Oorlog in Europa 30 – zaterdag 19 februari 2022

Wapengekletter in zuidoost Oekraïne en een grote nucleaire oefening in Rusland met unieke beelden. In het nieuws van zaterdag 19 februari 2022.

Politieke ontwikkelingen

Gesprekken en reacties

Munich Security Conference
 • Vandaag zal de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, een bezoek brengen aan München (Duitsland) om deel te nemen aan de jaarlijkse veiligheidsconferentie, de Munich Security Conference (MSC).
  Zelenskyy gebruikte zijn toespraak om een ​​”duidelijk en haalbaar” tijdschema voor zijn land om lid te worden van de NAVO te eisen, en riep op tot stopzetting van wat hij de “appeasement-politiek” jegens Rusland noemde.
  De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, beschuldigde Rusland van een “flagrante poging” om “de regels te herschrijven” van het internationale systeem.
  De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei dat “de inzet van meer dan 100.000 soldaten rond Oekraïne door niets wordt gerechtvaardigd”, terwijl de Britse premier Boris Johnson zei dat een Russische invasie over de hele wereld zou echoën.
  De Amerikaanse vice-president Kamala Harris vertelde op de conferentie dat de principes die na twee wereldoorlogen in Europa zijn gesmeed, in Oekraïne “direct worden bedreigd”, en beloofde eenheid met de bondgenoten van Amerika. Rusland zal worden geconfronteerd met “ongekende” financiële sancties als het binnenvalt, voegde ze eraan toe.
 • De Oekraïense president, geconfronteerd met een scherpe piek in het geweld in en rond het grondgebied van door Rusland gesteunde rebellen en in toenemende mate ernstige waarschuwingen dat Rusland van plan is binnen te vallen, riep zaterdag de Russische president Vladimir Poetin op hem te ontmoeten en een oplossing te zoeken aan de crisis. “Ik weet niet wat de president van de Russische Federatie wil, dus ik stel een ontmoeting voor“, zei Zelenskyy op de veiligheidsconferentie in München, waar hij ook een ontmoeting had met de Amerikaanse vice-president Kamala Harris. Zelensky zei dat Rusland de locatie voor de besprekingen zou kunnen kiezen. “Oekraïne zal alleen het diplomatieke pad blijven volgen in het belang van een vreedzame regeling.”
 • Excuseer de taal, maar we schijten in de sancties van het Westen” aldus de Russische ambassadeur in een Zweedse krant. Tijdens een toespraak op de Russische ambassade in Stockholm bekritiseerde Tatarintsev de NAVO omdat ze agressief was en maakte hij duidelijk dat “degenen die nieuwe NAVO-leden willen worden, het idee als een principiële kwestie moeten opgeven”. Volgens Tatarintsev is het ook betreurenswaardig dat Zweden “geen contacten heeft met het Russische leger”. Als ze dat hadden gedaan, meent hij dat Stockholm had kunnen bellen om te vragen wat de zes Russische landingsvaartuigen te midden van toenemende spanningen in de Oostzee aan het doen waren.
 • Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin (nu in Litouwen) zijn de Russen gereed om Oekraïne binnen te vallen. Hij bevestigde hiermee wat President Biden al gisteren in een interview aangaf.

Militaire ontwikkelingen

Toename spanning zuidoost Oekraïne

Volgens Oekraïne

Gisteravond werd in een persconferentie van de hoogste Oekraïense militair vertelt dat er geen enkele aanleiding is te geloven dat Oekraine de afvallige gebieden militair gaat binnenvallen.

Militaire situatie zuidoost Oekraïne
Militaire situatie zuidoost Oekraïne
Bron: Joint Forces UA

Gisteren, 18 februari, zijn er door Oekraïne 66 schendingen geregistreerd door de gewapende formaties van de Russische Federatie, waarvan 52 verboden zijn door het wapenakkoord van Minsk. De schendingen waren voornamelijk met 122 mm artillerie en 120 mm mortieren.

