Oorlog in Europa 38 – zondag 27 februari 2022

Al drie dagen wordt er fors strijd geleverd. Vandaag dag vier dus van de daadwerkelijke strijd.
Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren

We kijken eerst terug naar het nieuws van vannacht. Daarna pakken we op deze pagina in een liveblog de gehele dag in dezelfde stijl door: met per uur het belangrijkste nieuws en met de focus op het militaire aspect.
Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat en dat nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. En de beelden kunnen soms als schokkend worden ervaren!

Vannacht

Vannacht is hevig gevochten in Charkov. De Russen zijn de stad binnengedrongen.

In veel landen wordt geprotesteerd tegen de Russische agressie. In Rusland worden de protestgangers gearresteerd. Ook is het in Rusland niet meer toegestaan om over een ‘oorlog’ of ‘invasie’ in de pers te schrijven. Het gaat namelijk om een politionele actie om de broeders in Oekraïne te helpen of het regime te ontwapenen.

Soldiers of the 80s and 90s
We ontvingen deze memo. Herkenbaar! En de NATO codenamen zitten er bij ons beter in dan de ‘nieuwe’ namen van het materieel.

De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov heeft zijn soldaten aangemoedigd na dagen van hevige gevechten tegen het Russische leger. In een bericht op Facebook sprak hij over “drie dagen die ons land en de wereld voor altijd veranderden”.
De Russen slaagden er niet in om Kiev in te nemen zoals gepland, stelt Reznikov. “In plaats daarvan zie ik een heldhaftig leger, een zegevierende bewaker, onverschrokken grenswachten, toegewijde redders, betrouwbare politieagenten, onvermoeibare medische engelen.

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Russische invasie van Oekraïne veroordeeld. In een toespraak op een jaarlijkse bijeenkomst van vooraanstaande conservatieven zei de Republikein dat hij de aanval “verschrikkelijk” vindt.

Olieterminal Vasylkiv in brand
De olieterminal in Vasylkiv (20km ten zuiden van Kiev) is vannacht in brand geschoten.

Het westen pakt toch verder door met zijn sancties. De internationale betaaloperator SWIFT gaat op slot voor geselecteerde Russische banken. Dat maakt het voor hen veel moeilijker om internationale betaaloperaties uit te voeren. Daarnaast komen er maatregelen die verhinderen dat de Russische centrale bank haar reserves inzet om het effect van westerse financiële sancties teniet te doen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen komen vandaag online bijeen voor een spoedvergadering over de Russische inval in Oekraïne.

De Russische regering stelt dat er een Russische delegatie aangekomen is in de Belarussische stad Homel om te spreken met Oekraïense afgevaardigden. Volgens een woordvoerder van het Kremlin zijn er onder andere hooggeplaatste militairen en diplomaten aanwezig en is het wachten nu op Oekraïne.

09:00

09:13 Een deel van de Russische troepen die in Charkov zijn binnengedrongen, is al geneutraliseerd. Autoriteiten vragen mensen om de verblijfplaats van anderen te melden.
Op de beelden zien we Tigr-M gepantserde voertuigen, de buitgemaakte wapens en het gevecht daarna (waarbij ruim gebruik gemaakt wordt van de RPG-7 raketwerper).

Vastgelopen Russische Tigr-M voertuigen in Charkov
Later werd veelvuldig gebruik gemaakt van de RPG-7

09:25 De bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten toont in een korte video het succes van de Bayraktar-drone op een aantal voertuigen. De aanval heeft op Kherson International Airport (hier) plaatsgevonden. De tweede film komt uit de regio Zhytomyr (100km ten westen van Kiev). We zien hier een succesvolle luchtaanval op een BUK-raketsysteem.

Aanval Bayraktar TB2 drone
Aanval Bayraktar TB2 drone op BUK
(regio Zhytomyr)

09:37 Russische troepen in Charkov schijnen op grote schaal de winkels te plunderen. Dit zou er op kunnen duiden dat het gewoon Russisch gedrag is, dat hun voorraden de gehele tijd al laag zijn of dat het aanvallen van de aanvoerlijnen met succes uitgevoerd wordt.

Russen plunderen in Charkov

10:00

Ганна Маляр
Ганна Маляр / Anna Maliar

10:20 De vice-minister van defensie van Oekraine Ганна Маляр (Anna Maliar) noemt de Russische verliezen in de eerste drie dagen van de oorlog:

 • Vliegtuigen 27
 • Helikopters 26
 • Tanks 146
 • Gepantserde voertuigen 706
 • Kanonnen 49
 • BUK-systemen 1
 • Gewone voertuigen 30
 • Tankwagens 60
 • Ongeveer 4300 personen (gedood, gewond, gevangen)

10:34 De EOD van Oekraïne is druk bezig met het ruimen van niet ontplofte granaten. Zoals hier de 122mm granaten en antitank-raketten in Mykolaiv (zuiden van het land). De beelden worden nu gedeeld wat zou kunnen betekenen dat Mykolaiv nog niet in Russische handen is.

