Oorlog in Europa 43 – vrijdag 4 maart 2022

Opnieuw een dag in het liveblog over de Oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

We kijken eerst terug naar het nieuws van vannacht. Daarna pakken we op deze pagina per uur het belangrijkste nieuws. We houden de focus veelal op het militaire aspect. Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Tot morgen!

Vannacht

Strijd

Vernietigde school in Zjitomir
Vernietigde school in Zjitomir

De grote Oekraïense steden blijven ondertussen onder zware druk staan. Op meerdere plekken werden explosies gemeld als gevolg van bombardementen en beschietingen van Russische troepen.
Kiev en Charkov zijn nog steeds in Oekraïense handen. Dat geldt ook voor Mariupol, maar de zuidelijke havenstad is omsingeld door Russische troepen en wordt hevig beschoten. De Russische troepen drongen voor het eerst Mykolaiv binnen. De regionale gouverneur meldt dat op meerdere plekken in de zuidelijke havenstad wordt gevochten.
De bombardementen op de steden worden ook steeds grover door grote bombardementen of artilleriebeschietingen.

Het door Rusland veroverde gebied vanaf de Krim wordt steeds groter. Al eerder was de strook land tussen de Krim en Dosbas in handen gekomen. We zien nu ook dat de troepen fors richting het binnenland oprukken.

Westerse inlichtingendiensten hebben bovendien aanwijzingen dat de Russen een grootschalige amfibische operatie aan het voorbereiden zijn via de Zwarte Zee. “Iedereen is geconcentreerd op Kiev en Charkov, maar de serieuze troepen zitten in het zuiden – en dat is waar Poetins focus ligt” aldus Chris Parry, een voormalige Britse marineofficier. “Ik heb altijd gedacht dat het deel van Poetins agenda is om Oekraïne geheel van de Zwarte Zee af te sluiten.” En dat komt overeen met de plannen die we gisteren ook als leestip in ons blog publiceerden.

De lange Russische colonne richting Kiev schijnt weer langzaam te rijden.

Kerncentrale Energodar (Zaporizhia)

Het complex met zes kerncentrales in Energodar (Zaporizhia) is na beschietingen ingenomen door de Russische troepen. Bij de beschietingen is geen radioactieve straling vrijgekomen. Een administratief gebouw was in brand geschoten.

Beschieting Energodar met lichtspoormunitie
Gevechten rond de kernenergiecentrale in Oekraïne
Door het gebruik van een flare krijgt het gevechtsterrein kleur en zijn de pantservoertuigen goed zichtbaar.

Het beschieten en innemen van de kerncentrale in Zaporizhzhia door de Russen werd van meerdere kanten “roekeloos” genoemd. Onder meer de Amerikaanse ministers Jennifer Granholm (Energie) en Antony Blinken (Buitenlandse Zaken), NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en premier Mark Rutte gebruikten die omschrijving.
De Oekraïense president Zelensky riep de NAVO nogmaals op snel in te grijpen. Een ontploffing van de kerncentrale in Zaporizhzhia zou volgens hem “het einde van Europa” betekenen.

Verliezen

Verliezen Oekraïne
Verliezen Oekraïne

Er wordt vaak gerapporteert over Russiche verliezen. Het lijkt lastiger om een overzicht te krijgen van de verliezen aan de zijde van Oekraine. Wat lezen we in de nu verschenen afbeelding:

 • Aan de Oekraïense kant zijn er 9692 mensen gedood, gewond of vermist.
 • In totaal werden 1659 doelen geraakt, waarvan:
  • 62 controlepunten en communicatieknooppunten
  • 98 luchtverdedigings- en radarstations
  • 197 tanks
  • 464 gepantserde voertuigen
  • 422 eenheden speciale uitrusting en voertuigen
  • 71 MLRS-eenheden
  • 237 veldartillerie en mortieren
  • 62 vliegtuigen
  • 46 drones

En het dagelijkse overzicht van de Kiev Independent met de Russische verliezen:

Russische verliezen
Russische verliezen per 4 maart, 0900 uur

Vandaag

08:27 Een Russische Tigr in gebruikt door het Oekraïense leger. Voor herkenbaarheid voorzien van gele strepen.

