Oorlog in Europa 27 – woensdag 16 februari 2022

De oorlog is gelukkig niet uitgebroken. Militair suddert het door ofschoon de Russische terugtrekking niet van de grond komt. Dit en de fotoreportages in de blog van woensdag 16 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Gesprekken en reacties

Maria Zakharova
Woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova
Bron: TASS
  • In de Republiek Letland vindt van 15 tot 17 februari een werkvergadering plaats van vertegenwoordigers van de strijdkrachten van de Republiek Wit-Rusland en de Republiek Letland over wapenbeheersingskwesties.
  • Rusland roept het Westen op om te stoppen met het opzwepen van hysterie rond Oekraïne, dit heeft gevolgen voor de Europese veiligheid en de vreedzame regeling in de regio Donbas, vertelde woordvoerster Maria Zakharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag tijdens een briefing. “We dringen er bij de westerse landen op aan te stoppen met het opzwepen van anti-Russische hysterie, die eigenlijk ook al anti-Oekraïens is, we dringen er bij hen op aan te stoppen Kiev met wapens op te pompen. Deze acties hebben een negatieve invloed op zowel de afwikkeling van het conflict in de regio Donbas als de algemene situatie op het spoor van veiligheid en stabiliteit in Europa“, zei de diplomaat.
  • En ook China mengt zich nu in de discussie. De overdreven ‘oorlog-is-dreigende’ hype in Washington heeft een klap toegebracht aan de economie en sociale stabiliteit van Oekraïne, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang Wenbin, woensdag tijdens een briefing. “De afgelopen dagen heeft de Amerikaanse zijde de oorlogsdreiging opgeblazen, waardoor kunstmatig een gespannen sfeer is gecreëerd die de economie, de sociale stabiliteit en de levensomstandigheden van het Oekraïense volk ernstig heeft geschaad, evenals de weerstand tegen voortschrijdende onderhandelingen en dialoog tussen de betrokken partijen”, zei de diplomaat. Hij hoopte dat het Westen “zal stoppen met het verspreiden van dergelijke valse informatie en meer zal doen om vrede, wederzijds vertrouwen en samenwerking te vergemakkelijken.”
  • En tegelijkertijd met het bovenstaande Chinese statement, gaf de generaal Kenneth Wilsbach, het hoofd van de Amerikaanse Pacific Air Forces, aan dat er het risico is dat China de Oekraine-crisis zal kunnen gebruiken voor eigen gewin, bijvoorbeeld in de Indo-Pacific.
Bolsonaro en Shoigu
Bolsonaro en Shoigu
Bron: Ministerie van Defensie Rusland
  • De Braziliaanse president Bolsonaro is vandaag in Moskou zal morgen weer naar huis vertrekken. “Brazilië is een belangrijke strategische partner van Rusland in Latijns-Amerika. Ik ben ervan overtuigd dat de dialoog tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie van onze landen zal dienen om de veiligheid en stabiliteit in de regio te versterken”, zei de minister van Defensie van de Russische Federatie.
  • Er werden in Oekraïne vieringen gehouden ter gelegenheid van de Dag van de Eenheid. “In eenheid is onze kracht!” kondigde de commandant van de verenigde strijdkrachten aan.

Militaire ontwikkelingen

Geen aanval en geen terugtrekking

Ondanks eerdere voorspellingen was er vandaag GEEN Russische aanval.

Maar ook de aangekondigde troepenterugtrekking komt niet van de grond. De OSINT-gemeenschap zag het niet, de NAVO zag het niet en nu noemt ook de Oekraïense president Zelensky het: “We zien een lichte rotatie van de Russische troepen, maar we zien geen terugtrekking.”

Allied Resolve 2022 / Union Courage 2022

Vooral vanuit Belarus zijn er meerdere fotoreportages over de oefening Allied Resolve.

In de Gomel-regio oefent de 103 Airborne Brigade (103-й Витебской отдельной гвардейской воздушно-десантной бригады). De para’s hebben in samenwerking met een politiedetachement van het ‘directoraat Binnenlandse Zaken van het Regionaal Uitvoerend Comité van Gomel’ een nederzetting omsingeld, bestormd en de vijand vernietigd.

De 11 Gemechaniseerde Brigade (11-й отдельной механизированной бригады) oefent eerst en defensief en daarna het offensief.

En tot slot een mooie film over het optreden.

Kort militair nieuws

  • In Donetsk en Luhansk vinden er kleine militaire schermutselingen plaats met beschietingen over een weer tussen het regeringsleger en de separatisten.

ISR-vluchten

Vandaag waren er 11 geregisteerde ISR-vluchten.

ISR-vluchten 16 februari 2022
ISR-vluchten 16 februari 2022
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!