Oorlog in Europa 23 – zaterdag 12 februari 2022

Weinig gebeurtenissen, Allied Resolve gaat verder maar de rest van de wereld geniet van het weekend op zaterdag 12 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Terugtrekken burgers en militairen

Veel landen geven nu een negatief reisadvies voor Oekraïne en roepen hun burgers op het land te verlaten. Nederland heeft Oekraïne vandaag de ‘code rood‘ gegeven, de opdracht het land te verlaten. KLM stopt per direct met vluchten naar Oekraïne. Volgens een woordvoerder is de terugkeer van de Nederlanders hun eigen verantwoordelijkheid. Behalve het vliegtuig kan dit ook per trein, bus of auto. Het kabinet gaat dus geen mensen terughalen in de vorm van een evacuatie. De woordvoerder benadrukt dat de Nederlanders in Oekraïne al langer gewaarschuwd waren om te vertrekken.

Reisadvies Oekraine
Reisadvies

Groot Brittannië trekt naast de burgers ook zijn militaire adviseurs / instructeurs uit Oekraïne terug. Onderminister James Heappey liet dit weten aan Sky News: “He told the BBC [op de radio] that British troops in Ukraine to train local forces would be leaving this weekend. “All of them will be withdrawn. There will be no British troops in Ukraine if there is to be a conflict there,” he said.“.
Eind van de dag heeft ook Amerika een soortgelijk besluit genomen: ongeveer 150 Amerikaanse troepen van de Florida National Guard die in Oekraïne zijn troepen te helpen opleiden, verlaten het land nu de dreiging van een Russische invasie toeneemt. Er is ons niet bekend hoeveel US-troepen er in het land zijn.

Rusland heeft besloten een deel van zijn diplomatiek personeel uit Oekraïne te verwijderen. Moskou zegt bang te zijn voor mogelijke provocaties. “Uit angst voor mogelijke provocaties door Kiev of derde landen, hebben we inderdaad een beslissing genomen over enige optimalisatie van het personeel op onze missies in Oekraïne.”

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring opgeroepen tot kalmte na de zorgen over een mogelijke Russische inval. Men zei in de verklaring dat het van “cruciaal belang” is dat er geen paniek wordt gezaaid. Ook moeten “destabiliserende handelingen” worden vermeden. 

LET OP: invasie wordt een dag later

In verschillende media wordt nu aangegeven dat de Russische invasie in Oekraïne een dag later is. Nu op woensdag 16 februari 2022.
Op basis van een gesprek tussen de Russische en Franse presidenten Vladimir Poetin en Emmanuel Macron ziet Parijs trouwens geen tekenen dat Rusland een invasie van Oekraïne voorbereidt.

Biden – Poetin

De beide presidenten Biden en Poetin voerden vandaag telefonisch overleg. Het gesprek vond aan het begin van de avond (Nederlandse tijd) plaats. De uitkomst: “President Joseph R. Biden, Jr. sprak vandaag met president Vladimir Poetin van Rusland over de escalerende militaire opbouw van Rusland aan de grenzen van Oekraïne. President Biden was duidelijk dat, als Rusland een verdere invasie van Oekraïne onderneemt, de Verenigde Staten samen met onze Bondgenoten en partners resoluut zullen reageren en Rusland snelle en zware kosten zullen opleggen. President Biden herhaalde dat een verdere Russische invasie van Oekraïne wijdverbreid menselijk lijden zou veroorzaken en de positie van Rusland zou verminderen. President Biden was duidelijk met president Poetin dat hoewel de Verenigde Staten bereid blijven om deel te nemen aan diplomatie, in volledige coördinatie met onze Bondgenoten en partners, we evengoed voorbereid zijn op andere scenario’s.

Militaire ontwikkelingen

Allied Resolve 2022 / Union Courage 2022

Oefengebieden Belarus

Hoe groot de oefening Allied Resolve is ten opzichte van het grondgebied, wordt zichtbaar in een kaartje dat het ministerie van Defensie van Belarus toont. Zie de oranje vlekken. Bedenk daarbij dat Belarus van oost naar west en van noord naar zuid ongeveer 500 kilometer groot is.
Vertaald via Google komen we op deze activiteiten:

  • Vandaag, op het Gozhsky-oefenterrein, blijven eenheden van de gemechaniseerde brigade van de strijdkrachten van de Republiek Wit-Rusland de problemen van het voeren van een defensieve strijd uitwerken.  Onderafdelingen van de Airborne Assault Brigade van de Airborne Forces of the Armed Forces of the Russian Federation voeren de taken uit om sabotage- en verkenningsgroepen van een nepvijand te vernietigen.
  • Op het oefenterrein van Brestsky werken eenheden van de speciale operatietroepen van de strijdkrachten van de Republiek Wit-Rusland, de luchtlandingstroepen en gemotoriseerde geweereenheden van de strijdkrachten van de Russische Federatie aan de kwestie van het onder bescherming nemen van de aangewezen objecten, kolommen van achterste eenheden, het openen van de caches van illegale gewapende formaties.
  • Op het terrein van het Gomel-gebied zoeken, blokkeren en vernietigen eenheden van de speciale operatietroepen van de strijdkrachten van de Republiek Wit-Rusland, samen met eenheden van de luchtlandingstroepen van de strijdkrachten van de Russische Federatie, sabotage- en verkenningsgroepen van een nepvijand en illegale gewapende formaties.  Ook versterken eenheden van de speciale operatietroepen van de strijdkrachten van de Republiek Wit-Rusland delen van de staatsgrens.
  • Gemechaniseerde eenheden van de strijdkrachten van de Republiek Wit-Rusland en mariniers van de strijdkrachten van de Russische Federatie voeren gevechtsoperaties uit op de lijnen van mobiele verdediging in het gebied van het Baranovichi-gebied.  Troepen worden beschermd tegen vijandelijke luchtaanvallen.
  • In het Luninets-gebied ondersteunen aanvalsvliegtuigen van de militaire ruimtetroepen van de strijdkrachten van de Russische Federatie de verdedigende troepen.
  • In de gebieden “Marina Gorka”, “Osipovichi”, “Pinsk”, “Polessky”, “Mozyr” en “Rechitsa” bleven de eenheden van de strijdkrachten van de Republiek Wit-Rusland en de Russische Federatie gezamenlijk gevechtstrainingstaken uit. 

