Oorlog in Europa 37 – zaterdag 26 februari 2022

Eergisteren startte de invasie. Al twee dagen wordt er fors strijd geleverd. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan.
Vandaag dag drie dus van de daadwerkelijke strijd. Waarin we eerst terugkijken naar het nieuws van gisteren dat we nog gemist hebben en het nieuws van vannacht. Daarna pakken we de gehele dag weer in dezelfde stijl door: met per uur het belangrijkste nieuws en met de focus op het militaire aspect. Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat en dat nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen.

Goedemorgen op de (in Nederland) zonnige zondag. We werken nog aan de pagina van vandaag. Die komt straks.
Dank voor je belangstelling.

Gisteren

Rusland dreigde vrijdag met “militaire en politieke gevolgen” tegen Finland en Zweden als ze zouden proberen lid te worden van de NAVO. De Russische woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, waarschuwde tegen andere landen die proberen lid te worden van de NAVO nadat Rusland donderdag een oorlog met Oekraïne was begonnen. “Finland en Zweden mogen hun veiligheid niet baseren op het schaden van de veiligheid van andere landen en hun toetreding tot de NAVO kan nadelige gevolgen hebben en enkele militaire en politieke gevolgen hebben“, zei Zakharova in een clip van een persconferentie.
Het ministerie plaatste later dezelfde bedreiging op zijn Twitter. Finland en Zweden hebben Oekraïne aanzienlijke militaire en humanitaire steun gegeven sinds Rusland is binnengevallen.

De NAVO gaat elementen van de ‘Response Force’ mobiliseren. Verder veroordeelt men in de sterkst mogelijke bewoordingen Ruslands grootschalige invasie van Oekraïne, mogelijk gemaakt door Wit-Rusland. De lang geplande aanval op Oekraïne, een onafhankelijk, vreedzaam en democratisch land, is brutaal en totaal niet uitgelokt en ongerechtvaardigd.

Vannacht

Oekraïners Yaryna Arieva en Sviatoslav Fursin trouwden uren na de Russische invasie. Ze brachten hun eerste dag als getrouwd stel door met het verzamelen van geweren en het voorbereiden van hun verdediging.

Yaryna Arieva en Sviatoslav Fursin trouwden

Er is vannacht zwaar gevochten in de verschillende steden van Oekraïne.

In verschillende landen (waaronder ook in Rusland en Belarus) gingen mensen de straat op om te protesteren tegen de Russische agressie. In Rusland eindigde dat voor de demonstranten met arrestaties.

Russische troepen proberen met een luchtlandingsoperatie de militaire luchthaven bij Vasylkiv, ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kiev, te veroveren.

Rusland claimt opnieuw dat het de controle heeft over Melitopol, een grote stad in het zuiden van Oekraïne. Met 15.000 inwoners zou dit het meest bevolkte gebied zijn dat de Russen hebben ingenomen sinds het begin van de invasie. De claim van het Russische ministerie van Defensie is niet bevestigd door de Oekraïense autoriteiten.

Volgens een bericht van de burgemeester van Kiev waren er rond 06:00 uur zeker 35 mensen, onder wie twee kinderen, in de nacht gewond geraakt bij de gevechten.

Vroeg in de ochtend (om 08:12 locale tijd) sloeg een raket in in een van de flats in Kiev aan de Lobonovsky 6 A Avenue (hier).

06:00

06:57 Zelensky sloeg het evacuatie-aanbod van de VS af: “Ik heb munitie nodig, geen lift” zou hij op het aanbod hebben geantwoord.
In een nieuwe video liet hij weten nog steeds in Kiev te zijn, terwijl de hoofdstad het meest recente doelwit is van het Russische leger. „Ik ben hier. We zullen geen enkel wapen neerleggen, we zullen onze staat verdedigen.

08:00

08:13 President Zelensky heeft gesproken met de president van de Europese Raad, Charles Michel: “Het is een cruciaal moment om de langdurige discussie voor eens en voor altijd af te sluiten en te beslissen over het lidmaatschap van Oekraïne in de #EU . Besproken met @eucopresident verdere effectieve hulp en de heroïsche strijd van Oekraïners voor hun vrije toekomst.

08:30 In het dorp Stanytsia Luhanska (ten noordoosten van de stad Luhansk) worden de borden van de Oekraïne met respect(!) verwijderd.

