Oorlog in Europa 49 – donderdag 10 maart 2022

Opnieuw een dag in het liveblog over de Oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

We kijken eerst terug naar het nieuws van vannacht. Daarna pakken we op deze pagina per uur het belangrijkste nieuws. We houden de focus veelal op het militaire aspect. Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Tot morgen

Vannacht

Er was maar één onderwerp dat domineerde: de aanval met artillerie op het ziekenhuis in Mariupol. We moeten niet vergeten dat de beschietingen op andere doelen in Mariupol en op andere steden ook gewoon door gaan!

Brits Intel bericht
Brits Intel bericht

Volgens een Brits rapport nemen de activiteiten van de Russische luchtmacht boven Oekraïne toe. De Britten overwegen het Star Streak luchtdoelsysteem aan Oekraïne te leveren. Tot slot geven de Britten aan dat huurlingen van de zogeheten ‘Private Military Companies’ (PMS) in opdracht van Rusland mogelijk ingezet gaan worden in de strijd.

Rusland neemt niet meer deel aan de Raad van Europa. De landen van de Europese Unie en van de NAVO ondermijnen het functioneren van de raad, stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou. De raad werd in 1949 opgericht om de vrede, de rechtstaat, de democratie en de mensenrechten in alle landen van Europa te bevorderen.

Vandaag

08:05 De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland (Sergey Lavrov) en Oekraïne (Dmytro Kuleba) zijn klaar voor persoonlijke besprekingen in Turkije tijdens het eerste contact op hoog niveau tussen de twee partijen sinds Moskou vorige maand zijn ex-Sovjetbuurland binnenviel.

08:55 Het Russische ministerie van Defensie is steeds iets meer open over de verliezen die geleden worden in de ‘speciale strijd’. Op hun pagina op VK komen afbeeldingen van gesneuvelde militairen met een korte omschrijving van hun acties. We tonen twee gesneuvelden.

In memoriam Andranik Gasparyan
Bron: Mindef Rusland

Luitenant-kolonel Andranik Gasparyan maakte een snelle geforceerde mars met de eenheid die hem was toevertrouwd om de controle over de brug over de rivier in de regio Cherson over te nemen en te behouden. Na de verovering van het bouwwerk organiseerde hij zijn stabiele verdediging, gedurende drie dagen om te voorkomen dat de vijand door de verdedigingslinie kon breken. Onder zijn bevel werden negen aanvallen afgeslagen, 23 pantservoertuigen vernietigd.

In memoriam Sergei Cherny
Bron: Mindef Rusland

Het hoofd van de luchtvuur- en tactische training van het gemengde luchtvaartregiment, kapitein Sergei Cherny, ontdekte tijdens het besturen van een Su-25 aanvalsvliegtuig een bewegend konvooi met vijandelijk militair materieel. Het vuur werd geopend in het vliegtuig, het was beschadigd, maar Sergei slaagde erin vijf eenheden van gepantserde en autovoertuigen te vernietigen en te landen op het basisvliegveld.

09:25 Het wordt ook duidelijk welke tegensancties Rusland in gedachten heeft. Vestigingen van bedrijven komen onder curatele. En voor hen die deelnemen aan de sancties bestaat het risico dat ze genationaliseerd zullen kunnen worden. Op die lijst (met 59 namen) staan onder meer olie- en gasconcern Shell, autoproducenten Volkswagen en Toyota en meubelwarenhuis Ikea,

10:20 Het Kremlin zegt informatie op te vragen bij het leger over de aanval op het ziekenhuis in Mariupol. Rusland ontkent dat het gaat om een kinderziekenhuis en noemt het zelfs nepnieuws. Volgens de Russen zouden in het ziekenhuisgebouw Oekraïense militairen hebben gezeten.
En ondertussen wordt de stad nog steeds bestookt.

Mariupol onder vuur


11:30 De onderhandelingen in het Turkse Antalya tussen de Russische en Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken hebben niet tot een doorbraak geleid. Ook een tijdelijk staakt-het-vuren lijkt ver weg.

15:10 Russische troepen zijn vandaag vanuit noordoostelijke richting Kiev genaderd. De afgelopen nacht zouden de Russen al zijn gearriveerd in Skibin, een dorp dat op slechts honderden meters van de eerste defensielijn ligt die is opgezet om Kiev te beschermen. De plek is belangrijk omdat er een snelweg doorheen loopt.
Brovary (hier) is meer een buitenwijk van Kiev. Hier rukten tanks op via de snelweg en liepen vast in het dorpje. Alle tanks op een hoop. En dat was het moment waarop de Oekraïense artillerie en de vlieger van de drone hadden gewacht. Waarom keurig achter elkaar over de weg optrekken? Waarom met zijn allen op elkaar op een duidelijke plek stilstaan? Waar is de troep die verkent, beveiligt en de weg vrij maakt? Welke opdracht hadden ze? Hoe zijn ze getraind? Vragen!
Bij de beschietingen is de regimentscommandant om het leven gekomen, zijn minimaal 2 voertuigen vernietigd en is één tank buitgemaakt.

Manoeuvre-missers met tanks

20:28 Als gevolg van de felle Oekraïense weerstand in een aantal steden, moet Rusland meer troepen vrijmaken voor de belegeringen. Er moet veel capaciteit hiervoor worden vrijgemaakt en dit gaat ten koste van de opmars in andere delen van het land, aldus de Britse Defensie.

Wat te doen als de bezetter jouw stad inneemt?

De onderstaande tekst is afkomstig van de ‘Beweging van Nationaal Verzet van Oekraïne’ (en naar beste kunnen vertaald).

