Oorlog in Europa 39 – maandag 28 februari 2022

Vandaag dag vijf alweer. De tijd vliegt.
Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren om kleinere stapjes te maken.

We kijken eerst terug naar het nieuws van vannacht. Daarna pakken we op deze pagina in een liveblog de gehele dag in dezelfde stijl door: met per uur het belangrijkste nieuws en met de focus op het militaire aspect. Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat en dat nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. En de beelden kunnen soms als schokkend worden ervaren!

Bedankt voor je belangstelling!

Vannacht

Explosie en drukgolf bij Tsjerkasy
Enorme explosie en drukgolf bij Tsjerkasy
 • Op veel plekken in Oekraïne klonk in de nacht van zondag op maandag het luchtalarm, gevolgd door explosies in de steden Kiev en Charkov. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zijn de komende 24 uur cruciaal voor het land.
 • Belarus heeft zondag via een referendum een nieuwe grondwet goedgekeurd die de niet-nucleaire status van het land opheft. Met de nieuwe grondwet kunnen voor het eerst weer kernwapens in Belarus worden geplaatst.
 • Zelensky wil dat Oekraïne via spoedprocedure lid wordt van EU.

Er is gisteravond nog een duidelijke kaart gepubliceerd van de Russische opmars. We zien dat de opmars in het noordoosten fors is. En het gebied van de Krim tot aan de Donbas lijkt ingenomen, één van de Russische doelen is daarmee al wel bijna behaald.
Al Jazeera is in zijn inschatting voorzichtiger.

Kaart Russische opmars
Kaart Russische opmars
Bron: Miladvisor
Situatie Oekraine
Bron: Al Jazeera

Officieel ochtendnieuws

Aan het begin van iedere dag publiceert de generale staf van de strijdkrachten van Oekraïne het operationele nieuws. De status van 06:35 uur vanochtend, gequote:

втрати ворога - Verlies van de vijand
втрати ворога – Verlies van de vijand
 • De Russische bezetters hebben het tempo van het offensief verminderd, maar proberen nog steeds succes te ontwikkelen op sommige gebieden in het offensief tegen Oekraïne.
 • Tijdens de luchtoffensiefoperaties bleef de vijand vuur toebrengen op militaire en burgervliegvelden, militaire commandopunten (krachten), luchtverdedigingsfaciliteit, belangrijke kritieke infrastructuur, nederzettingen en eenheden in defensiegebieden.
 • In strijd met het internationaal humanitair recht lanceerden de bezetters een raketaanval op woongebouwen in de steden Zhytomyr en Chernihiv.
 • Tegelijkertijd zijn alle pogingen van de Russische indringers om het doel van de militaire operatie te bereiken mislukt.
 • Het is mogelijk om de aanvallen van bataljon-tactische groepen op de nadering succesvol af te slaan, waardoor de vijand wordt gedwongen wordt het offensief te stoppen. Vanaf vandaag vernietigde artillerievuur van slechts één van de Oekraïense brigades meer dan 5 colonnes vijandelijke uitrusting en vijandelijke mankracht.
 • De vijand is gedemoraliseerd en draagt zware verliezen. Er werden vaak gevallen van desertie en ongehoorzaamheid opgemerkt. De vijand realiseerde zich dat propaganda en realiteit anders waren. De bezetters zijn bang voor ons.
 • Verdedigers van Oekraïne blijven een stabiele verdediging handhaven.
 • Glorie aan Oekraïne! Laten we samen winnen!

Ook is er een schatting afgegeven van het verlies van de vijand van 24 februari vandaag, 06:00 uur:

Russische Verliezen
 • Vliegtuigen – 29
 • Helikopters- 29
 • Tanks – 191
 • Gepantserde personeelsvoertuigen – 816
 • Kanonnen – 74
 • Raketsysteem BUK – 1
 • MLRS BM-21 “Grad” – 21
 • Voertuigen – 291
 • Brandstoftanks en -voertuigen – 60
 • UAV’s – 3
 • Schepen – 2
 • Luchtafweersystemen – 5
 • Personeel – circa – 5300 (dood, gewond, gevangen genomen)

Ook Rusland gaf een overzicht, maar dan van het vernietigde Oekraïense materieel.

