Oorlog in Europa 22 – vrijdag 11 februari 2022

Mislukt politiek overleg en een vertrekadvies. En verder natuurlijk de militaire oefeningen in ons verslag van vrijdag 11 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Geen oplossing in Berlijn

Ministers van Defensie UK en Rusland
Ministers van Defensie UK en Rusland
Bron: Ministerie van Defensie Rusland

Urenlang overleg over de crisis in Berlijn tussen delegaties van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne leverde donderdagavond geen oplossing op. Na negen uur vergaderen lieten Rusland en Oekraïne weten dat er door de Normandië-groep geen overeenkomst is bereikt, maar dat de gesprekken waarschijnlijk  binnenkort worden voortgezet. De Britse minister van defensie Ben Wallace gaat in ieder geval vandaag al naar Moskou.

Trending

Of het toeval is, weten we niet. We weten wel dat in Nederland de woorden ‘Oekraïne’, ‘Rusland’ en ‘Poetin’ trending zijn op Twitter.

Hongarije wil niet

Hongarije zal in de Oekraïne-crisis geen extra NAVO-troepen op zijn grondgebied accepteren, zo verklaarde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó op vragen van nieuwszender Euronews. “Nee, daar zijn we niet mee akkoord gegaan en we zullen het niet eens zijn omdat we al NAVO-troepen op het grondgebied van het land hebben, namelijk het Hongaarse leger en de Hongaarse strijdkrachten, [ze] in de juiste vorm zijn om de veiligheid te garanderen van het land. We hebben dus geen extra troepen nodig op het grondgebied van Hongarije.” Hij zei dat de huidige crisis herinneringen oproept aan de Koude Oorlog en de “vele decennia waarin we hebben geleden”.

Nederlanders: vertrek!

Nederlanders in Oekraïne moeten het land zo snel mogelijk verlaten. Dat is het zeer dringende advies dat is afgegeven door de Nederlandse ambassadeur in Kiev, Jennes de Mol aan de Nederlandse gemeenschap in Oekraïne, zo meldt BNR. Er wordt in West-Oekraïne een noodsteunpunt onder Nederlandse vlag opgericht in Lviv, de grootste stad in het westen van Oekraïne, niet ver van de Poolse grens.
De Amerikaanse president Biden en het Japanse ministerie van buitenlandse zaken gaven vandaag eerder al een soortgelijke opdracht aan hun aanwezige burgers. Later op de avond sloten de Britten en Letland zich hier bij aan.

Militaire ontwikkelingen

Allied Resolve 2022 / Union Courage 2022

De 6e Gemechaniseerde Brigade van Belarus neemt deel aan de oefening.

En verder werd er geoefend tegen luchtdoelen en was er gemechaniseerd optreden.

Van de Russen geen foto’s maar een film. Pantservoertuigen, tanks en helikopters.

ZAMETIL-2022

In Oekraïne doet de 14 Gemechaniseerde Brigade mee in de oefening ZAMETIL-2022.

Soldaten van een van de brigades van het operationele commando “Noord” voerden een bijna 200 kilometer lange “dag-nacht-dag”-verplaatsing uit als onderdeel van de geplande gevechtstraining.

En ook de luchtmacht oefent.

Deployments NAVO-landen

Spaanse straaljagers landden op 11 februari 2022 op de luchtmachtbasis Graf Ignatievo, Bulgarije om de NAVO Air Policing-missie te ondersteunen en lucht-luchtmanoeuvres uit te werken met hun Bulgaarse Bondgenoten. “Spanje heeft een vastberaden inzet en een vastberaden bijdrage aan het Bondgenootschap door deel te nemen aan de Air Policing-missie om het luchtruim van de NAVO-lidstaten te beschermen en veilig te stellen”, zei luitenant-kolonel Salazar, hoofd van de Spaanse Deployment. “Ons personeel wordt hier ingezet om schouder aan schouder met de Bulgaarse luchtmacht samen te werken en hun inspanningen op het gebied van luchtpolitie aan te vullen“, voegde hij eraan toe.

