Oorlog in Europa 21 – donderdag 10 februari 2022

Allied Resolve is vandaag de 2e fase ingegaan. Op RAF Fairford kwamen B-52 bommenwerpers aan. En verder een dag als de andere dagen in het nieuws van 10 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Johnson bezoekt de NAVO

Persconferentie
Johnson en Stoltenberg
Bron: NATO

De Britse premier Boris Johnson bezocht de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Na afloop werd er een persconferentie gegeven. Johnson zei extra troepen toe, militairen in Estland, vliegtuigen in Zuid Europa en schepen in de oostelijke Middellandse Zee. Ook worden 1.000 manschappen in de UK in standby gehouden voor als zaken escaleren.
De Britse premier waarschuwt dat de crisis rond Oekraïne zich in de gevaarlijkste fase tot nu toe bevindt, en dat een oorlog “een absolute ramp” zou zijn. Hij vermoedt dat Moskou nog niet heeft besloten of het overgaat tot een inval, maar Britse inlichtingendiensten schetsen volgens Johnson een grimmig beeld.

Tegelijkertijd hadden de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en zijn Britse ambtgenoot Liz Truss in Moskou een overleg. De Britse minister van Buitenlandse Zaken vertelde het hoofd van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken over de noodzaak om de Russische strijdkrachten aan de Oekraïense grens terug te trekken. Sergei Lavrov antwoordde dat het leger zich op het grondgebied van zijn land bevindt. Daarna stelde hij zelf een vraag aan zijn Britse collega: ” Erkent u de soevereiniteit van Rusland over de regio’s Rostov en Voronezh?” “Groot-Brittannië zal de Russische soevereiniteit over deze regio’s nooit erkennen “, antwoordde de minister van Buitenlandse Zaken na een korte pauze waarna de Britse ambassadeur haar vertelde dat deze gebieden buiten Oekraïne liggen.

Bezwaar Oekraine

Kaart Zwarte Zee
Het gebied van de Russische oefeningen in de Zwarte Zee
Bron: Marine Oekraïne

Oekraïne maakt sterk bezwaar tegen de door Rusland aangekondigde oefeningen op de Zwarte Zee. En dan met name tegen de grote blokkades die er opgeworpen worden. “Op deze manier heeft de Russische Federatie opnieuw blijk gegeven van misbruik van het internationaal recht om haar eigen geopolitieke doelen te bereiken ten koste van andere internationale rechtssubjecten, waaronder Oekraïne. Deze acties vormen een nieuwe bedreiging voor de soevereiniteit van Oekraïne in zijn territoriale zee en het soevereine recht in de exclusieve maritieme economische zone. Door de aanbevolen zeeroutes te blokkeren, heeft de Russische Federatie de vrijheid van navigatie in deze gebieden en het vermogen van schepen om Oekraïense zeehavens binnen te varen, met name in de Zee van Azov, vrijwel verhinderd, wat duidelijk in strijd is met zowel de geest als de letter van het VN-Verdrag inzake het recht van de zee uit 1982.

Militaire ontwikkelingen

Allied Resolve 2022 / Union Courage 2022

Logo Allied Resolve

Vandaag is deel 2 van de oefening Allied Resolve 2022 gestart. Of heet deel twee nu Union Courage 2022? Het eerste deel van de oefening stond in het teken van deployment en gereedstelling. Men gaat nu daadwerkelijk het veld in voor de oefening. De praktische acties van de troepen zullen plaatsvinden op de oefenterreinen Obuz-Lesnovsky, Osipovichsky, Brestsky en Gozhsky en op niet nader genoemde gebieden in Belarus. De vliegvelden van Baranovichi, Luninets, Lida, Machulishchi zijn bij de oefening betrokken.
Van de oefening is deze promotiefilm verschenen:

Promotiefilm Allied Resolve 2022
Bron: Ministerie van Defensie Belarus

En natuurlijk hebben we ook beeld van de eerste acties. Waaronder fastropen vanuit de Mi-8 Hip.

Omvang

Rochan Consulting is een onafhankelijk adviesbureau uit Polen voor lucht- en ruimtevaart en defensie. Ze bieden uitgebreide en grondige analyses van de Wit-Russische, Russische en Oekraïense militaire mogelijkheden. Directeur Konrad Muzyka is vaak actief op Twitter met interessant materiaal, materiaal met copyright. Dus tonen we hieronder zijn recente bericht op Twitter (embedding mag in de EU 🙂 ).

