Oorlog in Europa 32 – maandag 21 februari 2022

Erkenning van staten, heel veel nieuws en nepnieuws, doden over en weer. Wat moeten we op 21 februari geloven naast de vluchtelingenstroom?

Pagina wordt in de loop van de dag nog aangevuld.

Politieke ontwikkelingen

F-35
Vorige week al aangekomen op Spangdahlem,
F-35s van 388th Fighter Wing, Hill Air Force Base
 • De Amerikaanse ambassade in Moskou roept op tot verhoogde waakzaamheid. Volgens mediabronnen zijn er bedreigingen geweest met aanvallen op winkelcentra, trein- en metrostations en andere openbare verzamelplaatsen in grote stedelijke gebieden, waaronder Moskou en St. Petersburg, evenals in gebieden met verhoogde spanning langs de Russische grens met Oekraïne. Naast de gebruikelijke waarschuwingen om goed op te letten en bewust te zijn van de omgeving, valt het op dat men evacuatieplannen moet maken die niet afhankelijk zijn van hulp van de Amerikaanse overheid.
 • De Italiaanse autoriteiten en de ambassade van het land in Kiev doen een beroep op Italiaanse burgers om Oekraïne te verlaten vanwege de dreiging van een Russische invasie van het land.
 • President Biden en de Russische president Vladimir Poetin hebben ingestemd met het principe om elkaar te ontmoeten voor een top over “veiligheid en strategische stabiliteit in Europa”, maar deze zal alleen plaatsvinden als Rusland Oekraïne niet binnenvalt. De top wordt donderdag besproken door staatssecretaris Anthony Blinken en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov.
Locatie Russische troepen
Locaties van Russische troepen in Belarus
Bron: MotolkoHelp
 • De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft zondagavond gezegd dat Rusland zal worden afgesneden van internationale financiële markten als het Oekraïne binnenvalt. Ook zal het land in dat geval de toegang tot essentiële goederen uit Europa worden ontzegd. Von der Leyen maakte daarmee enkele details bekend van de sancties die Rusland te wachten staan bij een eventuele inval in Oekraïne. 
 • De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov had een telefoongesprek met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Berbock. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de hoofden van de ministeries van Buitenlandse Zaken van de twee landen de situatie in Donbas-regio besproken.
 • De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer sprak maandag met het hoofd van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en OVSE-secretaris-generaal Helga Schmid over de crisis rond Oekraïne. Na de gesprekken verklaarde hij dat “de situatie gevaarlijk is“.
 • Kiev heeft officieel de VN-Veiligheidsraad gevraagd om een overleg over de veiligheid van Oekraïne.
 • Vanwege de toenemende spanningen in de Oost-Europese regio en het besluit om de militaire oefeningen in Wit-Rusland uit te breiden met deelname van Rusland, heeft de Litouwse premier Ingrida Szimonyte vandaag een verhoging van het defensiebudget van het land voor dit jaar aangekondigd.

Erkenning van Donetsk en Luhansk

 • De leiders van de DPR en LPR, Denis Pushilin en Leonid Pasechnik, deden vandaag een beroep op de Russische president Vladimir Poetin met het verzoek om de onafhankelijkheid van de republieken te erkennen.
 • Na een bijeenkomst van de Russische Veiligheidsraad heeft president Vladimir Poetin aangekondigd dat hij maandag zal beslissen of hij de twee zelfverklaarde afgescheiden republieken Donetsk en Lugansk in de door oorlog verscheurde Donbas-regio in Oekraïne zal erkennen. Het besluit zal vanavond voor het grote Russische publiek bekend gemaakt worden.
 • UPDATE 19:20 UUR: Rusland erkent de beide staten.
Ondertekening decreet
Ondertekening decreet
Donetsk, Luhansk en (in geel en blauw) de gebieden nog onder Oekraïense regie.
 • In een lange televisietoespraak haalde Putin fel uit naar Oekraïne, dat genocide zou plegen op de Russischtalige bevolking. Na de toespraak tekende hij de documenten voor de erkenning.
 • De ‘Volksrepublieken’ bestaan uit delen van twee Oekraïense provincies. Rusland wil de Oekraïense soevereiniteit over deze grondgebieden dus officieel niet langer erkennen.
 • Kort voor zijn toespraak bracht Putin de Franse president Macron en Duitse bondskanselier Scholz op de hoogte van de erkenning. Macron wil in reactie de VN-Veiligheidsraad bijeenroepen. Scholz veroordeelt de stap en schrijft dat daarmee de akkoorden van Minsk teniet worden gedaan. EU-buitenlandchef Borrell wil dat de Europese Unie strafmaatregelen aan Rusland oplegt. De Britse premier Johnson noemt erkenning een schending van het internationaal recht.
 • DPR en LPR verklaarden zich in 2014 onafhankelijk, maar werden nog door geen enkel land erkend. De Volksrepublieken Donetsk (DPR) en Luhansk (LPR) hebben slechts een deel van de provincies Donetsk en Luhansk in handen, maar claimen het volledige grondgebied (de Donbas-regio). Het is onduidelijk welk grondgebied nu door Rusland als volksrepubliek wordt erkend.
 • In de toespraak van bijna een uur zette Putin Oekraïne neer als straatarm en corrupt land dat wordt geleid door nationalisten en neonazistische bewegingen. Ook zou Oekraïne gas hebben gestolen en tegenwoordig als westerse kolonie fungeren. Omdat het land geen eigen traditie heeft, kijkt het voor zijn politieke systeem volgens Poetin naar het Westen, wat niet in het belang van de bevolking is, aldus Putin. Hij beticht de NAVO ervan Oekraïne te overstromen met wapens. Ook zou Kiev plannen hebben om een kernwapen te ontwikkelen. “En ze hebben de Sovjetkennis daarvoor.” 

