Oorlog in Europa 24 – zondag 13 februari 2022

Weinig militair nieuws uit het oosten. De OSINT-gemeenschap is natuurlijk wel actief op zondag 13 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

In de politiek en aanverwante aandachtsgebieden spelen er vandaag meerdere dingen. Sowieso gaan de overleggen vandaag door:

  • De Duitse bondskanselier Olaf Scholz vliegt deze week naar Oekraïne (maandag) en Rusland (dinsdag) in een poging de escalerende spanningen te helpen verminderen, aangezien westerse inlichtingenfunctionarissen waarschuwen dat de mogelijkheid van een Russische invasie van Oekraïne toeneemt.
  • In de avond spraken de presidenten Biden en Zelensky elkaar. President Biden bevestigde opnieuw dat de Verenigde Staten zich inzetten voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne. President Biden heeft duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten, samen met hun bondgenoten en partners, snel en resoluut zullen reageren op elke verdere Russische agressie tegen Oekraïne. De twee leiders waren het eens over het belang van voortdurende diplomatie en afschrikking als reactie op de militaire opbouw van Rusland aan de Oekraïense grenzen.
  • Oekraïne wil binnen 48 uur een overleg met Rusland en de leden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVCE) over de Russische troepenopbouw nabij de grens en binnen de geannexeerde Krim. Eerder vandaag besloot de OVSE zijn waarnemers uit de Donbas-regio terug te trekken.
  • In het Angelusgebed van zondag deed paus Franciscus een beroep op “het geweten van politieke leiders” om “alles in het werk te stellen voor vrede” in Oekraïne.

Wereldwijd stoppen verzekeringsmaatschappijen uiterlijk morgen met het verzekeren van vliegtuigen die vliegen in het Oekraïense luchtruim.

Militaire ontwikkelingen

Allied Resolve 2022 / Union Courage 2022

Zondagsrust, geen nieuwsberichten uit Belarus of Rusland. Zelfs rond de aanvoer van Russische troepen en materieel is het vandaag rustig.

ZAMETIL-2022

In de regio Donetsk voerden soldaten van een van de gemechaniseerde brigades Verenigde Strijdkrachten training en gevechtsschieten uit met BMP-2. Een van de oefeningen was het onderling kunnen vervangen in functie. Het personeel op het voertuig rouleerde daarvoor.

Deployments NAVO-landen

En ook hier geen nieuws behalve dat de luchttransporten naar Polen en Roemenië (hoewel in aantal minder) gewoon door gaan.

Klein militair nieuws

  • Vannacht kwamen er twee Amerikaanse 747-toestellen aan in Kiev (nummer 16 en 17). Beide weer volgeladen met hulpgoederen.
  • In Polen vierde men de 80ste verjaardag van de Strijdkrachten en werd er een krans gelegd bij het graf van de Onbekende Soldaat.
Kranslegging bij het graf van de Onbekende Soldaat
Kranslegging bij het graf van de Onbekende Soldaat
Bron: Ministerie van Nationale Defensie Polen
  • Oekraïne heeft vandaag zijn zending Stingers ontvangen vanuit Litouwen. Ook kreeg men een aantal Humvees.
  • De OSINT-gemeenschap doet goed werk. Op Twitter verscheen een mooi overzicht van The Lookout van de grootste Russische troepenopbouw bij de Oekraïense grens. En Intel Air & Sea had een overzicht gemaakt van de luchtmacht-deployments naar het oosten.
  • Gerjon heeft een totaal-overzicht gemaakt van alle vluchten met hulpgoederen die er de laatste maand naar Oekraïne gegaan zijn. Motolko publiceert vandaag weer transporten. Waaronder deze met verschillende soorten vrachtauto’s

ISR-vluchten

Vandaag waren er ten minste 10 ISR-vluchten. Of ‘maar’ 10 vluchten. Opvallend minder ten opzichte van de laatste dagen.

ISR-vluchten 13 februari 2022
ISR-vluchten 13 februari 2022
Bron: Amelia Airheart

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!