 • Militaire infrastructuurfaciliteiten – 1114
  waaronder 31 commandoposten en een communicatiecentrum
 • Tanks en andere gepantserde gevechtsvoertuigen – 314
 • Meervoudige raketwerpers – 57
 • Veldartillerie en mortieren – 121,
 • Speciale militaire voertuigen – 274.

09:00

09:49 Heb jij ooit een Molotov cocktail gegooid? En weet jij dan wat de beste plek is om een voertuig uit te schakelen? En waar leg je je spijkermat? Gelukkig is daarvoor een handleiding!

Dat het gebruik werkt én dat sommigen mensen heel moedig zijn blijkt uit de onderstaande video. Vanuit een rijdende auto wordt een molotv coctail naar een stilstaand voertuig gegooid.

Molotov cocktail vanuit een auto

09:53 De onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland zullen mogelijk tussen 10 en 11 uur beginnen. Het Oekraïense team via Polen en met een Poolse helikopter op weg naar een plaats in Belarus. Er is voor deze route gekozen om verrassingen en mogelijk ook arrestatie of aanslagen te voorkomen.
Het eerste doel van de onderhandelingen is een onmiddellijke staakt-het-vuren en terugtrekking van troepen uit Oekraïne.

In Belarus is de vergadertafel al in gereedheid gebracht.

Vergadertafel Oekraïne Rusland
Vergadertafel Oekraïne Rusland
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken Belarus

10:00

10:50 De Oekraïnse delegatie is aangekomen in Belarus.

Aankomst delegatie Oekraïne in Belarus
Aankomst delegatie Oekraïne in Belarus

10:57 In Charkov wordt vanochtend een winkelcentrum door artillerievuur met de grond gelijk gemaakt (of is het met clustermunitie?).

Bombardement winkelcentrum

11:00

11:00 In Den Haag begint een extra vergadering in de Tweede Kamer.
Online live te volgen op https://nos.nl/l/2419195

Squire systeem
Squire radar

11:23 De Nederlandse Squire radars, helmen en scherfvesten onderweg naar Oekraïne. Vanochtend is een C-130 Hercules transportvliegtuig van de luchtmacht met deze goederen opgestegen vanaf vliegbasis Eindhoven naar een buurland van Oekraïne. Alle munitie en vrijwel al het materieel dat tot nu toe door Nederland is toegezegd is daarmee verstuurd. Alleen de mortieropsporingsradars niet. Die volgen nog.

11:25 We kregen een vraag van iemand die door de antwoorden op ‘officiële nieuwskanalen’ het spoor bijster is. Vanuit onze eigen kennis geven we een antwoord.

Bestaat er nucleaire luchtafweer?

Ons antwoord: Ja, maar is echt een laatste redmiddel. Je moet je voorstellen dat wanneer je een nucleair wapen in de dampkring opblaast er wolken radioactief materiaal neerdalen. Bij de strategische ballistische raketten probeert men die daarom buiten de dampkring te vernietigen. Een nadeel zijn hier de zogenaamde ‘multiple re-entry vehicle’ kernwapens. Dat is één raket die meerdere ladingen in de dampkring vrijgeeft.
De techniek van hypervelocity kernwapens lijkt nog te nieuw om effectief gebruikt te kunnen worden. Het gebruik van tactische kernwapens is niet echt tegen te houden (reactietijd te kort). Je moet dan veel eerder de bron (dus voordat ze lanceren (kan met raket of kanon) onschadelijk maken. Datzelfde geldt natuurlijk voor vliegtuigen.

En over ‘nucleaire luchtafweer’ in de zuivere definitie: vroeger bestond er voor de Nike Hercules een nucleaire variant om een vloot van Russische bommenwerpers uit de lucht te halen.

En het blijkt dat Marineschepen.nl er vandaag een artikel over heeft gepubliceerd: hier

11:39 De uitwerking van een Russisch bombardement op Akhtyrka, in de Sumy-regio, 80km ten noordwesten van Charkov.