Stanitsa
Stanitsa

08:57 Nederland ondersteunt Oekraïne in de oorlog tegen Rusland door het land tweehonderd zogeheten Stinger-luchtdoelraketten te leveren. Dat staat in een zaterdag gepubliceerde Kamerbrief.Er heeft voor dit verzoek een zorgvuldige, maar gezien de uitzonderlijke omstandigheden verkorte, toetsing aan de wapenexportcriteria plaatsgevonden. De Kamer wordt hier op korte termijn nader over geïnformeerd“, schrijven de ministers.
Het kabinet benadrukt bovendien de rol die Belarus speelt in het conflict en heeft de ambassadeur opgeroepen de agressie te staken: “Het kabinet constateert dat de Russische strijdkrachten ook vanuit Belarus opereren. De Russische strijdkrachten maken volop gebruik van militaire faciliteiten in Belarus, ook bij het optrekken van grondtroepen naar Kyiv. Dergelijke steun aan onrechtmatig geweldgebruik en agressie is in strijd met het internationaal recht. In de optiek van het kabinet is het regime van Loekasjenko daarmee verantwoordelijk voor zijn rol in het bloedvergieten.

In de Kamerbrief staat ook de inzet van 11LMB: “In reactie op de oproep van SG NAVO om in het kader van afschrikking en verdediging bilaterale en/of multilaterale initiatieven in de regio te ontplooien, is besloten een reeds geplande oefening van de 11e luchtmobiele brigade in Duitsland te verplaatsen naar Roemenië. Deze oefening zal binnenkort plaatsvinden. Nederland zal tevens met 11 officieren van de landmacht deelnemen aan de reeds geplande NATO-GEORGIA 2022 oefening in Georgië in maart 2022. Dit betreft een planningsoefening en computersimulatie. Nederland onderzoekt een bijdrage ter ondersteuning van de bescherming van het NAVO-luchtruim vanaf de grond“.

09:00

09:23 Het Tsjechische Ministerie van Defensie maakt bekend dat ze machinegeweren, machinepistolen, sluipschuttersgeweren, pistolen en bijbehorende munitie ter waarde van CZK 188 miljoen (€ 7.600.000). De regering keurde zaterdag verdere hulp goed aan Oekraïne, dat wordt geconfronteerd met een Russische aanval. “We zullen onmiddellijk het transport regelen naar de plaats die door de Oekraïense kant wordt aangegeven. Onze hulp houdt daar niet op!

09:35 In het zuiden van Belarus worden heel veel Russische helikopter-activiteiten waargenomen.

09:29 Vanwege de verslechterde veiligheidssituatie is het Nederlandse ambassadeteam zaterdag verplaatst naar Jaroslaw aan de Poolse grens. Hiermee sluit het steunpunt in Lviv.

09:40 Er komen beelden binnen van de strijd in Oekraïne. De beelden variëren tussen rookpluimen boven Kiev, verlaten (en soms uitgebrande) Russische voertuigen en krijgsgevangen.

10:00

10:04 Bij Belgogrod (in Rusland, 20km van Oekraïne) wordt een colonne van de artillerie gezien. Onder andere met het 203mm 2S7 Malka geschut en de 2S4 Tyulpan 240mm mortier. De BM-27 Uragan kennen we al van eerdere reportages.

10:20 Van het front in Cherson (vaste land Oekraïne, tegen de Krim) komen beelden van een vernietigde Russisch genie-colonne. In de beelden zien we gewone vrachtauto’s, tankwagens, vrachtauto’s met brugelementen (TMM-3M2) en auto’s met graafmachines.

10:29 In een bericht van het Russische persbureau TASS wordt een opsomming gegeven van de Oekraïense verliezen: “Russische strijdkrachten hebben in totaal 821 Oekraïense militaire infrastructuurobjecten geraakt, waaronder 14 militaire landingsbanen, 19 controlecentra en communicatieknooppunten, 24 S-300 en Osa-raketluchtverdedigingssystemen, 48 radarstations” aldus de Russische ministerie van Defensie, Igor Konashenkov. “In totaal zijn zeven militaire vliegtuigen, zeven helikopters en negen drones neergehaald. In totaal zijn 87 tanks en andere gepantserde voertuigen, 28 meervoudige raketsystemen en 118 speciale militaire auto’s uitgeschakeld. De Russische marine vernietigde acht Oekraïense militaire patrouilleboten

11:00

11:26 We kennen natuurlijk ons dagelijkse rapport van Amelia Smith van de NAVO-verkenningsvliegtuigen (zie onderaan ieder dagelijks verslag). Ook Rusland doet verkenningsvluchten en gebruikt daarvoor de Beriev A-50 Mainstay, een verbouwde Il-76 met een radarschotel. Vergelijk hem met ‘onze’ AWACS. De toestellen vliegen in Belarus vanaf Baranavichy.

