Oorlog in Europa 47 – dinsdag 8 maart 2022

Opnieuw een dag in het liveblog over de Oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

We kijken eerst terug naar het nieuws van vannacht. Daarna pakken we op deze pagina per uur het belangrijkste nieuws. We houden de focus veelal op het militaire aspect. Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Vannacht

Giro 555

Eindstand actiedag Giro 555
Eindstand actiedag Giro 555

De landelijke Giro555 actiedag ‘Samen in actie voor Oekraïne’ heeft geleid tot een voorlopige tussenstand van 106.200.773 miljoen euro. Actievoorzitter Kees Zevenbergen is overweldigd door de betrokkenheid van de Nederlanders. “Vanaf 6.00 uur heeft de telefoon van het belpanel niet meer stilgestaan. Het toont aan dat deze humanitaire crisis iedereen raakt. Dat blijkt ook uit de vele emotionele verhalen van de mensen die belden.” Ook online stroomden de donaties binnen. De Samenwerkende Hulporganisaties zijn direct begonnen met de hulpverlening en kunnen dankzij deze hulp flink opschalen.

Beschietingen

Het aantal beschietingen op de steden schijnt vannacht iets minder te zijn geweest. Iets minder. Maar dat betekent niet dat er niks gebeurde. Zoals bij dit gebouw in Charkov waar de brandweer nog bezig is met blussen. Vier mensen kwamen om, hun lichamen werden onder het puin teruggevonden.

Beschoten gebouwen in Charkov
Beschoten gebouwen in Charkov

Toespraak Zelensky

“Ik verberg me niet en ik verlaat Kiev niet.” De nieuwste toespraak van Zelensky met Engelse ondertiteling.

Verliezen

Ter indicatie het overzicht van de Kiev Independent met de Russische verliezen:

Russische verliezen
Russische verliezen
Bron: Kiev Independent

Georgië

Bij voormalige staten van de Sovjetunie zit de schrik er goed in. In Tsjetsjenië verwerken ze dat door hun bewoners als troepen naar Oekraïne te sturen. In de Georgische hoofdstad Tbilisi protesteert men tegen de Russische inval en voor vrede. Niet zo gek ook omdat Georgië verre aspiraties heeft om zich uiteindelijk ook bij de EU aan te kunnen sluiten.

Georgië gisteravond

Gerasimov gedood

De Oekraïense inlichtingendienst zegt dat generaal-majoor Vitaly Gerasimov van het 41e leger van Rusland samen met andere hoge officieren bij gevechten buiten Charkov is omgekomen. Kennelijk zijn de problemen zo groot, dat een hoge generaal naar de frontlinie moet gaan om daar de boel te gaan regelen. Gerasimov was een veteraan uit Tsjetsjenie en Syrie en kreeg voor zijn inzet in de Krim de onderscheiding voor het in 2014 ’terugverkrijgen van de Krim’ (“Za vosvrashchenie Kryma”)
Let op: Dit is dus niet Generaal Valery Gerasimov, de huidige chef van de generale staf van de strijdkrachten van de Russische Federatie!

Vitaly Gerasimov, KIA
Vitaly Gerasimov, KIA

Vandaag

Instructie humanitaire corridor bij Sumi
Instructie humanitaire corridor bij Sumi

08:00 Opnieuw een staakt-het-vuren. Honderdduizenden inwoners van Chernihiv, Kiev, Charkov, Mariupol en Sumy krijgen daarmee (mogelijk) alsnog de kans om te vluchten. 
Het aantal mensen dat Oekraïne is ontvlucht is volgens de VN de 2 miljoen gepasseerd.
Aan het einde van de dag zullen we constateren dat alleen bij Sumy het staakt-het-vuren enigszins gerespecteerd is geweest.

09:10 De eerste vrijwilligers van het ‘International Legion of Territorial Defense’ hebben al posities in de buitenwijken van Kiev ingenomen. De foto toont burgers van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zweden, Litouwen, Mexico en India die komen om de Russische invasie te bestrijden.