11:42 Volgens Filippo Grandi (Hoge Commissaris van de VN Vluchtelingenorganisatie) hebben meer dan 500.000 burger nu Oekraïne verlaten.
Al Jazeera heeft er een kaart van laten maken.

Vluchtelingenstromen uit Oekraïne
Vluchtelingenstromen uit Oekraïne

12:00

12:00 De gesprekken tussen Oekraïne en Rusland zijn begonnen.

Moskou wordt vertegenwoordigd door presidentiële assistent Vladimir Medinsky , viceminister van Buitenlandse Zaken Andrei Rudenko , viceminister van Defensie Alexander Fomin , hoofd van de Doemacommissie voor internationale zaken Leonid Slutsky en de Russische ambassadeur in Wit -Rusland Boris Gryzlov.

De delegatie van Oekraïne bestaat uit: het hoofd van de Dienaar van de Volksfractie David Arahamia, minister van Defensie van Oekraïne Alexey Reznikov, adviseur van het hoofd van het kantoor van president Michail Podolyak, het eerste adjunct-hoofd van de Oekraïense delegatie ion in de Trilaterale Contactgroep Andrei Ko Wall, Mensen Adjunct Rustem Umerov en vice-minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Mykola Tochitsky.

De delegaties aan tafel
De delegaties aan tafel
Bron: Ministerie Buitenlandse Zaken Belarus
Russische delegatie
Russische delegatie
Oekraïense delegatie
Oekraïense delegatie

12:35 Op het officiële kanaal van de persdienst van de Volksmilitie van de Volksrepubliek Donetsk staat een film over een overlopen Oekraïense stelling en de daar achtergelaten spullen. Waaronder een aantal moderne en recent uit het buitenland gekregen wapens.

Een overlopen Oekraïense stelling gezien door de ogen van Donetsk

13:00

13:05 Meer dan 400 Russische huursoldaten opereren in Kiev met orders van het Kremlin om president Zelensky en zijn regering te vermoorden en de weg vrij te maken voor Moskou om de controle over te nemen, zo heeft The Times vernomen.
De Wagner Group, een particuliere militie die wordt geleid door een van de nauwste bondgenoten van president Poetin en opereert als een armlengte tak van de staat, heeft vijf weken geleden huurlingen uit Afrika overgevlogen op een missie om de regering van Zelensky te onthoofden in ruil voor een mooie financiële bonus.

13:55 Volgens de ambassadeur van Oekraïne in Den Haag heeft een ’aanzienlijk aantal’ Nederlanders zich gemeld om mee te vechten met het Oekraïense leger in de oorlog tegen Rusland. De Oekraïense president Zelenski liet zondag weten dat hij een vreemdelingenlegioen gaat oprichten.

14:00

14:06 Het Nederlandse kabinet geeft hun reactie op de bijeenkomst in de Tweede Kamer van vanochtend.
Tijdens het luisteren moet ik tegelijkertijd denken aan een gedicht van de generaal Spoor uit 1947 (met dank aan H.M.). De generaal had hem op een briefkaart laten drukken en toentertijd zorgde dat voor de nodige ophef.

Wij wenden ons tot God en Jan Soldaat,

Als hooge nood en bitt’re strijd ons wacht,

De nood voorbij, het land in vredesstaat,

Vergeten wordt de Heer en Jan Soldaat veracht.

S.H. Spoor

De Tweede Kamer was aan het einde van het debat grotendeels eensgezind en heeft de Russische inval in Oekraïne fel veroordeeld. Een grote meerderheid steunt de aanpak van het kabinet en pleit daarbovenop voor nog hardere sancties. Ook willen partijen dat er snel meer geld naar Defensie gaat.

14:10 In Belarus worden colonnes van het leger van Belarus gezien. Allen met een rood vierkant (als invasiesymbool). De militairen dragen rode armbanden. De waarneming is district Kobrin, snelweg M-10. Richting Drogi.