Russische Tigr in gebruikt door het Oekraïense leger
Russische Tigr in gebruikt door het Oekraïense leger

11:53 De oorlog zorgt voor een tweedeling in de maatschappij, in de door Rusland veroverde steden. In Melitopol beschuldigen namelijk aanhangers van de Oekraïense autoriteiten een veel grotere groep mensen die in de rij staan ​​voor humanitaire hulp uit Rusland van verraad.

Tweedeling burgers in Melitopol

12:05 Eenheden van Russische luchtlandingstroepen in de straten van Bucha, een voorstad ten westen van Kiev.

12:25 De Antonov-Droom is daadwerkelijk vernietigd. Er zijn nu ook foto’s van het wrak van de zesmotorige An-225 Mrija. Het toestel is al op 24 februari verloren gegaan na een Russische bombardement.

13:32 Op Legerplaats Harskamp zijn gisteren de eerste vluchtelingen uit Oekraïne aangekomen. Het gaat om 120 mensen; ze zijn hun land ontvlucht na de Russische invasie. Defensie heeft de locatie beschikbaar gesteld op verzoek van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de Gemeente Ede.

14:16 De Ministers van Buitenlandse zaken van de NAVO-landen kwamen in een extra bijeenkomst bij elkaar. Jens Stoltenberg: “We roepen president Poetin op om deze oorlog onmiddellijk te stoppen. Trek al zijn troepen terug uit Oekraïne zonder voorwaarden en begin nu aan echte diplomatie”.
De NAVO gaat geen ‘no fly zone’ installeren boven Oekraine ondanks herhaaldelijke vragen van President Zelensky om dat te doen. De Navo verwacht verder in de komende dagen een intensivering van de oorlog met meer doden, gewonden en verwoestingen. Stoltenberg toonde zich pessimistisch over de toekomst. Hij voorziet ‘een conflict voor jaren’ en stelde vast dat de relatie met Rusland ‘fundamenteel is veranderd’.

14:30 Russische opmars in Volnovakha (tussen Donetsk en Marioepol.

Russische opmars in Volnovakha

15:22 Het bedrijf Maxar, dat we kennen van de scherpe satellietfoto’s van over de gehele wereld, heeft een montage gemaakt waarin we de 60 kilometer lange colonne zien. Het gebruikte beeld is van 28 februari (laatste dagen weren te bewolkt).

Montage satellietbeelden van de 60 kilometer lange colonne
Bron: Maxar

15:34 Het Russische ministerie van Defensie heeft een video vrijgegeven waarin wordt beweerd dat een Orion-drone een luchtaanval boven Oekraïne uitvoert met behulp van geleide munitie.
Op de beelden is naar verluidt de vernietiging te zien van de commando- en observatiepost van het Aidar-bataljon. Blijkbaar werd de aanval uitgevoerd door een 9M133FM-3 raket, die eerder was gezien bij UAV-tests op de Krim.

Orion-drone een luchtaanval

16:05 Van DRM Journal kregen we weer hun nieuwe kaart van Oekraïne gekregen. Met in rood de gebieden die onder Russische invloed geplaatst zijn.

Gebieden onder Russische invloed en de slagvelden
Bron: DRM Journal

16:30 Oekraïne wil nog dit weekend een derde gespreksronde in de onderhandelingen met Rusland. “Op voorwaarde dat aan alle Russische vereisten wordt voldaan”, zei Poetin eerder vandaag in een telefoongesprek met de Duitse bondkanselier Olaf Scholz.

17:25 De avond is er in Kiev al gevallen en op meerdere plaatsen gaat weer het luchtalarm af. Ook worden er weer explosies gehoord.

17:30 Heel Belarus heeft een rood reisadvies gekregen. “Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe”, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mensen die er al zijn, kunnen volgens het ministerie het beste vertrekken. Er wordt geen evacuatieoperatie opgetuigd.

