Oorlog in Europa 34 – woensdag 23 februari 2022

Vandaag is de Dag van de Verdediger van het Vaderland. Met een verslag van de politieke en militaire inspanningen geven we hier invulling aan.

Erkenning van Donetsk en Luhansk

Gisteren stond uitgebreid in het teken van de reacties op de Russische erkenning van Donetsk en Luhansk. We gaan er vandaag mee verder.

De afgelopen nacht

Auto's met vlaggen Rusland en Luhansk
Auto’s met vlaggen Rusland en Luhansk
Bron: Luhansk
 • In Moskou reden er auto’s rond met de vlag van Rusland en Luhansk.
 • De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft een geplande ontmoeting met zijn Russische collega Lavrov geannuleerd. Volgens Blinken heeft dat geen zin meer na de Russische acties in Oost-Oekraïne.
 • Een reeks landen heeft sancties aangekondigd tegen Rusland: net als de VS, de EU, en het Verenigd Koninkrijk hebben ook Canada, Japan en Australië besloten strafmaatregelen te nemen. Het gaat vooral om financiële sancties tegen een beperkte groep mensen en bedrijven. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Kuleba noemde de door Amerika aangekondigde strafmaatregelen een sterke eerste stap.
 • De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft opgeroepen tot onmiddellijke de-escalatie in Oost-Oekraïne. “Als troepen van een land het grondgebied van een ander land betreden zonder hun toestemming, zijn ze geen onpartijdige vredeshandhavers. Het zijn helemaal geen vredeshandhavers“.
 • Satellietbeelden die vrijgegeven zijn door het Amerikaanse Maxar Technologies tonen volgens het bedrijf meer dan honderd militaire voertuigen en tientallen troepententen die eerder nog niet werden waargenomen in het zuiden van Belarus, in de buurt van de grens met Oekraïne.

De huidige status

Schendingen van het staakt-het-vuren
 • De beschietingen gaan over een weer door en er vallen slachtoffers.
 • Washington zegt dat de Russische acties in Donbas het begin zijn van een invasie van Oekraïne.
 • De Europese Unie heeft het voorgestelde pakket aan sancties geaccepteerd.
 • De OVSE Special Monitoring Mission to Ukraine heeft een rapportage uitgebracht over 21 februari:
  • In de regio van Donetsk registreerde de SMM 703 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 332 explosies. In de afgelopen 24 uur werden 579 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio geregistreerd.
  • In de regio van Luhansk registreerde de missie 1.224 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 1.149 explosies. In de afgelopen 24 uur registreerde het 333 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

Huidige status volgens Rusland

 • De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de belangen van zijn land “niet onderhandelbaar” zijn, maar dat het Kremlin open blijft staan ​​voor diplomatie.
 • Putin benadrukte in een telefoongesprek met de Turkse president Erdogan de objectieve noodzaak van een beslissing over de erkenning van de DPR en LPR. Bovendien vertelde hij Erdogan over zijn teleurstelling over de reactie van de VS op veiligheidsgaranties. Erdogan zei dat een militair conflict niemand ten goede zou komen en dat Ankara prioriteit gaf aan diplomatie en dialoog.

