Oorlog in Europa 28 – donderdag 17 februari 2022

Geen invasie, veel gesprekken en reacties, oefenen en natuurlijk weer volop foto’s in de blog van donderdag 17 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Gesprekken en reacties

 • In de Republiek Letland vindt van 15 tot 17 februari een werkvergadering plaats van vertegenwoordigers van de strijdkrachten van de Republiek Wit-Rusland en de Republiek Letland over wapenbeheersingskwesties.
 • Westerse beweringen over de plannen van Rusland om op 16 februari ‘een invasie van Oekraïne’ te lanceren, leidden tot een nieuw fiasco voor Amerikaanse inlichtingendiensten, zei president Milos Zeman van de Tsjechische Republiek in een interview met de krant Mlada Fronta Dnes, die donderdag werd gepubliceerd. Hij sloot echter een golf van spanningen in de regio Donbas niet uit. “Ik kan een lokaal [militair] conflict op de grens van de Republieken Donetsk en Lugansk [met Oekraïne] niet uitsluiten, maar het is iets heel anders dan een Russische invasie van Oekraïne”, hield Zeman vol. 
 • Op de Amerikaanse ambassade in Moskou wordt de tweede in rang terug naar huis gestuurd.
 • De Braziliaanse president Bolsonaro was gisteren in Moskou en is vandaag weer naar huis vertrokken.
 • De ministeriele top van de NAVO ministers van defensie is vandaag afgelopen. Stoltenberg is zijn slot-toespraak: ” NATO Allies continue their strong diplomatic efforts to find a political solution to the serious crisis triggered by Russia’s military build-up in and around Ukraine. Despite Moscow’s claims, we have seen no sign of withdrawal or de-escalation so far. On the contrary, Russia’s build-up appears to continue. We continue to monitor developments very closely.” Ook gaf hij een duidelijke richting voor toelating tot de NAVO: “Today, Allies confirmed that NATO’s door remains open. Any decision on NATO membership is for NATO Allies and aspirant countries to take. Nobody else.
Groepsfoto NAVO-ministers
Groepsfoto NAVO-ministers
 • Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss bezoekt Oekraïne, Polen en Duitsland. De minister is van plan een toespraak te houden in de hoofdstad Kiev, waar ze naar verwachting het principe van nationale soevereiniteit zal onderstrepen en Rusland zal oproepen diplomatie na te streven.
 • In het Nederlandse actualiteitenprogramma Nieuwsuur dreigde de Russische ambassadeur in Den Haag dat er een kans is dat Rusland kernwapens inzet bij een aanval op hun soevereiniteit of grondgebied.
 • De president van Oekraïne Volodymyr Zelenskyi had een dringend telefoongesprek met de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Hij informeerde zijn gesprekspartner over de huidige veiligheidssituatie in het land en benadrukte dat Oekraïne momenteel geen bewijs ziet van terugtrekking van Russische troepen. Ook maakte Zelensky melding van het aanzienlijk aantal schendingen van het staakt-het-vuren door illegale gewapende groeperingen in Donetsk en Luhansk.

Militaire ontwikkelingen

Invasie en terugtrekking

Ook vandaag geen invasie. Maar ook geen terugtrekking.

Volgens de NAVO zijn er de laatste dagen 7.000 Russische militairen aan de sterkte toegevoegd. “Wij denken dat de Russen een excuus zoeken voor een invasie”, aldus Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg donderdag na afloop van een tweedaagse NAVO-Defensieraad. Een echte terugtrekking, aldus de NAVO-topman, “zou een belangrijke eerste stap zijn naar de politieke oplossing die wij willen”. Ook de Amerikaanse minister dan defensie d Austin zei niets van terugtrekking te zien: “Integendeel, ze hebben ook de afgelopen dagen nog troepen toegevoegd aan de 150.000 die ze al rond Oekraïne hebben. Ze hebben ook nieuwe gevechts- en ondersteuningsvliegtuigen gestuurd, de vloot in de Zwarte Zee is in verhoogde paraatheid gebracht. Ze vullen zelfs hun bloedvoorraden aan. Als militair, tot voor kort, weet ik dat je dit niet doet als het niet nodig is, en zeker niet als je van plan bent naar huis te gaan.