11:47 Een interessante colonne van communicatie-voertuigen passeert. Na een aantal duidelijk herkenbare militaire voertuigen, sluit de colonne af met witte busjes. Zonder kentekenplaat en met de duidelijke letter “Z” op hun zijkant.

12:00

Bericht neerhalen

12:08 Geruchten worden steeds sterker dan Oekraïne 70 kilometer ten zuiden van Kiev twee Russische Il-76 Candid transporttoestellen heeft neergehaald.
Het neerhalen van één Candid is in ieder geval bevestigd door de opperbevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne, Valery Zaluzhny.

12:14 Een stoere Oekraïner gaat de discussie aan met het personeel van een Russische T-72B3 tank. Hij opent met de woorden ‘Glorie aan de Oekraïne”. Daarna vraagt hij hen het woord ‘Polyanitsa’ uit te spreken. Dat woord schijnt een Oekraïense variant te zijn op het Nederlandse woord ‘Scheveningen’ zoals dat in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd. Hij realiseert zich dat ze Russisch zijn en zegt dat ze hem niet kunnen vertellen dat hij niks op video mag opnemen, dat de Oekraïense grondwet hem dat toestaat.

13:00

minister Iryna Vereshchuk

13:14 De Oekraïense minister Iryna Vereshchuk vraagt om de inzet van het Internationale Rode Kruis om de lichamen van Russische soldaten naar Rusland te vervoeren.

13:50 Het lijkt er op dat Rusland het gebruik van Twitter sinds 10 uur vanochtend heeft geblokkeerd.

13:59 De militair die gisteren omkwam bij het opblazen van de brug, Vitaliy Skakun, kreeg de titel Held van de Oekraine (postuum). “Ik besloot postuum de titel van Held van Oekraïne toe te kennen aan Vitaliy Volodymyrovych Skakun, een sapper van de 35e Aparte Marine Brigade. Ten koste van zijn eigen leven blies hij de brug op“, zei Volodymyr Zelenskyi.

14:00

14:02 De bekende Yörük Işık (bekend van de waarnemingen van schepen die van en naar de Zwarte Zee varen) ontvangt op de radio berichten van de Russische marine. Op VHF-kanaal 16 worden alle koopvaardijschepen geïnformeerd over een zogenaamde “contra-terroristische operatie”. Alle schepen uit de Odessa- en Donau-gebieden worden opgedragen onmiddellijk naar de Bosporus te varen.
Een groep van schepen van de 30e Surface Ship Division, geleid door de Project 1164 Atlant (NAVO: Slava) klasse geleide raketkruiser Moskva, blokkeert het gehele noordwestelijke deel van de Zwarte Zee ten noorden van N 45 -21 (Slangeneiland).

Je ziet in het beeld van Marinetraffic dat het noordelijke deel van de Zwarte Zee al redelijk leeg is.

Scheepsverkeer Zwarte Zee

14:10 Het is lastig om een goed beeld te krijgen van de situatie in Oekraïne. Het is duidelijk dat er veel gevochten wordt. Veel filmpjes komen er binnen van rookpluimen op afstand.

14:23 Het Staatagentschap voor Motorwegen (Ministerie van Infrastructuur, Укравтодор) doet een oproep aan burgers om de verkeersborden langs de wegen te demonteren om zo de oriëntatie te bemoeilijken.

Verkeersbord

14:42 Zowel Nederland als Frankrijk maken via een infographic duidelijk wat hun bijdrage is aan Oost Europa

Infographic Nederland
Infographic Frankrijk

14:27 Het lijkt er op dat de Turkse president Erdogan de doorvaart van Russische marineschepen bij de Bosporus heeft geblokkeerd. Volgens een tweet van president Zelensky. Andere bronnen ontkennen het bericht met kracht.