De militaire situatie in het zuidoosten van Oekraïne wordt regelmatig door Oekraïne in kaart gebracht. In het overzicht van vandaag worden de volgende aantallen in het bezit van de separatisten (of Rusland) gemeld:

 • Reactieve vuursystemen [wat dat ook mag zijn]: 1
 • Artilleriesystemen en mortieren: 45
 • Tanks: 41
 • Gepantserde gevechtsvoertuigen: 115
 • Andere uitrusting: 2

Oekraïne geeft aan dat de huidige granaatinslagen in Donetsk en Luhansk het werk zijn van eigen vuur van de separatisten. Volgens het leger zijn ook huursoldaten aangekomen om provocaties uit te voeren.

Volgens de OVSE

OVSE Ceasefire violations 17-02

De OVSE, die waarnemers heeft in de regio, beschrijft de schermutselingen van 17 februari als volgt:

 • In Donetsk region, the SMM recorded 222 ceasefire violations, including 135 explosions. In the previous reporting period, it recorded 189 ceasefire violations in the region.
 • In Luhansk region, the Mission recorded 648 ceasefire violations, including 519 explosions. In the previous reporting period, it recorded 402 ceasefire violations in the region.

Volgens LPR en DPR

Leiders van de LPR en DPR (Leonid Pasichnyk en Denis Pushylin) kondigden vandaag een algemene mobilisatie aan voor mannen tussen de 18 en 55 jaar. Mannen van die leeftijd mogen de bezette gebieden niet verlaten, terwijl andere burgers werden verzocht naar Rusland te evacueren. 

Evgeny Katsavalov, een hoge regeringsfunctionaris in Lugansk, beweerde dat 25.000 mensen eerder de LPR naar Rusland hebben verlaten. Hij voegde eraan toe dat de autoriteiten bezig zijn met het organiseren van de evacuatie van nog eens 10.000 inwoners. Hulpdiensten in de DPR zeiden dat meer dan 6.600 mensen, waaronder 2.400 kinderen, vanaf zaterdagochtend zijn geëvacueerd, maar deze aantallen zijn niet geverifieerd door Moskou.

Volgens de inlichtingendienst van de Volksmilitie van de DPR is het doel van de Oekraïense offensieve operatie om het grondgebied van de regio Donbas te “zuiveren” van de Russisch sprekende bevolking. “De geheime inlichtingendienst van de Volksmilitie van de DPR heeft een plan gekregen voor een Oekraïense offensieve operatie tegen onafhankelijke republieken, dat we eerder hebben aangekondigd”, zei Basurin tijdens een briefing

Volgens Rusland

De Oekraïense strijdkrachten hebben tijdens hun beschietingen op het grondgebied van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk (DPR) gedurende drie uur 200 granaten afgevuurd, met zware artilleriegeschut, meldde de DPR-missie bij het Joint Cease-fire Control and Coordination Center zaterdag.

Granaatinslag
Granaatinslag
Bron: Russia Today

Een onderzoekscommissie van de Russische Federatie heeft een zaak geopend over de beschieting van het grondgebied van de regio Rostov door Oekraïne. Hier kwam op 1 kilometer van de grens een granaat terug. Er zijn geen slachtoffers gevallen als gevolg van het incident.
Later op de middag schijnt er nog een granaat geland te zijn op een bijgebouw van een boerderij.

Rusland staat klaar om Russische burgers in de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Lugansk te beschermen als hun leven in gevaar is, zei de voorzitter van de Doema, Vjatsjeslav Volodin. “Rusland wil geen oorlog. Onze president Vladimir Poetin heeft dit eerder herhaaldelijk gezegd en zegt dit tegenwoordig“, zei Volodin. “Als er gevaar ontstaat voor het leven van Russen en landgenoten die in de DPR en LPR wonen, zal ons land hen verdedigen.” De gouverneur van de Rostov-regio, Vasily Golubev, vroeg om federale hulp. De Russische president Vladimir Poetin heeft bevolen dat vluchtelingen die in de regio aankomen elk 10.000 roebel moeten krijgen, en de belangrijkste noodsituaties en sanitaire functionarissen van Rusland zijn op weg naar de regio.

