Oorlog in Europa 31 – zondag 20 februari 2022

Politiek, oorlogsdreiging, beschuldigingen over en weer. En vooral geen terugtrekking. Dit alles op een veelzeggende nietszeggende zondag.

Politieke ontwikkelingen

 • Nog meer landen verplaatsen hun ambassades van Kiev naar de westelijke plaats Lviv. Onder hen Nederland en de NAVO-vertegenwoordiging.
  Roemenië adviseert zijn burgers het land te verlaten. De Zwitserse luchtvaart wordt geadviseerd om vanaf morgen niet meer op Oekraïne te vliegen. SAS Airlines stopt er morgen ook zijn vluchten.
Zelensky in München
 • Bij de conferentie in München gisteren, opperde Zelensky het Memorandum van Boedapest buiten werking te verklaren. In dit memorandum werd afgesproken dat Oekraïne zijn rol als kernmacht zou beëindigen.
 • De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss houdt vol dat we worden geconfronteerd met de strijd van onze generatie terwijl oorlog in Europa opdoemt. “We moeten Poetin stoppen, want hij stopt niet bij Oekraïne. ‘Hij is heel duidelijk geweest – zijn ambitie leidt er niet alleen toe dat hij de controle over Oekraïne overneemt, hij wil de klok terugdraaien naar het midden van de jaren negentig of zelfs daarvoor. De Baltische staten lopen gevaar… ook de westelijke Balkan. Poetin heeft dit allemaal in het openbaar gezegd, dat hij Groot-Rusland wil creëren, dat hij terug wil naar de situatie zoals die was, toen Rusland de controle had over grote delen van Oost-Europa. Het is dus zo belangrijk dat wij en onze bondgenoten opstaan ​​tegen Poetin“.
 • De al veel vaker hier aangehaalde woordvoerder Peskov zei dat President Putin geen aandacht schenkt aan de verschillende data van de Russische invasie. “maar in het algemeen zijn dergelijke uitspraken natuurlijk zo’n element van provocerend karakter. Feit is dat dit direct leidt tot een toename van de spanning
 • De Franse president Emmanuel Macron heeft de Russische Vladimir Poetin zondag gebeld. Ze waren het eens over de volgende punten: 
  • de hervatting van de werkzaamheden in het kader van de indeling in Normandië op basis van de uitwisselingen en voorstellen die Oekraïne de afgelopen dagen heeft gedaan.
  • intensief werk om de komende uren een vergadering van de trilaterale contactgroep mogelijk te maken met als doel van alle belanghebbenden een toezegging te krijgen over een staakt-het-vuren op de contactlijn. 
  • de noodzaak om de voorkeur te geven aan een diplomatieke oplossing voor de huidige crisis en er alles aan te doen om deze te bereiken. Hiervoor wordt de komende dagen en weken intensief diplomatiek werk verricht. De minister van Europa en Buitenlandse Zaken, de heer Jean-Yves Le Drein, zal de komende dagen zijn ambtgenoot, de heer Lavrov, ontmoeten en daartoe zullen in Parijs verschillende consultaties plaatsvinden.
  • dit diplomatieke werk moet het mogelijk maken vooruitgang te boeken op basis van de meest recente uitwisselingen door alle belanghebbenden (Europeanen, bondgenoten, Russen en Oekraïners) te betrekken om, indien aan de voorwaarden is voldaan, een bijeenkomst op het hoogste niveau te een nieuwe orde van vrede en veiligheid in Europa definiëren.
  • om dit werk onder ernstige omstandigheden uit te voeren, hebben de twee staatshoofden vaste toezeggingen gedaan om alle nuttige maatregelen te nemen om escalatie te voorkomen, risico’s te verminderen en de vrede te bewaren.
 • Daarna had Macron nog een gesprek met Zelensky. Macron prees nogmaals de kalmte van zijn gesprekspartner en zijn vastberadenheid om een ​​escalatie te voorkomen. Zelensky bevestigde zijn vastbeslotenheid om niet op provocaties te reageren en het staakt-het-vuren te respecteren.

Militaire ontwikkelingen

Team Z

Als we het huidige gebeuren al een oorlog mogen noemen, dan is het zeker een hybride oorlog. Met echt wapengekletter (nu minimaal) en met een informatie-oorlog (nu redelijk sterk ontwikkeld). Een van de dingen die opvalt, is dat er sinds enige dagen een grote letter Z op voertuigen staat. Is dat informatie (zoals sommigen het vergelijken met invasiestrepen) of desinformatie (‘zullen we eens een geintje uithalen?’). De reden voor de letter Z is op dit moment in ieder geval nog nergens bekend.