Dank aan Erdogan

14:59 Diverse Oekraïense overheden vragen de burgers om mogelijke vijandelijke tekens te vernietigen. Tekens die door bijvoorbeeld de Russen op posities aangegeven kunnen zijn om een route of doelwit aan te merken.

15:00

15:04 In de Telegraaf wordt gesignaleerd dat er steeds meer steun is om Rusland uit Swift te gooien: ’Kwestie van dagen’. De Italiaanse premier Mario Draghi heeft bijvoorbeeld zaterdag bekendgemaakt dat Italië deze zware strafmaatregel kan steunen. Frankrijk en Duitsland, eerder zeer kritisch over de inzet van het paardenmiddel om de Russische economie te verzwakken, zetten de deur op een kier voor een derde sanctiepakket tegen Moskou.

15:37 Een verklaring van een door Oekraine gevangen genomen Russische militair. Hij schijnt het volgende gezegd te hebben:

Ik, Evgeniy Viktorovich Spiridonov, werd geboren op 11 september 1985 in de regio Kemerovo, de stad Koltan, Dzerzhinsky-straat 25/12. Werk: OMON (speciaal politiedetachement), stad Novokuznetsk, politiekapitein, inspecteur van de informatie- en documentatiegroep.
Op 3 februari kregen we het bevel om te vertrekken voor oefeningen in Sofrino, waar we met het vliegtuig vlogen. Onze groepsleider was Konstantin Anatolyevich Ogiy. Door onze divisie. Hij heeft ons een aantal taken opgedragen. En hij leidde deze leringen. Later werden we vanuit Sofrino op mars naar Smolensk gestuurd.
We kwamen aan in Smolensk en er waren al speciale eenheden, het regiment van Kadyrov (Tsjetsjenen), geleid door Magomed Tushaev en Hussein Menzjidov. hier…
We hebben alle telefoons verzameld. Ze zeiden dat we naar de Republiek Wit-Rusland zouden gaan om samen met een speciale eenheid in Wit-Rusland taken uit te voeren. Gezamenlijk. Waar gingen we ’s nachts heen. Naar de Homel-regio … nou ja … naar de Homel-regio. Daar werd op een open plek een kamp opgezet.
We settled there on the 22nd. On the 23rd, Colonel Ogiy gathered us and said that we would go …

15:50 De Miss Oekraine Anastasiia Lenna kan ook andere dingen. En wij zijn blij met de keuze van het wapen. Wel benieuwd hoe goed het kaliber in Oekraïne te krijgen is (6mm plastic balletjes?).

15:56 KLM laat zijn vluchten naar Moskou en Sint Petersburg op dit moment omkeren als gevolg van de sancties. De KLM903 draait vlak voor Moskou om en vliegt nu naar Kopenhagen.

Vluchten KLM volgens FR24
16:08: vluchten van de KLM, de KLM903 wijkt uit
Bron: Flightradar24

16:00

16:23 Oekraïense militairen slagen er met tanks en antitank-wapens in om een voortgang te blokkeren.

16:35 Diverse websites van de overheid van Oekraïne zijn al weer geruime tijd onbereikbaar.

16:50 Tijdens de gevechten om Chernihiv (ten noordwesten van Kiev) wist het Oekraïense leger een tank uit te schakelen en diverse militairen gevangen te nemen.

17:00

17:06 Het Oekraïense Ministerie van Defensie roept op tot een Neurenberg-tribunaal voor Rusland.

Oproep tribunaal

17:25 De supermarkten in het hele land raken door hun voorraden heen. In de onderstaande foto’s zien we een supermarkt in Lviv in het oosten van het land.
En niet alleen in supermarkten is het schaars. Ook bij veel benzinepompen is de brandstof op en geldautomaten zijn leeg.

17:45 Op het onderstaande kaartje wordt de nieuwe Russische opmars weergegeven. Je ziet dat het gebied ten noorden van de Krim fors is uitgebreid. Ook in het noordoosten neemt de druk op Oekraïne fors toe.