Instructie bij bezetting
Instructie bij bezetting

Wanneer de vijand zijn macht probeert te vestigen in het bezette gebied, is het uiterst belangrijk om de strijd niet op te geven en door te gaan, maar het moet in het geheim gebeuren. Een burgerverzet start je best met de volgende acties:

📸- het registreren en bijhouden van alle misdaden begaan door de bezetter.
Het is belangrijk dat de vijand begrijpt dat hij niet aan gerechtigheid kan ontsnappen. Dit kan gevoelens van straffeloosheid verminderen;

📝– productie en distributie van campagnemateriaal.
Het is belangrijk dat mensen zich alle verschrikkingen herinneren die door de bezetter zijn veroorzaakt, en de vijand voelt zich niet op zijn gemak en zelfverzekerd en begrijpt dat de tijd van afrekening zal komen;

⚖️– verspreiding van waarheidsgetrouwe informatie.
Het is belangrijk in het informatievacuüm om echte gegevens te hebben en deze onder het publiek te verspreiden, zodat mensen niet worden beïnvloed door vijandige propaganda;

🎙– de bevolking informeren over de methoden van burgerlijk verzet.
Het is belangrijk dat iedereen weet hoe te handelen en betrokken te raken bij de strijd tegen de bezetter;

📡– opzetten van externe communicatiekanalen.
Het is belangrijk om contact te houden met de onbezette gebieden om hun acties te coördineren, betrouwbare informatie over de stand van zaken te verkrijgen, inlichtingen over de bezetter door te geven en te informeren over de criminele activiteiten van de vijand;

🛠– strijd tegen medewerkers.
Het is belangrijk om de bevolking niet te laten samenwerken met de bezetters, zodat de vijand niet de illusie zou kunnen wekken dat het volk de bezettende macht steunt en geen waardevolle informatie van verraders zou kunnen krijgen;

🧰– passieve weerstand en sabotage.
Het is belangrijk dat alle processen, productie of iets dat door de vijand is gestart, niet werkt. U kunt niet naar uw werk gaan, de activiteiten van ondernemingen stopzetten, de regels van de bezetter overtreden, niet voldoen aan zijn eisen, enz.

🇺🇦En het allerbelangrijkste – om het geloof in de overwinning te behouden.
Geef niet op, geloof niet in de vervalsingen van capitulatie en ga door met het onzichtbare voor de vijand, maar uiterst belangrijk voor het land, de strijd.
Vervolgens publiceren we meer gedetailleerde instructies over elk item en ander advies over burgerlijk verzet, guerrillaoorlogvoering en algemene militaire training.

Wrakken en verlaten

Wrakken, voertuigen die op een of andere manier uitgeschakeld zijn in de strijd. Aan het invasieteken (of het ontbreken ervan) kan je zien of het een Russisch of Oekraïens voertuig is. Of verlaten voertuigen, voertuig kapot of de bemanning gevlucht.

Tu-141 Strizh

De Tu-141 was een relatief grote verkenningsdrone voor de middellange afstand. Het was ontworpen om met transsone snelheden verkenningsmissies uit te voeren enkele honderden kilometers achter de frontlinies. Het toestel is tussen 1979 en 1989 gemaakt en was al een tijd geleden verouderd. Vanwege zijn lengte van 14,33 meter en spanwijdte van 3,88 meter lijkt de drone op een echt vliegtuig. Inzet als afleiding van echte vliegtuigen, als decoy, is daarom mogelijk. Waarschijnlijk is het toestel weer door Oekraïne in gebruik genomen.

Gevonden voorwerpen

Soms komen er beelden boven water die de moeite waard zijn maar die we niet meer met terugwerkende kracht in een blog verwerken. Of kunnen toevoegen aan een activiteit van vandaag. Deze ‘gevonden voorwerpen’ noemen we hieronder.

Kale T-72B

Wat is er met deze kale Russische T-72B aan de hand? De tank heeft geen ERA, explosive reactive armour. ERA zijn de ‘blokken’ die je vaak op tanks ziet en die zorgen voor extra bescherming tegen antitank-wapens. De tank heeft daarnaast geen rookpatronen en geen zoeklicht. Alsof de tank rechtstreeks bij Domeinen is weggehaald.

Kale T-72B
Kale T-72B

In Bohdanivka (100km ten noordwesten van Kiev) rijdt een Russische colonne door het dorp.

Bohdanivka (100km NW van Kiev)

Instructiefilm Javelin

In deel 47 van de de serie toonden we de instructiefilm voor het gebruik van het NLAW antitank wapen. Vandaag leggen we jullie het gebruik uit van de Javelin. Dit wapen is eveneens goed geschikt tegen gepantserde doelen.

Instructiefilm NLAW raketsysteem (helaas niet ondertiteld)

We hebben ze al een aantal keren in de artikelen zien passeren: de Oekraïense boeren die met hun tractor verlaten materieel veilig stellen. Met de discussie over de levering van de Poolse MiG-29 Fulcrum heeft een creatieve geest deze plaat gemaakt: probleem opgelost.

Probleem opgelost
Probleem opgelost

Overig militair nieuws

Pools – Amerikaanse samenwerking

In zuidoost Polen oefenen en Amerikaanse en het Poolse leger.

B-52

Afgelopen maandag hebben de B-52’s van RAF Fairford een vlucht gemaakt door de Middellandse Zee, langs Italië en Griekenland, en boven Roemenië. Hierbij werden de toestellen geëscorteerd door de landen waar ze langs kwamen. En in Roemenië vond er een JTAC-oefening plaats.

Klik hier voor de overzichtspagina Oorlog in Europa!