Vrijwilligers in Kiev
Vrijwilligers in Kiev

10:20 De letter “Z”, die voor het eerst werd gezien op de zijkant van Russische tanks en militaire voertuigen die zich aan de grens met Oekraïne verzamelen, is het belangrijkste symbool geworden van publieke steun voor de Russische oorlog in Oekraïne. Dit weekend stond de Z al op het shirt van de turner Ivan Kuliak maar er zijn veel meer voorbeelden.

Ivan Kuliak en de letter Z
Ivan Kuliak en de letter Z

11:17 Het moment van deze beschietingen op een groepje Russische vrachtauto’s bij Kiev is niet bekend. Wel heeft iemand met een drone gezien hoe precies het vuur op deze groep is geweest.

11:55 Het kabinet heeft de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne uitgeroepen tot nationale crisis. Dat betekent onder andere dat het kabinet en de veiligheidsregio’s dagelijks gaan overleggen over de crisis. 

Artikel over blokkade op Geenstijl

11:58 De Europese Unie heeft het doorgeven van Russische websites binnen de EU laten blokkeren. En ja, natuurlijk zijn RT.com en Sputnik.com Russische nieuwskanalen met een hoog nationalistisch- of propaganda-niveau. Echter, het blokkeren van deze pagina’s blokkeert ook onze vrije toegang tot informatie die wel relevant is! Officiële Russische websites waren al voor ons door Rusland geblokkeerd. Het resultaat van alle blokkades is dat wij moeizamer evenwichtige informatie kunnen publiceren. Iets was we altijd willen. Hoor en tegenhoor is een groot goed in het vrije Westen. En deze blokkade zet de deur op een kier voor nog meer internetcensuur van websites die nog meer niet het ‘gewenste geluid’ laten horen.

Internationale dag vrouwenrechten
Ook in het leger

12:00 Het is vandaag de Internationale Dag van de Vrouwenrechten. Oekraïne viert dat door zijn vrouwelijke militairen extra in het zonnetje te zetten.

12:23 De Russische troepen hebben de afgelopen 24 uur 158 Oekraïense militaire infrastructuur-faciliteiten vernietigd, zei de woordvoerder van het ministerie van Defensie, Igor Konashenkov tegen het persbureau TASS. “In totaal werden tijdens de operatie 2.482 militaire infrastructuurfaciliteiten in Oekraïne vernietigd, waaronder 87 commandoposten en communicatiecentra van de Oekraïense strijdkrachten, 124 S-300, Buk-M1 en Osa luchtafweerraketsystemen, evenals 79 radarsystemen. stations“, zei hij. Volgens hem werden ook 866 tanks en andere gepantserde gevechtsvoertuigen, 91 meervoudige raketwerpers, 317 veldartilleriekanonnen en -mortieren, 634 eenheden van speciale militaire voertuigen en 81 onbemande luchtvaartuigen vernietigd.

12:22 “Bemanningen van kustraketsystemen “Bastion” van de Baltische Vloot voerden een geplande trainingssessie uit om de kust van de regio Kaliningrad te verdedigen in het geval van een dreiging van raketaanvallen door scheepsgroepen van een nepvijand uit de Oostzee.” aldus een bericht op Zvezda. Zij publiceerden ook een promotiefilm over het kustraketsysteem.

Russische promotie van het kustraketsysteem Bastion

12:55 Het kabinet is van plan om extra militairen naar Oost-Europa te sturen om de Russen af te schrikken. Als het aan minister Ollongren ligt, gaan er ongeveer 150 militairen naar Slowakije om te helpen met Patriot-luchtafweergeschut. Ollongren: ,”We hebben nu een principebesluit genomen om samen met de Duitsers in Slowakije voor luchtverdediging te zorgen. Dat is ook echt nodig, vanwege de dreiging die we nu rechtstreeks ervaren.”  Volgende week neemt het kabinet een definitief besluit, mogelijk kunnen de soldaten in april richting Slowakije.

13:41 In Oekraïne is een nieuwe wapenvoorraad Javelin- en AT4-wapens gearriveerd.

