Oorlog in Europa 29 – vrijdag 18 februari 2022

Onrust in Donetks en Luhansk, volop gesprekken, de storm Eunice in Nederland en militaire oefeningen op vrijdag 18 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Gesprekken en reacties

Amerikaanse en Poolse minister van Defensie

De Amerikaanse Minister van Defensie Lloyd J. Austin III sprak vandaag in Warschau met zijn Poolse ambtgenoot Mariusz Blaszczak en de president Andrzej Duda.  Amerika sprak zijn waardering uit voor de sterke inzet van Polen voor de defensie en afschrikking van de NAVO, met inbegrip van de consequente naleving van zijn doelstellingen voor de defensie-uitgaven van de NAVO en het hosten van Amerikaanse troepen. De leiders waren het eens over het belang van het handhaven van de nauwe veiligheidsrelatie tussen de Verenigde Staten en Polen voor de verdediging en afschrikking langs de oostflank van de NAVO.

Griekse en Russische minister

De Griekse Minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias bezocht vandaag Moskou. Tijdens de gezamenlijke persconferentie met de Russische Lavrov benadrukte de minister van Buitenlandse Zaken dat Griekenland de akkoorden van Minsk steunt, maar benadrukte hij dat er in een mogelijk conflict in Oekraïne geen winnaar zal zijn.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, heeft uitgehaald naar westerse functionarissen die de vermeende dreiging van een Russische invasie van Oekraïne hebben aangeprezen. Blijkbaar doen ze het puur voor het plezier om Moskou te beschuldigen, vertelde hij vrijdag. Ik ben er zeker van dat zelfs oppervlakkige waarnemers van het buitenlands beleid al lang voor zichzelf hebben bevestigd dat het allemaal propaganda, nepnieuws, fictie is”.

Twee presidenten

President van Wit-Rusland Alexander Loekasjenko is op dit moment in Moskou. Hij noemde de oefeningen van Allied Resolve 2022 indrukwekkend. “We zullen mensen leren vechten, je kunt hier niet onderuit. Gisteren was ik bij de Wit-Russisch-Russische oefeningen, ik heb zowel naar Russische als Wit-Russische eenheden gekeken. Er waren veel buitenlanders, journalisten, zeer indrukwekkend. Nou, zoals je zei, morgen, als alles goed gaat, zullen we bij je zijn op een interessant evenement. Dit is ook ons ​​leven, Wit-Russen en Russen“. Eerder werd bericht over de verklaring van Poetin dat hij samen met Loekasjenka het verloop van de militaire samenwerking zou evalueren. 

Militaire ontwikkelingen

Toename spanning zuidoost Oekraïne

Gisteren zijn er rond de 60 incidenten geweest in de regio rond Donetsk en Luhansk. Vaak is daarbij gebruik gemaakt van artillerie- en mortiervuur.

Vandaag kwam een humanitair konvooi van de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) onder vuur te liggen, vuur geopend door de Russische bezettingstroepen bij Luhansk. Een verslag van de opperbevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne Valeriy Zaluzhny: “Vandaag, om ongeveer 12.00 uur, schoten de Russische bezettingstroepen op de ingang-uitgangscontrolepost ‘Sjchastia’ in de regio Louansk, waar de chauffeurs en vrachtwagens, die gisteren humanitaire vracht hadden afgeleverd en uit het niet door de regering gecontroleerde gebied vertrokken, werden geïnspecteerd door officieren van de staatsgrenswacht. De aanval, gelanceerd vanuit het dorp Vesela Hora, omvatte zware machinegeweren (ongeveer 50 schoten), 82 mm mortel (3 schoten), AGS-17 granaatwerper (10 schoten)

Denis Pushilin
Denis Pushilin
Bron: Wikipedia

Het hoofd van de ‘Volksrepubliek Donetsk’, Denis Pushilin, kondigde vandaag een massale evacuatie van de burgerbevolking naar Rusland aan, omdat Oekraïne op het punt zou staan een groot offensief te lanceren. “Vanaf vandaag is er een massaal gecentraliseerd vertrek van de bevolking naar de Russische Federatie georganiseerd. Vrouwen, kinderen en ouderen moeten eerst worden geëvacueerd” Buurregio Luhansk maakte kort daarna soortgelijke plannen bekend.
Al deze gebeurtenissen bij elkaar zouden door het Kremlin gebruikt kunnen worden als voorwendsel om Oekraïne binnen te vallen. Het past in elk geval allemaal in het beeld dat Rusland steeds schetst: ‘Het Westen bedreigt ons, en wij moeten onze burgers in Oekraïne beschermen’.

