensie, Christine Lambrecht
Duitse minister van Defensie, Christine Lambrecht

De Duitse minister van Defensie, Christine Lambrecht, kondigde maandag de aanstaande inzet aan van een extra troepenmacht van 350 Duitse soldaten naar Litouwen tijdens haar bezoek aan het oefengebied van Munster in Nedersaksen. De troepen zullen een NAVO-gevechtsgroep versterken die in het Baltische land is gestationeerd en zich voegen bij het contingent van ongeveer 500 Duitse soldaten die daar al zijn ingezet. “Hiermee versterken we onze bijdrage aan de oostflank van de NAVO en geven we een duidelijk signaal van vastberadenheid aan onze alliantiepartners”, zei Lambrecht, terwijl hij de Duitse NAVO-partners verzekerde dat ze “op ons kunnen vertrouwen”. De soldaten zullen “binnen een paar dagen” naar Litouwen worden gestuurd , voegde de minister eraan toe, onthullend dat ze het parlement van het land al van het besluit op de hoogte had gebracht.

Militaire ontwikkelingen

Oefening Allied Resolve 2022

Op het oefenterrein van Brestsky gaan de troepen van Wit-Rusland en Rusland, als onderdeel van de test van de ‘reactietroepen van de Uniestaat’, door met het uitvoeren van gevechtstrainingstaken. Deze troepen werden ondersteund met de BTR-MDM.

Op het ‘230e oefenterrein voor gecombineerde wapens’ [waar ligt dat?] wordt een verbindingsoefening gehouden met een systeem dat geïnstalleerd is op Kaiman-voertuigen.

Gezamenlijk oefenen

De luchtmachten van Belarus en Rusland oefenen samen. Met de Su-30SM Flanker-C doet Rusland hier aan mee.

Luchtmacht Oekraïne gereed

De luchtmacht in Oekraine is gereed. Kolonel Sergiy Gurin, plaatsvervangend commandant van de zuidelijke troepen: “…dag en nacht gereed om te vechten nabij de administratieve grens met het tijdelijk bezette gebied van de Krim“.

Mi-8 Hip Luchtmacht Oekraïne
Mi-8 Hip Luchtmacht Oekraïne
Bron: Joint Forces UA

Brandweeroefening

Oekraïne gaat verder met het trainen van personeel. Ook brandweermannen moesten er aan geloven: gevechtsoefeningen met het persoonlijk wapen en de RPV-16.

Kleine ontwikkelingen

Slava-klasse Marshal Ustinov
Ustinov zoals deze op 25 januari door de Noorse Luchtmacht werd waargenomen
Bron: Forsvaret
  • Maandagochtend landde een nieuwe groep Amerikaanse soldaten van de 82nd Airborne Division in Rzeszów (Polen)
  • Een negende 747 is vanuit de USA met hulpgoederen aangekomen in Kiev.
  • Project 1164 Slava-Class missile cruiser Marshal Ustinov vaart op dit moment op de Middellandse zee.
  • Oekraïne importeerde vanuit Polen veertigduizend 12,7mm patronen voor de grootkaliber machinegeweren NSV en DShK.
  • Kiev heeft zich tot de Verenigde Staten gewend met het verzoek om verschillende bataljons Amerikaanse THAAD antiballistische raketafweersystemen in de buurt van Charkov in te zetten. De AN/TPY-2-radar, die deel uitmaakt van het THAAD-systeem, “zal Kiev en zijn NAVO-bondgenoten in staat stellen om ‘diep’ in het grondgebied van Rusland te kijken tot een afstand van maximaal 1.000 km”.
  • En uiteraard waren er weer de nodige Russische transporten naar de regio. Igor Girkin zet het iedere dag op zijn Twitter. De kwaliteit met je aan wennen maar het toont de enorme aantallen en de enorme verscheidenheid. Hierbij een reeks opnames (stills) van de verschillende filmpjes.

ISR-vluchten

ISR-vluchten 7 februari 2022
ISR-vluchten 7 februari 2022
Bron: Amelia Airheart