14:05 Volgens de Oekraïense generale staf bereidt Belarus zich mogelijk voor op het sturen van troepen naar Oekraïne. “Wit-Rusland heeft zijn troepen gehergroepeerd en sommigen van hen ingezet aan de Oekraïense grens nabij de stad Brest en het dorp Aleksandrovka in de oblast Gomel“, zei de generale staf.

14:10 President Volodimir Zelenski  zegt bereid te zijn te praten met Rusland over de status van de Donetsk en Luhansk en over de Krim. Hij zei dat in een vraaggesprek met de Amerikaanse omroep ABC. Hij beklemtoonde niet te capituleren of DPR en LPR te erkennen en hij aanvaardt niet dat de Krim Russisch is. Wel is er de bereidheid tot dialoog en compromis

14:21 Een trein met uitrusting van de Russische luchtlandingstroepen werd gesignaleerd in Gomel in Belarus, vlakbij het treinstation Gomel-Nechetny. Op de wagens zien we: BMD-4M, BTR-MD Rakushka, 120 mm geschut 2S9 Nona-S, mobiel verkennings- en vuurleidingsvoertuig 1V119 Reostat, en verschillende 9K35 Strela -10 grond-lucht raketsystemen voor landtroepen.

Russisch treintransport in Belarus

15:05 In Oekraïne zijn, volgens het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties, sinds het begin van de Russische invasie 474 burgers om het leven gekomen. Dit getal ligt in werkelijkheid hoger omdat recente doden uit bijvoorbeeld Mariupol nog niet in dit getal verwerkt zijn.

15:23 Militaire analisten in het Westen staan versteld van de chaos in het Russische leger en het slechte moreel van de Russische soldaten. Die slaan bij de geringste tegenstand op de vlucht en laten massaal hun tanks en pantservoertuigen staan, melden internationale media op basis van Amerikaanse inlichtingendiensten.

16:31 Een hulpkonvooi heeft volgens Russische berichten Charkov bereikt. In totaal werd 120 ton voedsel, drinkwater, medicijnen, kleding en beddengoed geleverd. “Alle humanitaire hulp werd overgedragen aan de inwoners van de nederzettingen – vrouwen, kinderen en ouderen.

Hulpgoederen voor Charkov
Bron: Zvezda

17:35 De Amerikaanse directeur van de Nationale Inlichtendiensten, Avril Haines, verwacht niet dat de Russische president Poetin wordt afgeschrikt door de gevolgen van internationale sancties en tegenslagen in Oekraïne, maar de strijd in het land mogelijk verder opvoert. “Onze analisten zijn van mening dat het onwaarschijnlijk is dat Poetin zich door dergelijke tegenslagen laat afschrikken en in plaats daarvan kan escaleren”. CIA-directeur William Burns sprak dezelfde verwachting uit. “Ik denk dat Poetin op dit moment boos en gefrustreerd is. Hij zal waarschijnlijk zijn inspanningen verdubbelen en proberen het Oekraïense leger te verslaan zonder rekening te houden met burgerslachtoffers”.

19:10 Mark Rutte heeft dinsdag in zijn gesprek met de Oekraïense president Zelenski geen steun uitgesproken voor de toetreding van zijn land tot de Europese Unie. Dat zegt de premier in reactie op een tweet van de president die iets anders lijkt te suggereren. “Dat klopt niet“, aldus de premier. “Wat hij heel graag wil horen is: ik word kandidaat-lid. En dat kunnen wij niet bieden.

20:36 De Poolse regering stelt per direct al zijn MiG-29 Fulcrum straaljagers beschikbaar aan de Verenigde Staten. Het is de bedoelding dat de toestellen vervolgens worden overgedragen aan de Oekraïense strijdkrachten, maar Washington heeft dit nog niet bevestigd. Polen staat klaar om de straaljagers over te dragen aan de Amerikaanse legerbasis Ramstein in Duitsland, meldt de Poolse regering. Volgens media gaat om 28 Fulcrums. Er worden volgens Polen geen kosten in rekening gebracht, maar eerder zei het land wel dat het in ruil voor deze toestellen F-16’s wil hebben van de VS. De toestellen zijn onder andere van het 41. Eskadra Lotnictwa Taktycznego dat gebaseerd is op Malbork (EPMB) 22. Baza Lotnictwa Taktycznego (22.BLT). Of van 1. Eskadra Lotnictwa Taktycznego van Miñsk Mazowiecki (EPMM) 23. Baza Lotnictwa Taktycznego (23.BLT).

