Oorlog in Europa 20 – woensdag 9 februari 2022

Opnieuw politiek overleg en extra uitleg. De vele militaire oefeningen gaan verder, net zoals de transporten. Lees alles in het nieuws van 9 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Andere uitleg?

Perssecretaris van de president van de Russische Federatie Dmitry Peskov zei dat hij geen berichten had gehoord dat het staatshoofd Vladimir Poetin, in onderhandelingen met de Franse president Emmanuel Macron, ermee instemde geen nieuwe militaire manoeuvres in de buurt van Oekraïne uit te voeren. “Ik heb dergelijke berichten niet gehoord”, zei Peskov. Hij zei verder dat Rusland troepen binnen zijn grondgebied en naar eigen goeddunken verplaatst. Volgens hem bedreigt het niemand en hoeft niemand zich zorgen te maken.

Peskov bevestigde dat de volgende gespreksronde tussen de politieke adviseurs van Normandië Vier (Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland) op 10 februari in Berlijn zal plaatsvinden. En hij zei dat Putin de oefeningen niet gaat bijwonen.

Militaire ontwikkelingen

Allied Resolve 2022

Morgen beginnen de manoeuvres in Allied Resolve 2022. Chef van de generale staf van de strijdkrachten van de Russische Federatie, generaal van het leger Valery Gerasimov, arriveerde in de Republiek Wit-Rusland om de gereedheid te controleren van formaties en militaire eenheden van de strijdkrachten van de Russische Federatie.

Verschillende eenheden oefenden vandaag.

Oekraine oefent ook

Ook in Oekraine wordt er vandaag volop geoefend. Zoals door de 81 Luchtmobiele Brigade.

Engelse goederen

Groot-Brittannië blijft vliegtuigen naar Oekraïne sturen voor ‘militair-technische assistentie’. Deze keer werd militaire uitrusting geleverd, met name kogelvrije vesten, helmen, enz. Het vliegtuig werd opgewacht door vice-minister van Defensie van Oekraïne Vyacheslav Shapovalov, stafchef – plaatsvervangend commandant van de territoriale strijdkrachten van de strijdkrachten van Oekraïne, Serhiy Sobko, Defensieattaché bij de Britse ambassade in Oekraïne, Marine Commodore Tim Bossen en Majoor Paddy Kuachi bij de Britse ambassade in Oekraïne.

Klein militair nieuws

  • Het personeelstekort bij Defensie is dermate hoog opgelopen dat de landmacht en marine eerder vertrokken onderofficieren via commerciële opleidingsinstituten opnieuw laat inhuren. Vanaf dit jaar nemen externen van Triangular Group Academy ook de schietinstructie op zich.
  • Volgens plaatsvervangend hoofd van de DPR-militie Eduard Basurin heeft de 53ste gemechaniseerde brigade van de Oekraïense strijdkrachten een tankcompagnie herplaatst in de buurt van de Novostritskoye-nederzetting en zijn er nog twee tankpelotons gedetecteerd in de buurt van de Avdeyevka-nederzetting. Of met andere woorden: de reguliere troepen van Oekraïne verplaatsen richting Donbas.
  • Op de Russische staatstelevisie pochen analisten en politici vaak dat de Russische strijdkrachten de Oekraïense in een paar uur tijd in de pan zullen hakken. In de krant Nezavisimaja Gazeta verscheen een opmerkelijk artikel van kolonel Michail Chodarjonok, voorheen werkzaam bij de Generale Staf, die die grootspraak effectief naar de prullenbak verwijst. Het artikel is nu in het Nederlands vertaald.
  • De Britse Minister van Defensie Ben Wallace is vandaag naar Moskou gevlogen voor overleg.
  • Het Witte Huis heeft een plan van het Pentagon goedgekeurd voor de Amerikaanse troepen in Polen om duizenden Amerikanen te helpen die Oekraïne waarschijnlijk zullen ontvluchten als Rusland aanvalt. Men wil hiermee een chaos zoals in Afghanistan voorkomen.
  • Er zijn weer verschillende militaire kolonnes gezien in Rusland. Maar ook Amerikaanse luchttransporten naar Polen (C-17 en Blackhawks).
  • Op het grootste internationale conferentie over veiligheid – de Conferentie van München – zal dit jaar geen officiële delegatie uit Rusland aanwezig zijn.
  • Er komen een groot aantal vrijwilligers aan in de Donbass, die de wens uitspreken om de agressie van Kiev te bestrijden in de gelederen van de Volksmilitie van de DPR.
  • Rusland heeft van 13 tot en met 18 februari een NOTAM afgegeven, waarin de Russische marine een deel van de Zwarte Zee en de Zee van Azov afsluit vanwege grootschalige oefeningen
  • Alle 6 de Russische landingsschepen zijn nu op de Zwarte Zee.
https://twitter.com/galandecZP/status/1491465512701894658

ISR-vluchten

In totaal vandaag het grote aantal van 21 ISR-vluchten boven Europa!

ISR-vluchten 9 februari 2022
ISR-vluchten 9 februari 2022
Bron: Amelia Airheart