Militaire ontwikkelingen

Toename spanning zuidoost Oekraïne

Vandaag een duidelijke verschuiving in het nieuwsaanbod en in het nieuws op deze pagina. De oefening Allied Resolve is afgelopen, de spanning in zuidoost Oekraïne neemt nog wat toe.

Het nieuws is nogal gekleurd, lastig om feiten en fictie (propaganda) te onderscheiden. Daarom per land de nieuwsberichten en meningen met de links naar de nieuwberichten. Zodat ieder zijn eigen juiste beeld kan destilleren. Bedenk: bij OSINT-bronnen worden sommige beschietingen ook als ‘eigen vuur’ bestempeld, het zijn niet alleen de overheden die dit over en weer vinden.

Volgens DPR (Donetsk)

Dringende verklaring van de officiële vertegenwoordiger van de DPR: “De situatie op de contactlijn blijft kritiek. Oekraïense militanten geven hun pogingen om de situatie in de Republiek te destabiliseren niet op en zaaien paniek onder de burgerbevolking.” Bij de schermutselingen werd één militair van de volksmilitie van de DPR gedood, één raakte zwaargewond en twee kreeg granaatscherven. Bovendien werd een mijnwerker gedood die naar de mijn ging voor de ochtendploeg.

Op het officiële Telegram van DPR wordt er ook een fotografisch bewijs gepresenteerd. In verhouding tot het Nederlandse nieuws, zijn de foto’s iets minder geschikt voor jeugdige kijkers. Om echter volledig te zijn in onze nieuwsverstrekking, tonen we de beelden toch. De schokkende foto’s zijn onscherp, klik er op voor de scherpe versie.

Volgens het Ministerie van Staatsveiligheid van de DPR heeft een Oekraïense saboteur vandaag om ongeveer 04.45 uur een mislukte poging gedaan om een ​​terroristische daad te plegen.

DPR noemt heel veel beschietingen, met locaties en gebruikte wapens. Deze kunnen wij niet elders verifiëren.

Volgens LPR (Luhansk)

En waar Donetsk het veel meer heeft over de strijd, wordt in Luhansk veel meer aandacht gegeven aan het humanitaire aspect van de spanningen.

 • In Luhansk worden (onder persbelangstelling) vijf kinderen geëvacueerd naar Rusland. Men is de Russische Federatie dankbaar voor de geboden hulp. Ook met verschillende bussen worden mensen naar Rusland geëvacueerd.
 • Bijna 3.500 inwoners van Luhansk zijn sinds het begin van de evacuatie naar Rusland vertrokken.

