Oorlog in Europa 36 – vrijdag 25 februari 2022

Gisteren startte de invasie. De gehele dag werd er rond Oekraïne strijd geleverd. Zie onze pagina van gisteren of de overzichtspagina over de gehele periode.
Vandaag is dag twee waarin we het oorlogsverslag doen. Waarin we eerst terugkijken naar het nieuws van gisteren dat we nog gemist hadden. Of het nieuws van vannacht. Daarna pakken we de gehele dag weer in dezelfde stijl door. Met per uur het belangrijkste nieuws en met de focus op het militaire aspect. Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat en dat nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen.

Vannacht

 • De militairen die Slangeneiland bewaakten, zijn volgens een bericht van president Zelensky allen gedood.
 • Britse defensieminister: Rusland heeft gefaald in zijn belangrijkste doelstellingen. Het Russische leger heeft vooralsnog geen grote doelen ingenomen in Oekraïne, zegt de Britse minister van Defensie Ben Wallace. “Het Russische leger heeft gefaald op dag 1.”
 • Verschillende steden over de hele wereld tonen hun solidariteit aan Oekraïne door in de nacht de geel blauwe vlag te projecteren op gebouwen.
 • De voormalige Duitse brigadegeneraal Erich Vad gaat ervan uit dat de oorlog in Oekraïne binnenkort zal eindigen. ‘Militair gezien is het voorbij. En mijn inschatting is dat het maar een kwestie van een paar dagen is en niet meer”, zei de voormalig militair-politiek adviseur van Angela Merkel donderdagavond.  “Tenzij Poetin de stap zet naar West-Oekraïne. Hij kan hier massale tegenstand verwachten.’ In dit geval zou er een langdurige ‘guerrillaoorlog in Afghaanse stijl’ kunnen ontstaan” zei de ex-generaal. De Russische president Putin zal dit echter vermijden. “Putin zal deze oorlog winnen omdat de Russische strijdkrachten modern en goed uitgerust zijn, omdat ze ook meerdere superioriteiten hebben, omdat ze een strategische basis hebben waartegen men zich eenvoudigweg niet kan verdedigen
 • Boven de grote steden was op verschillende manieren vannacht vuur te zien. Raketlanceringen en objecten die uit de lucht geschoten worden.

07:00

07:08 Bij Chernihiv (110km ten noordnoordoosten van Kiev) zijn Oekraïense troepen er in geslaagd de opmars van de Russen tegen te houden. Op de foto’s een vernietigde Tigr-M.

07:11 Nadat het luchtalarm in Kiev afging, zochten nog meer mensen de stations van de metro op om te schuilen. Het is niet bekend of te metro’s nog volgens de dienstregeling rijden.

07:14 De brug over de rivier de Irpen (bij Romanivka, hier) is stuk. Oekraïense para’s hielden hier oprukkende Russen tegen. Ter vergelijking een foto van de brug op Streetview (april 2018).

07:16 De situatie in Oekraïne wordt nu als volgt door DRM Journal weergegeven.

Kaart van de voortgang

08:00

08:15 Duitsland stuurt meer militairen naar Oost-Europese NAVO-landen. Het zou gaan om 150 militairen, meer dan tien gepantserde voertuigen, luchtafweergeschut en een paar schepen.

08:35 Het Oekraïense leger meldt dat Russische troepen gebruik maken van van voertuigen van de Nationale Garde van Oekraïne. Deze voertuigen zijn buitgemaakt en worden nu gebruikt om dieper het land binnen te dringen.

08:45 Aan de tankvliegtuigen in de lucht kan je zien waar de NAVO actief is. Op dit moment zien we drie tankvliegtuigen. Boven het noorden van Polen vliegt een Britse A330 (ZZ330), het zuiden wordt bediend door een KC-135 Stratotanker (63-8887). Boven Roemenië zien we een KC-10A Extender (83-0075).