Situatie Oekraïne

 • Sinds gisteren zijn er 96 schendingen van het staakt-het-vuren. Een Oekraïense soldaat is gedood, 6 zijn er gewond geraakt. Het BM-21 Grad MLRS is meerdere keren gebruikt door de tegenstanders.
 • Oekraïne roept landelijke de noodtoestand uit vanwege toenemende angst voor oorlog. Het Oekraïense leger heeft de meer dan 200.000 reservetroepen van het land gewaarschuwd dat ze zullen worden gemobiliseerd als de spanningen met Rusland verder escaleren.
  Naast 36.000 reservisten worden 5.000 extra grenswachten en nationale garde opgeroepen.
 • Kiev adviseert zijn onderdanen Rusland te verlaten.
Presidenten Oekraine, Polen, Litouwen
 • De president van Oekraïne heeft in Kiev een ontmoeting gehad met de presidenten van Litouwen, Gitanas Nauseda, en Polen, Andrzej Duda.
  Volgens Nauseda heeft Oekraïne aanzienlijke inspanningen geleverd om te hervormen en heeft het opnieuw bevestigd dat het wil toetreden tot de Europese Unie. Duda merkte op dat Oekraïne deze status verdient en verzekerde dat hij al het mogelijke zou doen om het hierbij te helpen.
 • De Oekraïense SBU Staatsveiligheidsdienst registreert een opbouw van Russische troepen aan de Russische grens met de regio Charkov en bereidt tegenmaatregelen voor. Volgens Ukrinform zei het hoofd van het SBU-directoraat in de regio Kharkiv, Roman Dudin, dit tijdens een bijeenkomst in de regionale staatsadministratie op woensdag 23 februari. “We zien actief manoeuvreren en bewegen van Russische troepen langs onze grenzen. We zien dat hun militaire aanwezigheid geleidelijk toeneemt en er zijn geen elementen van troepen die na zogenaamde oefeningen worden teruggetrokken van de staatsgrens van Oekraïne“.

Huidige status DPR (Donetsk) en LPR (Luhansk)

Werving
‘Werving’

In Donetsk schijnt men actief militaire vrijwilligers te werven (van de straat te plukken).

De hoofden van de Volksrepubliek Donetsk, Denis Pushilin, en de Volksrepubliek Lugansk, Leonid Pasechnik, deden een beroep op de Russische president Poetin met het verzoek om de agressie van de Oekraïense strijdkrachten te helpen afweren om burgerslachtoffers te voorkomen en een humanitaire ramp in de Donbas-regio te voorkomen.
Is dit de hulpvraag waarop Putin zit te wachten?

Een officieel bericht van DPR

⭐️🕙⭐️Verklaring van de officiële vertegenwoordiger van de NM DPR over de situatie om 14:00 [ter informatie, ook over de stijl, overgenomen inclusief de emoticons, vertaald uit Russisch]:

 • De situatie op de contactlijn blijft kritiek.
 • 💥Sinds het begin van de huidige dag heeft de vijand 14 keer het vuur geopend op het grondgebied van de Volksrepubliek Donetsk met behulp van kanonartillerie, 120 en 82 mm mortieren, waarbij 145 granaten en mijnen werden afgevuurd.
 • ❗️De gebieden van 10 nederzettingen van de Republiek vielen onder beschietingen.
 • ‼️Tijdens de reparatie- en restauratiewerkzaamheden aan het elektrische onderstation in Staromikhaylovka kwamen de observatiegroep van het DPR-vertegenwoordigingsbureau in de JCCC en het reparatieteam van energietechnici onder mortiervuur ​​van de VFU. Gelukkig vielen er geen slachtoffers.
 • 💥Volgens bijgewerkte gegevens als gevolg van een nachtelijke mortierbeschieting vanaf de posities van de 56e gemotoriseerde infanteriebrigade in de nederzetting. SPARTAK vernietigde een woongebouw. Onder de bevolking vallen geen slachtoffers.
 • 💥Volgens operationele informatie gaan de beschietingen van het gebied van de nederzetting vanuit de posities van militanten van de 56e brigade door. SPARTAK, een woongebouw staat in brand.
 • ❗️Aanvullende informatie over de slachtoffers en vernietiging van civiele voorzieningen wordt gespecificeerd.
 • ❗️De feiten van schendingen werden onmiddellijk door de vertegenwoordiging van de DPR bij de JCCC in de huidige samenstelling gemeld aan de vertegenwoordigers van Oekraïense zijde in de JCCC, die weigert te reageren op onze verzoeken om stilzwijgen en onmiddellijk staakt-het-vuren van de AFU neemt.
 • ♦️De Oekraïense leiding is begonnen met de uitvoering van de plannen die zij in september 2021 hebben uitgewerkt tijdens de speciale commando- en stafoefening “Joint Efforts 2021”. De aankomst op het grondgebied van de regio’s Donetsk en Lugansk van extra troepen van de Nationale Politie die door Kiev worden gecontroleerd, wordt opgemerkt. De taak van de gearriveerde politieagenten is het voorkomen van het vertrek van de ontrouwe bevolking in de centrale regio’s van Oekraïne en het opzetten van kampen voor tijdelijk ontheemden.