En natuurlijk is er ook militair nieuws uit Luhansk:

 • Het hoofd van de LPR, Leonid Pasechnik, ondertekende het decreet volgens welke mannen ouder dan 55 jaar vrijwillig kunnen worden opgeroepen voor militaire dienst.
 • Alleen al in februari, nadat de dreiging van een Oekraïense invasie van Donetsk was toegenomen, hebben zich meer dan 400 vrijwilligers uit Rusland aangesloten bij de LPR-Volksmilitie. Er komen nog steeds vrijwilligers aan uit andere voormalige Sovjetrepublieken.
 • De strijdkrachten van Kiev hebben de afgelopen 24 uur 63 keer het staakt-het-vuren geschonden in de verantwoordelijkheidszone van de Volksrepubliek Lugansk, aldus het LPR-bureau van het Gemeenschappelijk Centrum voor Controle en Coördinatie. Twee burgers in Pionerskoye werden daarbij gedood.
 • Strijdkrachten van Oekraïne hebben sinds 17 februari bijna 1,8 duizend munitie afgevuurd op het grondgebied van de LPR – JCCC. In totaal werden 1.773 munitie (268 granaten, 915 mijnen, 584 granaten, 6 anti-tank geleide raketten) afgevuurd.

Volgens Oekraïne

Niet alleen de OSINT-gemeenschap weet een aantal meldingen als ‘vals’ te bestempelen. Ook Oekraïne geeft aan dat er veel nepnieuws is. Dit wordt door veel kanalen gemeld. En ook de Luitenant-generaal Valery Zaluzhny zei (met voorbeelden) dat Rusland nepnieuws blijft verspreiden.

Wel vallen er aan de kant van Oekraine ook slachtoffers, of zoals de bevelhebber van Oekraine schrijft: “Illegale wapenformaties, ondersteund door de staatsagressieve Russische Federatie, gaan door met massale beschietingen van Oekraïense militaire posities. Vandaag zijn als gevolg van hen twee van onze soldaten gedood, vier gewond geraakt.

Oekraïne meldt per 17:00 uur over vandaag 54 door de gewapende formaties van de Russische Federatie, waarvan 45 vallen onder de Wapenakkoorden van Minsk.

Volgens de OVSE

We hebben vandaag geen rapportage in kunnen zien.

De voorzitter van de OVSE, de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Zbigniew Rau, riep op tot een bijeenkomst: “Ik roep alle partijen op om vandaag een bijeenkomst van de Trilaterale Contactgroep te houden. De akkoorden van Minsk bieden de juiste weg voor een diplomatieke en vreedzame oplossing van de huidige crisis in Oekraïne”.

Volgens Rusland

Er komt volop nieuws over de spanningen vanuit Rusland. Hieronder een bloemlezing en bedenk dat een groot deel waarschijnlijk onder de categorie ‘nepnieuws’ kan vallen.

 • Russische strijdkrachten en grensveiligheidstroepen verhinderden een schending van de Russische grens door een sabotagegroep vanaf Oekraïens grondgebied. Vijf overtreders werden geëlimineerd, twee infanterievoertuigen vernietigd. Bij de poging tot grensoverschrijding zijn geen Russische militairen gewond geraakt.
 • Ongeveer 61.000 inwoners van Donetsk arriveerden in Rusland na de evacuatie die vrijdag werd aangekondigd in de zelfverklaarde volksrepublieken. Bijna 45.000 inwoners hebben Luhansk verlaten.
 • Het Oekraïense leger heeft de afgelopen twee dagen ongeveer 2.000 schoten afgevuurd op de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk (DPR).
Vlucht van de B-52 Tyson11

Kort militair nieuws

 • In Polen is de oefening Sabre Strike 2022 (SbS22) begonnen. Ongeveer 1.300 soldaten van het Poolse leger en ongeveer 300 voertuigen zullen aan de oefening deelnemen.
 • Ons favoriete vliegtuig, een B-52 van de Bomber Task Force, deed vandaag een vlucht over Polen. De landing was uiteindelijk in Tsjechië (Ostrava).

ISR-vluchten

We hadden vandaag ten minste 13 verkenningsvluchten boven Europa. De vloot bestond uit twee P-8A Poseidon, een E-8C Joint Starts, een RC-135U Combat Sent, twee RC-12X Guardrail, een Artemis, een Duitse P-3C Orion en twee drones: een RQ-4 van de USAF en een van de NATO.
De waarnemingen tussen Griekenland en Italië (in de Ionische Zee) gaan over de Russische vlootoefeningen die daar gehouden worden. In het gebied varen de de raketkruisers Varyag en maarschalk Ustinov, de fregatten Vlootadmiraal Kasatonov en Admiraal Grigorovitsj, en de Admiral Tributs en Vice-admiraal Kulakov.

ISR-vluchten 21 februari 2022
ISR-vluchten 21 februari 2022
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!