Russische opbouw

Oekraine oefent ook

Ook in Oekraïne wordt er vandaag volop geoefend. De oefeningen nu luisteren naar de naam ZAMETIL-2022 (ЗАМЕТІЛЬ-2022). En ook daar hebben we de promotiefilm van. Ook met fastropen….

Promotiefilm Zametil 2022
Bron: Joint Forces Ukraine

B-52 Stratofortress in Europa

B-52 Stratofortress-vliegtuigen, ondersteunende uitrusting en personeel van de 5th Bomb Wing, Minot Air Force Base, North Dakota, zijn vandaag aangekomen op RAF Fairford, Engeland, om de lang geplande Bomber Task Force-missie uit te voeren, een regelmatig geplande US European Command en US Strategic Command missiereeks.
Op weg naar RAF Fairford oefenden de Amerikaanse bommenwerpers met Britse Typhoon-vliegtuigen en Portugese F-16’s die momenteel zijn toegewezen aan de IJslandse luchtpolitiemissie van de NAVO. Boven het Verenigd Koninkrijk oefende men met de British Joint Terminal Attack Controllers (JTAC) om Close Air Support-training te geven. De missie was gericht op het verbeteren van de paraatheid en interoperabiliteit van de verkeersleiders die verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van luchtaanvallen ter ondersteuning van grondtroepen.
“Met een steeds veranderende wereldwijde veiligheidsomgeving is het van cruciaal belang dat onze inspanningen met onze bondgenoten en partners worden verenigd”, zegt generaal Jeff Harrigian, commandant USAFE-AFAFRIKA. “We zijn in Europa aan het trainen en werken samen, want consistente integratie is hoe we onze collectieve luchtmacht versterken.”

2nd Cavalry Regiment naar Roemenië

Het Amerikaanse 2nd Squadron 2nd Cavalry Regiment vertrekt van het Duitse Vilseck naar Roemenië. Deze inzet met 1000 extra manschappen helpt het militaire evenwicht in de regio te behouden.

Klein militair nieuws

Amerikaanse troepen klaar voor Polen
Amerikaanse troepen klaar voor Polen
Bron: XVIII Airborne Corps and Fort Bragg
  • Het tiende én elfde Amerikaanse vliegtuig heeft hulpgoederen gebracht in Kiev.
  • NBC News heeft in een reportage 9 verschillende manieren uitgewerkt voor de wijze waarop Rusland Oekraïne binnen kan vallen.
  • Amerikaanse luchtmacht F-15C en F-15D Eagles komen vandaag aan op Łask Air Base in Polen. De toestellen zijn van 48th Fighter Wing op RAF Lakenheath.
  • Amerikaanse troepen worden nog steeds vanuit Fort Bragg naar Polen gevlogen.
  • Stinger-systemen zullen in de komende dagen door Litouwen aan Oekraïne geleverd worden.
  • De eerste drie Russische landingsschepen zijn aangekomen in Sebastopol. In Sebastopol zullen de bemanningen van de schepen een inspectie na de reis uitvoeren, de voorraden brandstoffen en smeermiddelen, drinkwater en voedsel aanvullen en ook de gelegenheid krijgen om uit te rusten.
  • TASS geeft aan dat aan de massale oefeningen in de Zwarte Zee meer dan 140 oorlogsschepen en ondersteuningsvaartuigen, meer dan 60 vliegtuigen, 1.000 items van militair materieel en ongeveer 10.000 troepen meewerken.
  • De Russische troepenopbouw gaat vandaag nog verder. Er schijnen nu rond de 100 BTG’s aanwezig te zijn. Onder de waargenomen voertuigen zijn ook ‘burger’ pickups. Het schijnt dat meerdere Spetznaz-eenheden in de regio actief zijn.
  • Met een A-400 van de Duitse Luchtmacht werden voorraden en militairen ingevlogen in Roemenië.
A-400 Luftwaffe in Roemenië
Bron: Luchtmacht Italie

ISR-vluchten

Vandaag tenminste 22 ISR-vluchten. Nieuw zijn de Canadese CP-140 (een Orion) en een Russische Il-20M (NAVO-codenaam Coot).

ISR-vluchten 10 februari 2022
ISR-vluchten 10 februari 2022
Bron: Amelia Airheart

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!