MiG-29 Fulcrum
Poolse MiG-29 Fulcrum

21:07 De laatste foto van vandaag. Kiev doet er alles aan om de stad te blokkeren voor aanvallers.

Fortress Kiev

Wrakken en verlaten

Wrakken, voertuigen die op een of andere manier uitgeschakeld zijn in de strijd. Aan het invasieteken (of het ontbreken ervan) kan je zien of het een Russisch of Oekraïens voertuig is. Of verlaten voertuigen, voertuig kapot of de bemanning gevlucht.

Wrakken en verlaten – Rusland

We zien beelden van opgeblazen tanks. Maar soms ook van pantservoertuigen die wel gesmolten lijken. Dat smelten dat klopt dus. Sommige Russische pantservoertuigen zoals de onderstaande BMD-2 zijn niet volledig van staal gemaakt maar van een aluminium legering. Dat is gedaan om gewicht te besparen zodat de voertuigen gemakkelijker door de lucht vervoerd kunnen worden. Maar bij een treffer en opvolgende brand smelt dus het aluminium (en zie je de geschutstoren dus een meter lager liggen in de resten)

Gesmolten pantservoertuig

Wrakken en verlaten – Oekraine

Oekraïense uitrusting in Berdyanks in handen van Rusland. We zien een 2A36 Giatsint-B 152 mm veldkanonnen, een BTR-60PB, een MT-LB en een handvol vrachtwagens.

En de buitgemaakte uitrusting in Berdyansk met Russisch gesproken toelichting.

Een Russische T-72B3M trekt een Oekraïense T-64BV in Chernihiv.

Russische T-72B3M trekt een Oekraïense T-64BV

Gevonden voorwerpen

Soms komen er beelden boven water die de moeite waard zijn maar die we niet meer met terugwerkende kracht in een blog verwerken. Of kunnen toevoegen aan een activiteit van vandaag. Deze ‘gevonden voorwerpen’ noemen we hieronder.

In de tweede wereldoorlog kenden we gepantserde treinen. Treinen waar de locomotief bepantserd was maar waar er ook wagons tot rijdende bunker waren omgebouwd. De verrassing is dat pantsertreinen nu nog steeds lijken te bestaan.

Verschillende bedrijven zetten hun productie om naar oorlogsgoederen. Zoals Protect Engineering in Kiev. Daar maken ze nu verschillende producten om voertuigen tegen te houden.

Oekraïense tank in Mariupol vuurt
Aanval Oekraïne op tank met het Konkurs antitank-wapen. Vanaf het dak van het vliegveld van Mykolaiv
Het overwinnen van een waterkering door eenheden van de RF-strijdkrachten die deelnemen aan een speciale militaire operatie in Oekraïne
Bron: Ministerie van Defensie Rusland

Instructiefilm NLAW

Stel je hebt veel raketsystemen maar niet ieder weet hoe hem te gebruiken? Dan maak je een instructiefilm! In de onderstaande film wordt het gebruik van de NLAW uitgelegd.

Instructiefilm NLAW raketsysteem (helaas niet ondertiteld)

Overig militair nieuws

De NAVO heeft de Oostflank weer versterkt en dan nu met een aantal F-35 toestellen van de Royal Air Force. De toestellen staan samen met de vliegtuigen van de US Air Force en de Koninklijke Luchtmacht in Ämari Air Base in Estland.

In Polen helpt de Franse Luchtmacht met hun Rafale. In de NATO Air Policing Mission stellen de de oostgrens van het NAVO-gebied veilig.

Aan de oostgrens van Polen bewaakt de 16e Gemechaniseerde Divisie van het Poolse leger de grens met Belarus.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!