Oorlog in Europa 35 – Invasie!

Om 06:15 uur kwamen vanochtend in Nederland de eerste berichten binnen: de invasie is begonnen. Per tijdsblok van een uur proberen we hier de ontwikkelingen zo goed mogelijk te beschrijven. We maken hierbij een mix tussen het officiële nieuws (bron vermeld) en het nieuws uit andere bronnen (bron niet vermeld, veelal via Telegram). De tijd is meestal de vroegste tijd waarop we zien dat een onderwerp gepubliceerd is.

Kaart Oekraïne

04:00

04:54 Poetin kondigt ‘speciale operatie’ in Donbass aan. De speciale militaire operatie is gericht op “de verdediging van” de nieuw erkende republieken Donetsk en Luhansk.
“Omstandigheden nopen ons tot het nemen van beslissende en onmiddellijke actie” , luidt het bevel. ” De Volksrepublieken van Donbas wendden zich tot Rusland met een verzoek om hulp. In dit verband, in overeenstemming met artikel 51, deel 7 van het VN-Handvest, met de sanctie van de Federatieraad en in overeenstemming met de vriendschapsverdragen die zijn geratificeerd door de Federale Vergadering en wederzijdse hulp aan de Volksrepublieken Donetsk en Luhansk, heb ik besloten een speciale militaire operatie uit te voeren”, verklaarde Poetin.
Tegelijkertijd zei de Russische president in een toespraak tot het publiek dat hij Oekraïne wilde “demilitariseren” en “de-nazificeren” . Volgens hem “hebben we geen plannen om Oekraïens grondgebied te bezetten.” Binnen enkele ogenblikken na de toespraak werd een reeks explosies gemeld in steden in heel Oekraïne, waarbij CNN, CBC en een aantal Oekraïense mediakanalen melding maakten van een explosie in de hoofdstad Kiev. 

04:24 Eigenlijk direct na de speech van Putin werd het vuur geopend door verschillende doelen in Oekraïne. Zoals hier te zien is op de film van het lanceren in de regio Marienpol en de foto van de ontvangende kan uit Charkov.

Inslagen Charkov

05:00

05:24 Mark Rutte twittert: Nederland veroordeelt de Russische aanval op Oekraïne ten scherpste. We staan in nauw contact met EU/NAVO en andere bondgenoten. Onze gedachten zijn bij het Oekraïense volk.

06:00

06:14 Het luchtalarm

06:25 Kajsa Ollongren (Minister van Defensie) twittert: Ondanks onze herhaalde oproep tot diplomatie en de-escalatie heeft Rusland de aanval ingezet op #Oekraïne. Een illegale daad van agressie met ernstige gevolgen, in de eerste plaats voor de Oekraïense bevolking. We staan in nauw contact met onze bondgenoten in NAVO en EU.

06:45 In Luhansk wordt artillerievuur waargenomen. Goed te zien rond zonsopkomst. Charkov wordt ook wakker met artillerievuur.

07:00

07:05 Een Oekraïense Su-27 Flanker wordt door de Roemeense Luchtmacht onderschept en landt op Bacau Air Base 95.

07:29 Een flatgebouw in Charkov is getroffen.

Getroffen flat Charkov

07:48 Raketten op het vliegveld van Ivano-Frankivsk (110km ZZO Lviv).

08:00

08:33 Kaart van de plaatsen waar aanvallen gezien zijn.

08:38 Het munitiemagazijn in Vinnytsja, Oekraïne, wordt opgeblazen.

08:29 Russische troepen steken de controlepost Senkivka-Veselivka over aan de Wit-Russisch-Oekraïense grens.

08:48: President von der Leyen: Vanmorgen vroeg vielen Russische troepen Oekraïne binnen, een vrij en soeverein land. Opnieuw sterven in het centrum van Europa onschuldige vrouwen, mannen en kinderen of vrezen ze voor hun leven. We veroordelen deze barbaarse aanval en de cynische argumenten om het te rechtvaardigen.

09:00

10:00

10:04 Ministerie van Defensie twittert: Twee F-35’s van @VlbLeeuwarden worden nu ingezet voor de bescherming van NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Hiermee brengt Nederland bondgenootschappelijke solidariteit tot uitdrukking en dragen we, zeker nu, bij aan handhaving van ingeriteit van het NAVO-verdragsgebied #WeAreNATO

10:15 Het Ministerie van Defensie van Oekraïne twittert: De vijand lijdt verliezen. Momenteel zijn er 6 Russische luchtmachtvliegtuigen en 2 helikopters neergeschoten op het gebied van milieubescherming. De aanval op Happiness werd afgeslagen, waarbij 2 tanks werden neergeschoten en ongeveer 50 Russische bezetters werden gedood. Blijf kalm en geloof in Oekraïense verdedigers 🇺🇦

10:54 President Zelensky twittert: We zullen wapens geven aan iedereen die het land wil verdedigen. Wees klaar om Oekraïne te steunen op de pleinen van onze steden.

