Oorlog in Europa 46 – maandag 7 maart 2022

Opnieuw een dag in het liveblog over de Oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van eergisteren.
Gisteren was er geen liveblog maar een actuele fotoreportage over het vertrek van Nederlandse schepen in Den Helder. Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. De Zeven Provinciën gaan meedoen aan de oefening Cold Response. Laatstgenoemde wordt ook het commandoschip van de snelle reactiemacht SNMG1 van de NAVO.

We kijken eerst terug naar het nieuws van vannacht. Daarna pakken we op deze pagina per uur het belangrijkste nieuws. We houden de focus veelal op het militaire aspect. Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Gisteren en vannacht

Opmars

Kaart Russische opmars
Kaart Russische opmars
Bron: DRM Journal

Kaartje van DRM Journal met de Russische voortgang tot zover. Er worden forse artilleriebeschietingen gemeld in Charkov, Mykolaiv, Chernihiv en Mariupol. Het beschieten van burgerdoelen past in de Russische tactiek zoals ook in 1999 in Tsjetsjenië en in 2016 in Syrië is toegepast. Het belangrijkste doel is om de burgermoraal en -verzet te breken. Alleen al in Mariupol zitten nog 200.000 burgers in de stad opgesloten.

Staakt-het-vuren

Ook gisteren was er een poging tot een staakt-het-vuren rond Mariupol. Nog voordat het in kon gaan was er al sprake van beschietingen door Rusland. Ofschoon Rusland hier aangeeft dat Oekraïne het staakt-het-vuren schendt.

Hulptroepen

Voormalige Britse Mariniers gaan vechten in Oekraïne
Voormalige Britse Mariniers gaan vechten in Oekraïne

In Oekraïne hebben zich al 140.000 mensen aangemeld om mee te helpen in de strijd. Dit zijn Oekraïense burgers uit het buitenland die nu terugkeren. Maar ook bijvoorbeeld de hier getoonde voormalige Britse mariniers.
Het aantal aanmeldingen voor de vrijwillige dienst is nu zo groot dat er geen nieuwe aanmeldingen meer in behandeling genomen worden.

Verliezen

Door de gehele Oekraine worden Russische militairen gevangen genomen. Niet alleen door de Oekraïense troepen. Ook de lokale politie biedt de helpende hand (politie die trouwens bewapend is met het geweer).
We hebben deze keer geen overzicht voor de verliezen. Dat komt mede doordat de betrouwbaarheid van de gepubliceerde overzichten voor het gevoel steeds lager begint te worden. Want wat zijn verliezen en wat is propaganda over de verliezen? Wat wel duidelijk is, is dat de verliezen aan beide zijdes en zowel militair als onder de burgerbevolking hoog lijken te zijn.

Politie arresteert Russische militairen

Media

Rusland gaat verder en verder met het controleren en beperken van de nationale media. Bij wet is het nu ook zo dat het verspreiden van ‘nepnieuws’ (waarmee men nieuws bedoelt dat niet in lijn is met de officiële zienswijze) voor maximaal 15 jaar gevangenisstraf kan zorgen.

Over het algemeen worden in de media (Twitter, Telegram en VK) nu relatief meer doden getoond. En minder beeld dat interessant is in de context van DefensieFotografie. We kiezen bewust voor om niet in deze trend mee te gaan.

Vandaag

Giro 555

06:00 De landelijke en regionale media komen vandaag massaal in actie voor Giro555. Van 6.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ‘s avonds is er een speciale uitzending van Radio555, die op tien deelnemende landelijke radiostations tegelijkertijd wordt uitgezonden. SBS6, RTL en de NPO brengen maandagavond van 20.30 tot 23.00 uur een gezamenlijk televisieprogramma.
Voor 44 miljoen Oekraïners dreigen de recente ontwikkelingen in hun land uit te lopen op een humanitaire ramp. De samenwerkende hulporganisaties slaan de handen ineen en roepen heel Nederland op om samen in actie te komen voor Oekraïne. Er is behoefte aan directe noodhulp, zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Voor miljoenen Oekraïners, onder wie 7,5 miljoen kinderen, is op dit moment niets zeker. Het ingezamelde geld kan hen voorzien van levensreddende noodhulp.

Britse Intel Update
Britse Intel Update

07:58 Volgens het dagelijkse ‘Intelligence report’ van het Britse Ministerie van Defensie richt Rusland zich waarschijnlijk op de communicatie-infrastructuur van Oekraïne om de toegang van Oekraïense burgers tot betrouwbaar nieuws en informatie te verminderen. Rusland zou gisteren een tv-toren in Charkov hebben geraakt, waardoor de uitzendingen werden stopgezet. Dit volgt op een soortgelijke staking op een tv-toren in Kiev op 1 maart 2022. De Oekraïense internettoegang wordt ook zeer waarschijnlijk verstoord als gevolg van nevenschade door Russische aanvallen op infrastructuur. De afgelopen week zijn er internetstoringen gemeld in Mariupol, Sumy, Kiev en Charkov.