Putin heeft in de loop van de middag bevolen om opvangplaatsen te organiseren op Russisch grondgebied. En de vrees bestaat internationaal dat Putin de huidige ontwikkelingen aan zal grijpen om binnen te vallen. Om de ‘Russische burgers’ te helpen, de mensen uit Donetsk en Luhansk die het laatste jaar allemaal een Russisch paspoort hebben gekregen.

Invasie en terugtrekking

Op de Russische militaire informatiekanalen verschijnen nog steeds beelden van troepen die naar hun thuisbasis terugkeren. Zoals onderstaande film waarin we onder andere tanks zien. Deze troepen gaan terug naar Nizhny Novgorod, 200 kilopmeter ten oosten van Moskou.

Militairen van het 740e luchtafweerraketregiment verplaatsen naar het punt van permanente inzet (= hun thuisbasis)

Naast vertrekkende Russen in de officiële media, wordt ook de aankomst van Russische troepen in Belarus gezien. Vele filmpjes passeren maar de onderstaande is scherp en het aanzien waard. We zien : BMP-2 pantservoertuigen, 152-mm artillerie 2S3 “Akatsiya”, artillerie-commando- en vuurleidingsvoertuigen 1V12 “Mashina” and Russische T-72B3 tanks.

Allied Resolve 2022 / Union Courage 2022

Belarus presenteerde in een nieuwsfilm verschillende vormen van optreden. We zien dronebeelden, mortierschieten, optrekken pantserinfanterie en het vuren met verschillende wapensystemen.

In de Zwarte Zee wordt nog steeds door de Russische vloot geoefend. Het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot, de raketkruiser Moskva, vuurt met zijn kanonnen op verschillende doelen. Samen met Belarus oefent de Russische luchtmacht. Met de Su-30 en Su-35 werden luchtgevechten geoefend.

Vlootoefening (raketkruiser Moskva)
Bron: Ministerie van Defensie Rusland
Luchtoefening tijdens Allied Resolve
Bron: Ministerie van Defensie Rusland

Nucleair

De Russische president Vladimir Poetin zal zaterdag het directe bevel krijgen over de geplande training van ballistische raket-eenheden. Rusland zal hierbij zijn nucleaire capaciteiten zal testen. In de oefening zullen er intercontinentale ballistische raketten en kruisraketten gelanceerd worden.

Het Russische leger heeft een grote oefening aangekondigd voor dit weekend. Dat gebeurt te midden van grote spanningen met het Westen. Volgens het Russische ministerie van Defensie zal president Poetin de oefening overzien. Er vinden onder meer oefenlanceringen van intercontinentale ballistische raketten en kruisraketten plaats.

Nederlandse levering aan Oekraine

Nederland heeft besloten, we leveren aan Oekraïne geweren, munitie en andere militaire goederen. Het gaat om 3000 gevechtshelmen en 2000 scherfvesten met bijbehorende pantserplaten. Daarnaast levert ons land dertig metaaldetectoren en twee draadgeleide VideoRay onderwater-detectierobots, die worden gebruikt voor het opsporen van mijnen. Ook worden er twee gevechtsveldbewakingsradars en vijf wapenlocatieradars geleverd en honderd scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie. 

Minister Kajsa Ollongren: “Nederland steunt Oekraïne op vele fronten en zal net als een aantal andere partners ook militaire goederen leveren. Dat doen we uit solidariteit en als onderdeel van een breder pakket aan politieke, financiële en militaire steunmaatregelen aan Oekraïne. Deze krijgen bilateraal en via de EU en NAVO vorm. Oekraïne is een soeverein land dat ons om hulp heeft gevraagd en een legitiem recht heeft op zelfverdediging.

Squire systeem
Squire radar

De totale steun van Nederland is € 7.381.495,- waard. De ontvanger van de militaire goederen is het Oekraïense ministerie van Defensie. Eindgebruikers zijn de Oekraïense landmachten de Oekraïense marine. De Oekraïense strijdkrachten beogen de goederen in te zetten ter verdediging tegen een mogelijke Russische gewapende aanval.
De metaaldetectoren zijn van het type Minelab, de mobiele gevechtsveldbewakingsradars van het type Squire. De wapenlocatieradar is de AN/TPQ-36. En verder leveren we 90 Accuracy- en 10 Barrett geweren.