11:00

11:03 Rond Charkov worden verschillende vernietigde voertuigen gezien.

11:08 Russische troepen zijn tot 5 kilometer Charkov genaderd.

11:12 Verklaring van de Noord-Atlantische Raad over de Russische aanval op Oekraïne: Wij veroordelen in de sterkst mogelijke bewoordingen de gruwelijke aanval van Rusland op Oekraïne, die volkomen onterecht en niet uitgelokt is. Onze gedachten zijn bij alle doden en gewonden en bij de bevolking van Oekraïne. We veroordelen Wit-Rusland ook voor het mogelijk maken van deze aanval.
Deze hernieuwde aanval is een ernstige schending van het internationaal recht, met inbegrip van het VN-Handvest, en is volledig in tegenspraak met de toezeggingen van Rusland in de Slotakte van Helsinki, het Handvest van Parijs, het Memorandum van Boedapest en de NAVO-Rusland Stichtingsakte. Het is een daad van agressie tegen een onafhankelijk vreedzaam land….

11:21 Een Kalibr-kruisraket vliegt over, locatie onbekend.

11:30 Persconferentie kabinet (Rutte)

11:42 Bij Marienpol is een Oekraïens radarstation vernietigd.

11:57 Nog steeds veel files vanuit Kiev richting het westen. Ook aan de grenzen, bijvoorbeeld met Slowakije, staan lange files.

12:00

12:00 Op de Russische staatszender Zvezda worden Russische troepen getoond de klaar staan om Oekraïne binnen te trekken. We zien logistieke voertuigen (brandstoftrucks) maar ook pantservoertuigen, artillerie en tanks. Verder zien we meerdere Ka-52 Alligator helikopters.

12:02 Russische militairen worden krijgsgevangen gemaakt. Locatie onbekend.

12:12 Helikopters vallen Gostomel aan (10 kilometer ten noordwesten van Kiev)

12:25 Bij Charkov wordt meerdere uitgeschakelde Russisch pantservoertuigen gezien. De toren is van een T-80BVM tank, zijn romp ligt tientallen meters verderop.

12:54 Een Ka-52 Crocodile staat met granaat-schade aan de rond. Locatie onbekend. Volgens het bericht neergeschoten met een Stinger.

12:52 Het Pantsir-S wordt gezien bij Kherkov (iets ten noorden van de Krim).

12:57 Twee B-52 Stratofortress bommenwerpers zijn opgestegen en vliegen nu richting het oosten. Een van hen vliegt nu ten noorden van Denemarken richting Zweden, de ander zit al ver boven Polen.

Kaart ADS-B

13:00

13:08 In de buurt van Kiev worden verschillende straaljagers gefilmd.

13:38 Mark Rutte twittert zijn tv-optreden: Nederland veroordeelt nogmaals Russische inval. Nederland voor maximale sancties tegen Poetin en zijn regering. Mogelijk meer militaire verplaatsingen zichtbaar op Nederlands grondgebied. Houden eventuele vluchtelingenstroom in de gaten.

13:30 Een vernietigde Russische Tigr. Gezien het aantal beelden van vernietigd materieel bij Charkov, wordt er in die regio flink gevochten.

13:58 Een An-26 transportvliegtuig van de Oekraïense Luchtmacht werd neergeschoten. Het toestel stortte neer tussen de dorpen Zhukovtsy en Trypillya, district Obukhovsky, regio Kiev. Er waren 14 mensen aan boord, van wie er vijf overleden. Vermoedelijk werd het vliegtuig aangevallen door Russische jagers.

Neergestorte AN-26

14:00

14:58 Oekraïense strijdkrachten hebben een BMP-2 en Luhansk-militairen krijgsgevangen gemaakt.

15:00

15:02 Twee overvliegende Oekraïense Su-25 vliegtuigen in Kakhovka (vlak bij de Krim)

15:06 Russische luchtlandingstroepen schijnen het vliegveld van Kiev veroverd te hebben.

15:26 De volgende vliegvelden lijken geraakt te zijn. Het kaartje geeft ook meteen een goed beeld van de ligging van de Oekraïense vliegvelden.

15:35 In Belarus gebruiken Russische helikopters een weg als ‘Forward Air Refueling Point’. Een Hind vliegt over.

15:45 Vijftien Oekraïense militairen geven zich over aan de troepen van Donetsk.

15:55 Er verschijnt op Telegram een schatting van de gebieden die al in handen zijn van Rusland.

Gebieden in handen Rusland

16:00

16:00 Op CNN wordt live verslag gedaan van Russische troepen op het vliegveld van Kiev.

16:24 Russische militairen worden gezien bij Tsjernobyl. De Oekraiense premier bevestigt dat het gehele gebied in handen is van Rusland.