Kaart Russische opmars
Kaart Russische opmars
Bron: Военный Осведомитель

18:00

18:10 Het Territoriale Commando van Oekraïne verzoekt de bewoners zich op de logistieke componenten te richten: “Een speciaal verzoek voor de inwoners van Oekraïense dorpen en kleine steden, evenals iedereen die een relevante reden zal hebben. Als er een colonne van Russische pantsertechnologie je passeert, komt er na een tijdje een brandstofzuil. Houd haar vast of brand haar af. Russische tanks zullen gewoon stoppen, onze troepen zullen ze grijpen en tegen de vijand gebruiken. Zoveel mogelijk delen, stuur een berichtje naar naasten!

18:18 Het valt de CNN-correspondent Frederik Pleitgen ook op dat Rusland fors meer zwaar materieel invoert. Zoals bij Belgorod waar de colonne met tanks en pantservoertuigen oprukt naar Charkov.

18:30 De aanvoer in Belarus schijnt gigantisch te zijn. Zo noemen ooggetuigen een aantal van 30 tot 50 helikopters die zojuist op het vliegveld van Machulishchy (bij Minsk) aangekomen zijn. De pantservoertuigen zijn gezien bij Hlybotskaye op enige kilometers van de grens en ten noorden van Kiev). De beschietingen op Oekraïne vanaf het Belarus grondgebied gaan ook gewoon verder (in de film vanuit het Kalinkavichy district wat ook ten noorden van Kiev ligt).

19:00

19:13 Een TOS-1 Buratino is gespot in Tokmak (50 kilometer het binnenland in van de Zee van Azov). Een bijzonder voertuig dat valt in de categorie ’thermobarisch wapen’. Vroeger noemden we het een vlammerwerper en die techniek is vervolmaakt. Een thermobarisch wapen schiet een lading af die fors reageert met de aanwezige zuurstof in de lucht. Het geeft dan een drukgolf en een grote en relatief lang durende thermische (=hete) golf. Thermobarische wapens zijn vooral effectief in relatief gesloten gebieden zoals steden, tunnels, grotten en gebouwen zoals bunkers. In open terrein is het wapen niet erg effectief.
Iets verder in de film zien we ook het TZM-T laadvoertuig.

19:17 Nederland stuurt meer militaire goederen naar Oekraïne ter verdediging tegen de Russische agressie. We leveren nu ook 50 Panzerfaust-3 antitankwapens met 400 raketten. Samen met Duitsland onderzoeken we de mogelijkheid om Patriots te leveren aan de @NATO Battlegroup in Slowakije.

Duitsland heeft besloten Kiev te voorzien van 1.000 antitankwapensystemen en 500 ‘Stinger’ grond-luchtraketten uit de voorraden van het Duitse leger, zo maakte regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit bekend. “De wapens moeten zo snel mogelijk aan Oekraïne worden geleverd“, voegde hij eraan toe. De Duitse regering zou naar verluidt een deal hebben gesloten met Nederland waarbij wij de wapens zou overdragen aan Oekraïne.

Nederlandse militair met Panzerfaust 3
Nederlandse militair met Panzerfaust 3
Bron: DefensieFotografie Nederland

20:09 Een Russische Mi-24 Hind staat in brand en stort neer. Locatie onbekend.

20:22 Het Russische leger heeft beweerd dat Oekraïense grenswachten van Slangeneiland, die Oekraïne aanvankelijk als vermoord had verklaard, het hebben overleefd. Rusland zegt dat ze levend en ongedeerd naar Sebastopol op de Krim zijn gebracht.

21:00

21:00 Het is donker. In Kiev geldt een avondklok tot maandagochtend, iedereen moet ook morgen binnen blijven. De gevechten gaan verder. Bij veel plaatsen wordt er in de straten geschoten. Salvo’s van raketsystemen laten de horizon flitsen en schoten klinken.
In Nederland gaan we zo lekker slapen.

Gevechten in Nikolaev (Obloast Donetsk)
Kiev
Raketsalvo in Saltovka

Rommelhoekje

We komen soms foto’s tegen die de moeite waard zijn maar niet echt aan een verhaal vastzitten. Deze posten we hier aan het einde van het liveblog.

Overig militair nieuws

De oefening Sabre Strike wordt nu in Polen gehouden. Personeel van het Amerikaanse 5th Batalion, 4th Air Defense Artillery Regiment, 10th Army Air and Missile Defense Command doen mee met hun Maneuver Short Range Air Defense (M-SHORAD) Stryker platform.

ISR-vluchten

Vanwege het verloop van het conflict is Amelia Smith gestopt met het maken van de overzichten van de verkenningsvluchten.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!