Oorlog in Europa 25 – maandag 14 februari 2022

Op Valentijnsdag is iedereen lief voor elkaar zoals ook blijkt uit de politieke gesprekken. Militair is het ‘business as usual’ op maandag 14 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Wel of niet NAVO-lid?

Oekraïne heeft maandag benadrukt graag lid te willen worden van de NAVO en de Europese Unie. Eerder op de dag zei de Oekraïense ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk Vadim Prystaiko dat zijn land dat voornemen mogelijk in de ijskast zou zetten om oorlog met Rusland te voorkomen. Na tussenkomst van de regering in Kiev kwam hij op zijn woorden terug.
Rusland reageerde in ieder geval vlot. De officiële toezegging van Oekraïne om geen lid te worden van de NAVO zou helpen bij het formuleren van een zinvol antwoord op de veiligheidszorgen van Rusland, meent de Russische presidentiële woordvoerder Dmitry Peskov. De generale staf van de Russische strijdkrachten voegt er aan toe dat het Westen Oekraïne provoceert tot een militair scenario op de Krim.

Terugtrekking Rusland?

Eerder zei Rusland dat ze de troepen rond Oekraïne en Belarus na de oefening Allied Resolve ging terugtrekken. Vandaag werd er een ander standpunt ingenomen door de Russische presidentiële woordvoerder Dmitry Peskov over de ontmoeting van presidenten Vladimir Poetin en Alexander Loekasjenko: “Laten we niet op de zaken vooruitlopen. Laten we de vergadering afwachten. We hopen dat de twee presidenten ook uitspraken zullen doen over de resultaten van hun onderhandelingen” zei hij in antwoord op de vraag over de terugkeer van het Russische leger uit Wit-Rusland.

Minister en President

Moskou heeft een aantal grootschalige militaire oefeningen in het hele land afgerond, en naar verwachting zullen er binnenkort meer oefeningen stoppen, vertelde de Russische minister van Defensie Sergey Shoigu maandag aan president Vladimir Poetin. “De grootschalige oefeningen vinden plaats in het Westelijk Militair District, in bijna alle vloten – in de Barentszzee, de Zwarte Zee, de Oostzee en de Pacifische Vloot” , verklaarde Shoigu. “Troepen uit bijna elk militair district, inclusief het oostelijke militaire district, het centrale militaire district en de noordelijke vloot, nemen eraan deel.” Volgens Shoigu heeft het Russische leger zijn vaardigheden op verschillende operationele gebieden verbeterd en getraind om potentiële tegenstanders in “zowel oppervlakte- als onderwateromgevingen” tegen te gaan

Gesprekken

Ministers van Defensie
Minister van Defensie van de Republiek Wit-Rusland, luitenant-generaal Viktor Khrenin en
de minister van Defensie van Oekraïne, Alexei Reznikov
 • Vandaag heeft op initiatief van Oekraïense zijde een telefoongesprek plaatsgevonden tussen de minister van Defensie van de Republiek Wit-Rusland, luitenant-generaal Viktor Khrenin, en de minister van Defensie van Oekraïne, Alexei Reznikov.
  Tijdens het telefoongesprek bespraken de partijen de huidige stand van de samenwerking op militair gebied, de bestaande ‘pijnpunten’ en concrete stappen om de sfeer van vertrouwen en veiligheid in de regio te versterken. Tijdens het gesprek merkte Khrenin op dat de bevolking van Oekraïne een broederlijk volk voor Wit-Rusland was en zal zijn. Wit-Rusland is niet de aanstichter van spanningen in de betrekkingen tussen Wit-Rusland en Oekraïne. Reznikov riep op tot hervatting van de samenwerking tussen de twee landen, evenals tot intensivering van de samenwerking op het gebied van veiligheidskwesties en wederzijds vertrouwen.
 • Minsk is niet betrokken bij de verslechtering van de bilaterale betrekkingen met Oekraïne en voert een duidelijk beleid op dit gebied, zei de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko maandag. “Nogmaals, ik wil je publiekelijk vertellen dat we niets te maken hebben met de verslechtering van onze relaties”, zei hij tijdens een ontmoeting met de Oekraïense politicus Alexander Moroz. “We voeren een duidelijk, begrijpelijk beleid voor het Oekraïense volk”, citeert het BelTA-agentschap Loekasjenko. “Ik blijf bij dit beleid. We zijn een hecht volk, we zijn buren. Onze toekomst moet zich ontwikkelen zoals die van buren”, benadrukte hij.
 • De EU en de NAVO zijn bereid om gezamenlijk strenge sancties in te voeren, als Rusland “verdere agressie nastreeft” in de situatie rond Oekraïne, maakte premier Mark Rutte maandag bekend na overleg met voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.
 • De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, stelde maandag aan president Poetin voor dat Moskou de diplomatieke inspanningen blijft leveren met het Westen, ondanks dat de gesprekken tot nu toe niet bevredigend zijn.
 • De Braziliaanse president Bolsonaro is vanaf vandaag tot donderdag in Moskou.