09:00 De vriendschap tussen China en Rusland is “ijzersterk” en de samenwerking biedt beide landen voordeel en veel mogelijkheden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei dat tijdens een persconferentie waar hij aankondigde dat het Chinese Rode Kruis humanitaire hulp naar Oekraïne gaat sturen.

10:00 Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie zijn meer dan 1,7 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht sinds Rusland zijn invasie lanceerde . Velen hebben hun toevlucht gezocht in Polen en andere buurlanden.

Vluchtelingenstromen vanuit Oekraïne
Vluchtelingenstromen vanuit Oekraïne
Bron: Al Jazeera

11:05 Op de route die het Russische leger zondag openstelde voor burgers van Mariupol om de belegerde stad te ontvluchten lagen mijnen. Medewerkers van het Rode Kruis die probeerden de zuidelijke havenstad te verlaten ontdekten dat al snel, zegt het Rode Kruis (ICRC) .

11:09 En Russische colonne is overvallen in de besneeuwde bossen in Oekraïne. Voertuigen zijn gestopt en zien er op de foto nog behoorlijk intact uit. De hoeveelheid buitgemaakte munitie is indrukwekkend.

Oekraïense delegatie onderweg
Oekraïense delegatie onderweg

12:18 De nieuwe onderhandelingsronde tussen Rusland en Oekraïne in Wit-Rusland begint maandagmiddag rond 15.00 uur (Nederlandse tijd), meldt een onderhandelaar van de Oekraïense delegatie.

12:23 Rusland publiceerde een lijst van ‘onvriendelijke landen en territoria’: USA, EU-staten, Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, Japan, Australië, Albanië, Andorra, IJsland, Canada, Liechtenstein, Micronesië, Monaco, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zuid-Korea, San Marino, Noord-Macedonië, Singapore, Taiwan, Montenegro en Zwitserland

12:50 Er is felle kritiek op de de staakt-het-vuren vluchtelingen-corridors vanuit Frankrijk en Oekraïne. Want enkele van die corridors leiden de vluchtende bewoners naar Rusland en Wit-Rusland. Oekraïne noemt de corridors “compleet immoreel“.
De Franse President Macron was een van degenen die om corridors gevraagd had. “Daar heeft de president niet om gevraagd”, klinkt het als reactie op de lijnen direct naar (Wit) Rusland. “Hij heeft uitdrukkelijk gevraagd om de burgers te laten vertrekken en om hulp te laten komen. Maar nu doet Poetin alsof de Oekraïners de agressors zijn en dat de Russen degenen zijn die politiek asiel verlenen.

13:32 Een nieuw kaartje van de opmars én van de plekken waar het meeste gevochten wordt.

Kaart van de strijd
Kaart van de strijd
Bron: Ministry of Defence
Trudeau en Johnson

15:33 Rutte (Nederland), Trudeau (Canada) en Johnson (Groot Brittannië) hebben een overleg over de situatie in Oekraïne.

15:50 Orban maakt inzet van NAVO-troepen in West-Hongarije mogelijk. Het door de Hongaarse leider ondertekende decreet staat ook toe dat wapenleveranties zijn grondgebied oversteken naar andere NAVO-leden, maar niet naar Oekraïne.

16:19 Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra steunt het eventuele verzoek van Finland om lid te worden van de NAVO. De Finnen hebben zich voorheen nooit willen aansluiten bij de NAVO. Door de Russische inval in Oekraïne, vrezen de Finnen ook voor hun eigen veiligheid. De meerderheid van het Finse volk wil zich nu toch bij de NAVO aansluiten, blijkt uit recente peilingen.

16:23 In Oekraïne valt al zachtjes de avond. Artilleriebeschietingen nemen nu toe in de voorsteden van Kiev: Bucha, Hostomel en Irpin. Het is in Kiev en in Mariupol niet gelukt om burgers uit de steden te evacueren.
Ondertussen vliegen er vijf kruisraketten (waarschijnlijk type Kalibr) boven Vasilkov in de richting van Chernigov.