Colonnes Belarus

15:00

Commentaar Maria Zakharova

15:00 De officiële vertegenwoordiger van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, gaf commentaar op de reactie van het Westen op de speciale militaire operatie van Rusland. “Waar waren alle landen en hun publiek gedurende acht jaar toen de oorlog gaande was, en hoe veroordeelden ze de moord op minstens 13.000 mensen door de jaren heen? Rusland is de oorlog niet begonnen, het beëindigt ze“, zei ze.

15:01 DRM Journal heeft een nieuwe kaart gepresenteerd van de opmars. In het groen de opmars van gisteren.

Kaart
Kaart Russische opmars
Bron: DRM Journal

15:19 Alle overheidswebsites van Belarus zijn niet meer te benaderen. Onbekend of ze onder een cyber-aanval liggen of dat Belarus (net zoals Rusland) de sites vanuit het Westen geblokkeerd heeft.
Op de Belarus-pagina’s op VK en Facebook wordt geen ‘echt’ nieuws getoond. Zien we diploma-uitreikingen en sportwedstrijden.

15:30 Volgens berichten uit Belarus zijn de gesprekken tussen Rusland en Oekraine op dit moment onderbroken.

16:00

16:30 Vanwege het enorme aantal explosieven in het land (we zagen gisteren al de man die een mijn verplaatste), wordt er ook een waarschuwing gegeven. Bel 112 (101 mag daar ook) wanneer je een van de volgende voorwerpen tegen komt.

Waarschuwing munitie
Kijk onder je voeten (staat er in het oranje blok)

16:47 Google heeft informatie over drukte op wegen en plekken in Oekraïne uitgezet in zijn kaartendienst Maps. Dat doet het bedrijf naar eigen zeggen om burgers te beschermen. Mensen die navigeren zien de informatie over drukte op wegen nog wel. Het weghalen van de informatie is tijdelijk en bewust.

17:00

17:58 De president Zelensky ondertekende een aanvraag voor het lidmaatschap van Oekraïne in de Europese Unie.

18:00

18:17 De Russische delegatieleider heeft zich uitgesproken over de vredesbesprekingen met Oekraïne. Er is overeengekomen elkaar snel weer te treffen.
De Oekraïense delegatie die eerder op de dag met vertraging arriveerde in Gomel, was weinig hoopvol. Het belangrijkste doel van de gesprekken was volgens de Oekraïners te komen tot een staakt-het-vuren en terugtrekking van de Russische troepen. Volgens Mychajlo Podoljak, adviseur van de Oekraïense president, zijn de onderhandelingen ‘erg moeilijk’.
Maar er zijn voorlopig wel punten gevonden waar beide partijen verder over kunnen praten.

18:36 Alle Russische voetbalteams worden per direct uit de internationale voetbaltoernooien gezet, zo hebben de FIFA en UEFA maandag besloten. Met de uitsluiting van de Russische ploegen gaat de FIFA een stap verder dan zondag, toen ‘slechts’ werd bepaald dat er voorlopig geen internationale wedstrijden meer in Rusland mochten worden gespeeld.

18:45 Olie- en gasconcern Shell stopt al zijn activiteiten in Rusland vanwege de inval in Oekraïne. In een verklaring laat Shell weten van plan te zijn al zijn samenwerkingsverbanden met Gazprom te beëindigen.

18:46 Perinataal centrum, Charkov. Alles komt goed!! Deze foto’s komen van een Telegram-kanaal over de oorlog. De goede beeldkwaliteit suggereert een professioneel fotograaf.

18:46 De Oekraïense minister van Defensie, Oleksii Reznikov, heeft Russische soldaten in Oekraïne via een post op sociale media opgeroepen hun wapens neer te leggen. Wie daar gehoor aan geeft, krijgt volledige amnestie en 5 miljoen roebel (bijna 43.000 euro). “Je hebt de kans om een nieuw leven te beginnen. Neem uw beslissing. Kom naar buiten zonder wapen, met witte vlag. Zeg het codewoord – “miljoen”. Blijf in leven. Knuffel je dierbaren.
Voor degenen die doorgaan met het optreden als bezetter – er zal geen genade voor u zijn
“.