Overleg Scholz en Zelensky
Bron: Website President Oekraïne
 • De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, overweegt de regeringsleiders en staatshoofden van de EU op korte termijn bij elkaar te roepen voor topoverleg over Oekraïne, zeggen ingewijden in Brussel. Hij neemt daarover volgens een hoge EU-functionaris een besluit na een analyse van het bezoek van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz aan Kiev, maandag, en Moskou, dinsdag.
 • Na afloop van zijn gesprek met Zelensky zei Scholz dat de toetreding van Oekraïne tot de NAVO niet op de agenda staat: “De kwestie van het lidmaatschap van de NAVO staat praktisch niet op de agenda. Daarom is het nogal ongebruikelijk om te zien dat de Russische regering iets doet dat in de praktijk niet op de agenda staat als onderdeel van een groter politiek vraagstuk. Dit is de uitdaging waar we voor staan, dat wat nu niet wordt besproken een onderwerp van onderhandelingen wordt”.

Militaire ontwikkelingen

Allied Resolve 2022 / Union Courage 2022

De oefening Allied Resolve gaat weer in volle hevigheid verder.

We tonen op de website eigenlijk alleen Russische oefeningen in Belarus en in de gebieden rondom Oekraïne. Bedenk dat bij het zien van deze reportages er nog veel meer oefeningen zijn. In alle militaire districten worden er oefeningen gehouden. Enige voorbeelden:

In de regio van Tver (100km ten noordwesten van Moskou) hebben de bemanningen van de MiG-31Foxhound geoefend.

Op het oefenterrein in de Oblast Leningrad werden tankoefeningen gehouden.

ZAMETIL-2022 (Sneeuwstorm-2022)

Vanuit Oekraïne kregen we beelden van de oefening Zametil-2022. Waarbij we vandaag leerden dat Zametil in het Nederlands ‘sneeuwstorm’ betekent.

Deployments NAVO-landen

Slaapzaal
 • Italië maakt een aantal F-35 toestellen gereed om toe te voegen aan de ‘NATO Air Policing’. De toestellen bewaken de zuidflank van de NAVO en blijven op hun thuisbasis Amendola, Foggia.
 • US Army Garrison Wiesbaden de huisvesting gereed gemaakt mochten er troepen in de Clay Kaserne aankomen. 
 • In Polen oefent 493rd Fighter Squadron. Met oefent met vluchten in de omgeving om te wennen aan de omgeving, aan de sneeuw en aan de Poolse procedures op Lask Air Base.

Kort militair nieuws

 • Polen heeft zich voorbereid op de komst van een groot aantal vluchtelingen aan de grens met Oekraïne.
 • Twee B-52 bommenwerpers zijn gisteravond vertrokken van RAF Fairford. Ze zijn via de Atlantische Oceaan en de Straat van Gibraltar de Middellandse Zee op gevlogen. Ten zuiden van Mallorca ging Chief12 via de Pyreneeën terug. Chief11 vloog naar het oosten verder, cirkelde bij Libanon en ging over Sinai naar Saudi-Arabie. Aan het einde van de dag ging Chief11 weer richting huis.
 • MotolkoHelp heeft een kaart gemaakt van de plaatsen in Belarus waar Russische troepen tussen 8 en 13 februari waargenomen zijn.

ISR-vluchten

Vandaag rapporteert Amelia Smith ten minste 15 ISR-vluchten.

ISR-vluchten 14 februari 2022
ISR-vluchten 14 februari 2022
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!