Oorlog in Europa 19 – dinsdag 8 februari 2022

Macron bezoekt het oosten, de oefeningen gaan weer in volle hevigheid verder en dat zie je hier in het nieuws van 8 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Macron op reis

President Macron en President Poetin
President Macron en President Poetin
Bron: Persdienst Russische Federatie (via Zvezda)

De Franse president was gisteren in Moskou, vanochtend is hij gearriveerd in Kiev. Hij zal daar een gesprek hebben met de Oekraïense president Vladimir Zelensky. Macron wordt vergezeld door de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian. Na een gesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot is Macron van plan om nog een telefoongesprek met Poetin te voeren.

Na het gesprek gisteren in Moskou werd er ’s avond laat nog een persconferentie gehouden. Macron benadrukte dat de oplossing van de Oekraïense crisis alleen politiek kan zijn. Parijs zal zich blijven inspannen binnen de norm van Normandië (Rusland, Frankrijk, Duitsland, Oekraïne) om de Oekraïense crisis op te lossen. De Russische president Poetin zei dat hij ervan overtuigd is dat er geen alternatief is voor de Minsk-akkoorden.

Macron en Zelensky
Macron en Zelensky

En ook de bijeenkomst in Kiev werd beëindigd met een persconferentie. Zelensky: “Oekraïne en Frankrijk delen een gemeenschappelijke visie op de huidige bedreigingen en veiligheidsuitdagingen voor ons land, Europa en de wereld als geheel. Daarom is het partnerschap van onze staten op het gebied van veiligheid vandaag van bijzonder belang.” Van zijn kant wees Emmanuel Macron op dat het pad van hervormingen dat Oekraïne heeft ondergaan en het evenwicht dat president Volodymyr Zelensky heeft getoond ondanks de concentratie van troepen aan de grenzen van Oekraïne. De president van Frankrijk merkte op dat Oekraïne opnieuw bevestigt dat het bereid is de akkoorden van Minsk, die een weg vormen naar de-escalatie en duurzame vrede, uit te voeren. Hij voegde eraan toe dat hij tijdens de recente gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin ook de bevestiging heeft gekregen van Ruslands bereidheid om door te gaan met de uitvoering van deze overeenkomsten.

Russische terugtrekking

Het Kremlin zei dat de Russische troepen na de oefeningen in Wit-Rusland zullen terugkeren naar de inzetpunten. Volgens de perssecretaris van de president van Rusland was er nooit sprake van dat Russische troepen op het grondgebied van Wit-Rusland zouden blijven.

Militaire ontwikkelingen

Oefening Allied Resolve 2022

Personeel van het 7e afzonderlijke tankbataljon, 11e brigade, deden een tankoefening.

Oefening Noordelijke vloot

Vorige week was de oefening van de Russische vloot ten zuiden van Ierland. Nu is via Zvezda bekend geworden wat het officiële doel was van de oefening: piraterijbestrijding.  De training werd bijgewoond door eenheden van het Korps Mariniers, die voor de duur van de campagne waren toegewezen aan de bemanningen van de maarschalk Ustinov-raketkruiser, het admiraal Kasatonov-fregat en het grote anti-onderzeeërschip vice-admiraal Kulakov.

Landingsschepen op de Zwarte Zee

Drie Russische landingsschepen
Drie Russische landingsschepen
Bron: Zvezda

De eerste landingsschepen zijn na hun vertrek uit Syrie aangekomen in de Zwarte Zee. Op dit moment bevinden de schepen “Korolev”, “Minsk” en “Kaliningrad” zich in de Dardanellen. Morgen zullen de landingsschepen “Peter Morgunov”, “George the Victorious” en “Olenegorsky Miner” naar de Zwarte Zee varen. Op de Zwarte Zee worden oefeningen gehouden.
De oefeningen op de Zwarte Zee lijken al begonnen. Ongeveer 200 leden van de 810 NI Brigade waren afgelopen weekend betrokken bij een oefening in Cossack Bay, Sebastopol. De mariniers gingen aan boord van Ropucha klasse landingsvaartuig Novocherkassk en Saratov-klasse landingsvaartuig Orsk. Later hielden de schepen een amfibische landingsoefening op een niet nader gespecificeerde locatie.

Anti-tank in Oekraïne

In Oekraïne werd een grootschalige anti-tank oefening gehouden. Het ging om een gecoördineerd tankoptreden, leggen van antitankmijnen en het gebruik van antitank-geschut.

Klein militair nieuws

  • Alle zes de type 45 torpedobootjagers van de Royal Navy zijn momenteel aangemeerd in de haven, dit in een tijd van verhoogde spanningen met Rusland. De oorlogsschepen, uitgerust met geleide raketten, worden sinds de start geplaagd door motorproblemen. De schepen worden nu alle tegelijk gemoderniseerd.
  • Estland en Duitsland hebben vandaag een Role 2 veldhospitaal overgedragen aan de strijdkrachten van Oekraïne.
  • Tussen 10 en 20 februari zal Oekraïne grootschalige oefeningen houden waarin hun Bayraktar-drones worden ingezet. In andere oefeningen wordt geoefend met de Javelin en NLAW antitanksystemen
  • De Nederlandse minister van defensie Ollongren bracht een bezoek aan haar Duitse ambtgenoot.

ISR-vluchten

Waarom die actie op de Noordzee??

ISR-vluchten 8 februari 2022
ISR-vluchten 8 februari 2022
Bron: Amelia Airheart