Oorlog in Europa 41 – woensdag 2 maart 2022

Opnieuw een dag in het liveblog over de Oorlog in Europa, de daadwerkelijke strijd in Oekraïne.
Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

We kijken eerst terug naar het nieuws van vannacht. Daarna pakken we op deze pagina per uur het belangrijkste nieuws. We houden de focus veelal op het militaire aspect. Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen soms als schokkend worden ervaren!

Vannacht

 • In Kiev klonk met regelmaat het luchtalarm.
 • Het Russische leger lijkt het centrum van Cherson te hebben ingenomen. Bij de slag om de stad zouden zeker 200 mensen zijn omgekomen, schrijft de BBC op basis van een lokale politicus.
 • De Russische colonne verplaatst maar heel langzaam.
 • In Charkov landden woensdagochtend Russische parachutisten, meldde het Oekraïense leger. Daarvoor werd de stad bestookt met artillerie.
 • Ook andere steden hebben te maken gehad met bombardementen.
 • En is er weer de lijst van Russische verliezen, deze keer netjes opgemaakt
Russische verliezen tot vandaag

Vandaag

09:58 Er komen meldingen binnen van de nadering van Russische schepen bij Odessa.

Russische oorlogsschepen bij Odessa
Russische oorlogsschepen bij Odessa

10:12 De gevangenzittende Russische oppositievoerder Aleksej Navalni heeft opgeroepen tot dagelijks protest in Rusland tegen de Russische invasie in buurland Oekraïne, meldt zijn woordvoerder op Twitter.

Oproep Navalny

10:30 De vroegere president van Litouwen Dalia Grybauskaitė geeft haar oplossingsrichting op Facebook:
Sancties zullen Poetin niet stoppen, ongeacht wat ze zijn. Ze zijn nodig, maar zonder uitzonderingen, zoals we nu zien bij het toepassen van SWIFT-afkoppeling en het verlaten van de energiesector en de banken die het dienen…Alleen een oorlog die al begonnen is kan een oorlog stoppen. Je hoeft niet te doen alsof en proberen je geweten te kalmeren aan Oekraïne door alleen wapens te leveren en zelfs laat. Oekraïense mensen zijn in oorlog voor ons, hun kinderen beschermen ons tegen de waanzin van Poetin. Herhaling van de mantra dat de NAVO Oekraïne niet kan helpen klinkt al zielig en toont de lafheid van het westen.

10:50 De weg naar de stad Energodar (zuid Oekraïne) met de grootste kerncentrale van Europa is geblokkeerd door voertuigen en moedige burgers.

Blokkade bij Energodar

Heel veel steden liggen op dit moment onder vuur. We posten er foto’s van op dit moment maar de foto’s van rook en puin komen de gehele dag binnen, de beschietingen gaan de gehele dag door.

“Huis in Irpin na de ochtendbeschietingen. In tijden van vrede – een groene, mooie grootstedelijke buitenwijk, met kindergelach op het erf.”
Verwoestingen in Charkov
Verwoestingen in Charkov
Tweet gesprek Zelensky - Rutte

11:50 President Zelensky heeft telefonisch overleg met Minister-President Rutte.

12:14 Het ‘Joint Centre for Control and Coordination on ceasefire and stabilization of the demarcation line’, afgekort JCCC , is een organisatie bestaande uit Russische militaire officieren, die tot taak hebben te helpen bij de uitvoering van de staakt-het-vuren-overeenkomsten van Minsk en de veiligheid van OVSE-waarnemers in de regio Donbas.
Ook op dit moment, midden in de strijd, werkt men door en maakt men rapportages.
De OVSE-waarnemers hadden zich al eerder uit het gebied teruggetrokken.

12:23 Men noemt ze saboteurs. In veel steden zijn er mensen bezig die als burger gekleed zijn maar minder zuivere doelen hebben. Soms worden ze opgepakt zoals te zien is op de onderstaande foto’s vanuit de metro in Kiev. Ze hadden patronen verstopt in een teddybeer. Hoeveel saboteurs er zijn, is niet bekend. Denkend bijvoorbeeld aan de inzet van de eerder genoemde Wagner-groep (een Russische paramilitaire organisatie maar meer een privémilitie) kunnen het er meer zijn dan we denken.

14:21 Detailkaart op Telegram van het front in de Donbas-regio.
Vanuit de opmars vanuit het zuiden en het noorden bestaat de kans dat de Oekrainse troepen aan het front ingesloten raken.

Front Donbas-regio

14:44 Wat kan je geloven in deze oorlog? Dit filmpje geeft de magie weer. In de bovenste film is er sprake van een Russisch voertuig. In de onderste film staat op de plek van het invasiesymbool de Oekraïense vlag. Herkomst filmpje is verder onbekend maar het geeft aan dat we goed op moeten blijven letten.

Russisch of Oekraïens? Nepnieuws!
Het onderste deel schijnt uit 2019 te komen.

