Oorlog in Europa 44 – zaterdag 5 maart 2022

Opnieuw een dag in het liveblog over de Oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

We kijken eerst terug naar het nieuws van vannacht. Daarna pakken we op deze pagina per uur het belangrijkste nieuws. We houden de focus veelal op het militaire aspect. Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Morgen, zondag, geen liveblog. In plaats daarvan een artikel over het vertrek van Nederlandse schepen in Den Helder. De schepen, Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. De Zeven Provinciën gaan meedoen aan de oefening Cold Response. Laatstgenoemde wordt ook het commandoschip van de snelle reactiemacht SNMG1 van de NAVO.

Vannacht

Beschermer van Kiev
Beschermer van Kiev

De strijd om verschillende steden in Oekraïne wordt opnieuw heviger. Vannacht zijn meerdere explosies gehoord in onder meer Kiev, Charkov, Sumy en Zhytomyr. Burgers staan op om gewapend hun stad te verdedigen.

Inwoners van de belegerde Oekraïense havenstad Mariupol krijgen enkele uren de kans om de stad te verlaten. Russische troepen hebben er zaterdagochtend om 08:00 uur Nederlandse tijd het vuren gestaakt, zodat ‘humanitaire corridors’ ingericht kunnen worden voor de burgerbevolking. Bij de plaats Volnovacha, ten noorden van Mariupol, zou hetzelfde gebeuren.

In de Tjechische hoofdstad Praag is gisteravond een enorme vredesdemonstratie gehouden.

Vredesdemonstratie in Praag

Meer Nederlanders hebben interesse in een baan als militair nadat Rusland vorige week Oekraïne is binnengevallen. Het ministerie van Defensie in Den Haag meldt dat er afgelopen week 736 sollicitaties binnenkwamen. Gemiddeld ligt dat aantal rond de 350.

Verliezen

Het dagelijkse overzicht van de Kiev Independent met de Russische verliezen:

Russische verliezen tot 5 maart
Russische verliezen tot 5 maart
Bron: Kiev Independent

De website https://www.oryxspioenkop.com/ houdt gedetailleerde verliescijfers bij op basis van verzamelde opnames. De verliezen zijn bewezen en staan gedocumenteerd op hun website. Zij documenteren (met tussen haakjes de aantallen uit bovenstaand overzicht):

Russische verliezen:

 • Tanks: 101 (269)
 • Armoured Fighting Vehicles: 68 en
  Infantry Fighting Vehicles: 87
  Armoured Personel Carriers: 33 (totaal 188, 945)

Oekraïense verliezen:

 • Tanks: 39
 • Armoured Fighting Vehicles: 27 en
  Infantry Fighting Vehicles: 29
  Armoured Personel Carriers: 17

Het Oekraïense leger heeft te maken met grote aantallen krijgsgevangenen. In de onderstaande foto heeft een van de krijgsgevangen Russen een Oekraïens uniform aan.

Krijgsgevangen Russen
Krijgsgevangen Russen

Vandaag

07:55 Het Britse Ministerie van Defensie ziet een afname in lucht- en artilleriebombardementen ten opzichte van de laatste dagen.

08:50 De kaart van Oekraïne volgens de inzichten van DRM Journal.

Kaart Oekraïne en Russische strijd

09:54 In Kherson protesteren de bewoners tegen de Russische bezetting. Ondanks schoten in de lucht, laat men zich niet verjagen.

Protesten in Kherson
Protesten in Kherson

10:16 Het Oekraïense Ministerie van Defensie toont in een video hoe een Russische Mi-24 Hind door een raket wordt neergehaald en direct neerstort.

Neerschieten Mi-24 Hind

11:00 Ondanks het toegezegde staakt-het-vuren wordt er nog steeds op en in Mariupol door de Russische strijdkrachten geschoten.
Volgens het hoofd van het National Defense Control Center van de Russische Federatie, kolonel-generaal Mikhail Mizintse, werd de tijd door nationale bataljons gebruikt om militair materieel te hergroeperen en te verplaatsen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov voegde er aan toe dat er aanwijzingen waren dat de autoriteiten van Mariupol weigeren de inwoners de mogelijkheid te bieden om via de humanitaire corridor te vertrekken.