Bericht uit Luhansk

Het Luhansk Media Center publiceert (samen met JCCC) tientallen beelden van vluchtelingen en schade als gevolg van de schermutselingen. Een selectie:

De mensen met de blauwe helmen zijn van het ‘Joint Centre for Control and Coordination on ceasefire and stabilization of the demarcation line’, afgekort JCCC. Het is een organisatie bestaande uit Oekraïense en Russische militaire officieren, die tot taak hebben te helpen bij de uitvoering van de staakt-het -vuren-overeenkomsten van Minsk en de veiligheid van OVSE-waarnemers te waarborgen in Donbas. Het JCCC werd opgericht op 26 september 2014.

Militaire ontwikkelingen

Dag van de Verdediger van het Vaderland

Het Ministerie van Defensie van de Russische Federatie heeft een feestelijke video gepubliceerd gewijd aan de Dag van de Verdediger van het Vaderland (vieren we vandaag, Дню защитника Отечества). Officieel worden op deze dag de mannen zowel als de vrouwen geëerd die in militaire dienst zitten of zaten. In de praktijk is het meer een viering voor de man geworden, als tegenhanger van Internationale Vrouwendag op 8 maart.

Militaire transporten

Er zijn vandaag een groot aantal waarnemingen van Russisch materieel. Drie tweets hieronder dienen als voorbeeld. Ze komen uit het gebied iets ten oosten van de grens van Oekraïne, bij Belgogrod en in het District Novooskolsky. Op 10 kilometer van de Oekraïense grens wordt op dit moment zeer veel materiaal samengetrokken.

Locatie 50.367012, 38.41578, Belgorod Oblast. Het konvooi beweegt zuidwaarts richting de 30km verderop gelegen Oekraïense grens.
District Novooskolsky

Een ander militair transport was de aankomst van een Canadese C-17 in Kiev met een lading militaire goederen.

Oefenen in Polen

De Amerikaanse 82nd Airborne Division oefent samen met de Poolse 18e Mechaniseerde Divisie op het oefenterrein van Podkarpaciu.

Verplaatsingen Amerikaanse troepen

President Joe Biden beval gaf minister van Defensie Lloyd J. Austin III opdracht om troepen binnen het operatiegebied van het US European Command naar de Baltische Republieken, Polen en de zuidoostelijke flank van Oekraïne te verplaatsen.  De troepen zullen binnen een week verhuizen.  
Austin heeft vervolgens een infanteriebataljon-taskforce van ongeveer 800 soldaten bevolen om vanuit Italië naar de Baltische regio te sturen. Hij keurde ook de verplaatsing goed van maximaal acht F-35 Lightning II-vliegtuigen van Duitsland naar operationele locaties op de oostflank  van de NAVO. Twintig AH-64 Apache-gevechtshelikopters zullen ook worden ingezet vanuit Duitsland naar de Baltische regio en 12 Apache-helikopters zullen van Griekenland naar Polen verhuizen.   “Dit extra personeel wordt geherpositioneerd om onze NAVO-bondgenoten gerust te stellen, mogelijke agressie tegen NAVO-lidstaten af ​​te schrikken en te trainen met de troepen van het gastland”, zeiden DoD-functionarissen in een schriftelijke verklaring. Alle troepen staan ​​onder bevel van luchtmacht generaal Tod D. Wolters, de commandant van het US European Command.   

Nederlandse en Amerikaanse F-35s oefenen

US Air Force en Royal Netherlands Air Force F-35A Lightning II-vliegtuigen voerden gisteren een bilaterale air-to-air trainingsoefening uit boven Nederland. Aan de oefening deed ook een F-15E Strike Eagle mee. De VS en hun bondgenoten zijn gebonden aan gedeelde principes van democratie, nationale soevereiniteit , en toewijding aan artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag, van vitaal belang voor het waarborgen van een sterk en vrij Europa. 

ISR-vluchten

Vandaag vlogen er tenminste 19 verkenningsvluchten.

Verkenningsvluchten 23 februari 2022
Verkenningsvluchten 23 februari 2022
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!