14:37 Volgens het Oekraïense nieuwagentschap Interfax-Ukraine (gebaseerd op de overheid) zijn er tijdens de zeven dagen van de oorlog meer dan 2.000 Oekraïense burgers om het leven gekomen. Het was mogelijk om het leven van meer dan 150 mensen te redden, meer dan 400 branden te blussen die ontstonden na vijandelijke beschietingen en om meer dan 500 mensen te evacueren. EOD-ers maakten 416 explosieven onschadelijk.

14:50 De Europese Unie heeft nieuwe sancties tegen Wit-Rusland goedgekeurd voor zijn ondersteunende rol bij de Russische invasie van Oekraïne, zei de EU woensdag, waaronder een verbod op de export van machines naar Minsk.

15:05 De dagelijkse kaart van DRM Journal van de Russische opmars.

15:30 De stad Mariupol schijnt zeer zwaar onder vuur te liggen. Woonwijken worden weggevaagd.

16:28 Russische militairen hebben de bevolking van de noordoostelijke Oekraïense stad Konotop woensdagochtend voor een ultimatum gesteld. Dat zegt burgemeester Artem Semenikhin. Hij zou te horen hebben gekregen dat Konotop zich over moest geven of dat de stad bij verzet met de grond gelijkgemaakt zou worden.
Konotop telt zo’n 85.000 inwoners. Burgemeester Semenikhin legde de situatie te midden van de chaotische situatie voor aan de lokale bevolking, is te zien in de onderstaande video. “De Russen stellen ons voor een ultimatum: we geven op zonder verzet, of ze verwoesten de stad met artillerie. Willen we vechten of ons overgeven?” De inwoners kiezen voor vechten.

Burgemeester Artem Semenikhin
Wie is er voor om te vechten
Konotop
Aantal Russische doden en gewonden
Aantal Russische doden en gewonden

17:43 Vanuit Rusland komt een opgave van de Russische verliezen: 498 soldaten stierven, 1597 raakten er gewond.

18:08 Door de Atlantische Raad zijn vier mogelijke scenario’s voor het verloop van de oorlog uitgeschreven. We vatten ze samen.

 1. Scenario 1: Wonder van de Dnepr
  Gesteund door defensieve hulp van NAVO-leden, overwint het militaire en civiele verzet van Oekraïne en brengt het de opmars van Moskou tot stilstand. Hierdoor kan Rusland de regering niet omverwerpen en een marionettenregime instellen. De vastberadenheid en vaardigheid van het Oekraïense verzet zorgen voor een patstelling op het slagveld die de verdedigers bevoordeelt. 
 2. Scenario 2: Het moeras
  Na weken van zware en zeer bloedige gevechten in Kiev en andere steden slaagt Putin erin om de Oekraïense regering omver te werpen en te vervangen door zijn eigen marionetten. Het Oekraïense leger en nog veel minder de eigen bevolking geven zich echter niet over en er ontstaat een partizanenstrijd waarbij goed georganiseerde en bewapende partizanen permanent in kleine groepjes de posities van de bezetter aanvallen. De overwinning van Moskou blijkt al gauw een pyrrusoverwinning te zijn.
 3. Scenario 3: Een nieuw IJzeren Gordijn
  Oekraïne bezwijkt uiteindelijk onder de druk van de Russische invasie. Moskou heeft met snoeiharde hand en de inzet van veel zware wapens de controle over Oekraïne weten te verkrijgen. Het alom aanwezige verzet tegen een door Moskou geïnstalleerd marionettenregime wordt keihard onderdrukt en blijkt uiteindelijk toch niet opgewassen tegen zo veel overmacht. De Russen zijn echter genoodzaakt met grote aantallen soldaten in het land te blijven. Langzaam maar zeker daalt er een nieuw IJzeren Gordijn neer over Europa, van grofweg de Baltische staten, via de Poolse grens naar Roemenië in het zuiden. Ondanks de economische pijn weet Putin het verzet in eigen land ook te breken en zijn eigen positie zelfs te versterken.
 4. Scenario 4: Een oorlog tussen NAVO en Moskou
  Ongetwijfeld het meest gevaarlijke scenario is er een waarin het conflict in Oekraïne uitgroeit tot een direct conflict tussen NAVO en Rusland. Er zijn meerdere wegen die naar de afgrond kunnen leiden.
  1. De NAVO zou kunnen besluiten haar betrokkenheid bij Oekraïne te escaleren door bijvoorbeeld te proberen een no-flyzone of een andere vorm van directe interventie in te voeren. 
  2. Rusland zou onbedoeld het grondgebied van een NAVO-lid kunnen aanvallen – bijvoorbeeld door onnauwkeurige doelen of onjuiste identificatie van vriend en vijand – en tegenmaatregelen van het bondgenootschap afdwingen.
  3. Een angstaanjagend vooruitzicht betreft de mogelijkheid dat Poetin bredere plannen heeft tot ver buiten Oekraïne. Als Russische troepen snel vooruitgang boeken in Oekraïne en effectieve controle over het land krijgen, kan Poetin zijn aandacht richten op staten die hij begeert als onderdeel van een verlangen om een ​​invloedssfeer te herstellen die in grote lijnen overeenkomt met het grondgebied van de voormalige Sovjet-Unie.