Tankers boven Europa

09:00

09:01 Het bruggenhoofd vanaf de Krim is nog niet stabiel ofschoon we de precieze tijd van de beelden niet kennen. Bij Kherson is een Russische pantservoertuig tegengehouden. Het Oekraïense leger meldt in Obolon nog de nodige strijd.

09:15 Oekraïense regering verwacht binnenkort Russische invasie van Kiev.

Vitaliy Volodymyrovich
Vitaliy Volodymyrovich

09:35 Oorlog heeft een gezicht en soms een naam. Bij een poging om een kolonne tanks te stoppen moest een brug bij Genichesky (bij de Zee van Azov) opgeblazen worden. De matroos Vitaliy Volodymyrovich bood zich aan om dit te doen maar had geen tijd om tijdig de brug te verlaten. De brug explodeerde op het moment dat hij meldde dat de ondermijning was uitgevoerd.

09:41 Het is oorlog maar het burgerleven gaat ook verder. In de omgeving van Kiev zie je dus burgerverkeer (en een stadsbus) op de rotonde mengen.

09:46 Officiële verklaring van de Commander van de Territoriale Defensiemacht Yuri Galushkin:!!!!! Oekraïne heeft iedereen nodig vandaag. Alle procedures om lid te worden van de TRO zijn eenvoudiger. Alleen paspoort en ID bij je hebben. Er is geen leeftijdsgrens.
Op sommige plaatsen staan wachtrijen met vrijwilligers.

09:48

10:00

10:26 Beelden van een MiG-29 van de Oekraïense luchtmacht die vandaag een Su-35 straaljager van Ruslands luchtmacht neerschiet boven de hoofdstad van Oekraïne. Waarschijnlijk met behulp van de R-73 infrarood doelzoekende raket.

10:33 Charkov ligt onder vuur. Een niet-geexplodeerde BM-30 “Smerch” steekt uit het asfalt. Tegelijkertijd komt de vraag boven of Rusland clustermunitie gebruikt aangezien er vrij veel van deze resten gevonden worden.

10:58 Het Oekraiense leger lijkt ook tegenaanvallen uit te voeren. Zo schijnt het vliegveld van Millerovo in Rostov (20km van de grens) met een 9K79-1 Tochka-U beschoten te zijn. Een Su-30SM is daarbij beschadigd.

11:00

11:00 Het radiojournaal in Nederland meldt dat Russische troepen al tot diep in de hoofdstad Kiev zijn opgerukt.

11:03 De straten in Kiev zijn verlaten, het luchtalarm klinkt en op de afstand klinken schoten.

11:18 Kaart van de situatie in Kiev

12:00

12:29 Er worden in Belarus nog steeds groepen militaire voertuigen gezien die naar het zuiden rijden. Op deze video dragen ze het invasieteken “V”. Op het vliegveld van Minsk landde een Russische An-124 Ruslan / Condor. Een van de grootste vrachtvliegtuigen ter wereld.

12:46 President Poetin zei in een gesprek met de Chinese president Xi dat Rusland klaar is om op hoog niveau met Oekraïne te onderhandelen.

12:47 De resten van wat waarschijnlijk een 220mm 9M27K raket is, landen in een straat in Bucha ten noordwesten van Kiev (locatie). De submunitie van de raket is eerder geland. Dit type raketten wordt van een 9k57 Uragan afgevuurd.

12:52 Inwoners van Kiev worden bewapend. Via vrachtauto’s worden er wapens en munitie aangevoerd.

12:57 Een trotse Russische militair tegen de achtergrond van een raketsalvo. Op de patch op zijn borst staat: “Zij zullen sterven en wij zullen naar de hemel gaan”.

13:00

13:03 De titel zegt ‘operationele kaart’ en de genoemde eenheid is de 126 Coastal Defence Bde, Black Sea Fleet. Het gevonden document is een plattegrond van de omgeving van de Kakhovka Hydroelectric Power Plant in het zuiden van Oekraïne.