10:48 In Oekraïne wordt door burgers fors ingezet op het maken van Molotov cocktails. De flesjes worden hier gevuld met piepschuim. Dat zorgt ervoor dat de brandende substantie straks beter op het doel blijft kleven.

11:00

11:26 Het Duitse parlement (de Deutcher Bundestag) is in een bijzondere zitting bijeen gekomen. Bondskanzelier Scholz stelt voor de defensieuitgaven van Duitsland fors te verhogen (van € 57 miljard naar € 100 miljard per jaar). De taal van het kabinet en zelfs van de oppositie is ronduit hard te noemen richting Rusland maar ook naar de ‘al jarenlange meelopers’ in Duitsland. “Met een betere moraal wordt de wereld niet beter“.

11:40 Minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakt 20 miljoen euro vrij voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het geld is bestemd voor voedsel, water en medische zorg voor mensen die op de vlucht slaan.

11:52 Bij het dorp Koryukivka wordt een Russische colonne van tanks tegengehouden door burgers. De Landstrijdkrachten roepen op: “Neem het voorbeeld van Koryukivka! We zijn op ons door God gegeven land!

12:00

12:08 Oekraïne stuurt extra militairen naar Kiev om de hoofdstad te verdedigen. Troepen in het hele land worden gemobiliseerd om voornamelijk het Russische leger ten noorden en noordwesten van de hoofdstad af te weren, meldt minister Oleksii Reznikov van Defensie.

12:36 Nederland sluit vanaf vanavond het luchtruim voor Russische vliegtuigen.

12:50 De enige An-225 Mriya in de wereld is niet meer. Er zijn beelden opgedoken waarin het 6-motorige vliegtuig in vlammen staat op het vliegveld in Kiev.
Ook twee An-124 (ook heel groot) en een An-22 zijn vernietigd.

1400

14:03 Volgens Russische bronnen heeft Oekraïne ingestemd met besprekingen met een Russische delegatie in de regio Gomel in Wit-Rusland.

14:06 Oekraïne heeft de website 200rf.com gelanceerd, waar het foto’s en documenten van de doden en gevangen genomen bezetters publiceert, zodat hun familieleden ze kunnen vinden. Het kanaal toont nu al tientallen gevangen genomen of gedode Russen.

14:15 We horen relatief weinig van de volksmilities van Donetsk en Luhansk. Daarom de speciale aandacht voor deze volksmilitie van de DPR. Met de steun van de RF-strijdkrachten bereidt men zich voor om het succes in de richting van Mariopol te ontwikkelen.

14:25 De Russische president Vladimir Poetin heeft de kernwapendivisie van het Russische leger opdracht gegeven om over te gaan in de hoogste staat van paraatheid. Westerse landen ondernemen niet alleen onvriendelijke acties tegen ons land op economisch gebied, ik bedoel onwettige sancties, waarvan iedereen zich terdege bewust is, maar de topfunctionarissen van de leidende NAVO-landen leggen ook agressieve verklaringen af ​​tegen ons land.

Putin in zijn ‘kernwapen-toespraak’
Kernwapens
Mobiele kernwapens (Yars-systeem)
нет войны / geen oorlog
нет войны / geen oorlog

14:51 Bij stembureaus in Belarus, waar vandaag een referendum gehouden worden, hangen posters tegen de oorlog (нет войны = geen oorlog).
Het referendum gaat over een nieuwe grondwet. Twee punten uit het voorstel (dat vanwege de gebruikelijke verkiezingsfraude waarschijnlijk zal worden aangenomen:

 • Grotere macht voor de ‘Wit-Russische Volksvergadering’, een ongekozen raad van overheidsfunctionarissen en topmannen uit het bedrijfsleven. De raad zou onder meer toekomstige presidenten mogen afzetten. Analisten houden er rekening mee dat Loekasjenko de raad zal voorzitten, zodat hij controle heeft over zijn opvolgers.
 • (Oud-)presidenten kunnen niet worden vervolgd voor misdaden die zijn begaan tijdens hun presidentschap.
Kolonel Pavel Safronovich Eroshenko
Een veteraan van de Grote Patriottische Oorlog, een militaire journalist, een deelnemer aan de bestorming van Berlijn, gepensioneerde kolonel Pavel Safronovich Eroshenko, stemde in stembureau nr. 21 van de stad Minsk.

Op veel plaatsen in Belarus wordt op dit moment geprotesteerd tegen de oorlog en voor Oekraïne.

14:53 De mensen van DRM Journal hebben weer een nieuwe kaart gemaakt van de Russische opmars.

Kaart Russische opmars
Kaart Russische opmars
Bron: DRM Journal

15:00

15:01 Antitankwapens, luchtdoelraketten en scherpschuttergeweren onderweg naar Oekraïne. De gisteren door Nederland toegezegde 50 Panzerfaust 3-antitankwapens met 400 raketten en de 200 Stinger luchtdoelraketten zijn op weg naar Oekraïne. Dat geldt ook voor de al eerder beloofde 100 scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie en 2 duikvaartuigen. De munitie lag eerder opgeslagen in het munitiedepot in Veenhuizen. Vanaf daar is het over de weg getransporteerd naar Eindhoven.