De leider van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov
De leider van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov

17:39 “Geef onze strijders het bevel om Charkov, Kiev en alle andere steden snel, nauwkeurig en efficiënt in te nemen” zei de leider van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov. Als de Russische president Vladimir Poetin snel een einde wil maken aan de militaire operatie van het land in Oekraïne, moet hij Tsjetsjeense troepen het groene licht geven om de grote steden van het Oost-Europese land in te nemen.
“Kameraad president, kameraad opperbevelhebber, ik heb meer dan eens gezegd dat ik uw infanterist ben, ik ben bereid mijn leven voor u te geven”, hield Kadyrov vol. “Maar ik kan niet toekijken hoe onze strijders sterven. Ik smeek je om alles door de vingers te zien en laat ze binnen een dag of twee afmaken wat daar gebeurt.”

Site niet beschikbaar

17:47 Russische overheidswebsites zijn al dagen voor ons onbereikbaar. Omdat Rusland bijvoorbeeld de toegang vanuit het buitenland verbood of sites onderdeel werden van een cyberaanval.
Nu bereikt ons ook het bericht dat de Britse omroep BBC stopt met verslaggeving vanuit Rusland omdat een nieuwe wet “onafhankelijke journalistiek lijkt te criminaliseren”, aldus BBC-baas Tim Davie. Het is een van de vele stappen waarin Russisch nieuws geblokkeerd wordt. Voor ons een slechte ontwikkeling: het Westen doet hiermee ook aan censuur. Want hoe vreemd het Russische nieuws soms mag lijken, het vertegenwoordigd wel het beeld en denkwijze van een groep mensen. De huidige stand: TASS, Redstar en RIA uit de lucht, Russia Today, Sputnik en Zvezda doen het nog.

20:20 Russische schepen de toegang tot de haven van Rotterdam verbieden als straf voor de invasie in Oekraïne is voor het kabinet niet onbespreekbaar als ook andere havens als Antwerpen en Hamburg dat doen, zegt Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra.

Wrakken en verlaten

Wrakken, voertuigen die op een of andere manier uitgeschakeld zijn in de strijd. Aan het invasieteken (of het ontbreken ervan) kan je zien of het een Russisch of Oekraïens voertuig is. Of verlaten voertuigen, voertuig kapot of de bemanning gevlucht.

Wrakken en verlaten – Rusland

Neergeschoten Su-25 Frogfoot bij Donetsk
Neergeschoten Su-25 Frogfoot bij Donetsk
Verlaten Pantsir-S

Wrakken en verlaten – Oekraïne

Verlaten BTR-4
Verlaten BTR-4

Het Russische Ministerie van Defensie heeft een film gepubliceerd van een vernietigde Oekrainse tank, een verlaten stelling, een groep dorpelingen (locatie onbekend) en een vernietigde brug.

Gevonden voorwerpen

Soms komen er beelden boven water die de moeite waard zijn maar die we niet meer met terugwerkende kracht in een blog verwerken. Of kunnen toevoegen aan een activiteit van vandaag. Deze ‘gevonden voorwerpen’ noemen we hieronder.

Buitgemaakte 2B11 120mm mortier achter een motor met zijspan
Burgers blokkeren de opmars van tanks
Houd er rekening mee dat «Slava Ukraini» (Glorie aan Oekraïne) een groet is die is aangenomen door #Ukrainian nazi-collaborateurs tijdens de #WWI , gebaseerd op de beruchte slogan “Heil…

Overig militair nieuws

Ons favoriete type, de B-52 Stratofortress, vliegt vandaag boven Roemenië. Het toestel heeft eerst boven het oefenterrein van Grafenwöhr zijn rondjes gemaakt.
Pas op de terugweg bleek het om twee toestellen te gaan die op pad geweest zijn.

B-52 oefent boven Roemenië
B-52 oefent boven Roemenië

In 1987 kreeg ik al de B-52 voor de lens. Een enorm groot, imposant en rokend toestel. Hier was foto’s uit die tijd, 35 jaar geleden. Toen we in het staartje van de Eerste Koude Oorlog zaten.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!