Toename spanning zuidoost Oekraïne

Het nieuws is nogal gekleurd, lastig om feiten en fictie (propaganda) te onderscheiden. Daarom per land de nieuwsberichten en meningen met de links naar de nieuwberichten. Zodat ieder zijn eigen juiste beeld kan destilleren.

Belangrijke informatie
Belangrijke informatie
Operationele en Tactische groep Oost

Volgens Oekraïne

 • Vandaag [1700 uur] zijn aan de kant van de Russisch-Occupacíjnih-troepen 53 schendingen van het staakt-het-vuren geregistreerd, waarvan 31 met toepassing van het verboden wapenakkoord van Minsk. De tegenstander viel 122 mm kaliber artillerie systemen aan, 120 mm en 82 mm kaliber mortieren, granaten van verschillende systemen, infanteriegevechtsmachinewapens en groot kaliber machinegeweren. Als gevolg van de beschietingen raakte één soldaat gewond met middelgrote verwondingen en bevindt zich in een medische inrichting. De gezondheidstoestand is bevredigend.
 • De Russische bezettingstroepen gebruikten zware wapens om hun eigen posities nabij het dorp Pikuzy buiten Mariupol aan te vallen, en probeerden nu de schuld voor de aanval op de strijdkrachten van Oekraïne te schuiven. In een officiële verklaring wordt gesteld: “Officieel verklaren dat Oekraïense soldaten geen connectie hebben met de beschieting van DOKUCHAEVSK, STYLE, STAROMIKHAILIVKA, SAHAANKA, LENINSKY, PIKUZ of andere nederzettingen. Als er tenminste de geringste bedreiging is voor de burgerbevolking, openen onze verdedigers het vuur niet!

Volgens de OVSE

Het Monitoring Teams van de OVSE constateerde tot 18 februari, 19:30 uur:

 • In Donetsk region, the SMM recorded 591 ceasefire violations, including 553 explosions. In the previous reporting period, it recorded 222 ceasefire violations in the region.
 • In Luhansk region, the Mission recorded 975 ceasefire violations, including 860 explosions. In the previous reporting period, it recorded 648 ceasefire violations in the region.

Volgens LPR en DPR

Het bericht van DPR integraal (en na vertaling)

Opvang in sporthal
Opvang DPR en LHR burgers in een sporthal in Taganros
Bron: Russia Today

De situatie op de contactlijn blijft kritiek. Gewapende formaties van Oekraïne blijven intensieve beschietingen uitvoeren op civiele infrastructuur en levensondersteunende faciliteiten van onze republiek.
🔻Sinds het begin van de huidige dag heeft de Oekraïense kant 29 keer het vuur geopend op het grondgebied van de Volksrepubliek Donetsk. Hiervan 23 keer met gebruik van 122 mm artillerie, 120 en 82 mm mortieren, terwijl 254 granaten en mijnen werden afgevuurd. Er werden ook verschillende soorten granaatwerpers en handvuurwapens gebruikt.
⚠️In totaal werden er meer dan 425 granaten, mijnen en granaten afgevuurd over het grondgebied van de DPR. De gebieden van 16 nederzettingen van de Republiek kwamen onder beschietingen te liggen.
❗️Opgemerkt moet worden dat Oekraïense militanten tijdens de beschieting van het dorp ZAYTSEVO (zuidelijk) 30 mm RHV-HEF-granaten gebruikten voor een automatische granaatwerper, vervaardigd door de Bulgaarse Arsenal-fabriek.
‼️Dit feit is een duidelijke bevestiging van hoe het Westen dodelijke wapens in Oekraïne pompt om daarmee burgers van de republieken te vernietigen.

Het vertrek van treinen met inwoners van de LPR die op 21 februari vanaf het treinstation van Luhansk naar de Russische Federatie worden geëvacueerd, is gepland om 12.00 uur en 16.00 uur. 