11:20 Het leger van Tsjechië is nog steeds druk bezig om materialen naar Oekraine te sturen. Vandaag worden voornamelijk rugzakken voor reddingswerkers, EHBO-koffers en brancards gereed gemaakt.

11:45 Nederland gaat extra militairen naar Litouwen sturen, zo heeft de Litouwse minister van Defensie Arvydas Anusauskas gezegd. Precieze aantallen noemde de minister niet en het Nederlandse ministerie kon er nog niks over vertellen.

12:03 De Turkse president Erdogan spreekt morgen met zijn President Poetin . Turkije wil volgens een woordvoerder van Erdogan nog steeds bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland.

13:21 De Russische ambassade in Den Haag noemt de uitspraken van Wopke Hoekstra niet het beste instrument voor het verbeteren van de wederzijdse verstandhouding. Hoekstra had getwitterd dat “Putin and those facilitating this war will face the consequences of their utterly unacceptable acts“.

13:25 Tijdens de arrestatie heeft de Veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) een lid van de Oekraïense onderhandelingsgroep Denys Kireev doodgeschoten, hij werd verdacht van hoogverraad, zei parlementslid Oleksiy Honcharenko. Hij beweert dat de veiligheidsdienst volgens gesprekspartners in politieke kringen duidelijke bewijzen had van het verraad van Kireev, waaronder telefoongesprekken.

13:40 Het neerschieten van de Su-34 Flanker is in beeld gebracht. Boven Chernihiv is het toestel aangeschoten waarna het in de stad neerstortte. De piloot Krasnoyartsev raakte hierbij gewond, de navigator overleefde het niet.

De piloot van 24 Rood heeft ook in Syrië gestreden en kennis gemaakt met Assad en Putin

14:14 Drone-opnames van de gevechten in Bucha, een voorstad van Kiev. We zien granaatinslagen en Russische en Oekraïense posities.

Strijd in Bucha, voorstad van Kiev

14:50 Poetin zei dat de Russische strijdkrachten bijna de gehele militaire infrastructuur van Oekraïne hebben vernietigd. Verder zei Poetin dat de Russische leiding geen plannen heeft om de noodtoestand uit te roepen.

Soldaat met kind

16:54 President Poetin heeft fel uitgehaald naar de vele landen die Rusland sancties hebben opgelegd naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Wat hem betreft zijn die strafmaatregelen “vergelijkbaar met een oorlogsverklaring“. Hij waarschuwde ook dat partijen die no-flyzones boven Oekraïne willen afdwingen, automatisch deelnemers aan de oorlog zijn.

17:02 Heel ouderwets en heel erg passend bij de eerste Koude Oorlog: De Britse openbare omroep BBC zendt opnieuw nieuwsbulletins uit via kortegolf-radiofrequenties. Die frequenties kunnen worden opgepikt in Oekraïne en delen van Rusland. De BBC wil daarmee plaatselijke bewoners toegang verlenen tot berichtgeving over de oorlog.

Kaart Oekraïne volgens Ministry of Defence UK
Situatie volgens Ministry of Defence UK

17:28 Het Russische Ministerie van Defensie meldde dat het Russische leger het offensief in Oekraïne heeft hervat. Als reden gaf men Kiev’s onwil om het staakt-het-vuren te verlengen. En “nationalistische bataljons maakten gebruik van de staakt-het-vuren om zich te hergroeperen en hun posities te versterken”, zei woordvoerder van het ministerie van Defensie, generaal-majoor Igor Konashenkov.

18:25 Rusland en Oekraïne onderhandelen maandag voor de derde keer.

19:10 Niet alleen de Oekraïners vluchten naar Europa. Ook inwoners uit Rusland weten de weg te vinden. Zowel de trein als de bus tussen Sint Petersburg en Helsinki zitten nu iedere dag vol. Volgens de Fins omroep Yle willen de mensen uit Rusland weg, omdat ze vrezen dat Rusland onder de staat van beleg komt te staan en dat dan de grenzen dicht gaan.