De militaire goederen zijn aan boord van een C-17 transportvliegtuig de vanaf vliegbasis Eindhoven vertrokken naar het Poolse vliegveld bij Rzeszów (nu ook bijna een Amerikaanse basis). Vanaf daar gaan de militaire middelen over de weg naar Oekraïne.

Vlucht C-17
Het vrachtvliegtuig kwam rond 16:48 aan in Rzeszów in zuidoost Polen

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei vanmiddag dat de EU zich ook in de wapenhandel zal begeven: “Voor de eerste keer zal de EU de aankoop en levering van wapens en uitrusting aan een land dat wordt aangevallen financieren”. De EU zal ook declaraties van landen voor eerdere wapenleveringen in behandeling nemen.
Verder zei ze dat de EU het gehele luchtruim voor Rusland zal gaan sluiten.

15:08 Hoe hard de gevechten zijn rond Kiev blijkt hier uit twee video’s die vandaag gemaakt zijn in de buitenwijk Bucha.

15:18 Er is een enorme explosie bij Balakliya (even ten noorden van Charkov). Gezien de wolk van de explosie is het gebruikte middel groter dan we tot nu toe hebben gezien.

15:53 Ik denk dat we kunnen stellen dat het land nu vergeven is van de losliggende explosieven. Zoals granaten die niet afgingen (zie hierboven om 10:34 uur) maar ook met landmijnen. Hier een burger uit Berdyansk (aan de Zee van Azov) die een anti-tank mijn (volgens de beschrijving) van onder een brug weghaalt. Gezien zijn houding staat de mijn op scherp.

16:00

16:30 De mening van de Chinese overheid blijkt al op 25 februari door de Chinese ambassade in Moskou gepubliceerd te zijn: “De oorzaak ligt bij Amerika“.

16:41Het offensief gaat verder in de richting van Marioepol. Een deel van de nederzettingen van de strijdkrachten van Oekraïne geeft zich zonder slag of stoot over. Oekraïners laten zo’n oporniki achter met zo’n haast dat ze niet alleen munitie, munitie en officiële documentatie achterlaten, maar ook de lichamen van hun dode kameraden.
De beelden geven een inzicht in het verblijf van de Oekraïense troepen. Detail: iemand was nog bezig om brood te smeren toen ze overlopen werden.

17:00

17:20 De treinenloop is in sommige delen van Oekraïne verstoord.

Status van de treinen
Status van de treinen

17:25 Turkije is van plan de toegang van Russische oorlogsschepen tot de Zwarte Zee te beperken vanwege het aanhoudende conflict in Oekraïne, zei zijn minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. Gisteren leek Turkije nog niet tot deze stap over te willen gaan.

17:30 Waar zijn de kerncentrales in Oekraïne en hoe ver zijn de Russen daar vandaan?

17:57 Toespraak van President Zelensky (Engels ondertiteld). Over het gesprek met Alexander Lukashenko en het gebruik van Belarus als uitvalsbasis voor de Russen en over de komende conferentie. En hij beloofde iedere Oekraïense militair tijdens de oorlog een maandelijkse wedde van 100.000 Grivna (€ 2975).

Toespraak van President Zelensky (Engels ondertiteld)

18:00

18:31 Vandaag vond in Barcelona een bijeenkomst van communistische bewegingen plaats. Georganiseerd door het Comité voor de Ondersteuning van Wit-Rusland (leider – Albert Santin, secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Comités van Catalonië, Amposta). Activisten kwamen met leuzen naar de demonstratie: tegen de NAVO, tegen Oekraïense nationalistische agressie, ter ondersteuning van het referendum in Wit-Rusland.

19:00

19:19 En ook nu het in geheel Europa weer donker is, gaat de oorlog verder.

Vredesdemonstraties

Op verschillende plaatsen in de wereld werden er vredesdemonstraties gehouden. De foto’s ervan spreken voor zich.

Er zijn ook andere demonstraties: Glorie aan Rusland staat er bij de fotoreportage waar we maar één beeld van tonen. Wat een verschil met de andere demonstraties in Rusland die hardhandig uit elkaar worden geslagen.

Ingrijpen in St. Petersburg
Glorie aan Rusland
Glorie aan Rusland
Glorie aan Rusland
Glorie aan Rusland

Gevonden voorwerpen

Soms komen er beelden boven water die de moeite waard zijn maar die we niet meer met terugwerkende kracht in een blog verwerken. Of kunnen toevoegen aan een activiteit van vandaag. Deze ‘gevonden voorwerpen’ noemen we hieronder.

Vernietigde Oekraïense MiG-29 toestellen op Ivano Frankivsk airport
(mogelijk al op eerste dag oorlog vernietigd)
Verlaten artillerie in Kherson (mogelijk gisteren)
Operatie Z – Tsjetsjeense speciale troepen
Een colonne militairen uit Tsjetsjenië. Ergens in de bossen van Oekraïne en natuurlijk het gebruikelijke moment van het gebed.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!