Oorlog in Europa 48 – woensdag 9 maart 2022

Opnieuw een dag in het liveblog over de Oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

We kijken eerst terug naar het nieuws van vannacht. Daarna pakken we op deze pagina per uur het belangrijkste nieuws. We houden de focus veelal op het militaire aspect. Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Vannacht

Toch geen Fulcrum?

Mig-29 Fulcrum
Poolse Mig-29 Fulcrum
Bron: Luchtmacht Polen

De Verenigde Staten hebben het aanbod van Polen afgewezen om zijn MiG-29-straaljagers naar Oekraïne te sturen via een Amerikaanse luchtmachtbasis in Duitsland. Ze zeiden dat het voorstel “ernstige zorgen” opriep voor de hele NAVO-alliantie. Warschau deed het verrassingsaanbod dinsdag te midden van herhaalde oproepen van de Oekraïense president Zelensky voor meer gevechtsvliegtuigen om de luchtmacht van zijn land aan te vullen.

De Verenigde Staten overwegen wel om twee Patriot luchtverdedigingsbatterijen naar Polen te sturen.

Opmars

Een nieuw kaartje met de opmars van de Russische troepen en de plaatsen waar strijd geleverd wordt.

Russische opmars
Russische opmars
Bron: Al Jazeera

Vandaag

Corridors bij Kiev
Corridors bij Kiev

08:00 Opnieuw een staakt-het-vuren in zes grote steden. Er zijn een zestal verschillende veilige corridors benoemd waarlangs burgers kunnen vluchten.

08:30 Rusland heeft het Westen gewaarschuwd dat het werkt aan een brede reactie op de sancties. De reactie die snel en voelbaar zal zijn op de meest gevoelige gebieden van het Westen. “De reactie van Rusland zal snel, bedachtzaam en gevoelig zijn voor degenen die het aanspreekt“, zei Dmitry Birichevsky, de directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor economische samenwerking.

09:35 De leiders van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben de afgelopen weken verzoeken van Washington om telefonische besprekingen met Biden afgewezen. De weigeringen van kroonprins Mohammed bin Salman en Mohammed bin Zayed Al Nahyan komen op het moment dat de twee Golfstaten, die al tientallen jaren nauw verbonden zijn met de VS, diepere betrekkingen blijven nastreven met de rivalen van Washington: Moskou en Peking.

09:50 Er zijn relatief weinig beelden van de loopgraven terwijl er heel veel beeld is van de verwoestingen. Dus tonen we nu de beelden uit de loopgraven van Kiev. Beelden van gisteren.

10:25 Buitenlandse vrijwilligers die zich bij de Oekraïense troepen voegen in de strijd tegen  Rusland, krijgen het staatsburgerschap van de Oekraïense regering als ze dat willen, zei een Oekraïense regeringsfunctionaris.

Bladzijde 1 van het aanvalsplan (totaal 6 pagina's)
Bladzijde 1 van het aanvalsplan (totaal 6 pagina’s)

11:37 Het Russische ministerie van Defensie publiceert het geheime bevel van Kiev voor een offensief tegen Donbass, laat het Persbureau TASS weten. Het bevel bevat een gedetailleerd plan om een ​​stakingsgroep voor te bereiden om een ​​offensief uit te voeren in het gebied van de zogenaamde ‘Joint Forces Operation’ in Donbass. Het gepubliceerde document telt 6 pagina’s waarvan we niet de moeite genomen hebben deze te vertalen.

14:06 De Poolse regering heeft opnieuw aangeboden om hun 28 MiG-29 Fulcrum straalvliegtuigen aan Oekraïne te leveren. Maar dan wel onder de voorwaarde dat alle NAVO-landen daarmee akkoord gaan.

Tweet Trudeau
Tweet Trudeau

15:20 Canada stuurt Oekraïne de komende dagen $ 50 miljoen aan militaire hulp.

15:30 Het Russische ministerie van Defensie heeft erkend dat sommige dienstplichtigen hebben deelgenomen aan de oorlog in Oekraïne na meerdere ontkenningen door president Vladimir Poetin, die zei dat alleen professionele soldaten en officieren waren ingezet als onderdeel van het offensief van Moskou.

15:40 De Oekraïense president Zelenskyy heeft een oproep aan Kiev’s bondgenoten herhaald om een ​​no-flyzone boven Oekraïne in te stellen, en waarschuwt voor een mogelijke “humanitaire catastrofe” zonder een dergelijke maatregel.