Dmitry Peskov
Dmitry Peskov

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei vandaag tegen journalisten: “Allereerst zijn we er niet klaar voor om én we zullen geen klachten in behandeling nemen met betrekking tot hoe we de strijdkrachten op het grondgebied van ons land verplaatsen. Dit is ons soevereine recht en we zijn niet van plan om het met iemand te bespreken” in reactie om commentaar op informatie dat Rusland naar verluidt zijn troepen naar de grens met Oekraïne blijft sturen. Ook gaf hij aan dat Moskou de situatie in het zuidoosten van Oekraïne nauwlettend in de gaten houdt en zijn acties zal laten afhangen van toekomstige ontwikkelingen

Allied Resolve 2022 / Union Courage 2022

Op 17 februari bezocht de president van de Republiek Wit-Rusland Alexander Loekasjenko het Osipovichsky-oefenterrein, waar een van de oefening van Wit-Rusland en Rusland wordt gehouden.

ZAMETIL-2022 (Sneeuwstorm-2022)

Vanuit Oekraïne kregen we beelden van de oefening Zametil-2022. De luchtmacht oefende met hun Su-27 Flanker, MiG-29 Fulcrum en Su-24M Fencer vliegtuigen.

Deployments NAVO-landen

 • Een eerste groep van gepantserde Britse voertuigen en tanks is onderweg vanuit Duitsland naar Estland.
 • Twee Finse F-18 Hornets van de vliegbasis Karelië oefenden met twee Belgische F-16-strijders die vlogen vanaf de Ämari-basis in Estland namen.
Finse Hornet met twee Belgische F-16s
Bron: Ilmavoimat – Flygvapnet

Kort militair nieuws

Artillerie-schade
 • Slowakije zal Oekraïne twee Bozena 5 mijnopruimingssystemen en materiaal voor de gezondheidszorg aanbieden ter waarde van € 1,7 miljoen.
 • Militair personeel van de Verenigde Staten zal deelnemen aan een trainingsmissie in Bulgarije, als onderdeel van onze lopende bilaterale defensiesamenwerking. Een Stryker-troep van het Amerikaanse leger van ongeveer 125 soldaten zal hiervoor de komende dagen aankomen.
 • In Oekraïne gaan de schermutselingen tussen het regeringsleger en de separatisten door. Vandaag met lichte artillerie beschietingen. Een van de granaten kwam neer bij een kleuterschool in Stanitsa (Lugansk). Twee leerkrachten raakten gewond. Westerse landen waarschuwen al weken dat Rusland een voorwendsel probeert te creëren voor een invasie. Deze schermutselingen (beschietingen over een weer) zouden daarvoor een aanleiding kunnen vormen. In totaal waren er vandaag minimaal 39 schendingen van het staakt-het-vuren door de separatisten.
  Ondertussen (in de avond) schijnt het dorp Aleksandrovka (in Donetsk) te evacueren en rukken separatisten met hun tanks op naar de grens. Morgen schijnen er meer dorpen geëvacueerd te worden
 • Er zijn nog veel kolonnes op de wegen. Nee, geen terugtrekkingen. Wel een nadeel dat er soms ook burgervoertuigen op de weg rijden…
 • En vanwege onze voorliefde voor de B-52 hebben we nog twee foto’s van de Royal Air Force. Typhoons van RAF Akrotiri (Cyprus) begeleiden de bommenwerper afgelopen dinsdag op zijn reis naar Saudi Arabië.

ISR-vluchten

Vandaag waren er tenminste 9 ISR-vluchten geregistreerd. We blijven ons daarbij afvragen wat er dichtbij te doen is, ten noorden van Ierland of ten westen van Denemarken.

ISR-vluchten 17 februari 2022
ISR-vluchten 17 februari 2022
Bron: Amelia Smith

Het tijdschrift van de Russische strijdkrachten publiceert iedere week een infographic van de gebeurtenissen. We publiceren hem niet vanwege de onleesbaarheid van de teksten. Deze week een uitzondering en toelichting.

Voor de ISR-vluchten geldt het kader rechtsboven. Vertaald staat daar het volgende:

Vertaling Russische Infographic

In dezelfde periode heeft Amelia 56 bemande en 13 onbemande vluchten waargenomen. Het hogere Russische aantal onbemande vluchten is te verklaren doordat de toestellen zoals de RQ-9 lang niet altijd zichtbaar zijn op de systemen zoals ADS-B. Voor twee vluchten zijn er dus Russische toestellen ‘gescrambled’.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!