Spaanse Typhoon in Bulgarije
Spaanse Eurofighter Typhoon in Bulgarije
Bron: NATO / Graf Ignatievo Air Base
F-16 van Spangdahlem
F-16 vertrekt van Spangdahlem Air Base
Bron: U.S. Air Force, Tech. Sgt. Maeson L. Elleman

Amerikaanse F-16 gevechtsvliegtuigen van het 480th Fighter Squadron, 52nd Fighter Wing (Spangdahlem) zijn vandaag aangekomen op de luchtmachtbasis Fetesti in Roemenië. Zij zullen daar de collectieve verdediging van de NAVO versterken en de NAVO Air Policing-missie ondersteunen. Dit doen ze samen met de Italiaanse jagers die al in Roemenië zijn ingezet.
Enhanced Air Policing is een blijvende collectieve defensieve missie in vredestijd die de integriteit van het luchtruim van Roemeense en andere Bondgenootschappelijke leden beschermt. We zijn dankbaar voor de mogelijkheid om onze geallieerde partners en hun vliegtuigen in ons land te ontvangen om gezamenlijk bij te dragen, samen met de Roemeense luchtmacht, aan de algemene veiligheid en verdediging van de regio“, zei generaal-majoor Viorel Pana, chef van de luchtmachtstaf van de Roemeense luchtmacht. “De gezamenlijke missie bevordert een gemeenschappelijk begrip tussen de geallieerden en versterkt ons vermogen om het Bondgenootschappelijk gebied te verdedigen tegen een voortdurend uitdagende veiligheidsomgeving in het Zwarte Zeegebied.
Het F-16-vliegtuig zal de afschrikkingspositie van de NAVO in de zuidoostelijke regio van de NAVO aanzienlijk verbeteren en extra reactievermogen bieden voor de verbeterde Air Policing-missie“, zei luitenant-generaal Pascal Delerce, plaatsvervangend commandant van het Allied Air Command. “Allied Air Forces staan ​​schouder aan schouder om een ​​robuuste collectieve verdediging te bieden en constante waakzaamheid te bieden in het hele NAVO-luchtruim.

Tel kwijt

Dat er veel vluchten met hulpgoederen naar Oekraïne gingen, dat wisten we. We weten nu ook dat we de tel kwijt waren: vandaag vlucht nummer 14!
Deze vlucht met onder andere Javelins, is gisteravond laat aangekomen in Boryspil. De Verenigde Staten hebben nu ongeveer 1200 ton materieel geleverd waarmee Oekraïne zich moet kunnen verdedigen tegen aanhoudende Russische agressie.

En terwijl we dit artikel typen, komt vlucht nummer 15 aan. Er komen er nog meer. Opnieuw ongeveer 90 ton munitie, Javelin-systemen en andere defensiehulp.

Klein militair nieuws

  • Battle Group Poland hield op 11 februari 2022 een ceremonie voor de overdracht van het commando van het 3rd Battalion, 161st Infantry Regiment naar 1st Battalion, 185th Infantry Regiment in Bemowo Piskie Training Area, Polen. 
  • Militairen van 82nd Airborne Division blijven in Polen ingevlogen worden. Tot dusver zijn, zoals gemeld door het Operationeel Commando van de Strijdkrachten Polen, 14 militaire vliegtuigen uit de VS in Polen geland (stand 11-02, 15:00 uur).
  • In Polen starten komend weekend de voorbereidingen voor de oefening Sabre Strike 2022 (SbS22). Deze multinationale oefening zal binnenkort starten.
  • Secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO was vandaag naar de Mihail Kogălniceanu Military Base in Roemenië
  • Het huidige commandoschip van SNMG1 (FGS Berlin) ligt aan wal in de Noorse haven Haakonsvern vanwege coronobesmettingen. Het grootste deel van de staf van commandeur van de Sande blijft aan boord. De Zr.Ms. van Amstel maakt ook deel uit van SNMG1 en gaat de Noorse marine ondersteunen met de oefening Arctic Dolphin 2022.
  • De Amerikaanse president Biden stuurt 3.000 extra militairen van 82nd Airborne Division naar Polen. Deze militairen voegen zich bij de 1.700 militairen die er al zijn.
  • Volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg valt Rusland volgende week dinsdag (15 februari) Oekraïne binnen. Dit schijnt ook door de VS doorgegeven te zijn aan bevriende mogendheden (invasie binnen een week).
  • President Putin overlegt morgen telefonisch met President Macron.
  • En we sluiten af met een foto van een Amerikaanse B-52 Stratofortress, gisteren aangekomen op RAF Fairford.
B-52 geland op RAF Fairford
Bron: Royal Air Force

ISR-vluchten

Vandaag tenminste 16 geregistreerde ISR-vluchten, 6 minder dan gisteren. Nog steeds benieuwd wat er in

ISR-vluchten 11 februari 2022
ISR-vluchten 11 februari 2022
Bron: Amelia Airheart

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!