16:40 De Oekraïense president heeft Russische troepen beschuldigd van het uitvoeren van een “directe aanval” op een ziekenhuiscomplex in Mariupol waar naar verluidt kraam- en kinderafdelingen zijn gevestigd. “Mensen, kinderen liggen onder het wrak”, twitterde Zelenskyy, die de aanval een “gruweldaad” noemde.

17:50 Door het Oekraïense leger is een nieuw prioriteitsdoel benoemd nu al veel logistiek is vernietigd.
Het volgende doel worden de elektronische en de communicatiesystemen. Want “veel oorlog hangt af van moderne technologie“. De oproep is aan alle burgers die het kunnen om de systemen te vernietigen. Op de poster staan de types voertuigen die het betreft.

Oproep elektronische systemen aan te vallen
Oproep elektronische systemen aan te vallen

18:50 Russische troepen naderen de buitenwijken van de Oekraïense hoofdstad Kiev. De gevechten rond de stad zijn geïntensiveerd, waarbij Oekraïense troepen proberen de Russische tanks te weren.

19:25 De Oekraïense regering staat open voor het bespreken van de Russische eis dat Oekraïne neutraal moet zijn. En zich bijvoorbeeld niet aansluit bij de NAVO. Kiev eist dan wel veiligheidsgaranties van de buurlanden van Oekraïne, aldus een topadviseur van president Zelenski. “We zijn zeker bereid tot een diplomatieke oplossing.

Wrakken en verlaten

Wrakken, voertuigen die op een of andere manier uitgeschakeld zijn in de strijd. Aan het invasieteken (of het ontbreken ervan) kan je zien of het een Russisch of Oekraïens voertuig is. Of verlaten voertuigen, voertuig kapot of de bemanning gevlucht.

Wrakken en verlaten – Rusland

In de regio van Sumy in het oosten van Oekraine is gisteren een Russische colonne vernietigd. En colonne bestond uit verschillende soorten voertuigen, van tanks tot vrachtwagens. De locatie is de kruising tussen Lantrativka (11 km) en Lebedyn (25 km). De Oekraïners gebruikten de Stugna-P anti-tank wapens.

Vernietigde Russische colonne

Vernietiging van een tank met (mogelijk) een Javelin antitank raket. En aansluitend, na de treffer, het ontbranden van de aanwezige munitievoorraad. Iets dat in vaktermen een ‘cookoff’ heet.

Wrakken en verlaten – Oekraine

In de beelden van het Ministerie van Defensie van Rusland vinden we weer het vernietigde Oekraïense materiaal.

Defect Oekraïens materieel
Bron: Ministerie van Defensie Rusland

Gevonden voorwerpen

Soms komen er beelden boven water die de moeite waard zijn maar die we niet meer met terugwerkende kracht in een blog verwerken. Of kunnen toevoegen aan een activiteit van vandaag. Deze ‘gevonden voorwerpen’ noemen we hieronder.

Su-35 Flanker

Start en landing van bewapende Russische Su-35 Flankers. Met tussendoor het afvuren van een lucht-lucht raket.

Missie Su-35 Flankers

Genie en Alligators

Een filmpje van de Russische website kp.ru (van de Komsomol, de Russische communistische jongerenorganisatie met een hoog ideologisch niveau). We zien genieoptreden en een konvooi vrachtauto’s. Deze laatste worden beveiligd door Ka-52 Alligator helikopters.

Genie en colonne onder helikopterbeveiliging

60 Kilometer colonne?

Ook de derde film in deze rij is een derde film van Russische herkomst. Met de invasie-letter ‘V’ op de voertuigen is het onmiskenbaar een eenheid die in de invasie betrokken is. Waar en hoe is verder niet bekend.

Tanks in de sneeuw

BM-21 Grad

Twee salvo’s met de BM-21 Grad op video. Het blijft indrukwekkend om te zien (niet om aan de ontvangende kant te staan).

Salvo BM-21 Grad
Artillerie op Derhachi

De plaats Derhachi in de buurt van Charkov ontving in de avond het vuur van dit wapensysteem of van andere artillerie. In het donker is het aantal explosies goed zichtbaar.

Overig

De voertuigen hebben de Z als invasieteken en zijn daarmee Russisch materieel. Toont deze foto het gebrek aan goed materieel? Zie we hier het enorme tekort aan spullen?

Nederland en Duitsland hebben beiden de Panzerfaust geleverd. Het wapen is hier in Oekraïense handen. We kunnen aan de opnames niet goed zien uit welk arsenaal dit exemplaar komt.

Panzerfaust 3

En natuurlijk weer in de categorie ‘Boeren Bergen’ een nieuwe video van een tractor die een tank afsleept.

Tractor sleept tank

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!