Oorlog in Europa 33 – dinsdag 22 februari 2022

Na de erkenning van DPR en LPR door Rusland, is dinsdag 22 februari de dag die in het teken staat van de politiek.

Erkenning van Donetsk en Luhansk

De dag na de erkenning van Putin, Donetsk en Luhansk zijn in zijn ogen nu onafhankelijke staten. In het Westen lijkt men in rep-en-roer en worden de acties hard veroordeeld. Hieronder een bloemlezing uit de verschillende reacties en meningen zonder dat we daarbij volledig willen zijn. Het geeft redelijk de stemming aan.

Ondertussen gaat de beschietingen over een weer door en vallen er slachtoffers.

Reacties vanuit verschillende landen

Russische troepen beschieten de centrale van Luhansk
Russische troepen beschieten de centrale van Luhansk in Schastya, een Oekraïense nederzetting in de buurt van bezet Luhansk
Bron: Anastasiia Lapatina
 • Nederland: Premier Rutte waarschuwt de Russische president Poetin dat zijn land ‘de gevolgen zal voelen van sancties’. Hij verwijt Poetin niet te hebben gekozen voor een diplomatieke oplossing in het conflict rond Oekraïne en te kiezen voor ‘escalatie’. “Dit kan niet onbeantwoord blijven’’, zei de premier na een vergadering met de meest betrokken ministers.
  Minister Ollongren heeft in Groot-Brittannië met collega’s ministers van de Joint Expeditionary Force een unanieme veroordeling uitgesproken voor de illegale erkenning van zelfverklaarde volksrepublieken in de Donbas-regio en de aangekondigde militaire actie van Rusland. Gelet op de ontwikkelingen in Oekraïne is besloten de #JEF bijeenkomst eerder te beëindigen en vanuit de hoofdsteden nauw contact te houden. Naast Nederland en Groot-Brittannië zijn ook IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen onderdeel van de JEF.
 • Duitsland: de Duitse regering stopt het goedkeuringsproces voor de Nord Stream 2 aardgaspijpleiding tot nader order. Dat heeft bondskanselier Olaf Scholz bekendgemaakt. De omstreden aardgasleiding zal daardoor voorlopig niet in gebruik worden genomen. 
 • Groot-Brittannië: De minister van Volksgezondheid Sajid Javid zegt dat zijn land “altijd de voorkeur geeft aan dialoog en dat zal blijven doen, maar uit de acties van president Poetin blijkt duidelijk dat hij confrontatie boven dialoog heeft gekozen“. Hij zegt dat zijn land gerichte sancties zal opleggen aan “individuen, bedrijven en bedrijven die banden hebben met het Russische regime“.
  Premier Johnson zal later op de dag in het parlement het eerste pakket Britse sancties tegen Moskou uit de doeken doen.
 • Verenigde Staten: De Verenigde Staten komen met het eerste sanctiepakket tegen Rusland. President Biden noemt de Russische schending van de Oekraïense integriteit en soevereiniteit een grove schending van het internationaal recht. ,,Het is het begin van een Russische invasie van Oekraïne.” Hij legt Rusland sancties op die ‘veel verder gaan dan eerdere’, omdat Rusland nu met de invasie van Oekraïne is begonnen. Wel worden er extra Amerikaanse troepen naar de Baltische staten gestuurd.
  Het Amerikaanse leger houdt rekening met een vluchtelingenstroom als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. Tussen de een en vijf miljoen Oekraïners zullen op de vlucht voor het Russische leger de wijk naar Polen nemen en van daaruit verder naar het westen gaan.
 • Europese Unie: De Europese Unie heeft ingestemd met sancties tegen de 351 leden van de Doema die hebben gestemd voor de erkenning door Rusland van Donetsk en Luhansk. De EU zal ook 27 personen en entiteiten straffen die beschuldigd worden van het destabiliseren van Oekraïne, het voeren van desinformatiecampagnes en het verlenen van financiële steun aan de twee separatistische regio’s. De entiteiten zullen afkomstig zijn uit de politieke, militaire, zakelijke en mediasectoren, en zullen onderworpen zijn aan bevriezingen van tegoeden en reisverboden, wat betekent dat ze het EU-grondgebied niet mogen binnenkomen of doorreizen. “Dit is een duidelijke escalatie van de Russische agressie tegen Oekraïne”, zei Josep Borell. “We tonen onze vastberadenheid om krachtig te reageren op de laatste ontwikkelingen.
 • NAVO: Ik [Jens Stoltenberg] veroordeel het besluit van Rusland om de erkenning uit te breiden tot de zelfverklaarde “Volksrepubliek Donetsk” en “Volksrepubliek Luhansk”. Dit ondermijnt verder de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, tast de inspanningen voor een oplossing van het conflict aan en schendt de akkoorden van Minsk, waarbij Rusland partij is.
 • OVSE: De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) last dinsdag een extra vergadering in vanwege de Oekraïne-crisis. Rusland is lid van de OVSE. De in Wenen gevestigde organisatie wil met de extra ontmoeting de actie van president Vladimir Poetin aan de kaak stellen. De organisatie, die momenteel onder Pools voorzitterschap valt, noemt de erkenning van de pro-Russische ‘volksrepublieken’ Donetsk en Luhansk ‘een overduidelijke overtreding van het internationaal recht’. 
 • China: China’s permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, Zhang Jun, riep maandag alle betrokken partijen op om “redelijke oplossingen” te zoeken voor de kwestie Oekraïne. “We verwelkomen en moedigen elke inspanning voor een diplomatieke oplossing aan, en roepen alle betrokken partijen op om de dialoog en het overleg voort te zetten en redelijke oplossingen te zoeken om elkaars zorgen aan te pakken op basis van gelijkheid en wederzijds respect“, zei Zhang tegen de spoedvergadering van de Veiligheidsraad. op Oekraïne.