Invasie en terugtrekking

Kunnen we vandaag kort over zijn: er zijn geen tekenen van een Russische terugtrekking.
Hoofd van de Wit-Russische Veiligheidsraad Volfovich: Niemand zei dat Russische troepen morgen of overmorgen naar Rusland zouden terugkeren. De oefening Allied Resolve eindigt morgen, maar de oefening gaat door. Tot wanneer, wordt bepaald door de opperbevelhebbers.

Allied Resolve 2022 / Union Courage 2022

De oefening Allied Resolve duurt nog tot en met morgen. In Belarus trekken nu de eerste troepen terug naar hun vaste basis. Op de oefenterreinen komen mensen van de staven kijken en in berichten wordt aangegeven dat de oefeningen zeer leerzaam waren: “[in de] operationele oefening “Allied Resolve – 2022” hebben Wit-Russische en Russische militairen onschatbare ervaring opgedaan in interactie en gezamenlijke oplossing van gevechts- en trainingstaken.

Nucleair

Russische commandenten

In het kader van de nucleaire oefeningen van vandaag, met unieke filmbeelden van het Russische Ministerie van Defensie.

 • Een RS-24 Yars intercontinentale ballistische raket is gelanceerd vanaf de Plesetsk Cosmodrome in het noordwesten van Rusland, om een ​​doel te raken op het schiereiland Kamtsjatka in het Verre Oosten van het land, na een reis van ongeveer 5.700 km (3.540 mijl).
 • De nucleair aangedreven Karelia-onderzeeër heeft een R-29RMU Sineva ballistische raket afgevuurd vanuit de Barentszzee in het noordpoolgebied, ook gericht op de veelhoek van Kamtsjatka.
 • Schepen en onderzeeërs van de Russische vloot in het noorden en de Zwarte Zee vuurden Kalibr-kruisraketten af.
 • Ze lanceerden ook een Zircon anti-schip hypersonische kruisraket, een van de nieuwste wapens van het land, die is ontworpen om grote vliegdekschepen en andere grote vijandelijke schepen te vernietigen. Het werd vorig jaar al twee keer met succes getest.
 • Grote strategische bommenwerpers van de Tu-95 troffen ondertussen doelen op Kamtsjatka en in het westen van Rusland.
 • De luchtmacht vuurde ook Kinzhal hypersonische kruisraketten af.
 • In de zuidelijke regio van Astrachan, in de buurt van de Kaspische Zee, vuurden mobiele batterijen 9K720 Iskander ballistische korteafstandsraketten af.
Zircon hypersonische raket op zee
Kalibr-kruisraket vanaf een klein raketschip
Vlucht van Tu-95MS met kruisraket
Kinzhal hypersonische raket
Kalibr-kruisraket vanaf nucleaire onderzeeër
Kalibr-kruisraket vanaf een dieselelektrische onderzeeër
Yars intercontinentale ballistische raket
ICBM Sineva vanaf een nucleaire onderzeeër
Lancering van een Iskander kruisraket

Tot slot lieten Russische Tu-22M3 Backfire bommenwerpers hun lading vallen op het Wit-Russische Obuz-Lesnovsky-oefenterrein.

Tu-22 Backfire

Kort militair nieuws

Op de vliegbases Mildenhall (Groot Brittannië) en Spangdahlem en Ramstein (Duitsland) wordt veel gedaan aan de ondersteuning van de vluchten in Oost Europa. Zo vliegen er bijvoorbeeld KC-10 tanktoestellen. Of wordt er ondersteunend materieel ingevlogen.

ISR-vluchten

We hebben vandaag maar zeven ISR-vluchten waargenomen. Zowel Oost Oekraïne en de Krim zijn buiten de (zichtbare) vluchten gebleven.

ISR-vluchten 19 februari 2022
Bron: Amelia Smith
ISR-vluchten 19 februari 2022
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!