Werkkaart

13:07 Oproep van de President van de Oekraïne, Zelensky:

President Zelensky

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei gisteren over de Russische invasie van Oekraïne dat Europa dit al 75 jaar niet meer heeft gezien. En het is waar. Maar dit is niet de hele waarheid.
Dit is niet alleen de Russische invasie van Oekraïne, dit is het begin van de oorlog tegen Europa. Tegen de eenheid van Europa. Tegen fundamentele mensenrechten in Europa. Tegen alle regels van coëxistentie op het continent. Tegen het feit dat Europese staten weigeren te verdelen, is het om de grenzen met geweld te verdelen.

En met een kat aan het buitenland: “Ik weet zeker dat je het ziet – jullie allemaal, heel Europa. Maar we zien niet helemaal wat je ermee gaat doen. Hoe ga je jezelf beschermen als je ons zo langzaam helpt in Oekraïne?” Hij voelt aan dat Putin met ‘ons’ aan de haal gaat: “Je bent al gechanteerd met gas. Je bent al vernederd. Ze willen jullie al verdelen en verdelen, net zoals ze Oekraïne vandaag proberen te verdelen.” En roept op tot onderhandelingen: “Ik zou de president van de Russische Federatie nogmaals willen toespreken. Overal in Oekraïne wordt gevochten. Laten we aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Om te voorkomen dat mensen dood gaan.

13:16 Een Oekraïense Mi-24 Hind vuurt op gronddoelen.

13:40 Bij Minsk krijgen medewerkers van ‘educatieve insituten’ van Belarus wapentraining.

13:43 Een Oekraïens militair konvooi in Bucha (voorplaats ten noordwesten Kiev) stuitte op tegenstand.

14:00

14:07 Grote groepen Tsjetsjenen marcheren in Grozny naar het verzamelpunt, klaar om ingezet te worden. In een van de reacties wordt, waarschijnlijk terecht, opgemerkt dat de inzet van deze troepen politiek voordeliger is dan de inzet van etnische Russen. Het Russische publiek geeft minder om een dode Tsjetsjeen.

14:08 Militairen van de volksmilitie van Luhansk trekken actief vooruit vanaf het bruggenhoofd bij het dorp Lopaskino.

14:12 Een Oekraïens 9K35 Strela-10 pantservoertuig overrijd een personenvoertuig. De bestuurder van de auto wordt gelukkig levend uit zijn wrak gehaald door omstanders. Uit latere beelden bleek dat op de plaats waar de auto overreden werd, een vuurgevecht gaande was met Russische troepen die met hun Oeral en Zu-23 geschut vastliepen.

14:22 Een Oekraïense colonne met onder andere een Buk-systeem brand op de snelweg bij Kiev. (video hierboven)

Recept Molotov cocktail
Recept Molotov cocktail

14:23 Kiev is een verdedigingsfase ingegaan, de situatie is moeilijk
Burgemeester Vitali Klitschko van Kiev: “De stad is een verdedigingsfase ingegaan. Nu zijn in sommige gebieden schoten en explosies te horen. Het Oekraïense leger neutraliseert sabotagegroepen van Russen. Helaas zijn sommige van deze sabotagegroepen Kiev al binnengedrongen. De vijand wil de hoofdstad op de knieën en ons vernietigen.”
“Het Oekraïense leger houdt de verdediging rond Kiev in stand. De situatie is moeilijk. Maar we geloven in onze strijdkrachten. We steunen ze, we helpen.”

14:51 Een belangrijke brug tussen Belarus en Oekraïne (hier) is opgeblazen.

Opgeblazen brug

14:59 Putin roept het Oekraïense leger op de macht in handen te nemen. De Russische president suggereert dat het “gemakkelijker” zou zijn om met het Oekraïense leger te onderhandelen dan met politici in Kiev. Putin zei bovendien dat het Oekraïense leger hun regering niet mag toestaan ​​om hun “kinderen, echtgenotes en geliefden als menselijk schild” te gebruiken – tactieken die volgens hem Kiev gebruikte tijdens de militaire operatie in Moskou.