19:00

19:18 Het is al weer een paar uur donker in Oekraïne. Dus de artillerie-barrages zijn goed te zien. In de steden wordt patrouille gelopen.

Raketten afgevuurd op Vasilkov
Russische troepen in Berdyansk

De grootste explosie wordt gezien in het noordoosten van Kiev.

Grote explosie in het noordoosten van Kiev

19:35 De Poolse douane meldt dat er sinds 24 februari al 327.000 mensen vanuit Oekraïne naar Polen zijn gekomen. Vandaag werden tot 17.00 uur zo’n 73.300 Oekraïners geregistreerd. 

19:57 Echte oorlog? Binnen de OSINT-gemeenschap wordt al gesproken over een verandering van aanpak door de Russische strijdkrachten. Tot nu toe, zei Rusland, geen aanvallen op civiele doelen en geen strategische bombardementen. Dit beeld verschuift.

20:00

20:18 Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de landen die ‘dodelijke wapens’ aan Oekraïne leveren, ook verantwoordelijkheid zullen worden gehouden als zij worden gebruikt tijdens de Russische militaire campagne daar. Ook zei het ministerie dat de sancties van de Europese Unie niet zonder antwoord zullen blijven.

Gevonden voorwerpen

Soms komen er beelden boven water die de moeite waard zijn maar die we niet meer met terugwerkende kracht in een blog verwerken. Of kunnen toevoegen aan een activiteit van vandaag. Deze ‘gevonden voorwerpen’ noemen we hieronder.

Zelfrijdende antitanksystemen 9M123 Khrizantema en herstelde brug aan het Mariupol-front in de DPR
Charkov (welke soort munitie?)
Joyriden
Een inwoner van Bucha toont de staat waarin de Russen haar geboorteplaats verlieten. Het Oekraïense leger versloeg het Russische leger, maar de stad is onherkenbaar veranderd.
Het hoofd van de DPR hijst de vlaggen van de Republiek en Rusland boven Granitny.
Het Russische ministerie van Defensie verspreidde een video van het gebruik van gevechtshelikopters in Oekraïne met de resultaten van de nederlaag, aan het einde van de video de apparatuur die door de actie was vernietigd
We zien een Mi-24 Hind, Mi-8 Hip, Mi-28 Havoc, opnames van het boordsysteem en de schade op de grond
Een Bayraktar TB2 drone valt met succes de tankswagens van een trein aan.

Leestip: verliezen

Ieder heeft het over verliezen. Zo hebben we bovenaan in deze blog geschreven over de ‘officiële verliezen van de ander’. Er is echter een website die de verliezen daadwerkelijk probeert te documenteren: https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html

Overig militair nieuws

Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade zijn vanmorgen vertrokken naar Roemenië. Met Amerikaanse en Roemeense militairen gaan de Rode baretten oefenen aan het aan Oekraïne grenzende gebied. Er zijn ook logistieke en geneeskundige collega’s uit Schaarsbergen mee. Het gaat in totaal om 150 luchtmobiele militairen. Het gaat om de oefening ‘Rapid Falcon’.
Dit is een bijzondere situatie. Na de inval van Rusland in Oekraïne zijn wij als NAVO-lidstaat verzocht onze trainingsactiviteiten te verplaatsen naar Roemenië“, vertelt bataljonscommandant luitenant-kolonel Laurens van Leussen. Dit om een duidelijk signaal af te geven richting Rusland: “Met deze training laten wij in een internationale oefening zien dat wij als NAVO-landen een sterk bondgenootschap koesteren.

Op Spangdahlem is afgelopen vrijdag een lading AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile, een kruisraket) uit een C-5M Super Galaxy geladen.

Drie F-35 Lightning II-vliegtuigen van het 48th Fighter Wing arriveren op 27 februari 2022 op Siauliai Air Base, Litouwen. Dit ter ondersteuning van de collectieve verdediging van de NAVO. #WeAreNATO

Drie F-35 Lightning II arriveren Siauliai Air Base (Litouwen)
Drie F-35 Lightning II arriveren Siauliai Air Base (Litouwen)

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!