Volgens Rusland

Kaart van de gebieden in Donbas
Met of zonder de rest van de provincie?
 • Een tijdlang was vandaag onduidelijk hoe groot het gebied is dat Rusland nu erkent. Het wisselde en ging schuil achter politiek taalgebruik. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei eerder dat Rusland de onafhankelijkheid erkent van de gebieden volgens ‘de grenzen die bestonden’ toen ze in 2014 hun onafhankelijkheid aankondigden, meldt persbureau AP. Dat is een groter gebied dan nu door de separatisten bezet is, en behelst ook regio’s die in Oekraïense handen zijn. Eerder meldde Interfax nog dat Rusland niet heel Donetsk en Luhansk als  afgescheiden republieken beschouwt, maar alleen het deel dat in handen is van de pro-Russische separatisten. 
  Later werd door Putin zelf in een persconferentie aangegeven dat hij op het gehele gebied doelt, op de gehele provincies (de oblasten).
 • De Federatieraad bekrachtigde de vriendschaps- en samenwerkingsverdragen met de DPR en LPR. De contracten zijn afgesloten voor tien jaar met automatische verlenging voor periodes van vijf jaar. De bescherming van de grenzen van de republieken zal worden uitgevoerd door de gezamenlijke inspanningen van de partijen, gebaseerd op de belangen van hun eigen veiligheid, vrede en stabiliteit.
 • De akkoorden van Minsk zijn buiten werking na de erkenning van de Volksrepublieken Donetsk en Luhansk (DPR en LPR), zei de Russische president Vladimir Poetin. “In die zin, nee, de Minsk-akkoorden zijn er nu niet. Waarom zouden ze worden uitgevoerd als we de onafhankelijkheid van deze republieken erkennen?
 • De situatie rond Oekraïne kan worden opgelost door de republiek te demilitariseren en de toetreding tot de NAVO af te wijzen, zei de Russische president Vladimir Poetin. Rusland eist dat het Westen “stopt met het oppompen van moderne wapens aan de huidige autoriteiten van Kiev”. “Daarom is het belangrijkste punt – tot op zekere hoogte demilitarisering van het moderne Oekraïne, omdat dit de enige objectief controleerbare factor is waarop toezicht kan worden gehouden en waarop kan worden gereageerd.” Moskou kan het herstel van de nucleaire status van Oekraïne, waar de Oekraïense autoriteiten over praten, niet toestaan. “Zelfs de verwerving van tactische kernwapens in Oekraïne betekent een strategische dreiging voor ons“, zei hij.
 • De wereldwijde gemeenschap moet ervoor zorgen dat Kiev de provocaties in Donbas stopt, benadrukte Vasily Nebenzya, de permanente vertegenwoordiger van Rusland bij de VN.
 • Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Moskou binnenkort Russische diplomaten en medewerkers van de ambassade en de consulaten-generaal uit het grondgebied van Oekraïne zal evacueren. Het Russisch consulaat in Odessa verbrandt massaal documenten.
 • Rusland hoopt dat het VN-secretariaat, alvorens uitspraken te doen over het besluit van Rusland om de onafhankelijkheid van de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk te erkennen, zal vertrouwen op de basisprincipes van de organisatie, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov

Volgens Oekraïne

President Zelensky
 • De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dat Oekraïne de laatste acties van Rusland kwalificeert als een schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van de staat. “Het ondermijnt vreedzame inspanningen en vernietigt bestaande onderhandelingsformaten. Met de mogelijke oplossingen van vandaag en morgen legaliseert Rusland zijn troepen, die zich sinds 2014 daadwerkelijk in de bezette gebieden van Donbass bevinden. Een land dat de oorlog acht jaar lang heeft gesteund, kan de vrede niet handhaven, zoals het beweert’, zei de president van Oekraïne. Later op de dag liet hij nog weten dat Oekraïne overweegt diplomatieke betrekkingen met Rusland te beeindigen en andere effectieve stappen te nemen tot aan een staat van beleg.
 • Minister van Defensie van Oekraïne Oleksiy Reznikov heeft een toespraak gehouden tot de troepen. Enige quotes:
  • De duisternis van onzekerheid is gevallen. Wat jij al acht jaar weet, heeft de hele wereld nu gezien.
  • Het Kremlin heeft weer een stap gezet in de richting van de heropleving van de Sovjet-Unie. Met het nieuwe Warschaupact en de nieuwe Berlijnse Muur.
  • Nu zullen we een aantal echte vrienden zien die meer zullen worden. Nu zullen die “vrienden” die ons jarenlang hebben overgehaald om ons over te geven zich niet kunnen verbergen.
 • Als gevolg van de beschietingen liepen in de afgelopen 24 uur twee Oekraïense militairen granaatscherven op die niet met het leven verenigbaar waren. Twaalf militairen liepen verwondingen op van verschillende ernst en werden geëvacueerd naar medische voorzieningen. Zes liepen andere gevechtsverwondingen op.

Volgens DPR (Donetsk) en LPR (Luhansk)

Leonid Pasechnik
Leonid Pasechnik
 • Pushilin zei dat de grenzen van de DPR binnen de regio Donetsk zullen zijn. Het hoofd van de DPR legde uit dat dit in de grondwet van de republiek staat. De grondwet van de LPR bevat een vergelijkbare vereiste voor de definitie van grenzen binnen de regio Luhansk, verduidelijkte de politicus.
 • Bijna 49.000 inwoners van de Volksrepubliek Lugansk zijn sinds 18 februari ’s avonds de grens met Rusland overgestoken, meldde het LPR Territorial Defense Headquarters.
 • Het hoofd van de Volksrepubliek Lugansk, Leonid Pasechnik, zei dat hij niet bang is voor economische sancties die tegen hem kunnen worden opgelegd na de erkenning van de Donbass-republieken.  “Al deze economische sancties zijn duidelijk bedoeld om mijn economische kansen te beperken“, zei Pasechnik. “Ik verklaar eerlijk dat ik geen bankrekeningen of eigendommen heb in het buitenland of in Oekraïne of elders, dus ik ben niet bang voor deze sancties.” De LPR-leider zei dat Rusland de belangrijkste strategische partner en de grootste vriend van de republieken was.

Militaire ontwikkelingen

Oefeningen Zwarte Zee

In de Zee van Azov is nog steeds een algeheel vliegverbod van kracht. Het is niet duidelijk of de onderstaande video uit dit gebied komt of uit de Zwarte Zee zelf. We zien een Ka-27PS Helix die vliegt vanaf het fregat Admiraal Essen.

Vlucht Ka-27PS Helix
Bron: Ministerie van Defensie Rusland

Beste momenten Allied Resolve 2020

Het Ministerie van Defensie van Rusland heeft vandaag toch nog de tijd gevonden op de video met de beste momenten van Allied Resolve uit te geven. Alle aspecten komen aan bod. Van het Belarus-welkomstbrood bij aankomst tot aan grond- en luchtoptreden.

De beste momenten uit Allied Resolve 2022

Kort militair nieuws

Admiraal Gorshkov (454)
Admiraal Gorshkov (454)
Bron: Ministerie van Defensie Rusland
 • Oppervlakteschepen en onderzeeërs van de Noordelijke Vloot, die deelnamen aan de oefeningen met raketafvuren in de Barentszzee, kwamen aan op hun vaste basis. Dat meldt de persdienst van de Noordelijke Vloot. Een van degenen die als laatste aan de pier aanmeerde, was het fregat Admiraal Gorshkov. Daarvoor raakte hij met succes kust- en zeedoelen met raketten. 
  Daarnaast arriveerden de zware nucleaire raketkruiser Pyotr Veliky, het grote anti-onderzeeërschip Severomorsk en het grote landingsschip Alexander Otrakovsky op de basis.
 • Het valt op dat er veel transporten zijn bij de Russische stad Belgogrod (iets oostelijk van Oekraine). Naast allerlei bekend militair transport werden ook gevangenisvoertuigen waargenomen, voertuigen die nu in gebruik zijn bij Rosgvardia (geheime dienst).
  In de derde getoonde tweet zien we voertuigen die vanavond al in Donetsk zijn aangekomen.

ISR-vluchten

Niet alleen internationaal was men in rep en roer, ook in de lucht was het erg druk met tenminste 23 verkenningsvluchten.

Verkenningsvluchten op 22 februari 2022
Verkenningsvluchten op 22 februari 2022
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!