15:00

15:28 DRM Journaal publiceert een nieuwe kaart van de gebieden onder Russische controle. Zeker in het noordoosten en zuiden is het Russisch gebied toegenomen.

Kaart oprukken Rusland

15:28 Volgens het Oekraïense Ministerie van Defensie heeft Rusland 1.000 soldaten verloren.
Volgens de onderminister van Defensie Anna Malyar zijn de verliezen: 80 tanks, 516 pantservoertuigen, 10 vliegtuigen, 7 helikopters en 2800 ‘casualties’ (dood, gewond, gevangen).

15:33 Prins Harry en Meghan Markle hebben in een verklaring bekendgemaakt dat ze naast de Oekraïners staan ​​en de Russische agressie veroordelen.

15:48 De door Nederland aan Oekraïne beloofde wapens zijn nog niet aangekomen in het door de Russen binnengevallen land. Dat zegt minister Kajsa Ollongren (Defensie) na afloop van de wekelijkse ministerraad.

15:48 Polen en Tsjechië sluiten vrijdag om middernacht hun luchtruim voor Russische vliegtuigen na de militaire aanval van Moskou op Oekraïne, zo hebben functionarissen van beide landen bevestigd.

16:00

16:01 Minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba zegt: “De aanvallen van de Russische Federatie van vandaag op een kleuterschool en weeshuis zijn oorlogsmisdaden en een schending van het Statuut van Rome. Samen met het bureau van de procureur-generaal verzamelen we deze en andere materialen die we onmiddellijk naar Den Haag zullen overbrengen Verantwoordelijkheid is onvermijdelijk.”

16:44 Onze eigen militaire A-330 MRTT vliegt nu zijn rondjes boven Polen. Om de daar aanwezige straaljagers van hun brandstof te voorzien.

MRTT boven Polen

17:00

17:20 Rusland mag in mei niet meedoen aan het Eurovisie Songfestival. De European Broadcasting Union (EBU) nam dat besluit vrijdagmiddag na toegenomen druk van deelnemende landen, waaronder Nederland. Na de Russische inval in Oekraïne schaarden steeds meer landen zich achter een oproep tot een boycot.

17:30 In Charkov is het nu donker. Aan de horizon is volop vuur te zien. Volgens bronnen op Telegram wordt de stad nu fors beschoten.

18:00

18:22 De officiële vertegenwoordiger van het Russische ministerie van Defensie, generaal-majoor Igor Konashenkov geeft inzicht in de verliezen van Oekraine: “In totaal hebben de Russische strijdkrachten 211 militaire faciliteiten van de militaire infrastructuur van Oekraïne uitgeschakeld. Onder hen: 17 commandoposten en communicatiecentra van de strijdkrachten van Oekraïne, 19 S-300 en Osa luchtafweerraketsystemen, 39 radarstations”. Daarnaast werden gedurende de dag zes gevechtsvliegtuigen, één helikopter en vijf onbemande luchtvaartuigen neergeschoten. Russische militairen vernietigden 67 tanks en andere gepantserde gevechtsvoertuigen, 16 meervoudige raketsystemen.

18:53 De burger-avondspits in Kiev mengt met militair verkeer.

18:54 Bij de overgang van de Krim naar het vaste land (Armyansk) zijn vandaag voor het Westen bekende voertuigen gezien: de IVECO LMV. Maar dan van Rusland en met de invasieletter “Z”. We westen niet dat Rusland dit type in gebruik heeft.

19:00

19:00 NAVO-secretaris-generaal gaf na afloop van de spoedbijeenkomst een persconferentie. De hoofdpunten:

 • Rusland heeft de vrede in Europa vernietigd, Wit-Rusland is zijn handlanger;
 • Moskou daagt openlijk de wereldorde in Europa uit;
 • “We moeten Rusland serieus nemen” – Stoltenberg;
 • De NAVO acht zichzelf niet langer gebonden aan de voorwaarden van de NAVO-Rusland Act van 1997;
 • Het Bondgenootschap zal “elke centimeter” van zijn grondgebied verdedigen”;
 • en zal aanvullende bijstand verlenen aan Bosnië en Herzegovina, Moldavië en Georgië “voor de uitvoering van hun vrije keuze”;
 • De sluiting van de Bosporus voor Rusland werd niet besproken;
 • Een cyberaanval op een van de landen kan leiden tot toepassing van artikel 5 van het NAVO-Handvest.
 • Het Bondgenootschap zal doorgaan met het leveren van wapens aan Oekraïne, maar zal niet betrokken raken bij het conflict “om te voorkomen dat de crisis in Europa groeit”;
 • Stoltenberg weigerde de vraag te beantwoorden wanneer Russische troepen Kiev zullen innemen;
 • “De NAVO is de machtigste militaire alliantie ter wereld, we zullen het keer op keer herhalen.”

19:30 De officiële vertegenwoordiger van het Russische ministerie van Defensie, Igor Konashenkov, zei dat de troepen van de LPR en de DPR, met de steun van de Russische strijdkrachten, meer dan 20km zijn opgeschoten in het offensief tegen de posities van de strijdkrachten van Oekraïne.
“De groep troepen van de Volksrepubliek Luhansk rukte op tot een diepte van 21km en veroverde de nederzetting Trekhizbenka”, zei hij en rukten formaties en militaire eenheden van de Volksrepubliek Donetsk op tot 25km en bereikten Volnovakha.

19:53 Nieuwe kaart van Telegram van de aanvallen van Rusland en de troepenbewegingen. Geeft een goed zicht op de aanvalsrichting waarbij Kiev als doel goed herkenbaar is.

Kaart opmars-routes

20:00

20:00 Veel officiële Russische websites zijn niet meer in te zien. Zowel de websites als pagina’s op VK geven meldingen dat informatie is afgeschermd. Volgens nieuwsberichten wordt het verkeer uit ‘foute’ landen geblokkeerd. Als sanctie hebben wij het verkeer uit Rusland geblokkeerd.

21:00

21:35 De stad Mykolayiv (iets ten noorden van de Krim, in het vasteland) staat in de brand.

De stad Mykolayiv (iets ten noorden van de Krim, in het vasteland) staat in de brand.

21:37 Twitterkanalen als MotolkoHelp en IgorGirkin tonen ook in de avond nog allerlei Russische konvooien. De kwaliteit van de beelden (donker) is echter zodanig dat we ze hier niet meer publiceren.

Starokostyantyniv
Mirgorod
Gearresteerde Russen bij Zhytomyr

Overig militair nieuws

4 Nederlandse F-16’s en 4 F-35’s worden ingezet voor de bewaking van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. In totaal staan 8 jachtvliegtuigen 24/7 gereed om bij te dragen aan de verdediging van NAVO gebied.

De NAVO heeft zes extra F-35 gevechtsvliegtuigen naar de Baltische Staten en naar de Zwarte Zee (Fetesti, Roemenië) gestuurd. De meeste toestellen zijn gisteren al aangekomen.

U.S. Air Force F-35 Lightning II vliegtuigen arriveren op Siauliai Air Base, Litouwen
U.S. Air Force F-35 Lightning II vliegtuigen arriveren op Siauliai Air Base, Litouwen
Bron: Luchtmacht Litouwen

Parachutisten van de Amerikaanse 173 Airborne Brigade verlieten hun thuisbasis in Vicenza, Italië, en kwamen op 24 februari kort na middernacht aan in Letland, waar ze op de internationale luchthaven van Riga uit het vliegtuig stapten.

In Polen, Letland en Litouwen is de oefening Saber Strike begonnen. Namens de Verenigde Staten doen hier het 12th Combat Aviation Brigade en het 3rd Cavalry Regiment aan mee. Het 12th CAB heeft gisteren pas zijn 20 Apache helikopters ingevlogen. Van Katterbach Army Airfield in Duitsland naar Letland.

ISR-vluchten

Vanwege het verloop van het conflict is Amelia Smith gestopt met het maken van de overzichten van de verkenningsvluchten.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!