Wat betekent dit dan voor het materiaal(gebrek) van de Nederlandse krijgsmacht:

 • De metaaldetectoren zijn niet noodzakelijk voor het op peil houden van de eigen capaciteit.
 • De helmen, kogelwerende vesten en Accuracy-wapens zijn overtollig en daarmee ook niet noodzakelijk voor de eigen capaciteit.
 • De Barrett-wapens en de radars komen uit de operationele reserves van Defensie en afstoting zorgt daarmee voor verdringingseffecten op de capaciteit van Defensie.
 • De munitie komt uit de eigen voorraad van Defensie, moet worden aangevuld en zorgt daarmee voor verdringing bij opleiding en training.

De voorziene opleidingen zullen worden gegeven door defensiepersoneel van militaire opleidingsinstituten en operationele eenheden, en leiden tot verdringing of alternatieve invulling van programma’s. De geconstateerde verdringingseffecten, zowel voor de materiele steun als benodigde opleidingen zijn, gezien de huidige omstandigheden, door Defensie als acceptabel beoordeeld. Defensie zal de opleidingen buiten Oekraïne geven.

Een mooie kamerbrief. En we hebben een nieuw woord geleerd: verdringingseffecten. En Defensie vindt het acceptabel.
Hup, direct nieuw bestellen dus. En de kosten graag doorbelasten aan BuZa.

Kort militair nieuws

 • Gisteren zagen we personenauto’s die klem kwamen te zitten in de militaire transporten. Vandaag een filmpje uit onbekende herkomst over een T-64 die geramd wordt door een BMP.
 • Het Britse Ministerie van Defensie publiceerde op Twitter een kaartje met de mogelijke Russische invasie-routes. De afbeelding maakt deel uit van de Intel Update. De Britse ambassade in Kiev wordt vandaag gesloten. Het nog aanwezige personeel gaat naar Lviv.
 • De Amerikaanse ambassadeur bij de OVSE geeft in zijn statement een schatting van de Russische troepensterkte rond Oekraine. “We schatten dat Rusland waarschijnlijk tussen de 169.000-190.000 manschappen heeft verzameld in en nabij Oekraïne, vergeleken met ongeveer 100.000 op 30 januari. Deze schatting omvat militaire troepen langs de grens, in Wit-Rusland en op de bezette Krim; Russische Nationale Garde en andere interne veiligheidseenheden die in deze gebieden worden ingezet; en door Rusland geleide troepen in Oost-Oekraïne. Terwijl Rusland heeft geprobeerd de wereld te bagatelliseren of te misleiden over hun grond- en luchtvoorbereidingen, heeft het Russische leger zijn grootschalige marine-oefeningen in de Zwarte Zee, de Oostzee en het Noordpoolgebied gepubliceerd. Rusland heeft publiekelijk gezegd dat bij de oefening in de Zwarte Zee alleen al meer dan 30 schepen betrokken zijn, en we schatten dat amfibische landingsschepen van de Noordelijke en Baltische Vloten naar de Zwarte Zee zijn gestuurd om daar de troepenmacht te versterken.”
 • Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft officieel de verkoop aan Polen goedgekeurd van 250 Abrams-tanks (model M1A2 SEP V3) en bijbehorende apparatuur voor een totaalbedrag van $ 6 miljard. Naast tanks omvat het pakket ook 26 M88A2 Hercules gepantserde evacuatievoertuigen, 27 M1110 tankbrugdekken, logistiek en andere gerelateerde diensten.
 • Drie Duitse Eurofighters zijn aangekomen op de Roemeense luchtmachtbasis in Forţele Aeriene Române om de NAVO te ondersteunen in de ‘NATO Air Policing mission’.
 • De cyberaanvallen die enige dagen geleden op Oekraïne gericht waren, kwamen volgens het Witte Huis uit Rusland.
 • De Nederlandse onderzeeboot Zr.Ms. Zeeleeuw was deze week het doel in de gezamenlijke onderzeebootbestrijdingsoefening voor de kust van Noorwegen.
 • De NAVO heeft de gereedheid van de NATO Response Force verhoogd. Dat schrijft de minister van Defensie Kajsa Ollongren vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. Voor de marine gaat het dan om het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam en een onderzeeboot van de Walrusklasse.
 • Duitse troepen zijn aangekomen in Litouwen om de eFP Battlegroep aldaar te versterken.
 • En met genoegen sluiten we weer af met een fraaie foto van de B-52. Vandaag is de Bomber Task Force met twee B-52s aanwezig geweest in Zweden. De Amerikanen werden geëscorteerd door Zweedse Gripen straaljagers.
B-52 en Zweedse Gripen jagers
Bron: Försvarsmakten

ISR-vluchten

Vandaag vlogen er zeven Europese ISR-vluchten.

ISR-vluchten 18 februari 2022
ISR-vluchten 18 februari 2022
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!