Overvliegen kruisraketten

19:10 Het overleg tussen Oekraïne en Rusland is voorbij. Volgens Oekraïne heeft de derde ronde van overleg geleid tot kleine positieve ontwikkelingen bij de vluchtroutes van burgers uit de belaagde steden via de humanitaire corridors. Volgens de Oekraïense onderhandelaars is er echter geen resultaat geboekt dat de oorlogssituatie belangrijk verbetert. De Russen vonden het na afloop nog te vroeg om over iets positiefs te spreken.

Wrakken en verlaten

Wrakken, voertuigen die op een of andere manier uitgeschakeld zijn in de strijd. Aan het invasieteken (of het ontbreken ervan) kan je zien of het een Russisch of Oekraïens voertuig is. Of verlaten voertuigen, voertuig kapot of de bemanning gevlucht.

Wrakken en verlaten – Rusland

Twee filmpjes van het verlaten materieel in Rusland. Het eerste filmpje toont een groot aantal pantservoertuigen bij Mikolaiv. Het is uit de beelden niet precies duidelijk wat hier gebeurd is. Het lijkt op een frontale aanval op het bosgebied. Een aanval die vlak voor de bossen gestopt is door vuur. Een aantal uitgeschakelde voertuigen staan nog met hun neus richting bos. Anderen zijn gekeerd.
De tweede film toont hoe erg het is met de modder in Oekraine, de Raspoetitsa.

Achtergelaten bij Mikolaiv
TOR M1 vast in de Raspoetitsa (modder)

Een van de tegenwoordige ‘problemen’ van de artillerie is dat het met de huidige techniek precies te zien is waar vandaag gevuurd wordt. Het lijkt er op dat dit ook met deze statische batterij in het veld gebeurd is. Na het vuren is er meteen vanuit te vijand tegenvuur gekomen. Met vernietigende gevolgen.
Op de voertuigen zit geen invasieteken maar diverse bronnen geven aan dat het Russisch materieel is. Men heeft wel de tijd genomen om het geschut onklaar te maken. Alle grendels (die er voor zorgen dat de patroon/granaat in het wapen blijft) zijn uit de kanonnen verwijderd.

Vernietigde artillerie-batterij

Op verschillende plaatsen wordt gerept over de brandstoftekorten aan Russische zijde. Deze film laat zien dat het op korte termijn niet beter wordt. En dat de aanvallen op de logistieke keten nog steeds succesvol verlopen.

Vernietigde brandstof-colonne

Wrakken en verlaten – Oekraïne

Het hoofd van de Chernihiv Regional State Administration meldde dat een ‘Russische UAV’ was neergeschoten. De getoonde UAV is echter een Oekraïense A1-SM Furia, die intact lijkt te zijn neergestort.

Gevonden voorwerpen

Soms komen er beelden boven water die de moeite waard zijn maar die we niet meer met terugwerkende kracht in een blog verwerken. Of kunnen toevoegen aan een activiteit van vandaag. Deze ‘gevonden voorwerpen’ noemen we hieronder.

Houtblokken?

Meer en meer komen er voertuigen in beeld die beschermd lijken met houtblokken en balken. De gedachte er achter? Bij deze pontoneenheid zijn in ieder geval de motorblokken beter beschermd tegen frontaal vuur. Logisch? Tegen rondvliegende scherven kan het helpen. Tegen pistoolmunitie is het hout mogelijk effectief. Met direct vuur van de geweermunitie zoals met de veelgebruikte 5,45×39mm-patronen en de 7,62×39mm-patronen wordt het beschermende effect zeer twijfelachtig.

Van de zijkant lijken het gewoon treinwagons waar bulkgoederen in gestort kunnen worden. Van bovenaf zit je dat er containers met raketten in de trein geladen zijn.

Raketten in de trein
Raketten in de trein

De volgende video is afkomstig van de persdienst van de Russische Federatie. Glorieus binnenrijdende tanks en artillerie, kerncentrale Tsjernobyl en mogelijk een andere centrale en buitgemaakt Oekraïens materieel: de speciale militaire operatie.

Bron: Persdienst Russische Federatie

En opnieuw in de favoriete categorie: Boeren Bergen: een Russische BTR-82A wordt getrokken door tractoren.

Boeren bergen een BTR-82A

In de categorie komen er ook steeds meer cartoons die hierover gaan.

Overig militair nieuws

Voordat hij wordt afgelost door Zr.Ms. De Zeven Provincien (zie de reportage van gisteren), heeft Zr.Ms Van Amstel een mooie ontmoeting in de Atlantische Oceaan.
Hier vaart het schip samen met de USS Forrest Sherman, ITS Giuseppe Garibaldi en de overige schepen van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1): FGS Berlin, HDMS Peter Willemoes en FGS Erfurt.

NAVO-eskader op de Atlantische Oceaan
#WeAreNato

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!