Oorlogen, ooit begonnen, volgen zelden een script. Vaker leiden ze strijders en niet-strijders langs onverwachte paden, met soms wereldveranderende resultaten. De Russische invasie van Oekraïne lijkt de kiem van een dergelijk conflict te hebben. Wat het resultaat zal betekenen voor Oekraïne en de wereld valt nog te bezien. 

18:14 De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gestemd over een resolutie waarin Rusland opgeroepen wordt de agressie op Oekraïne onmiddellijk te stoppen. De resolutie werd met een meerderheid aangenomen.

Uitkomst stemming in de Verenigde Naties
Uitkomst stemming in de Verenigde Naties

Opmars

De rubriek waar de troepentransporten een plaats hebben gevonden.

Opmars – Oekraïne

Opmars artillerie Oekraine
De 1V13-batterij en drie stuks 2S3 “Acacia”
Mariupol
Transport van Oekraïense 2K22 Tunguska

Opmars – Rusland

Mi-8 Hip helikopters
Odessa
Blije DPR-militair
Mariupol
Aanvoer nieuwe troepen
Gomel, Belarus

Wrakken en verlaten

Vanaf vandaag een nieuwe categorie: wrakken. Voertuigen die op een of andere manier uitgeschakeld zijn in de strijd. Aan het invasieteken (of het ontbreken ervan) kan je zien of het een Russisch of Oekraïens voertuig is.

Wrakken en verlaten – Oekraïne

T-80
Vernietigde Oekraïense BRDM-2
Controlepost bij Brovary, regio Kiev.
Humvee
Humvee
Verlaten 9P148 gevechtsvoertuig met ATGM 9K113
Verlaten 9P148 gevechtsvoertuig met ATGM 9K113
Verlaten T-90A tank
Verlaten T-90A tank
Verlaten T-90A tank
Verlaten T-90A tank

Wrakken en verlaten – Rusland

Twee verlaten Russische T-72B3
Tarctoren trekken een verlaten TOR-M2
Getroffen Iveco LMV Lynx
Stary Krym
Getroffen Iveco LMV Lynx
Stary Krym
Getroffen Kamaz
Stary Krym
Getroffen Kamaz
Stary Krym
Verlaten door Russische parachutisten, 
de BTR-MD Rakushka
Verlaten door Russische parachutisten,
de BTR-MD Rakushka
Mobiele verkennings- en vuurleidingseenheid voor artillerie 1B119 "Rheostat"
Mobiele verkennings- en vuurleidingseenheid voor artillerie 1B119 “Rheostat”

Gevonden voorwerpen

Soms komen er beelden boven water die de moeite waard zijn maar die we niet meer met terugwerkende kracht in een blog verwerken. Of kunnen toevoegen aan een activiteit van vandaag. Deze ‘gevonden voorwerpen’ noemen we hieronder.

Leestip

Voor veel mensen voelde het kijken naar de Russische invasie van Oekraïne als een reeks “Hij kan dit niet doen“-momenten. De Russische Vladimir Putin heeft de grootste grondoorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog ontketend. Het is, letterlijk, verbijsterend.

Fiona Hill
Fiona Hill
Bron: Wikipedia

In Politico is een interview gepubliceerd met Fiona Hill, een Rusland-expert en iemand die al tientallen jaren Putin heeft bestudeerd. Wat dacht ze toen ze de beelden zag van de invasie? Wat denkt Putin?

We zijn al, zei ze, midden in een derde wereldoorlog, of we het nu volledig hebben begrepen of niet. Maar tegelijkertijd zegt Hill dat het nog niet te laat is om Putin terug te draaien, en het is niet alleen een taak voor de Oekraïners of voor de NAVO – het is een taak die gewone westerlingen en bedrijven op belangrijke manieren kunnen helpen als ze eenmaal begrijpen wat er op het spel staat.

Het interview gaat verder in op allerlei beweegredenen van Rusland en Putin. Een belangrijke quote van Fiona Hill valt op:

“Every time you think, ‘No, he wouldn’t, would he?’
Well, yes, he would. And he wants us to know that, of course.”
– Fiona Hill

Lees het hele artikel op https://www.politico.com/.

Overig militair nieuws

De Air-to-Air tankvliegtuigen van de United States Air Force, de Armée de l’Air et de l’Espace, de Royal Air Force, de Bundeswehr en de Multinational MRTT Unit opereren 24/7 en leveren rond 900.000 liter brandstof per dag. Een essentiële aanwinst voor NATO Air Patrols.

NATO Air-to-Air refueling

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!