Oekraïense strijdkrachten probeerden de LPR-verdediging in Pionerskoye te doorbreken, waarbij ze de Severskiy Donets-rivier overstaken en burgerslachtoffers maakten, zei de LPR-volksmilitie. “Om ongeveer 5 uur ’s ochtends op 20 februari probeerden leden van de 79e luchtaanvalsbrigade de stellingen van de Volksmilitie aan te vallen bij het oversteken van de Severskiy Donets-rivier in het Pionerskoye-townshipgebied. Als gevolg van de operatie leed de vijand verliezen en trok hij zich terug.”

Volgens Rusland

Bussen voor vluchtelingen
Bussen voor vluchtelingen
Bron: Zvezda
 • Meer dan 30.000 evacués uit de zelfverklaarde republieken Donbass zijn de afgelopen 24 uur de Russische grens overgestoken, meldde de grensafdeling van de FSB van Rusland in de regio Rostov.
 • In de niet-erkende Volksrepubliek Lugansk wordt het puin van een huis in het dorp Pionerskoe, dat werd beschoten vanuit de posities van de strijdkrachten van Oekraïne, ontmanteld. Correspondenten vonden verkoolde menselijke resten tussen het puin.
 • De Russische regio Voronezh roept de noodtoestand uit vanwege de aankomst van de vluchtelingen uit Donbass.
 • De speciale troepen van het Ministerie van Staatsveiligheid van de niet-erkende Volksrepubliek Donetsk hebben een sabotagegroep geblokkeerd die van plan was elektriciteitscentrales, gaspijpleidingen en filterstations op het grondgebied van de Republiek op te blazen. Tijdens de detentie stuitten de soldaten van de speciale troepen op gewapend verzet – twee militairen raakten gewond.
 • Bijna 2500 vluchtelingen van de LPR en DPR hebben al een aanvraag ingediend voor een forfaitaire som (10.000 roebel, € 114) in de regio Rostov, zei vice-minister van regionaal beleid Sergei Tyurin.
 • Een groep vrijwilligers uit de Krim arriveerde in Donbass om hulp te bieden aan inwoners van de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk. “Er is al een groep vrijwilligers uit de Krim in Donbass. Donbass blijft in de voorhoede, onderworpen aan brute gewapende agressie door Oekraïense militanten. De afgelopen dagen is de situatie tot het uiterste geëscaleerd‘, vertelde Andrey Kozenko, coördinator van het Rusland-Donbass Integratiecomité.

Invasie en terugtrekking

En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet…
In een toespraak vanwege de afsluiting van de oefening Allied Resolve merkte de minister van Defensie van de Republiek Wit-Rusland, luitenant-generaal Viktor Khrenin op: “In verband met de toename van de militaire activiteit aan de buitengrenzen van de staat van de Unie en de verslechtering van de situatie in de Donbass, hebben de presidenten van de Republiek Belarus en de Russische Federatie besloten de reactietroepen van de staat van de Unie te blijven testen [=laten oefenen en samenwerken].
En aanvullend: “Onze buurlanden worden op een ongeplande noodsituatie “opgepompt” met de modernste wapens. Tegelijkertijd wordt prioriteit gegeven aan moderne offensieve wapens. De militaire en transportinfrastructuurfaciliteiten zijn gemoderniseerd. Het aantal voor ons onbegrijpelijke oefeningen en operaties nabij de grenzen van de staat van de Unie is vermenigvuldigd. Hun oriëntatie op Rusland en de Republiek Wit-Rusland is ook duidelijk. Het idee van de onvermijdelijkheid van oorlog met de ‘oosterburen’ is stevig verankerd in het bewustzijn van de westerse man in de straat. Tegelijkertijd worden de Russische Federatie en de Republiek Wit-Rusland beschuldigd van militaristische aspiraties.”

Allied Resolve 2022 / Union Courage 2022

De oefening Allied Resolve 2022 is vandaag afgelopen. Van een terugtrekking zal de komende periode geen sprake zijn, zie ook hierboven. Wel kijkt de minister van Defensie van de Republiek Wit-Rusland, luitenant-generaal Viktor Khrenin terug op de doelen en resultaten:

Minister van Defensie van de Republiek Wit-Rusland, luitenant-generaal Viktor Khrenin
Minister van Defensie van de Republiek Wit-Rusland, luitenant-generaal Viktor Khrenin
Bron: Ministerie van Defensie Belarus
 • In efficiëntie en coherentie waren we onze tegenstanders voor.
 • De oefening Allied Resolve bevestigde het vermogen van de strijdkrachten van Wit-Rusland en Rusland om gezamenlijk de taken van de gewapende verdediging van de staat van de Unie op te lossen.
 • De problemen om de hergroepering van troepen op een dergelijke schaal te verzekeren, werden voor het eerst uitgewerkt.
 • De doctrine bevestigde dat we niet het “militaire Schengen”-probleem hebben, dat de westerse staten vandaag proberen op te lossen. De Republiek Wit-Rusland en de Russische Federatie hebben alle infrastructuur gereed, de juridische aspecten zijn geregeld.
 • Ongeacht de nationaliteit werkten de militaire commando- en controleorganen van alle verenigingen als een integraal “organisme”. We hebben een gemeenschappelijke “school”, gemeenschappelijke benaderingen – we handelen op dezelfde manier en denken op dezelfde manier.
 • Wat betreft de beoordeling van de acties van troepen en strijdkrachten op tactisch niveau, werd de samenhang van acties in verenigde gevechtsformaties van Wit-Russische en Russische piloten, militair personeel van gemechaniseerde en tankeenheden, parachutisten en “speciale troepen”, raketten en artilleristen aangetoond .
 • Het vereiste niveau van interoperabiliteit is bereikt. De minimale tijd is vereist voor gevechtscoördinatie, evenals voor verschillende koppelingen en coördinatie. De autoriteiten en troepen zijn klaar om, zoals ze zeggen, “vanuit de wielen” te werken.
 • Alle problemen met uitgebreide ondersteuning zijn over het algemeen opgelost. Het logistieke ondersteuningssysteem dat voor de oefening was opgezet, werkte effectief.
 • De opgebouwde basis stelt ons in staat om elke coalitiegroep op te richten en op te bouwen, ongeacht hun aantal.
 • De oefening Allied Resolve 2022 bood ons een unieke kans om een ​​luchtvaart- en luchtverdedigingsgroep op te richten die is uitgerust met de modernste wapensystemen.
 • De oefening bevestigde de juistheid van de beslissingen die werden genomen op het gebied van de gezamenlijke opleiding van militair personeel en de uitwisseling van ervaringen tussen Wit-Russisch en Russisch militair personeel.
 • De doelstellingen van de gezamenlijke operationele oefening “Allied Resolve-2022” zijn behaald. Over het algemeen beoordeel ik de militaire commando- en controleorganen, troepen en strijdkrachten als “succesvol met de taken omgegaan”.

En dan na de oefening is het tijd om naar huis te gaan én om een medaille te krijgen voor de uitzonderlijke inzet.

Kort militair nieuws

Notam Zee van Azov
 • Het Russische Ministerie van Defensie heeft van 21 tot en met 26 februari een NOTAM uitgevaardigd over de sluiting van het luchtruim boven het grootste deel van de Zee van Azov. Een tiental oorlogsschepen zijn vandaag de Zee van Azov opgevaren.
 • De Duitse Minister van Defensie Lambrecht waarschuwt voor de limieten aan de capaciteit van de Bundeswehr. Met de inzet van 1000 man bij de eFP in Litouwen is de grens bereikt. Ze eist meer geld wanneer er een grotere inzet moet komen. De defensie-uitgaven moeten worden verhoogd, zodat Duitsland een “betrouwbare partner” binnen de NAVO kan blijven.
 • Volgens OSINT-bronnen zijn in Belarus een aantal webcams langs snelwegen en bij grensposten uitgezet.
 • Een Canadees Luchtmacht-vliegtuig toestel heeft gisteren militaire goederen geleverd in Kiev. De militaire assistentie bestond uit sluipschuttersgeweren, automatische geweren, optische mitrailleurs [?], pistolen, nachtzicht en bewakingsapparaten, en militaire uitrusting.
 • De treintransporten gaan nog volop door. Vandaag werd de zeldzame BMPT ‘Terminator’ op de trein gezien. Het voertuig is gebouwd om tanks en pantservoertuigen te ondersteunen bij het gevecht in verstedelijk gebied. De BMPT is gebouwd op het onderstel van een T-72 tank en voorzien van een koepel met verschillende soorten wapens zoals AT-raketten mitrailleurs en 30mm kanonnen. Op de foto trouwens de tweede generatie van dit voortuig, met de kappen om het raketsysteem.

ISR-vluchten

Er waren vandaag tenminste acht verkenningsvluchten boven Europa.

ISR-vluchten 20 februari 2022
Bron: Amelia Smith
ISR-vluchten 20 februari 2022
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!