Wrakken en verlaten

Wrakken, voertuigen die op een of andere manier uitgeschakeld zijn in de strijd. Aan het invasieteken (of het ontbreken ervan) kan je zien of het een Russisch of Oekraïens voertuig is. Of verlaten voertuigen, voertuig kapot of de bemanning gevlucht.

Wrakken en verlaten – Rusland

Vernietiging Russische tank
Verlaten T-90
Verlaten T-90
Neergeschoten Mi-35M Hind bij Bashtanka
Neergeschoten Mi-35M Hind bij Bashtanka

Wrakken en verlaten – Oekraïne

Het lijkt erop dat toen Russische troepen Kherson innamen, ze een UA-depot veroverden en nogal wat voertuigen buitmaakten. We zijn niet zeker van de bruikbaarheid ervan. We zien ondr andere twee T-80BV, één MT-LB, vijf BDRM-2, een BTR-60 een BAT-2 engineering voertuig, en veel transporttrucks.

Gevonden voorwerpen

Soms komen er beelden boven water die de moeite waard zijn maar die we niet meer met terugwerkende kracht in een blog verwerken. Of kunnen toevoegen aan een activiteit van vandaag. Deze ‘gevonden voorwerpen’ noemen we hieronder.

Vriendschap aan het front
Moeder met kind (en AK)
Moeder met kind (en AK)

Volgens het bijschrift: drone-opname bij Chernihiv

Het begint bijna een categorie op zich te worden: te Oekraïense boeren die met hun tractor verlaten materieel veilig stellen.

Oekraïense BRDM-2 in hinderlaag bij Kherson

Dronebeelden opgenomen door een inwoner van Kherson tonen een zeldzame blik op close combat tussen twee professionele legers. De video is opgenomen op 24 februari tijdens gevechten bij de Antonovsky-brug in de strijd om Kherson.

Zonder context tonen de scènes een sectie van gemechaniseerde pantservoertuigen, waaronder 2 BRDM-2’s en een aantal van ongeveer 12-16 bereden infanterie die vanuit het noorden de overblijfselen van een artilleriekonvooi willen inspecteren. Wat ze niet weten, is dat er ongeveer 3 pelotons vijandelijke infanterie zijn. Dus in totaal 20-30+ soldaten staan ​​al op hen te wachten ten westen van de weg om van dichtbij een hinderlaag te leggen.

De video begint met de strijd en geeft aan het einde een toelichting.

Overig militair nieuws

Franse troepen naar Roemenië

Franse troepen van de NAVO-Reactiemacht (NRF) zijn ingezet in Roemenië als reactie op de niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde invasie van Rusland in Oekraïne.
Ze kwamen op 2 maart aan op de internationale luchthaven Mihail Kogălniceanu in Roemenië. Op de beelden zijn verschillende shots te zien van Franse troepen en gepantserde voertuigen waaronder de VAB (véhicule de l’avant blindé) ende AMX-10RC’s.

Franse Troepen in Roemenië

Amerikaanse vracht

Amerikaanse vracht van het 1st Armored Brigade Combat Team, 3rd Infantry Division kwam op 1 maart aan op het vliegveld van Nurenberg.

Aankomst troepen in Neurenberg
Bron: Spc Garrison Waites, 7th Army Training Command

Schietoefeningen met Abrams

Amerikaanse soldaten met het 1st Armored Brigade Combat Team, 3rd
Infantry Division voerden eergisteren een live-vuuroefening uit met M1A2 Abrams Main Battle Tanks in het Grafenwoehr Training Area van het 7th Army Training Command,

Schietoefening met Abrams tanks
Bron: Spc Garrison Waites, Sgt Caleb Minor, 7th Army Training Command

B-52!

En we sluiten weer af met de B-52 Stratofortress. We zagen gisteren op ADS-B hoe men oefende in Duitsland en daarna doorvloog naar Roemenië. In Duitsland, op het oefenterrein Grafenwöhr, vloog men een geplande Dynamic Targeting and Close Air Support training.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!