De foto’s die bij bovenstaande toelichting horen:

Rusland presenteert opnieuw video, geen foto’s. De eerste film gaat over de meer dan 30 schepen van de Zwarte Zeevloot die vanuit Sebastopol en Novorossiysk de zee voeren op om deel te nemen aan grootschalige oefeningen. Het gaat om fregatten, patrouille- en kleine raketschepen, raketboten, landings- en kleine anti-onderzeeërschepen. Hun taak is om de verdediging van de zeekust van het Krim-schiereiland, de basissen van strijdkrachten en objecten van de economische sector van het land uit te werken tegen mogelijke militaire dreigingen van een nepvijand.
En in Kamchatka (aan de oostkust van Rusland maar wel te zien in de film) werden anti-onderzeeër manoeuvres gehouden met het Il-38 May vliegtuig. Piloten van de Naval Aviation legden mijnenvelden en zochten ook naar onderzeeërs van een nepvijand, waarvan de rol werd gespeeld door de onderzeeërs van de Pacific Fleet.

Marine-oefeningen Rusland
Bron: Zvezda

Op het land oefende de artillerie en daar verscheen de tweede film van. Met de V-200 Polenez MLRS in de openingsafbeelding.

De aanvoer van Russische troepen en materieel gaat ook vandaag gestaag verder. Tientallen transporten en we pikken er twee uit:

Een konvooi van Russisch militair materieel werd vandaag gezien in Naroulya (regio Gomel, Wit-Rusland), 20 km van de grens met Oekraïne. Er zijn Kamaz en Ural-vrachtwagens, “Grad” raketwerpers. Het is opmerkelijk dat de apparatuur op weg was naar de grens met Oekraïne. Het is ook opmerkelijk dat er geen officiële informatie was van het Ministerie van Defensie van Wit-Rusland over enige militaire activiteit in de buurt van Naroulya.

In de buurt van Valuyki (regio Belgorod) stond deze Russische colonne langs de weg.

ZAMETIL-2022 / Oekraine

We denken dat de oefening vandaag stil ligt, geen nieuws of foto’s op de ons bekende kanalen. Wel een bericht vanuit de Minister van Defensie Oleksiy Reznikov en de bevelhebber van de strijdkrachten Luitenant-Generaal Valery Zaluzhny: “Iedereen die ooit in de ogen van onze soldaten heeft gekeken, weet het zeker – de agressor zal Kiev, Odessa, Kharkiv of enige andere stad niet innemen. Twijfel niet – de strijdkrachten zijn absoluut klaar om terug te vechten en zullen het Oekraïense land niet opgeven!
Onder het motto ‘Unite and Fight’ liepen in de middag duizenden mensen in Kiev mee met een protestoptocht.

Deployments NAVO-landen

UH-60 Blackhawks op weg naar Polen
UH-60 Blackhawks op weg richting Polen
Bron: ADS-B

Minimaal 7 Amerikaanse Blackhawk-helikopters zijn vanochtend van Wiesbaden vertrokken naar het vliegveld van Dresden om van daar uit naar Polen te gaan.

De bevoorrading met Herculessen en C-17s ging vandaag gewoon verder. Er was deze keer zelfs een C-5 Galaxy in de bevoorrading betrokken.

Klein militair nieuws

  • Te midden van de spanningen tussen Oekraïne en Rusland, voer de verbeterde Russische onderzeeër “Rostov-na-Donu” (B-237) van de Russische Kilo-klasse (Project 636.3) vandaag de Dardanellen binnen op weg naar de Zwarte Zee. De onderzeeër behoort tot de 4e Onafhankelijke Onderzeeërbrigade van de Zwarte Zeevloot.
  • In de afgelopen 6 dagen zijn er 38 USAF C-17 Globemaster III geland in Rzeszow (Polen).
  • Een nucleair aangedreven onderzeeër van de Amerikaanse marine negeerde de waarschuwingen om de Russische territoriale wateren te verlaten en vertrok nadat “passende middelen” waren gebruikt, zei het Russische ministerie van Defensie vandaag.

ISR-vluchten

Er waren vandaag ten minste 11 Amerikaanse en Oekraïense ISR-vluchten. Opnieuw veel onbekende en grotendeels niet waarneembare actie in het noorden van de Atlantische Oceaan bij Noorwegen of bij de Barentszzee.

ISR-vluchten 12 februari 2022
Bron: Amelia Airheart
ISR-vluchten 12 februari 2022
Bron: Amelia Airheart

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!