16:49 In het dorp Lipetskoye in de regio Odessa, zijn na de aanval van de Russische strijdkrachten op een Oekraïense (zend?)eenheid 22 mensen gedood, 11 anderen raakten gewond en 6 mensen werden gevonden tussen het puin.

Verwoestte zendeenheid

17:00

17:03 Russische troepen rijden Oekraïne binnen, vanaf de Krim richting Kherson, in het zuiden van Oekraïne.

17:21 AFP publiceert een kaartje van de plekken waar explosies waren of Russen zijn gezien.

17:40 Ministerie van Defensie twittert: Twee F-16’s van @vlbvolkel zijn vanmiddag ingezet voor de bescherming van NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Zij losten twee F-35’s af die eerder vandaag zijn ingezet. Er staan in totaal 8 jachtvliegtuigen, 24/7, klaar voor inzet. #WeAreNATO
De toestellen worden in de lucht bijgetankt door een MRTT vanaf @VlbEindhoven

17:44 Mark Rutte twittert: Voorafgaand aan extra #EUCO en @NATO top sprak ik SG @jensstoltenberg over Russische inval in Oekraïne. Een daad van ongekende agressie, een ernstige bedreiging voor de stabiliteit in Europa en de wereld. Wij blijven Oekraïne steunen en volgen de ontwikkelingen nauwgezet.

18:00

18:46 In Sint Petersburg maar ook in andere Russische steden wordt gedemonstreerd tegen de oorlog.

19:00

19:07 President Zelensky twittert: Telefoongesprek met @JustinTrudeau 🇨🇦 Vandaag is er een volledige oorlog door 🇺🇦 ! Wij eisen de onmiddellijke oplegging van extra strenge sancties tegen Rusland. Nu meer dan ooit hebben we concrete steun nodig! Ik reken in dit proces op leiderschap 🇨🇦 !

19:08 In Roemenië zijn (via ADS-B) al de gehele dag tankvliegtuigen zichtbaar. In dit geval een draait een KC-10 (86-0028) op 27.000ft zijn rondjes. We mogen er van uitgaan dat het NAVO-detachement in Roemenië ‘airborne’ is.

ADS-B KC-10

19:12 Anti-oorlog-protestanten in Moskou worden snel gearresteerd door de aanwezige politie.

20:00

20:05 Rond het vliegveld van Hostomel zijn nog felle gevechten gaande.

20:28 Russische tanks, pantservoertuigen en vrachtauto’s rijden door Melitopol, een stad aan de Zee van Azov.

20:48 In Oekraine zijn al meerdere Tsjetsjeense troepen gezien. Deze militairen zijn volgens het bijschrift gezien in de bossen rond Kiev.

Verklaring invasieletters V en O

20:59 In de letters op de voertuigen lijkt een patroon te zitten. Volgens de waarnemingen valt apparatuur met identificatieteken “V” Oekraïne binnen vanuit het grondgebied van Wit-Rusland. Materieel met de “V” werd gezien in de regio’s Dobrush, Gomel, Babruisk, Brahin, Khoiniki, Kalinkavichy, Mazyr, Pinsk en Drahichyn en in Minsk.
Het materieel dat vanuit het zuiden aanvalt, gebruikt de letter “Z”. De letter “O” is vooralsnog alleen gezien in de Gomel-regio en meer specifiek in het dorp Tserakhouka.

21:00

21:23 Het Oekraïense garnizoen op Slangeneiland (Zmiinyi Island, in de Zwarte Zee) schijnt overlopen te zijn. Enige uren geleden begon de aanval over zee en via de lucht. Er is nu geen contact meer.

21:55 In de plaats Sumy (140km ten noordwesten van Charkov en 20 kilometer van de grens) gaat het gevecht op dit moment ook in het donker verder. Veel vlammen en veel geluid van schoten. Eerder vandaag reden de BTR-pantservoertuigen van Rusland nog door de straten.

Restjes

En terwijl voor ons de bedtijd begint aan te breken, hebben we nog wat restjes beeldmateriaal van vandaag. Geen locatie of nationaliteit, gewoon beeld wat past bij deze dag.

ISR-vluchten

Vandaag vlogen minstens 25 NAVO- en Zweedse ISR-vliegtuigen sorties boven Europa. Het is duidelijk zichtbaar dat Oekraïne met onbemande vliegtuigen in de gaten gehouden werd. Wat verder opvalt, is dat het nu in de Noordzee en omgeving stil is. In de Middellandse Zee (Ionische Zee) wordt de Russische vloot nog intensief in de gaten gehouden.

Vanwege het verloop van het conflict is Amelia Smith is dit het laatste overzicht. We bedanken Amelia voor het maken van de overzichten en het ter beschikking stellen aan DefensieFotografie. Volg haar gerust verder op haar Twitterpagina. Want het thema blijft ze trouw.

Verkenningsvluchten / ISR-vluchten 24 februari 2022
Verkenningsvluchten / ISR-vluchten 24 februari 2022
Bron: Amelia Smith

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!